koronavírus konferencia és fejlesztések, próbaterhelések,pilótaképzés

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. május 20. és május 27. között.

2020. május 20. Gödöllőn lesz a műegyetemi pilótaképzés

A gödöllői székhelyű Cavok Aviation Training Kft. nyerte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pilótahallgatóinak gyakorlati képzésére kiírt tendert, nettó 1 milliárd 260 millió forinttal. A becsült ellenérték 1 milliárd 304 millió forint volt. Egyedül a nyertes tett ajánlatot a felhívásra.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/muegyetemi-pilotakepzes-godollo.706551.html

 

2020. május 20. Antigua: Mobilról játszogatom az ágyból, amikor már mindkét gyerek alszik

Különös helyzetben van Antigua, ugyanis ő az egyetlen a mezőnyben, aki kétgyermekes apukaként küzdhet meg a K&H MNEB Hearthstone döntőjében. A BME tudományos munkatársa parádézott a kupasorozat során, az ötödik körben a végső győzelem is összejött számára.

https://esport1.hu/news/2020/05/20/mneb-magyar-nemzeti-e-sport-bajnoksag-hs-hearthstone-interju-donto-antigua-loemifar

 

2020. május 21. Koronavírus-konferencia - Bódis József: ha nagy a baj, gyorsan tudunk szövetkezni és eredményeket produkálni

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kancellárja, Kotán Attila az egyetem villamosmérnöki karán május 11-e óta működő maszkvizsgálólabor-projektet ismertette. A labor, amely később akkreditált mérőhellyé fejleszthető tovább, jelenleg a maszk szűrési hatékonyságát tudja vizsgálni részecskeszámlálással.

https://webradio.hu/hirek/koronavirus/koronavirus-konferencia-bodis-jozsef-ha-nagy-a-baj-gyorsan-tudunk-szovetkezni-es-eredmenyeket-produkalni

 

2020. május 21. Koronavírus: példátlan a magyar szakmai összefogás

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora felszólalásában a lélegeztetőgép-fejlesztésről számolt be. A rektor szerint a gép A változata már készen áll a sorozatgyártásra, a kitűzött ezer darab legyártásához azonban további alkatrészek beszerzésére van szükség, ezek beérkezése folyamatos. Józsa János hozzátette, a C változat prototípusa is elkészült már, amint lehetséges, a sorozatgyártást erre a típusra fogják átállítani.

https://24.hu/tudomany/2020/05/21/koronavirus-covid-19-magyarorszag-kutatas-fejlesztes/

 

2020. május 21. Virtuális versenyen nyert négy hazai startup

Egyenként 15 millió forintot kapott négy egyetemi startup a teljes egészében virtuálisan megvalósuló Startup Campus x BME powered by Hiventures egyetemi inkubációs program Demo Dayén.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/virtualis-versenyen-nyert-negy-hazai-startup-8144738/

További megjelenés:

https://www.vg.hu/penzugy/befektetes/negy-egyetemi-otlet-jutott-befekteteshez-2-2278713/

 

2020. május 21. Nem csak öli, élénkíti is a gazdaságot a koronavírus

Hamarosan elindul a hazai tervezésű lélegeztetőgépek sorozat gyártása, erről – Józsa János, a BME rektora, Rózsa Balázs, orvos-fizikus, a Femtronics cég  valamint Kozlovszky Miklós, az Óbudai Egyetem képviselője is beszélt. Mindhárom intézmény saját eszközt fejlesztett, különböző lélegeztetési és terápiás specializációval.

https://nepszava.hu/3078910_nem-csak-oli-elenkiti-is-a-gazdasagot-a-koronavirus

 

2020. május 21. SecWorld 2020: Vállalatok víruszivatarban

Buttyán Levente, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense, a CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság Laboratórium kutatója a rendkívül sérülékeny, ezért könnyű prédának számító IoT-eszközök biztonságosabbá tételét célzó SETIT projektet ismertette, amelyben részt vesz a Debreceni Egyetem és a Szegedi Egyetem is.

https://computerworld.hu/biztonsag/secworld-2020-vallalatok-viruszivatarban-279112.html

 

2020. május 22. Tisza-tó: egy nap alatt három kerékpároshíd dinamikus próbaterhelése zárult sikeresen

A méréseket a BME Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hidak és Szerkezetek Tanszéke végezte. Az adatok kiértékelése várhatóan egy héten belül megtörténik.

https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/05/tisza-to-egy-nap-alatt-harom-kerekparoshid-dinamikus-probaterhelese-zarult-sikeresen

 

2020. május 22. Techtogether: továbbra is élmezőnyben a széchenyis csapatok

A versenyt végül a Szombathelyi Gépész csapata nyerte. Második helyen zárt Arrabona Racing Team, míg a dobogó legalsó fokára a BME Motorsport állhatott.

https://www.kisalfold.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/techtogether-tovabbra-is-elmezonyben-a-szechenyis-csapatok-8804025/

 

2020. május 23. Monostori híd lesz az épülő komáromi átkelő neve

A próbaterhelést és a méréseket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének szakemberei végzik el. Az adatok kiértékelése néhány hetet vesz majd igénybe.

https://index.hu/belfold/2020/05/23/monostori_hid_lesz_az_epulo_komaromi_atkelo_neve/

 

További megjelenés:

https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/05/tisza-to-egy-nap-alatt-harom-kerekparoshid-dinamikus-probaterhelese-zarult-sikeresen

 

2020. május 23. Új korszak kezdődött az egyetemi oktatásban is

„Hazardírozás és fantáziálás lenne bármit is mondanom őszre” - mondta Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora a hvg.hu-nak arra a kérdésre, hogy milyen tanrenddel készülnek az őszi szemeszterre a felsőoktatási intézmények. Nem ez ugyanis a következő lépés. Az elnök szerint az egyetemek a jelenlegi vizsgaidőszakot, a záróvizsgákat, diplomavédéseket igyekeznek minél biztonságosabban megszervezni, ami sikerül is, de sok tennivaló van még. Folyamatosan figyelik, hogy a korlátozó intézkedések enyhítésével hogyan alakulnak a járványügyi adatok.

https://hvg.hu/itthon/20200523_karantenidoszak_egyetemek_oszi_tervei_tavoktatas_vizsgaidoszak_magyar_rektori_konferencia