Kvantumszámítógép, felvételi ponthatárok, információbiztonság és járványhelyzet

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. június 22. és július 28. között.

ORIGO.hu - 2020.07.22. 14:45

Mesterséges atomokra építenék a jövő kvantumszámítógépét

A kvantumszámítógépek alapját jelentő kvantumbitek gyakorlati megvalósításához járulhat hozzá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) működő Nanoelektronika és Egzotikus Kvantumfázisok Lendület-kutatócsoportok új eredménye. A magyar kutatók mesterséges atomok felhasználásával építenék a jövő kvantumszámítógépét - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

https://www.origo.hu/tudomany/20200722-bme-magyar-kutatok-mesterseges-atomokra-epitenek-a-jovo-kvantumszamitogepet.html

 

Index.hu – 2020.07.18.- 17:09

Magyar kutatók fedezték fel, hogy valójában a Minecraftban élünk

A testek természetes töredezése óhatatlanul is a kockaalakhoz közelít - mutatta ki a Műegyetem kutatói által vezetett magyar-amerikai kutatócsoport.(…) Ha veszünk egy konvex térbeli poliédert vagy egy síkbeli poligont, majd egy síkkal kettévágjuk, majd újra és újra kettévágjuk sokszor, akkor végül rengeteg sokszöget, illetve testet kapunk. Ezek nagyon különbözők lesznek, de ha átlagoljuk a csúcsaik, éleik és lapjaik számát, akkor ez a kocka jellemzőit fogja kiadni (8 csúcs, 12 él és 6 lap) - mondta az Indexnek Domokos Gábor akadémikus, az MTA-BME Morfodinamika Kutatócsoport vezetője, a BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék egyetemi tanára, az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ben megjelent tanulmány vezető szerzője. Szerzőtársai voltak Kun Ferenc a Debreceni Egyetemről, Török János a BME-ről, illetve Douglas Jerolmack a Pennsylvaniai Egyetemről.

https://index.hu/techtud/2020/07/18/magyar_kutatok_fedeztek_fel_hogy_a_minecraftban_elunk/

 

Sciencemag.org -  2020.07.27. - 15:25

From rocks to icebergs, the natural world tends to break into cubes

Perhaps the Cubists were right. Researchers have found that when everything from icebergs to rocks breaks apart, their pieces tend to resemble cubes. The finding suggests a universal rule of fragmentation at scales ranging from the microscopic to the planetary. (…) The finding builds on the previous work of mathematician Gábor Domokos of Budapest University of Technology and Economics, who in 2006 helped prove the existence of the gömböc, a gemstonelike shape that has only one stable balance point. Set a gömböc down on a table, and it will always come to rest in the exact same position, unlike, say, a cylinder, which can rest on its end or its side. In subsequent work, Domokos and his colleagues found that entities such as pebbles washing downriver and sand grains blowing in the wind tend to erode toward gömböcish shapes without ever achieving that ideal. “The gömböc is part of nature, but only as a dream,” Domokos says.

https://www.sciencemag.org/news/2020/07/rocks-icebergs-natural-world-tends-break-cubes

 

BME felvételi 2020

mandiner.hu -2020.07.24. 19:22:00

„Nem csak a ponthatár jelzi egy szak minőségét”–a BME oktatási rektorhelyettese a Mandinernek

Izgalmas napot zártunk tegnap, megtörtént a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése országszerte. Milyennek bizonyultak az idei felvételi jelentkezések a különleges körülmények között megtartott érettségi vizsgák árnyékában?

https://mandiner.hu/cikk/20200724_bme_ponthatar

 

Index.hu - 2020.07.23. 21:08

A Műegyetem magas pontszámmal is sok hallgatót tudott felvenni

4626 új hallgató kezdheti meg tanulmányait idén szeptembertől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az egyetem elmúlt évekhez hasonlóan idén is magas felvételi pontszámokat állapított meg.

A BME érvelése szerint a kiválóság jó mutatója, hogy az intézmény alapképzéseire felvételt nyert jelentkezők létszáma és átlagpontszáma is magas maradt a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellenére is.

https://index.hu/techtud/2020/07/23/a_muegyetem_magas_pontszammal_is_sok_hallgatot_tudott_felvenni/

 

Protfolio.hu/ Gazdaság - 2020. 07. 23. 20:52

Nagyon magas lett a BME-re felvett diákok átlagpontszáma

4626 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait idén szeptembertől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az alapképzésekre felvett állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma 422 pont. Veszprémi Károly, az egyetem oktatási rektorhelyettese a Portfolio-nak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a felvettek száma az előző évhez képest csupán 4%-kal csökkent, miközben az országosan az első helyes jelentkezések száma az alapképzések esetében 25%-kal csökkent. Azt is megtudtuk, mely képzések voltak a BME-n a legnépszerűbbek. (…)

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200723/nagyon-magas-lett-a-bme-re-felvett-diakok-atlagpontszama-442284

 

InfoRádió - 2020. 07. 27. 17:12

Arányaiban még sosem örülhetett ennyi fiatal – felvételi körkép

Idén a jelentkezők háromnegyedét felvették a felsőoktatásba; ennyire magas még soha nem volt ez az arány. (…) A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen majdnem 5 ezren kezdik meg a tanulmányaikat szeptemberben. Az intézmény oktatási rektorhelyettese, Veszprémi Károly az InfoRádiónak elmondta, az alapképzésekre felvett állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma 422 pont, ami kiemelkedően magasnak számít. (…)

https://infostart.hu/belfold/2020/07/27/aranyaiban-meg-sosem-orulhetett-ennyi-fiatal-felveteli-korkep

 

bme.hu – 2020.07. 23.

A Műegyetem sok szeretettel köszönti új hallgatóit!

Gratulálok mindenkinek, akinek sikerült bejutni a Műegyetem valamelyik képzésére! Idén sem volt könnyű, jó – sok esetben nagyon jó – eredmény kellett hozzá. A BME-re felvett hallgatók a Központi Tanulmányi Hivatal oldalain találják meg a beiratkozáshoz szükséges információkat.A BME 2020 őszén induló képzéseire felvettek felvételi pontszámai itt találhatók meg. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20200723/A_Muegyetem_sok_szeretettel_koszonti_uj_hallgatoit

 

EDULINE.hu - 2020. 07 23. 20:32

Magas átlagpontszámok és magas felvételi létszámok születtek a Műegyetemen

Közel 5000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait idén szeptembertől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) - írja közleményében az egyetem. (...)

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200723_bme_ponthatarok

 

mandiner.hu - 2020. 07. 23. 20:18

Kiemelkedően magas átlagpontszámok a Műegyetemen

Közel 5000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait idén szeptembertől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). Az elmúlt években követett stratégiát folytatva idén is magas felvételi pontszámokat állapított meg az intézmény: az alapképzésekre felvett állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma 422 pont.

https://mandiner.hu/cikk/20200723_kiemelkedoen_magas_atlagpontszamok_a_muegyetemen

 

BME intézményi hírek: diplomaátadó ünnepség az angol nyelvű képzésen

bme.hu – 2020.07.24.

„Legyenek nagykövetei egyetemünknek és Magyarországnak!”

Az új koronavírus-járvány korlátozó intézkedései miatt idén először virtuális diplomaosztót tartottak a Műegyetemen az idegen nyelvű képzések 150 végzőse számára. „Több mint harminc nemzet diákjai érkeztek hozzánk, ami azt jelenti, hogy hazánk, egy kis Kárpát-medencei ország vonzó célpont szinte a fél világ számára. Ez nagyon lényeges intézményünk nemzetköziesítésének erősítéséhez: a nálunk tanuló tehetséges fiatalok szülőföldjük kultúrájával gazdagabbá tesznek minket, miközben ők is fejlődnek szakmailag és emberileg egyaránt” – hangsúlyozta köszöntőjében Józsa János rektor az angol nyelvű képzés diplomaátadóján, amelyen a karok részéről azok vezetői, valamint a végzősök egy-egy képviselője vett részt, de lehetőség volt az esemény online követésére.

https://www.bme.hu/hirek/20200724/Legyenek_nagykovetei_egyetemunknek_es_Magyarorszagnak

 

zaol.hu - 2020-07-22 09:54

Harmincnál több országból végeznek a Műegyetem idegen nyelvű képzésein 

Közel 300 nemzetközi hallgató végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) idegen nyelvű képzésein a 2019/20-as tanévben. A tavaszi félév végzős hallgatói 2020. július 21-én virtuális diplomaátadó ünnepséggel zárták tanulmányaikat.

https://www.zaol.hu/orszag-vilag/harmincnal-tobb-orszagbol-vegeznek-a-muegyetem-idegen-nyelvu-kepzesein-4370519/

 

További tudományos és innovációs hírek a Műegyetemről

Világgazdaság – 2020.07.28 03:00:00

Elkészült a vízen lebegő beton úszómű

DUNAÚJVÁROS | Három cég konzorciuma fejlesztette ki az egyedülálló létesítményt.

Átadta a vizeken hasznosítható beton úszóműrendszert és az ahhoz illeszkedő felépítményrendszert Dunaújvárosban az Amitis Kft., a Ferrobeton Zrt. és az FM Projekt Kft. alkotta konzorcium – közölte a dunaújvárosi hírportál, a Duol. (…) A kísérleteket végző Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem értékelése szerint több moduláris úszómű kapcsolható össze egymás mellett. A projekt keretében Dunaújvárosban kiépült a gyártáshoz szükséges infrastruktúra.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/elkeszult-a-vizen-lebego-beton-uszomu-2553671/

 

hvg- 2020.07.28.-  11.33

Miért nem értik a gyerekek Garfieldot?

Hétköznapi életünket folyamatosan átszövik az átvitt értelmű párbeszédek. Egy átlagos társalgás során fel sem tűnik, hogy milyen gyakran teszünk olyan kijelentéseket, amelyekben a szavak és a mondatok szó szerinti jelentése eltér azok átvitt jelentésétől. Vagyis attól a jelentéstől, amit a beszélő a kijelentésével üzenni kíván. Érdekes kutatás indult a BME-n, melybe a számítógépe előtt ülve ön is bekapcsolódhat. (…) A BME Kognitív Tudományi Tanszékének Pragmatikai Kutatócsoportjában végzett kutatásaink (amelynek résztvevői: Babarczy Anna, Balázs Andrea, Káldi Tamás, Krizsai Fruzsina) a nemzetközi kutatásokkal összhangban azt mutatják, hogy társas pragmatikai képességünk automatikus működése több egymástól független képességet vagy tudást igényel. (…)

https://hvg.hu/tudomany/20200728_bme_kutatas_kiserleti_pragmatika

 

24.hu - 2020-07-28 13:20

Műholdak kólásdobozban – indul az első magyarországi CanSat verseny

A CanSat egy henger alakú üdítős fémdobozba épített, az igazi műholdak részegységeit tartalmazó, azokat szimuláló szerkezet. (…) A BME Egyetemi Kozmosz Kör a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) támogatásával most először szervezi meg a CanSat Hungary versenyt. (…)

https://24.hu/tudomany/2020/07/28/muholdak-kolasdobozban-magyar-cansat-verseny/

 

bme.hu-2020.07.27.

„A járvány fokozta az adatvédelem fontosságát, a szoftvergyártók ez irányú törekvéseit”

Az információbiztonság és a járványhelyzet kapcsolatáról, valamint szakterületének műegyetemi projektjeiről beszélt a VIK kutatója. „Az új koronavírus-járvány számos izgalmas tudományos problémát vetett fel világszerte: informatikusként számomra az adatbiztonsághoz kapcsolódó kérdések a legérdekesebbek. A terület fontossága egyébként felértékelődött a home office-ban dolgozók és a távoktatásban résztvevők körében is” – mondta a bme.hu-nak Gulyás Gábor György, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék tudományos munkatársa, az adatvédelem kutatója, aki vizsgálja azt is, hogyan figyelik meg a webes cégek az online hirdetésipar számára érdekes felhasználók körét. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20200727/A_jarvany_fokozta_az_adatvedelem_fontossagat_a_szoftvergyartok_ez_iranyu_torekveseit

 

trendfm.hu – 2020.07.27 15:25

Magyar egyetemi startup ad megoldást az e-autózás legnagyobb kihívásaira

Az elektromos autózás egyik legnagyobb kihívására, a megbízható és gyors hosszútávú utazástervezésre kínál megoldást a mai napon megjelenő Volteum applikáció. Az alkalmazás fejlesztését a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiból álló startup csapat végzi, akik 2019 júniusában nyerték meg a legnagyobb hazai energetikai startup versenyt ötletükkel

https://trendfm.hu/cimlap/magyar-egyetemi-startup-ad-megoldast-az-e-autozas-legnagyobb-kihivasaira-14315

 

jarmuipar.hu – 2020.07. 26.

Osztrák-magyar projektben fejlesztik az önvezető autózást

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. konzorciuma autonóm járművek tesztelésére alkalmas digitális környezet létrehozásának előkészítését kezdi meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán 100 millió forint összegű támogatást elnyert projekt keretében.
 

http://jarmuipar.hu/2020/07/osztrak-magyar-projektben-fejlesztik-az-onvezeto-autozast/
 

gyartastrend.hu- 2020.07. 26.

Hatékonyabb gyártás mesterséges atomokkal
A kvantumszámítógépek alapját jelentő kvantumbitek gyakorlati megvalósítása a mai napig hatalmas technológiai kihívás. A BME-n működő Nanoelektronika és Egzotikus Kvantumfázisok Lendület-kutatócsoportok új eredménye szerint az általuk előállított mesterséges atomok használata vezethet el egy iparilag is hatékonyan alkalmazható gyártási eljáráshoz. A kvantumszámítógépek az utóbbi években robbanásszerű fejlődésen mentek keresztül. (...)

http://gyartastrend.hu/cikk/hatekonyabb_gyartas_mesterseges_atomokkal
 

 

NOVUM M5 - 2020.07. 26.  10:36 (1:08.-7:06)

Új gyógyszergyártási technológiát fejlesztettek ki Magyarországon

Nagy Zsombor Kristóf, egyetemi docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szerves Kémia és Technológia Tanszék és Szabó Bence, fejlesztőmérnök, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szerves Kémia és Technológia Tanszék

http://novumtv.hu/adasaink/2020-07-26

 

epiteszforum.hu - 2020-07-24 16:30

A lehetne ilyen építészet és a szigorú realitás – Interjú Sugár Péterrel, a Lakó tanszék vezetőjével

A lehetne ilyen építészet és a szigorú realitás – Interjú Sugár Péterrel, a Lakó tanszék vezetőjével A BME Építészmérnöki Karának tervezési tanszékei önállóan is értelmezhető műhelyek. A Lakóépülettervezési Tanszéket 2018 óta Sugár Péter DLA dr. habil, tanszékvezető egyetemi tanár vezeti. Az elmúlt évek munkájáról és a közeljövő változásairól Somogyi Krisztina készített interjút. (...)

https://epiteszforum.hu/a-lehetne-ilyen-epiteszet-es-a-szigoru-realitas--interju-sugar-peterrel-a-lako-tanszek-vezetojevel-

 

Magyar Nemzet - 2020. 07. 24. 15:43

A magyar tulajdonú vállalkozások és a vidék erősödése a cél

A kormány célja, hogy a nagyvállalatokhoz hasonlóan a magyar tulajdonú kis- és középvállalatokat is a high-tech, illetve csúcstechnológia jellemezze – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter a Veszprém Megyei Napló pénteki számában megjelent interjúban. (..) (...)A miniszter megjegyezte, Magyarországon eddig nem gyártották a védekezéshez szükséges legegyszerűbb eszközt, a szájmaszkot, de a kormány úgy gondolta, hogy ki kell építeni a védekezéshez szükséges magyar tudást. Ebben az egyetemek az első perctől komoly szerepet játszottak – mondta, példaként említve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lélegeztetőgép-fejlesztését. (…)

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/a-magyar-tulajdonu-vallalkozasok-es-a-videk-erosodese-a-cel-8422728/