Szenátusi ülés, THe világranglista, Tanévnyitó

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. szeptember 03. és szeptember 09. között.

bme.hu- 2020.09.08.

„A Műegyetem egyenlő az innovációval”

(..)  „Senatus universitatis!” – hangzott fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Jogarnokának felszólítása a Szenátus zártkörű, a koronavírus-járvány miatt szigorú óvintézkedések mellett megtartott ünnepi ülésének résztvevőihez. Vezetésével érkezett az intézmény aulájának virágdíszekkel tarkított elnöki asztalához Józsa János akadémikus, a BME rektora és Kotán Attila kancellár. Tőlük jobbra foglalt helyet Habsburg György főherceg, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, továbbá Nagy Balázs Vince nemzetközi rektorhelyettes, balra pedig Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes, valamint Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes. Az emelvény előtti első sorban ült a nyolc kar dékánja: Dunai László akadémikus (ÉMK), Orbulov Imre (GPK), Alföldi György (ÉPK), Nagy József (VBK), Charaf Hassan (VIK), Mándoki Péter (KJK), Horváth Miklós (TTK), és Koltai Tamás (GTK). A rendezvény kiemelt vendége volt még Szili Ákos, az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke, valamint Nyulászi László egyetemi tanár, az Egyetemi Habilitációs Bizottság és Doktori Tanács elnöke. (..) https://www.bme.hu/hirek/20200908/A_Muegyetem_egyenlo_az_innovacioval

 

bme.hu – 2020.09.07.

A hazai egyetemek között első a BME az ipari együttműködésekben a THE világranglistán

A BME idén is bekerült a Times Higher Education 2021-es felsőoktatási globális rangsorába. A Times Higher Education (THE) világranglista készítői 2004 óta évente vizsgálják a felsőoktatási intézményeket 13 mutató alapján az oktatás, kutatás, idézettség, a nemzetköziesítés és az ipari bevételek kategóriákban. Az értékelés szerint csak kutatásban aktív egyetemek szerepelhetnek a táblázatban, a felkerülés feltétele minimum 1000 publikáció évente. (…) A listán ebben az évben 9 magyar egyetem (Semmelweis Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Miskolci Egyetem, Szent István Egyetem) található, a BME megtartotta tavalyi helyezését, ugyanakkor a BME kapta a legmagasabb pontszámot az ipari bevételek területén, és a második legmagasabbat a kutatási tevékenységre vonatkozóan.

https://www.bme.hu/hirek/20200907/A_hazai_egyetemek_kozott_elso_a_BME_az_ipari_egyuttmukodesekben_a_THE_vilagranglistan

 

eduline.hu - 2020-09-03 11:54

Újabb világrangsorban tarolnak a magyar egyetemek

(...) A Debreceni Egyetem is a 801-1000. kategóriába került, a tavalyi évhez hasonlóan. 801-1000. helyezést ért el a Szegedi Tudományegyetem is. Rajtuk kívül szerepel még a listában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Szent István Egyetem is, mindegyik az 1001+ kategóriába került. (...)

http://eduline.hu/felsooktatas/20200903_THE_rangsor

 

eduline.hu - 2020-09-04

Még az épületek előtt álló szobrok is maszkot kaptak a BME tanévnyitóján

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szeptember 4-én délelőtt, körültekintő biztonsági előírásokkal rendezte meg a tanévnyitó ünnepségét. A helyszínen korlátozott létszámban, az elsőéves hallgatók képviselői és a meghívott vendégek vettek részt.

http://eduline.hu/felsooktatas/20200904_bme_tanevnyito

 

bme.hu – 2020.09.07.

Józsa János: „Tehetségük kibontakoztatására törekszünk”

A koronavírus-helyzet miatt rendhagyó módon, szigorú óvintézkedések mellett és zártkörűen, ugyanakkor online közvetítés biztosításával zajlott a BME 239. tanévnyitó ünnepsége.    A Műegyetem a mérnökképzés zászlóshajójaként, stratégiai fontosságú felsőoktatási intézményként meghatározó mértékben járult hozzá a magyar ipar és gazdaság mai fejlettségi színvonalának eléréséhez, és erre törekszik a jövőben is – hangsúlyozta köszöntőjében Józsa János rektor, hozzáfűzve: „az elsőévesek a BME dicső történelmi múltjának, stabil jelenének és prosperáló jövőjének immáron osztatlan szellemi résztulajdonosai lehetnek”. Az egyetem töretlen népszerűségét jól mutatja, hogy a romló demográfiai viszonyok és a rendkívül magas, az alapképzésre felvettek körében 420 feletti átlagpontszám ellenére 5000-nél is több gólya kezdi meg tanulmányait az új tanévben” – jelentette ki az akadémikus, aki szerint mindez kivételes esélyt biztosít a széles körű tudást garantáló diplomák tömeges kiadására. (…) https://www.bme.hu/hirek/20200907/Jozsa_Janos_Tehetseguk_kibontakoztatasara_torekszunk

 

hvg.hu - 2020-09-04

Elindult a tanév a Műegyetemen is

Több, mint ötezer új hallgató kezdi meg tanulmányait a Műegyetem 239-dik tanévében, ahol a felvételt nyertek átlagos pontszáma 420 pont volt.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/elindult-a-tanev-a-muegyetemen-is-3054362/

 

Inforádió- 2020.09.04. 15:33 (hossza: 34 mp)

Freund Tamás - BME tanévnyitó

Műsorvezető1: A tudományos világban egyre meghatározóbbá válik a specializáció és a különböző tudományterületek együttműködése - emelte ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
 

Műsorvezető2: Freund Tamás a szoros együttműködés mellett fontosnak nevezte egymás gondolatainak és az alkalmazott módszereknek a megismerését is. Megjegyezte, a kutatói kiválóságban élenjáró Műegyetem 40 professzora akadémikus is, ami a Magyar Tudományos Akadémia tagságának 10 százalékát teszi ki.

 

mta.hu – 2020.09.04.

Tudományos kutatás és hatékony felsőoktatás nem létezhet egymás nélkül – Freund Tamás beszéde a BME tanévnyitóján

Az egyetemek és tudományos szellemi műhelyek együttműködésének fontosságáról, a felfedező kutatások és a kutatás-fejlesztés kapcsolatáról, valamint a különböző tudományágak képviselői közötti kooperáció jelentőségéről beszélt Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 239. tanévnyitó ünnepségén.

https://mta.hu/mta_hirei/tudomanyos-kutatas-es-hatekony-felsooktatas-nem-letezhet-egymas-nelkul-110809

 

magyarhirlap.hu- 2020-09-05

„Felkerült a nemzetközi térképre a versenyképes magyar felsőoktatás”

(...) A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke arról beszélt, a tudományos világban egyre meghatározóbbá válik a specializáció, a különböző tudományterületek együttműködése. Kitért arra is: a kutatók nem fordíthatnak hátat a társadalomnak, harcolni kell az áltudományok, a tudománytalan nézetek ellen. Az egyetemektől sok más mellett tudományos szemléletet is várnak, a világ legjobb egyetemei egyúttal mind kutatóegyetemek is. (...)

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200905-felkerult-a-nemzetkozi-terkepre-a-versenykepes-magyar-felsooktatas

 

Mandíner – 2020.09.04.

MTA-elnök: Egyre meghatározóbb a különböző tudományterületek együttműködése

A kutatók nem fordíthatnak hátat a társadalomnak, harcolni kell az áltudományok, a tudománytalan nézetek ellen – emelte ki Freund Tamás a BME tanévnyitó ünnepségén.

A tudományos világban egyre meghatározóbbá válik a specializáció, a különböző tudományterületek együttműködése – hangoztatta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén pénteken. Az MTA elnöke az egyetem 239. tanévnyitóján a szoros együttműködés mellett egymás gondolatainak, az alkalmazott módszereknek a megismerését emelte ki. A tudomány egyre összetettebb, és a tudományos közösség nem elégedhet meg azzal, hogy szaklapokban publikálja felfedezéseit. Azokat a legszélesebb körben el kell tudni magyarázni, hozzáférhetővé kell tenni – mondta. Freund Tamás kiemelte: a kutatók nem fordíthatnak hátat a társadalomnak, harcolni kell az áltudományok, a tudománytalan nézetek ellen. (…) https://mandiner.hu/cikk/20200904_mta_elnok_egyre_meghatarozobb_a_kulonbozo_tudomanyteruletek_egyuttmukodese

 

Demokrata- 2020.09.04.

A Műegyetem 239. tanévnyitó ünnepsége

Maszk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) központi épületének főbejáratánál álló, a technikai tudományokat ábrázoló allegorikus szoboralakok arcán az egyetem 239. tanévnyitó ünnepségének idején, 2020. szeptember 4-én

https://demokrata.hu/napkepe/a-muegyetem-239-tanevnyito-unnepsege-286672/

 

haon.hu- 2020-09-04 14:30

MTA-elnök: egyre meghatározóbb a különböző tudományterületek együttműködése

A tudományos világban egyre meghatározóbbá válik a specializáció, a különböző tudományterületek együttműködése – hangoztatta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén pénteken.

https://haon.hu/orszag-vilag/mta-elnok-egyre-meghatarozobb-a-kulonbozo-tudomanyteruletek-egyuttmukodese-4323989/

https://www.kisalfold.hu/orszag-vilag/mta-elnok-egyre-meghatarozobb-a-kulonbozo-tudomanyteruletek-egyuttmukodese-10217153/

https://www.feol.hu/orszag-vilag/mta-elnok-egyre-meghatarozobb-a-kulonbozo-tudomanyteruletek-egyuttmukodese-4258637/

 

bme.hu-2020.09.03.

Tanévnyitó

Hamarosan megkezdődik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 239. tanéve. Az ünnepélyes tanévnyitón Józsa János rektor tart köszöntőt. Az esemény kiemelt vendégeként beszédet mond Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Az elsőéveseket Szili Ákos, a BME Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke és Murai László, a HÖOK elnöke köszönti majd. A rendezvény zárásaként minden Kar képviseletében, egy-egy hallgató teszi le esküjét és válik a Műegyetem polgárává. A járványhelyzetre való tekintettel az ünnepség zártkörű lesz, de bárki élőben követheti Youtube-on, az alábbi lejátszási lehetőségre kattintva.

https://www.bme.hu/hirek/20200902/Tanevnyito

 

M1 Híradó – 2020.09.04.

Idén több mint 91 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe, a felvételizők háromnegyedét pedig fel is vették.

(...) A koronavírus miatt a diákoknak most fokozottan kell figyelniük a higiéniai szabályok betartására. Csaknem ötezer hallgató kezdi meg tanulmányait idén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, amelynek pénteken volt az évnyitója. A résztvevők itt is maszkban, egymástól távol ültek. A kollégiumban is figyelnek majd a szabályok betartására, a fertőtlenítésre. A járvány miatt rendhagyó, részben digitális lesz az oktatás is. (...)

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/09/04/vegyes-oktatasi-rendszerben-tanulhatnak-a-hallgatok-az-egyetemeken

 

M5 Híradó 2020-09-03 19:31

Az országban a felsőoktatási intézmények jövő héttől elindítják a képzéseket

Szereplők Bihari Péter, oktatási igazgató, Budapesti Műszaki Egyetem Műsorvezetők Kecskés Lilla

 

M1 Híradó – 2020.09.05.  19.44-19.45.

Az ősszel meg kell ismételni a reprezentatív, országos szűrővizsgálatot a koronavírusra, mondta Merkely Béla

(...) R: Csaknem ötezer hallgató kezdi meg tanulmányait idén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, amelynek szintén a napokban volt az évnyitója. A résztvevők itt is maszkban, egymástól távol ültek. A kollégiumban is figyelnek majd a szabályok betartására, a fertőtlenítésre. (...)

https://mediaklikk.hu/video/hirado-2020-09-05-i-adas-14/

 

nepszava.hu - 2020-09-08

Egyre több iskolát és óvodát kell bezárni, és senki sem tudja pontosan, mit kell csinálni

(...) A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a kollégiumba való beköltözéskor minden hallgatónak kérdőívet kell kitöltenie, az eredmények alapján kötelezhetik őket a koronavírus-teszt elvégzésére. A legszigorúbb intézkedéseket ebben a tekintetben is a Corvinus hozta: kollégiumaikban csak olyan hallgatókat helyeznek el, akik kollégiumbezárás vagy koronavírus-fertőzés tünetei esetén át tudnak költözni egy másik helyre. (...)

https://nepszava.hu/3091088_egyre-tobb-iskolat-es-ovodat-kell-bezarni-es-senki-sem-tudja-pontosan-mit-kell-csinalni

 

nyugat.hu - 2020-09-05 11:55

Egy megfázás is a lakhatásába kerülhet sok kollégistának

(...) Egy 400 fős kollégiumuk ki sem nyit, és a többi épületben is csak kétágyas szobák lesznek. Azoknak, akik így nem jutnak kollégiumi férőhelyhez, havi 20-40 ezer forint közötti lakhatási támogatást ad az egyetem, így az albérlet is akár megfizethető alternatíva lehet. A Károlin és BME-n a kollégiumok 95%-át fogják feltölteni, a maradék helyet pedig elkülönítésre tartják fenn. Ez egy átlagos kollégiumban legfeljebb 2 szobát jelent. (...)

https://www.nyugat.hu/cikk/egy_megfazas_is_a_lakhatasaba_kerulhet_sok

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

Népszava (melléklet) - 2020-09-05

Elvonulhatnak a viharfelhők

Az idei nyáron még zavartalanul dolgozhattak az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) siófoki viharjelző obszervatóriumának dolgozói, műszereiket ugyanis semmi sem zavarta, ám hogy jövőre is így lesz-e, az a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakvéleményétől függ majd.Mint arról a Népszava korábban beszámolt, a Somogy Kegyei Kormányhivatal építésügyi osztálya június 12-i végzésében(...)

https://nepszava.hu/3090725_elvonulhatnak-a-viharfelhok-talan-megsem-boritja-arnyekba-az-apartmanhaz-a-siofoki-megfigyelo-allomast

 

mti.hu- 20209.09.04.

25 év Kutatás-Fejlesztés Magyarországon: A Knorr-Bremse R&D Center kutatás-fejlesztési tevékenysége negyed évszázada indult útjára

Budapest, 2020. szeptember 4., péntek (OTS) - A Knorr-Bremse, amely globális piacvezető gyártó a vasúti és teherjármű fék- és más rendszerek területén 25 éve kezdte meg kutatás-fejlesztési tevékenységét Magyarországon. (…) A Knorr-Bremse R&D Center közel 500 dolgozójával együtt egy online rendezvény keretében emlékezett meg az elmúlt 25 évről. Dr. Peter Laier, a Knorr-Bremse Igazgatótanácsának Haszonjármű Ágazatáért felelős tagja online jubileumi beszédében üdvözölte az ünneplőket, míg dr. Jürgen Steinberger, a Knorr-Bremse Igazgatóságának tagja és dr. Eduard Gerum, a Knorr-Bremse Igazgatótanácsának tanácsadója személyesen vettek részt a rendezvényen. További résztvevők voltak az MTA SZTAKI tudományos vezetője, dr. Bokor József, valamint a BME Gépészmérnöki Karának volt dékánja, dr. Stépán Gábor, illetve Villamosmérnöki és Informatikai Karának volt dékánhelyettese, dr. Tevesz Gábor. (…)

http://ots.mti.hu/hirek/155189/25_ev_kutatas-fejlesztes_magyarorszagon_a_knorr-bremse_rd_center_kutatas-fejlesztesi_tevekenysege_negyed_evszazada_indult_utjara

 

bme.hu- 2020.09.04.

Nőként nemcsak a súlyokkal, hanem a sztereotípiákkal is meg kell küzdenem”

Több tonnát is megmozgat egy-egy verseny alkalmával az ország egyik legerősebb hölgye, aki egyúttal a BME GTK műszaki menedzser hallgatója. „Kikapcsol, fegyelemre sarkall, önismeretre tanít, miközben a saját határaimat is feszegetve mindig valamilyen új eredményre törekszem” – vallotta szeretett sportjáról, az erőemelésről Bordás Dorina, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) műszaki menedzser BSc-szakos hallgatója, többszörös és súlycsoportjában rekordtartó ifjúsági/junior erőemelő világbajnok, aki erőemelés felhúzás (…), és erőemelés guggolás (…)számokban szokott rajthoz állni. (…) https://www.bme.hu/hirek/20200904/Nokent_nemcsak_a_sulyokkal_hanem_a_sztereotipiakkal_is_meg_kell_kuzdenem

 

trademagazin.hu - 2020-09-03 12:34

Dizájn, versenyek, generációk

(...) Varga András a BME mesteroktatója „Érdekességek a terméktervezésben” címmel tartott előadást a POPAI tagokból, egyetemi körökből és érdeklődőkből álló virtuális közönségnek. Az 56 éves, gépészmérnök 30 éve oktat a Budapesti Műszaki Egyetemen, emellett tervezőként is tevékenykedik. Tagja volt annak a csapatnak, akik 25 éve, elsőként „vezették” be Magyarországon (a BME-n) a terméktervező képzést. Az utóbbi 10 évben céges projekteket vezet, amelyekben diákjaival közösen jelentős sikereket ér el. (...)

https://trademagazin.hu/hu/dizajn-versenyek-generaciok/

 

bme.hu - 2020.09.03.

Műegyetemi tudás révén jön létre az önvezető autók digitális iker környezete

A konzorciális részvétvevőkkel megvalósuló program egyedülállóan komplex, az autonóm járművek tesztelésének és működésének támogatására alkalmas rendszer megalkotását eredményezheti. „A sofőr nélküli vagy intelligens járművek szenzoraikkal a környezetből begyűjtik az adatokat, majd ezeket összesítve indulnak el és haladnak az úton. Mi a folyamat modelljét oly módon egészítettük ki, hogy az autó által megkapott, valamint a környező infrastruktúrában kihelyezett szenzorok által beszerzett információkat egy központi felhő alapú rendszer dolgozza fel, ami gördülékenyebb vezérlést tesz lehetővé” – emelte ki a bme.hu kérdésére Tihanyi Viktor, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) Gépjárműtechnológia Tanszékének adjunktusa, a közelmúltban a szakterülethez kapcsolódóan elnyert NKFIH-pályázat szakmai vezetője. https://www.bme.hu/hirek/20200903/Muegyetemi_tudas_reven_jon_letre_az_onvezeto_autok_digitalis_iker_kornyezete

 

budapestkornyeke.hu - 2020-09-08

Minden autósnak felírják a rendszámát Szentendrén, ettől lehet majd kevesebb dugó a 11-es úton

(...) Applikáció: Egy mobiltelefonra letölthető program segítségével szeptember 16-tól szeptember 30-ig a Budapesti Műszaki Egyetem vizsgálja az adatokat. Az appot bárki letöltheti a telefonjára, így segítheti a kutatást. Problématérkép: Ebben a szakaszban az október 1-től október 31-ig tartó időszakban ugyanaz a cég, amelyik a forgalomszámlálást is végzi, egy online problématérkép segítségével vizsgálja a válaszadók közlekedési szokásait. Tudsz erről? (...)

https://budapestkornyeke.hu/minden-autosnak-felirjak-a-rendszamat-szentendren-ettol-lehet-majd-kevesebb-dugo-a-11-es-uton/