Lendület pályázat nyertes, robotverseny győzelem, 5G, QS és CWUR rangsor

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. június 10. és június 17. között.

2020. június 9. Kihirdették a 29. tudományos és innováció ifjúsági verseny eredményét

A szövetség a versenyt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból valósította meg, a verseny fővédnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter, a zsűrielnök Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar professzora volt.

https://webradio.hu/hirek/gazdasag/kihirdettek-a-29-tudomanyos-es-innovacio-ifjusagi-verseny-eredmenyet

További megjelenés:

https://gondola.hu/hirek/256239-Kreativ_tizeneveseket_ismertek_el_a_29__Tudomanyos_es_Innovacios.html

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/debrecenieket-is-elismertek-a-29-ifjusagi-tudomanyos-es-innovacios-tehetsegkutato-versenyen-videoval-4103826/

 

2020. június 10. Egy izraeli magyar cég kezdett el lélegeztetőket gyártani

A BME is fejlesztett egy lélegeztetőgépet. Májusban elindult a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) fejlesztett lélegeztetőgép gyártása is, a hírt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be. A lélegeztető prototípusát a BME készítette el, a gyártás feltételeit pedig az állami BM Heros Zrt. vállalat teremtette meg.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/egy_izraeli_magyar_ceg_kezdett_el_lelegeztetoket_gyartani.707824.html

 

2020. június 10. Igazságtalan az autósok teherviselése

Igazságtalan az autósok teherviselése, állítja egy közlekedési kutató. Hörcher Dániel szerint a vidéki autósok sokkal többet fizetnek annál, mint amennyi környezetszennyezést okoznak, és amennyi helyet elfoglalnak. Ezzel ellentétben a városban autózok kevesebbet fizetnek, mint amennyi káros anyagot a levegőbe juttatnak, és gyakorlatilag ingyen használják a városok egyik legdrágább értékét, a közterületet is. A BME adjunktusa szerint a nagyvárosokban az emberek közelsége pörgeti a gazdaságot, segíti a tehetségek megtalálását és elhelyezkedését, ezért más kellemetlenségei ellenére sokan választják a városi életformát. Emiatt azonban a hely nagyon drága, jóval többe kerül annál, hogy autók parkolására használjuk.   

https://hu.euronews.com/2020/06/10/igazsagtalan-az-autosok-teherviselese

 

2020. június 10. Van, ami nem változik: a BBTE és a Bukaresti Egyetem is megőrizte helyezését a QS ranglistáján

Magyarországról összesen 8 egyetem szerepel a nyolcas listán, legelőrébb a Szegedi Tudományegyetemet sorolták (501-510. közé), majd a Debreceni Egyetem (521-530.), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (601-650.), a Pécsi Tudományegyetem (651-700.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Corvinus Egyetem, Szent István Egyetem és Miskolci Egyetem (utóbbiak mind 801-1000. között) szerepel. - a Transindex.ro portálról

https://eletmod.transindex.ro/?hir=24601

 

2020. június 11. Hatalmas siker a BME műholdas projektje

Legutóbb februárban számolhattunk be arról, hogy a BME műholdas projektje kiválóan halad, az eszköz elvárás szerint működik. Most újabb híradás érkezett az egyetemről: az űrben hat hónapja keringő SMOG-P a 350 kilométer magasságú pályáról 4000 kilométer átmérőjű, kör alakú területet figyel meg és már 2000 mérést készített – közölte Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rektori Hivatala hétfőn az MTI-vel.

https://itcafe.hu/hir/bme_muhold_elektroszmog.html

További megjelenés:

https://www.klubradio.hu/adasok/otthon-kellett-maradnunk-a-valsag-alatt-tobb-aramot-is-fogyasztottunk-112875

https://nuus.hu/belfold/0613/fel-eve-mukodik-a-mini-magyar-muhold/

 

2020. június 11. Pár év és a mindennapok része lesz az 5G Magyarországon

A Műegyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK), valamint a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) szervezésében csütörtökön rendezett Ipari 5G technológia és a jövő gyára című online konferencián szó esett a BME-n folyó, 5G-t érintő kutatásokról, az ötödik generációs hálózat magyarországi fejlődéséről, valamint az ipari 5G-ről, tehát arról, hogy az egyes iparágakban, gyárakban és üzemekben hogyan használható fel.

https://autopro.hu/trend/par-ev-es-a-mindennapok-resze-lesz-az-5g-magyarorszagon/370871

További megjelenés:

http://www.minuszos.hu/sajat-5g-halozata-lesz-a-muegyetemnek/

 

2020. június 11. Az Emerson bemutatja a 13. Nemzetközi Pneumobile Verseny nyerteseit

Detzky Ádám ül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem győztes járművében, mögötte csapattársai Bolgár Milán és Szentes Máté. Balról jobbra Dr. Farkas Zsolt, Tobak Réka, Németh Zsolt, Szlobodnik Tamás, Fatér Zoltán, Kimpán Gergő, Lengyel Gábor és Takács Zoltán. A csapat a Legjobb műszaki dokmentáció kategória osztott első helyezettje és a Leginnovatívabb Jármű díj nyertese..

https://newtechnology.hu/az-emerson-bemutatja-a-13-nemzetkozi-pneumobile-verseny-nyerteseit/

 

 

2020. június 12. A csapatoknak virtuális környezetben kellett olyan ipari robotot programozniuk, amely váratlan feladatokra is bevethető.

A Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának Felhő robotika csoportja végzett az első helyen az Egyesül Államok Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézete (NIST) által szervezett “Agilis robotika ipari alkalmazásokhoz” (ARIAC) nevű versenyen, és ezzel elnyerte a 10 ezer dolláros fődíjat is.

https://hvg.hu/tudomany/20200612_nasa_bme_verseny_nist_robotika_robotverseny_programozas

 

További megjelenés:

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-bme-csapata-megverte-a-nasa-t-egy-nemzetkozi-robotversenyen/

https://theworldnews.net/hu-news/a-nasa-csapatat-is-sikerult-legyoznie-a-bme-nek-a-nemzetkozi-robotversenyen

https://demokrata.hu/tudomany/magyar-siker-a-bme-csapata-nyerte-a-nemzetkozi-robotversenyt-255549/

https://vakbarat.index.hu/techtud/2020/06/12/a_bme_lenyomta_a_nasa_urhajos_csapatat_a_robotversenyen_ariac_nist_robotika_ipari_robotok/

https://tech.blogstar.hu/2020/06/13/oriasi-bravur-a-bme-a-nasa-csapatat-gyozte-le-egy-robotika-versenyen/96248/

https://ripost.hu/politik/insider/elkepeszto-siker-meg-a-nasa-csapatat-is-legyoztek-a-magyar-kutatok-2458103/

https://ujbuda.hu/ujbuda/a-bme-megelozte-a-nasa-t-a-nemzetkozi-robotversenyen

http://www.sopron-blog.hu/magyar-bravur-a-bme-csapata-legyozte-a-nasa-urhajosanak-gardajat-sopron/

 

 

2020. június 13. Ismét kiemelkedő az ELTE világviszonylatban

Center for World University Rankings 2020/21-es rangsorba egyébként már csak nyolc magyarországi felsőoktatási intézmény került be, az ELTE-n kívül a Semmelweis (666.), a Szegedi Tudományegyetem (667.), a Debreceni Egyetem (684.) a BME (898.), a Pécsi Tudományegyetem (1052.) a Közép-európai Egyetem (1678.) és a Pannon Egyetem (1929.).

https://infostart.hu/belfold/2020/06/13/ismet-kiemelkedo-az-elte-vilagviszonylatban

 

 

2020. június 14. Árnyékemberek

Ma 15 felsőoktatási intézmény kínál képzést, de Magyarországon csak másoddiplomaként lehet tolmács- vagy fordítói jogosultságot szerezni – mondja dr. Szabó Csilla egyetemi docens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Idegen Nyelvi Központ Tolmács- és Fordítóképző Központjának képzésvezetője.

https://szabadfold.hu/orszag-vilag/arnyekemberek-281154/

 

 

2020. június 16. Az istenek világától a kvantum-rendszerek dinamikájáig – íme a Lendület új nyertesei

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának idei 9 nyertes pályázója összesen több mint 360 millió forint támogatásban részesülnek az első kutatási évben.

A Lendület-pályázat idei nyertese: A nagyszilárdságú polimerkompozitok jelentősége vitathatatlan, azonban hátrányaik az újrahasznosítás nehézségei, a hosszú termékgyártási idő, valamint a geometriai korlátok. Kovács József Gábor gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának docense, a Polimertechnika Tanszék tanszékvezető-helyettese egy speciális hibrid technológia, a termoplasztikus gyantainfúzió (Thermoplastic-Resin Transfer Molding, T-RTM) továbbfejlesztését tűzte ki célul. Az eljárás a polimerek in situ, szerszámban történő polimerizációján alapszik, egyesítve a hagyományos kompozitok és a fröccsöntés előnyeit.

https://infostart.hu/tudomany/2020/06/16/az-istenek-vilagatol-a-kvantum-rendszerek-dinamikajaig-ime-a-lendulet-uj-nyertesei