Pótfelvételi, beiratkozás, tudományos-innovációs hírek

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. július 29. és augusztus 05. között.

BME pótfelvételi, beiratkozás, tanévindítás és digitális oktatás

 

delmagyar.hu – 2020.08.05.- 07:30

A műegyetemi szakok többségére lehet pótfelvételivel jelentkezni

Több mint negyven szakon hirdet meg alap- és mesterképzéses pótfelvételi jelentkezési lehetőséget a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Az elmúlt évektől eltérően 2020 augusztusában több állami ösztöndíjas képzési területre is lehet jelentkezni pótfelvételi keretében az alapképzési szakokon, ezért a Műegyetem is meghirdet állami ösztöndíjas képzéseket a szakok nagy részén. (…) https://www.delmagyar.hu/orszag-vilag/a-muegyetemi-szakok-tobbsegere-lehet-potfelvetelivel-jelentkezni-6699177/?utm_source=rssfeed

 

pénzcentrum – 2020.08.04. 09.29

Rengeteg tanári diplomát adtak át nyelvvizsga nélkül: enyhülhet a pedagógushiány?

Futószalagon állítják ki a felsőoktatási intézmények ezekben a hetekben a diplomákat, a frissen végzettek mellett most mindazok hozzájuthatnak oklevelükhöz, akiknek a bizonyítvány feltételéül szabott nyelvvizsgát nem sikerült megszerezniük. (…) Ezzel szemben a Műegyetemen, a Corvinuson, az ELTE-n vagy az Állatorvostudományi Egyetemen szinte egyáltalán nincs gond a végzősök nyelvtudásával, a beragadó diplomák aránya itt jóval öt százalék alatti, sőt némely szakon még az egy százalékot sem éri el. (…)

https://www.penzcentrum.hu/otthon/rengeteg-tanari-diplomat-adtak-at-nyelvvizsga-nelkul-enyhulhet-a-pedagogushiany.1100334.html

 

eduline.hu - 2020. augusztus. 05. 06:06

Mikor lesznek az idei egyetemi beiratkozások? Itt vannak a dátumok

Lassan minden felvételiző megkapja a besorolási döntést, és a tájékoztatót, amiben leírják az egyetemek mi a következő lépés. Itt vannak a beiratkozási időpontok, amikről már tudni lehet. (…) Ugyanis a pontos beiratkozási dátumokat a legtöbb egyetem külön üzenetben vagy Neptun-üzenetben küldi majd ki nektek, de amit tudunk, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2020. augusztus 31. – szeptember 4. (hétfőtől-péntekig) lesz a regisztrációs időszak. (…)

http://eduline.hu/felsooktatas/20200805_beiratkozas

 

szakszervezetek.hu- 2020-07-31 09:54

Nem a megszokott módon kezdődik az egyetemi oktatás szeptemberben

Körbekérdeztük az egyetemeket, hogyan készülnek az őszi félévre. (…) A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem viszont – ellenkező döntésig – jelenléti formában szervezi a tanulmányi foglalkozásokat az őszi félévben. Óvintézkedésekből azonban nem lesz hiány: az egyetem zárt tereiben, a tanulmányi foglalkozások során különösen, az orrot és szájat egyaránt takaró maszk (sál vagy kendő) viselése kötelező, valamint a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató személy a BME területére nem léphet be. (…)

https://szakszervezetek.hu/hirek/23267-nem-a-megszokott-modon-kezdodik-az-egyetemi-oktatas-szeptemberben

 

blikk.hu- 2020-07-30 16:25

Kiderült: így készülnek az egyetemek a szeptemberi nyitásra, ez vár a hallgatókra

Több szabályt is hoztak az egyetemek a koronavírus miatt, van ahol tesztet is várnak a hallgatóktól. (…) A Budapesti Műszaki Egyetem azonban jelenléti formában szervezi az őszi félév oktatását. Közleményükben megfogalmazták: az orrot és szájat egyaránt takaró maszk (sál vagy kendő) viselése kötelező, valamint a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató személy a BME területére nem léphet be. Meghatározták azt is, hogy a reggeli tömegközlekedés érdekében az órák nem kezdődhetnek negyed kilenc előtt, az ekkor kezdődő órákat pedig 15 perccel későbbre kell halasztani. Azonban azon hallgatók vagy oktatók akik kockázati csoportba tartoznak, kérvényezhetik a távolléti teljesítést.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/igy-keszulnek-az-egyetemek-az-oszi-felevre/nbwqqvg

 

eduline.hu-2020-08-03 07:08

Az online konferenciák megoldása a digitális oktatásban is bizonyított

A járvány miatt elképesztő mértékű érdeklődés alakult ki a különféle videókonferencia-megoldások és egyéb online kommunikációs felületek iránt. (…) Ezzel kapcsolatban több oktatási intézményt is megkerestünk, hogy a tapasztalatokról érdeklődjünk. „ A Webexet a karon előadások tartására, kiscsoportos gyakorlatokra, vizsgáztatásra és megbeszélésekre egyaránt használtuk” – mondta el nekünk Hassan Charaf, a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja. (…) http://eduline.hu/kozoktatas/20200721_online_oktatas_webex_konferenciak

 

BME intézményi hírek

 

budapestherald.hu - 2020-08-02 09:26

Budapest Tech University Joins European Innovation Alliance

The Budapest University of Technology and Economics (BME) has joined an alliance comprising ten European engineering universities aimed at developing innovative teaching methods and a uniform system of engineering degrees, the daily Magyar Nemzet said. (…)

https://www.budapestherald.hu/uni/2020/08/02/budapest-tech-university-joins-european-innovation-alliance/

 

Infostart / MTI - 2020. július 31. 09:11

Komolyan megugorhat a műegyetemi diploma nemzetközi presztízse

A kulcs az, hogy több egyetem közösen fejleszti képzéseit, amitől az "átjárhatóság" is növekszik.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is tagja lett a hét európai ország tíz vezető felsőoktatási intézménye részvételével létrejött nemzetközi szövetségnek, amely a következő három évre ötmillió eurós támogatást nyert el az Európai Bizottságtól. (...)

https://infostart.hu/tudomany/2020/07/31/komolyan-megugorhat-a-muegyetemi-diploma-nemzetkozi-presztizse

 

hirtv.hu- 2020-07-31 07:00

Az EU Bizottság által támogatott szövetség tagja lett a Műegyetem

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is tagja lett a hét európai ország tíz vezető felsőoktatási intézménye részvételével létrejött nemzetközi szövetségnek, amely a következő három évre ötmillió eurós támogatást nyert el az Európai Bizottságtól. Az angol nyelvű rövidítéssel EELISA névre keresztelt társulás célja, hogy a műszaki diplomák egységes rendszerét alakítsa ki - írta a Magyar Nemzet pénteken. (…)

https://hirtv.hu/kultura/az-eu-bizottsag-altal-tamogatott-szovetseg-tagja-lett-a-muegyetem-2505944

 

magyarnemzet.hu- 2020-07-31 05:50

Akkreditált diploma a Műegyetemtől

A felsőoktatási intézményben szinte minden kurzusnak megvan az angol nyelvű párja. (…) Hatalmas lehetőséget kapott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a nemzetközi kapcsolatépítésre, miután bekerült az Európai egyetemek pályázat nyertesei közé. Nagy Balázs Vince nemzetközi rektorhelyettes a Magyar Nemzetnek elmondta: intézményük kilenc másik nívós európai egyetemmel szövetséget kötve arra törekszik, hogy az elnyert támogatásból közös képzéseket és kutatásokat indítson, távlati célként pedig olyan közös, szövetségi diplomát adjon ki hallgatóinak, amely minden érintett tagállamban akkreditált.

https://magyarnemzet.hu/belfold/akkreditalt-diploma-a-muegyetemtol-8449029/

 

teol.hu - 2020-08-03 06:27

Visszafogottabbak lesznek idén a gólyatáborok

Több táborban is kötelezővé teszik a maszk használatát, és a kihelyezett kézfertőtlenítőket használni kell. (…) A Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a táborvezetők külön felkészítést is kapnak a rendkívüli szabályokról. A táborokba korlátozott létszámban, csak tünetmentesen és testhőmérséklet-mérést köve­tően lehet belépni, valamint a szervezők felmérik a kockázati tényezőket, elsősorban a résztvevők nemzetközi utazásait, nyaralásait lekövetve. A helyszínen szakképzett egészségügyi személyzet is lesz, és elkülönített szobákkal várják azokat, akik esetleg tüneteket produkálnak.

https://www.teol.hu/eletstilus/visszafogottabbak-lesznek-iden-a-golyataborok-2630480/

 

További tudományos és innovációs hírek a Műegyetemről

 

medicalonline.hu - 2020-08-05 05:15

Idegsejtek kapcsolgatása hővel?

Immár másfél évtizede ismert, hogy koncentrált hőhatással az idegsejtek működése befolyásolható, azonban a pontos hatásmechanizmust mindmáig nem tárták fel. (…) A komplex eszköz pontos működésének és fizikai korlátainak megértéséhez, továbbá a későbbi, in vivo mérési eredmények alaposabb elemzéséhez a BME Atomfizika Tanszék közreműködésével egy multifizikai modell is készült. A fenti technológiai és eszközfejlesztési kísérleti eredményeket a csoport két különálló közleményben, a rangos Sensors & Actuators B: Chemical folyóiratban tette közzé. (…) http://medicalonline.hu/cikk/idegsejtek_kapcsolgatasa_hovel

 

hvg.hu- 2020-08-02 12:03

Ez történt: a tudósok megfejtették a Stonehenge egyik rejtélyét

Hétköznapi életünket folyamatosan átszövik az átvitt értelmű párbeszédek. Egy átlagos társalgás során fel sem tűnik, hogy milyen gyakran teszünk olyan kijelentéseket, amelyekben a szavak és a mondatok szó szerinti jelentése eltér azok átvitt jelentésétől. Vagyis attól a jelentéstől, amit a beszélő a kijelentésével üzenni kíván. Érdekes kutatás indult a BME-n, melybe a számítógépe előtt ülve ön is bekapcsolódhat. (…)

https://hvg.hu/tudomany/20200802_kiserleti_pragmatika_bme_arcmaszk_oxigen_stonehenge_eredete_apple_iphone_bevetel

 

computerworld.hu - 2020-08-01 19:20

Fokozatváltás 2.0: science parkok épülnek

Egyetemek - vállalatok - állam. E hármas nagy dolgokra lehet képes, ha okosan fog össze, és a tudást, a tapasztalatot és a pénzt jól használja fel. A cél: export- és versenyképes termékek előállítása hazai műhelyekben. (…) Budapesten két science park épül: egy alapvetően technológiai fókuszú a Műegyetem, valamint egy egészségügyi fókuszú a Semmelweis Egyetem köré. (…) Infrastruktúra-fejlesztés a BME-n  A Műegyetemen létesülő science park fejlesztése alapvetően három dolgot takar: a robusztus kutatási infrastruktúra fejlesztését, az ehhez kapcsolódó tartalomfejlesztést az innovációs ökoszisztémában, valamint a szintén ehhez kapcsolódó szervezetfejlesztést, szervezeti kultúraváltást. (…)

https://computerworld.hu/uzlet/fokozatvaltas-20-science-parkok-epulnek-282489.html

 

innotéka - 2020. augusztus 3.

Kilenc újabb „lendületes” csoport alakult

Miként lehetne hatékonyabbá tenni az egészségmegőrző diétás stratégiákat? Hogyan használhatjuk fel a mikrobákat a szennyvíztisztításhoz? Mi tudható meg a több ezer éves viaszhengerekből? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresik majd a válaszokat a Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának idei nyertesei. (…) Kovács József Gábor gépészmérnök (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) egy speciális hibrid technológia, a termoplasztikus gyantainfúzió (Thermoplastic-Resin Transfer Molding) továbbfejlesztésére vállalkozott. (…) Pozsgai Balázs fizikus (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudo­mányi Egyetem) az úgynevezett integrálható kvantumos sok­ré­­szecske-rendszerek dinamikájával foglalkozik. (…)

https://www.innoteka.hu/cikk/kilenc_ujabb_lenduletes_csoport_alakult.2102.html

 

atv.hu/MTI - 2020-07-29 19:18:00

Átvizsgálásra szorul az M0-s hárosi Duna-hídja

További átfogó vizsgálat vált szükségessé az M0-s autóút 1990-ben átadott Deák Ferenc (hárosi) Duna-hídján, ezért csütörtökön próbaterhelést végeznek az átkelőn - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerdán az MTI-vel. A cég tájékoztatása szerint erről az M0-s déli szektorának az M1-es autópálya felé vezető oldalán történő fejlesztéshez kapcsolódó műszaki ellenőrzés alapján döntöttek. A vizsgálatba külső, független szakértőként bevonták a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékét. (…)

http://www.atv.hu/belfold/20200729-csutortokon-probaterhelest-vegeznek-az-m0-s-harosi-duna-hidjan

 

szimpatika.hu - 2020-08-04 07:35

A jövőben akár könyvet is olvashatunk autóvezetés közben

Már csak egyetlen lépés az emberi beavatkozást egyáltalán nem igénylő, önvezető járműtechnológia kifejlesztése. (..) Magyarországon is több helyen zajlik az önvezető járművek technológiai fejlesztése, a térségben egyedülálló zalaegerszegi ZalaZONE pályán pedig több projektben végeznek műszaki teszteléseket és méréseket, ahol többek között járműdinamikát (tehát menettulajdonságokat), vagy épp a járművek kezelhetőségét vizsgálják. Kijelenthetjük, hogy Magyarország szó szerint a jövő fejlesztéseinek ad otthont. Nem véletlenül. Dr. Szalay Zsolt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Gépjárműtechnológia Tanszékének vezetője szerint a jövő mobilitása az autonómiára fog épülni, ez nem kérdés. (…)

https://szimpatika.hu/cikkek/9462/a-jovoben-konyvet-is-olvashatunk-autovezetes-kozben

 

bme.-hu – 2020.08.04.

Itt tart a ZalaZONE építése

A világon egyedülálló tesztpálya kialakításának jelenlegi állapotáról nyilatkozott Az autó magazinnak a BME oktató-kutatója. Zalaegerszeg központjától 15 percnyi autózással elérhető a még épülő új hazai autóipari tesztpálya. Hogy miért ide tervezték, több oka is van, az egyik a nyugati határszél közelsége; pontosabban Grazé (ahol a Magna-Steyr autóipari óriás és az AVL hajtáslánckutató, -fejlesztő központja is működik), de még München könnyű elérhetősége is szempont volt. Ráadásul a pályázó térségek közül Zalaegerszeg az egyetlen, ahol még soha nem volt ilyen nagyszabású építkezés, ennek megfelelően a városvezetés hozzáállása is sokat nyomott a latban (a telket ingyen adták, a közművesítést megoldották). Az összesen 45 milliárdos állami beruházás motorja Szalay Zsolt egyetemi docens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Gépjárműtechnológia Tanszék és a ZalaZone kutatásért és innovációért felelős vezetője. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20200804/Itt_tart_a_ZalaZONE_epitese

 

bme.-hu – 2020.07.31.

Újból műegyetemi hallgató nyerte a rangos nemzetközi designer versenyt

A tavalyi év után ismét BME-s diák innovatív és kreatív termékinstallációja bizonyult a világ legjobb hallgatói popai pályázatának.

„Hihetetlen érzés volt azt hallani, hogy az ötletemet egy prominens nemzetközi mezőny legjobbjának találták. A magyar forduló megnyerése után egy jó helyezés elérése volt a célom a világversenyen is, ami eleinte nagyon távolinak tűnt, később viszont valósággá vált. Amikor megtudtam az eredményt, boldogságot, büszkeséget éreztem, és azt, hogy szeretnék még ilyen alkotásokat létrehozni” – vallotta a bme.hu-nak Rajkai Boldizsár, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) ipari termék- és formatervező mérnök BSc-szakos hallgatója, miután a POPAI (a vásárláshelyi marketing nemzetközi és helyi iparági platformja) nemzetközi display versenyén meghirdetett 18 kategória közül a legfiatalabbaknak szóló „Student Design Award” szám első helyét szerezte meg. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20200731/Ujbol_muegyetemi_hallgato_nyerte_a_rangos_nemzetkozi_designer_versenyt

 

bme.hu - 2020. 07. 29.

Több BME-s hallgatót is díjaztak a „Fénnyel Teli Otthonok” családi ház tervpályázaton

Három kategóriában összesen 1.700.000 forintot osztottak ki a helyezettek között, ezzel is támogatva a tehetséges alkotók szakmai fejlődését. A versenyt meghirdető VELUX Magyarország Kft. célja az volt, hogy a fiatalok felfedezzék a napfény építészetben betöltött szerepét és a cég termékkínálatában rejlő számtalan lehetőséget. A pályázat olyan gyakorlati tervezési feladatot is nyújtott, amelyben a társaság folyamatos szakmai támogatása mellett a hazai piacon is versenyképes tudást szerezhettek az építészhallgatók. (…)  A „I. magastetős családi ház tetőtér-beépítéssel” kategória 2. helyét Kishonthy Kata Judit (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) vihette haza, aki Hild György szakmai támogatása mellett készítette el kevés térrel gazdálkodó, mégis jól lakható, minden komfortfaktorral rendelkező családi házának tervét. 300.000 Ft díjazásban részesült. A „I. magastetős családi ház tetőtér-beépítéssel” kategória egyik különdíjas tervezőpárosa: Hajdu Alexandr – Travnik Ádám (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.) Munkájukat 50.000 Ft összeggel díjazták. A „II. magas vagy alacsony hajlásszögű tetővel rendelkező, tetőtér nélküli családi ház” különdíjasait, Kosztya Csilla – Berzsák Barna tervezőpárost (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) 50.000 Ft összeggel díjazták azért a nyaralóépületért, amely innovatív, a balatonfelvidéki „népi” építészetet újragondoló ötlet – tetőtéri ablakokkal. Az „ III. Lapostetős családi ház ” kategória 1. helyezettje Berzsák Barna (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) lett. A 3. helyezett Kosztya Csilla (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) 100.000 Ft-os pénzjutalomban részesült.

https://www.bme.hu/hirek/20200729/Tobb_BME_s_hallgatot_is_dijaztak_a_Fennyel_Teli_Otthonok_csaladi_haz_tervpalyazaton

 

mta.hu - 2020-07-29 00:00

Idegsejtek kapcsolgatása hővel? – Fekete Zoltán kutatócsoportjának eredményeiről a NAP2 félidejében

Immár másfél évtizede ismert, hogy koncentrált hőhatással az idegsejtek működése befolyásolható, azonban a pontos hatásmechanizmust mindmáig nem tárták fel. (…) A komplex eszköz pontos működésének és fizikai korlátainak megértéséhez, továbbá a későbbi, in vivo mérési eredmények alaposabb elemzéséhez a BME Atomfizika Tanszék közreműködésével egy multifizikai modell is készült. (...)

https://mta.hu/tudomany_hirei/idegsejtek-kapcsolgatasa-hovel-fekete-zoltan-kutatocsoportjanak-eredmenyeirol-a-nap2-felidejeben-110758

 

qubit.hu - 2020-07-29 08:33

A filozófia nem súlytalan és jelentéktelen, hanem sikeresebb, mint valaha – Danka István

Hadd szögezzem le rögtön az elején: Bekő Éva állításaival szemben nem gondolom, hogy a filozófia súlytalanná vagy jelentéktelenné vált volna. (…) A szerző filozófus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Filozófia és Tudománytörténet Tanszékének, illetve a Neumann János Egyetem Menedzsment és Üzleti Kommunikáció Tanszékének egyetemi docense, A racionalitás mércéi kutatócsoport vezetője.

https://qubit.hu/2020/07/29/a-filozofia-nem-sulytalan-es-jelentektelen-hanem-sikeresebb-mint-valaha

 

epiteszforum.hu - 2020-08-04 14:00

„Azt reméljük, hogy mások is meglátják a szakmánk szépségét” – beszélgetés az Atlasz Mérnökiroda alapítóival

A mérnököknek, statikusoknak nem csak a munkáját, de azok megjelenítését is nagyban segítik az integrált tervezőszoftverek. (…) HI: 1999-ben kezdtük a Műegyetemet és akkor még nagyon sokat kellett kézzel rajzolnunk. Harmad-, vagy negyedéves korunkban kezdtünk el először tervezőprogramokkal dolgozni, de csak a diákverzióval, így legfeljebb 2D-ben tudtunk modellezni, amiben nem volt semmilyen felületmodellezés. Úgy végeztük el az egyetemet, hogy konstrukciós vonalakkal rajzoltuk meg a vasbeton gerendákat. (…)

https://epiteszforum.hu/azt-remeljuk-hogy-masok-is-meglatjak-a-szakmank-szepseget--beszelgetes-az-atlasz-mernokiroda-alapitoival

 

feol.hu - 2020-08-04 21:51

Szavaiban jámbor, tetteiben igazi harcos

Még csak 20 éves, de már sok mindent elért a kung fuban: világkupagyőztes, Európa-­bajnok. Az előbbit pont egy évvel ezelőtt élhette át Olaszországban. Dudás Ádám igazi győztes típus. A napokban fejezte be az első évét a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán, miközben délutánonként kesztyűt húz, és megszámlálhatatlanul püföli a zsákot.

https://www.feol.hu/sport/helyi-sport/szavaiban-jambor-tetteiben-igazi-harcos-4192649/