Emlékhelyek Napja, Szigorú óvintézkedések, Pilotaképzés

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. augusztus 27. és szeptember 02. között.

bme.hu- 2020.09.02.

Emlékhelyek napja: „Üdv néked Ifjúság!”

Vezetett sétákkal és kiállítással idézték fel az 1956-os forradalom műegyetemi eseményeit a BME campusán. A hagyományoktól eltérően idén nem május második szombatján, hanem a mohácsi csata évfordulóján, augusztus 29-én rendezték meg az Emlékhelyek napját országszerte összesen 60 nemzeti és történelmi emlékhely 70 helyszínén. A BME immáron negyedik éve szervez nívós programokat az eseményhez kapcsolódva. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20200902/Emlekhelyek_napja_Udv_neked_Ifjusag

 

bme.hu - 2020.09.01.

Szigorú óvintézkedésekkel indul az őszi félév a Műegyetemen

A BME egész területén kötelező a maszkviselés és a személyek közötti legalább 1,5 méteres védőtávolság megtartása is kötelező, az Egyetem belső közösségi célú helyiségeiben. A koronavírus járvány kockázatának csökkentése és az egyetemi polgárok egészségének védelme érdekében követendő intézkedéseket rektori-kancellári együttes körlevél  foglalja össze. Az intézkedések összhangban vannak a 2020. augusztus 17-én megjelent, felsőoktatási képzés egészségügyi válsághelyzetben megszervezésére vonatkozó ágazati ajánlással. A Műegyetem úgy alakította ki a 2020/2021. tanév őszi félévének rendjét, hogy a járványhelyzetben is megteremtse a biztonságos jelenléti oktatás feltételeit, felhasználva a távolléti oktatás kedvező tapasztalatait.

http://www.bme.hu/hirek/20200901/Szigoru_ovintezkedesekkel_indul_az_oszi_felev_a_Muegyetemen

 

eduline.hu - 2020-08-30 06:10

A pótfelvételi legmagasabb ponthatárai

(...) A 2020-as pótfelvételi legmagasabb potnhatárai: Egyetem Képzési forma Szak Ponthatár ELTE A N A turizmus-vendéglátás (Szombathely) 472 BGE A N A turizmus-vendéglátás (angol nyelven) 449 BGE A N A nemzetközi gazdálkodás (angol nyelven) 452 CORVINUS A N A kereskedelem és marketing 452 DE A L K műszaki menedzser 456 BME A N K műszaki menedzser 450 KJE A T K turizmus-vendéglátás 471 ME A L A emberi erőforrások 472 ME O N K jogász 460 ME A N A nemzetközi gazdálkodás 428 NYE A N A gazdálkodási és menedzsment 435 OE A N A mechatronikai mérnöki (angol nyelven) 440 PE A N A nemzetközi gazdálkodás 418 PE A N A mechatronikai mérnöki (Veszprém) 478 PE A L K mérnökinformatikus (Veszprém) 460 PTE A N K néprajz 424 PTE A L K pszichológia 456 PTE A N A turizmus-vendéglátás 461 PTE O N K általános orvos 416 SE O N K általános orvos 433 SZE A N A gazdálkodási és menedzsment 458 SZE A L A kereskedelem és marketing 446 SZTE O N K általános orvos 421 Tetszett a cikk? (...)

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200828_a_potfelveteli_legmagasabb_ponthatarai

 

profitline.hu - 2020-08-30 02:00

Erősít Magyarországon az EIT Climate-KIC

(...) Tudásmegosztó közösségéként működik, és a technológiai fejlesztések támogatása mellett a társadalom gondolkodásának átalakításán is folyamatosan dolgozik. A szervezetnek Magyarországon egyebek közt olyan intézmények is tagjai, mint Budapest városa vagy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Mennyibe kerül 1 kwh villamos energia 2020-ban? ITT kiszámolhatod! (...)

http://profitline.hu/Erosit-Magyarorszagon-az-EIT-Climate-KIC-411560

 

bme.hu- 2020.08.26.

Gödöllő lesz a műegyetemi pilótaképzés gyakorlati oktatásának helyszíne

Az ajánlatkérő BME erről kötött szerződést a CAVOK Aviation Training Kft-vel.

„Töretlen népszerűségnek örvend az angol nyelvű posztgraduális légiforgalmi pilótaképzésünk: a kezdeti elvárásokat túlszárnyalva évről évre szinte maximális hallgatói létszámmal indítjuk az új évfolyamokat. Az itt végzettek biztos ismeretekre és jól jövedelmező, megbecsült állásra számíthatnak a munkerőpiacon, tudásukat pedig bárhol a világon elismerik” – összegezte Rohács Dániel, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) Vasúti Járművek, Repülőgépek és Hajók Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a program szakmai koordinátora. (..)

http://www.bme.hu/hirek/20200826/Godollo_lesz_a_muegyetemi_pilotakepzes_gyakorlati_oktatasanak_helyszine

 

Tudományos és innovációs hírek a Műegyetemről

 

origo.hu - 2020-09-01 14:51

Magyarország jó pozícióban várja az önvezetési technológia fejlődését

(...) Már 2015 szeptemberében megalakult a RECAR Autonóm Jármű Kutató Központ a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának (KJK) gondozásában, amelyhez csatlakozott a BME VIK, az ELTE IK és az MTA SZTAKI is. A kutatás külön megemlíti, a fehér-zöld tesztautóival országszerte felbukkanó AImotive Kft-t. Az Almotive mellett számos nagyvállalat nyitott kutatás-fejlesztési központot Magyarországon. (...)

https://www.origo.hu/gazdasag/20200901-magyarorszag-jo-pozicioban-varja-az-onvezetesi-technologia-fejlodeset.html

 

origo.hu - 2020-09-01 16:36

Ahol a múlt és a jövő találkozik: megújult a Károlyi–Csekonics Palotaegyüttes

(...) Ők segítettek a fejlesztésben A fejlesztésben résztvevő résztvevő partnerek: az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar és MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft. által alkotott Konzorcium, a Formiconcept Kft., a W-É-B 2017 Konzorcium: WEST HUNGÁRIA BAU Kft., ÉPKAR Zrt. és a BUILD IT Mérnökiroda Kft. munkatársai, valamint a NÖF Nonprofit Kft. projekten dolgozó kollégái. (...)

https://www.origo.hu/itthon/20200901-ahol-a-mult-es-a-jovo-talalkozikmegujult-a-karolyicsekonics-palotaegyuttes.html

 

magyarepitestechnika.hu - 2020-09-01 10:00

ÉMSZ Regionális Szakmai Napok – Budapest

Ősszel a BME Épületszerkezettani Tanszék oktatóinak közreműködésével folytatódik az ÉMSZ szakmai továbbképzés-sorozata, a Regionális Szakmai Napok. A szervezés során folyamatosan figyelik a vírushelyzetre vonatkozó tájékoztatásokat, előírásokat, és ezeknek megfelelően tartják meg a rendezvényeket. A képzés előadásai az aktuális kérdésekre kínálnak megoldást, példák bemutatásával, sok hasznos információval építészeknek és gyakorlati szakembereknek. (...)

https://magyarepitestechnika.hu/index.php/events/emsz-regionalis-szakmai-napok-budapest/

 

bme.hu- 2020.08.31.

Ipar 4.0 Technológiai Központ: a BME kapuja a kkv-k számára

A TK vezetője új videóban ad tájékoztatást az elérhető szolgáltatásokról és szcenáriókról. (…) Az Ipar 4.0 Technológiai Központ (TK) az egyetem kapuja a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára, mely demonstrációs és fejlesztési szolgáltatást biztosít, szakmailag megalapozott ipar 4.0 ismeretanyagot állít össze és mutat be a kkv-k számára a BME I épületének földszintjén, a 017-es teremben. (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.)(…) http://www.bme.hu/hirek/20200831/Ipar_4_0_Technologiai_Kozpont_a_BME_kapuja_a_kkv_k_szamara

 

infostart.hu - 2020-08-31 16:41

Hamarosan újabb biztonsági mérések lesznek az M0 hárosi Duna-hídján

Sikeres volt a próbaterhelés és a biztonsági mérés az M0 hídján - jelentette be az InfoRádióban Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. szóvivője. Beszámolója szerint a BME Hidak és szerkezetek tanszéke első körben néhány héttel ezelőtt teherautókkal vizsgálta, hogy mennyire biztonságos, ha ráengedik a forgalmat a hídra. "Ez a próbaterhelés azt mutatta, hogy a nyolcas számú támaszt meg kell erősíteni, ezt a kivitelező augusztus 28-ig el is végezte" - közölte a szóvivő. (...)

https://infostart.hu/belfold/2020/08/31/hamarosan-ujabb-biztonsagi-meresek-lesznek-az-m0-harosi-duna-hidjan

 

noizz.hu - 2020-08-31 09:46

Magyar diákok hódítanák meg a világűrt: szétrakétázzák az eget a jövő űrmérnökei

Ha eddig azt gondoltad, hogy 2020-ban a menő rakétakilövés egyenlő Elon Muskkal és a SpaceX-szel, akkor új információt tudok adni: 2020-ban a menő rakétakilövés a BME Kozmosz Körével egyenlő. A Műegyetem öntevékeny köre CanSat Hungary néven „műholdkészítő versenyt” szervezett, ahol középiskolás diákok próbáltak meg olyan, mérésekre alkalmas, 0,33 literes fémdobozban elférő szerkezeteket megalkotni, amelyek aztán felbocsáthatóak a troposzférába.

https://noizz.hu/tech/magyar-diakok-hoditanak-meg-a-vilagurt-szetraketazzak-az-eget-a-jovo-urmernokei/4lv0pfc

 

webradio.hu - 2020-08-29 11:01

NIF: iskolakezdésre újra járható lesz az M0-s hídja

(...) Mint írták, az M0-s autóút déli szektorának M1-es autópálya felé vezető oldalán folyamatban lévő átfogó vizsgálat első üteme rövidesen lezárul. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszéke csütörtökön elvégezte a Csepel-szigeti ártéri híd statikus próbaterhelését 14, egyenként 25 tonna súlyú tehergépkocsival, összesen 5 teherkombinációban. (...)

https://webradio.hu/hirek/kek-hirek/nif-iskolakezdesre-ujra-jarhato-lesz-az-m0-s-hidja

 

epiteszforum.hu - 2020-08-28 10:20

Jurányi Közö/n/ség Ház – Surján Borka diplomaterve

Surján Borka a BME Középülettervezési Tanszékén Jurányi Közö/n/ség Ház: Alternatív játékterek sorozata címmel készült diplomamunkájában Buda belső, sűrű környezetében, egy foghíjtelek beépítésével hoz létre izgalmas téri lehetőségeket alternatív színházi előadások számára. (...)

https://epiteszforum.hu/juranyi-kozonseg-haz--surjan-borka-diplomaterve

 

alternativenergia.hu - 2020-08-26 15:24

Ki találta fel a napelemes tetőcserepet? – Alternativ Energia

(...) A Forward Labs napeleme várhatóan a következő évben érkezik. Szolárcserép fejlesztésébe kezdett a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., a tetőcserép felületébe integrált napelemek kifejlesztésében együttműködnek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), az új cserép jövőre kerülhet kereskedelmi forgalomba. Az új terméket a Terrán Generont először az áprilisi Construma építőipari kiállításon mutatják be, ezt követően pedig már forgalomba is kerül. (...)

http://www.alternativenergia.hu/ki-talalta-fel-a-napelemes-tetocserepet/91124