Lélegeztető gép, díjátadás, diploma

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. április 22. és április 29. között.

2020. április 22. Gács András-díj harmadik alkalommal

A kuratórium idén két oktatót is méltónak ítélt a díjra: Szeszlér Dávidot, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Számítástechnikai és Információelméleti Tanszékének docensét, valamint Bérczi-Kovács Erikát, az ELTE TTK Operációkutatási Tanszékének adjunktusát.

http://propeller.hu/itthon/3527168-gacs-andras-dij-harmadik-alkalommal

 

2020. április 22. A Budavári Sikló tervezőjének dunaföldváriként dobog a szíve

Balogh Vilmos vasútgépészmérnök, a BME Közlekedésmérnöki Kar címzetes egyetemi docense. Ma is óraadó tanár azon az egyetemen, ahová 1958-ban egyetemi hallgatóként bekerült. Aktív pályája során nevét a Vasúti járművek című egyetemi tankönyv és számos jegyzet szerzőjeként ismerhették meg az elmúlt évtizedek mérnökjelöltjei.

https://www.teol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-budavari-siklo-tervezojenek-dunafoldvarikent-dobog-a-szive-2349963/

 

2020. április 23. A járművek építése szünetel, a fejlesztés azonban nem

A napelemes versenyhajót építő BME Solar Boat Teamnél a rendszeres kapcsolattartás Facebook csoporton és Skype-os videohívásokon keresztül történik. A közös munkájukhoz továbbá felhőalapú rendszereket is használnak.

https://autopro.hu/techtogether/a-jarmuvek-epitese-szunetel-a-fejlesztes-azonban-nem/345558/

 

2020. április 23. Kétezer liter kéz- és felületfertőtlenítőt kapott a Semmelweis Egyetem

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a szájmaszkok bevizsgálására laboratóriumot hoztak létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, ennek köszönhetően felgyorsul e védőeszközök minőségértékelése. Öt hét alatt pedig két lélegeztetőgép-prototípus is elkészült, amit az tett lehetővé, hogy a magyar fejlesztőmérnökök „leleményességének” köszönhetően körülbelül huszadrészére csökkent a fejlesztési idő – mondta.

https://mandiner.hu/cikk/20200423_ketezer_liter_kez_es_feluletfertotlenitot_kapott_a_semmelweis_egyetem

 

2020. április 27. 21 nap alatt fejlesztettek lélegeztetőgépet a Budapesti Műszaki Egyetem magyar kutatói

Modern, magyar lélegeztetőgéppel gyógyíthatják azokat a betegeket, akik a koronavírus miatt kerülnek súlyos állapotba, és mesterséges lélegeztetésre van szükségük. A berendezést a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) fejlesztették ki magyar kutatók. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, májusban megindulhat a sorozatgyártás.

https://aktiv.origo.hu/tudomany/20200427-magyar-lelegeztetogepet-fejlesztettek-a-bme-munkatarsai.html

 

2020. április 27. XXVIII. Nemzetközi Gépészeti Online Konferencia

Az idén 30 éves Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Gépészeti Szakosztálya a világjárvány okozta szigorítások és nehézségek ellenére is megtartotta 2020. április 25-én a XXVIII. Nemzetközi Gépészeti Konferenciát (OGÉT). Dr. Csibi Vencel-József  Főgépész-Díjat az idén is olyan szakemberek kapták, akik a Szakosztály tevékenységét támogatták, az EMT kapcsolatait fejlesztették és ápolják a magyar műszaki szaknyelvet. Idén két Főgépész-díjat osztottunk ki, egy belföldi és egy külföldi résztvevőnek, így  Dr. Pásztor Judit (Sapientia EMTE) és Dr. Zöldy Máté (BME) részesültek ebben a díjban.

https://www.erdely.ma/xxviii-nemzetkozi-gepeszeti-online-konferencia/

 

https://behir.hu

2020. április 29.

Mire figyeljen, ha szeretné megkapni a nyelvvizsgamentes diplomát?

Nagyon fontos, hogy az oklevél kiadását az esetek legnagyobb százalékában kérvényezni kell az intézménynél. Ez alól nagyon kevés kivétel van, például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen úgy döntöttek, hogy a nyelvvizsga nélkül kiadható diplomákért senkinek nem kell külön folyamodnia, hanem a kormányhatározat alapján jár nekik a dokumentum. De ebben az esetben is fel kell venni a kapcsolatot az intézménnyel, hogy a megfelelő címre juttassák el a dokumentumot.

https://behir.hu/mire-figyelj-ha-szeretned-megkapni-a-nyelvvizsgamentes-diplomadat