BME-Aeroplex duális képzése, MTA Bolyai ösztöndíj, COVID-gargalizálás, SMOG-1

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. szeptember 09. és szeptember 16. között.

bme.hu-2020.09.15.

Közösen indít duális képzést a Műegyetem és az Aeroplex Kft.

Az erről szóló együttműködési megállapodást 2020.09.14-én ünnepélyes keretek között írták alá a felek a BME Központi épületének Dísztermében. „A Műegyetem építhet széles körű tapasztalataira a hallgatói képességek fejlesztésében, számos vállalati partnere pedig az így felhalmozódott tudást be tudja csatornázni az iparba. Össze kell fognunk, ez alapozza meg duális képzésünket” – hangsúlyozta köszöntésében Józsa János, a BME rektora az aláírási ceremónián Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, Magyar Ferenc miniszteri főtanácsadó, Simon Katalin, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) ügyvezető igazgatója, Kotán Attila, a BME kancellárja, Mándoki Péter, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) dékánja, Rohács Dániel a KJK Vasúti Járművek, Repülőgépek és Hajók Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, valamint Demény Árpád, az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. ügyvezető igazgatója jelenlétében.(…)

http://www.bme.hu/hirek/20200915/Kozosen_indit_dualis_kepzest_a_Muegyetem_es_az_Aeroplex_Kft

 

vg.hu – 2020.09.14.

Duális légijármű és karbantartó képzés indul a Műegyetemen

Duális képzést indít közösen az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vasúti Járművek, Repülőgépek és Hajók Tanszéke és az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (Aeroplex Kft.) a közlekedésmérnöki és járműmérnöki kar hallgatói számára. A járműmérnöki mesterképzés (MSc) keretében meghirdetett angol nyelvű légi jármű karbantartó és javító specializációt az egyetem és az Aeroplex Kft. szakemberei közösen dolgozták ki.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/dualis-legi-jarmu-es-karbantarto-kepzes-indul-a-muegyetemen-3072947/

 

 

zetapress.hu - 2020-09-14

 

Aeroplex a Műegyetemen

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium is üdvözölte a Műegyetem és az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ duális képzésben való együttműködését – tudatta Görömbölyi Vanda, a BME KJK PR-menedzsere. A Műegyetem Dísztermében jelentette ma be Magyar Ferenc miniszteri főtanácsadó, hogy az ITM támogatásával a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vasúti Járművek, Repülőgépek és Hajók Tanszéke és az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. továbbiakban Aeroplex Kft. közösen indít duális képzést a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar hallgatói számára. A járműmérnöki mesterképzés (MSc) keretében meghirdetett angol nyelvű Légi Jármű Karbantartó és Javító Specializációt az Egyetem és az Aeroplex Kft. szakemberei közösen dolgozták ki.

http://www.zetapress.hu/belfold/114140

 

portfolio.hu - 2020-09-14

 

Közös járműmérnöki mesterképzést indít a Műegyetem és az Aeroplex

 

Duális képzési együttműködést kötött hétfőn a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Aeroplex Kft., a felek a járműmérnöki mesterképzésen belül meghirdetett angol nyelvű légi jármű karbantartó és javító specializációt közösen dolgozták ki, a programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is támogatja - közölte a Műegyetem hétfőn

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200914/kozos-jarmumernoki-mesterkepzest-indit-a-muegyetem-es-az-aeroplex-448660

 

 

airportal.hu - 2020-09-15

 

Duális mesterképzést indít a Műegyetem és az Aeroplex

 

Duális képzési együttműködést kötött hétfőn a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Aeroplex Kft., a felek a járműmérnöki mesterképzésen belül meghirdetett angol nyelvű légi jármű karbantartó és javító specializációt közösen dolgozták ki, a programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is támogatja – közölte a Műegyetem hétfőn az MTI-vel. (...)

https://airportal.hu/dualis-mesterkepzest-indit-a-muegyetem-es-az-aeroplex/

 

 

bme.hu -2020.09.10.

Idén is tekintélyes számú fiatal műegyetemi kutató nyerte el az MTA Bolyai-ösztöndíját

A támogatott tehetségek több mint 10%-a BME-s. Idén több mint 160-an pályáztak eredményesen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) felhívására, közülük 17-en a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ifjú kutatói, legnagyobb részük a Gépészmérnöki Karon dolgozik. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20200910/Iden_is_tekintelyes_szamu_fiatal_muegyetemi_kutato_nyerte_el_az_MTA_Bolyai_osztondijat

 

 

 

bme.hu- 2020.09.09.

Gargarizálással a COVID-19 ellen?

A klór-dioxid vírusölő képességéről a BME és a Semmelweis Egyetem munkatársai közösen jelentettek meg egy tanulmányt, amely nagy nemzetközi érdeklődést keltett. „Öt évvel ezelőtt ítélték nekünk a Svéd Kereskedelmi Testület „Gran Prize” Interdiszciplináris Innovatív Díját a Solumium nevű, nagy tisztaságú ClO2-ot tartalmazó antimikrobiális oldat megalkotásáért, amely minden mikrobát (vagyis baktériumot, gombát és vírust) egyaránt képes elpusztítani. A fejlesztésünk akkori elismerésében nagy szerepet játszott, hogy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokra is hat, ellene a kórokozók nem képesek rezisztenciát kifejleszteni. A közelmúltban kialakult járványhelyzet azonban a szer vírusok elleni hatásának újragondolására ösztönzött bennünket” – árulta el a bme.hu kérdésére Noszticzius Zoltán, a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézet Fizika Tanszékének professor emeritusa, miután tanszéki kollégáival, Kály-Kullai Kristóf adjunktussal, Wittmann Mária egyetemi docenssel, valamint Rosivall Lászlóval, a Semmelweis Egyetemen (SE) professor emeritusával közösen jelentettek meg cikket a klór-dioxid koronavírus elleni lehetséges felhasználásáról.

https://www.bme.hu/hirek/20200909/Gargarizalassal_a_COVID_19_ellen

 

11.kerulet.ittlakunk.hu - 2020-09-09

Új szabályok a Schönherz kollégiumban

Az amúgy vagy ezer férőhelyes, a Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara hallgatóinak szállást nyújtó Schönherz Kollégium ugyan újra fogadja a diákokat, de muszáj a kollégiumi élethez képest nagyon szigorú szabályokat tartani - számolt be a megváltozott kollégiumi életről az önkormányzat oldala. A kötelező maszkviselés mellett rendezvényeket sem tarthatnak, sőt szoba- és szintbulikat sem rendezhetnek: mindenki csak egy, előre bejelentett látogatót fogadhat maximum. Nem kötelező, de ajánlatos kerülni a zárt tereket, nem használni a liftet, és szükség esetére kijelöltek egy karantén-szintet. (A külföldről érkező tanulóknak egy külön épületben kell letölteniük a kéthetes kötelező karantént.)

https://11.kerulet.ittlakunk.hu/suli-ovi/200909/uj-szabalyok-schonherz-kollegiumban

 

nlc.hu - 2020-09-14

Eldőlt: péntektől szigorodnak a maszkviselési szabályok Budapesten

(...) A koronavírus-világjárvány visszatérte miatt arcvédő maszkot “viselnek” a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) főbejáratánál Senyei Károly szobrászművész 1909-ben leleplezett (a második világháborúban elpusztult, majd fotók alapján később újjáfaragott) allegorikus kőszobrai is. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba A 24.hu azt írja, Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára egyhangúlag támogatta a testület a szigorítást. (...)

 

https://nlc.hu/egeszseg/20200914/maszkviseles-budapest-koronavirus/

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

artnews.hu - 2020-09-14

 

15. PLACCC Fesztivál: művészet kirakatban és falmászó klubban

 

(...) Bár a járványhelyzet miatt az előadás budapesti bemutatója 2021-re tolódott, a produkció egyik különleges díszletelemét meg lehet nézni: a camera obscura-ként funkcionáló „konténert” az elmúlt szemeszterben a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói tervezték újra Lassu Péter tanársegéd irányításával egy egyetemi kurzus keretében. A végeredményt és a diákok terveit is bemutató projektkiállítást a közönség megtekintheti a PLACCC Fesztiválon. (...)

 

http://artnews.hu/2020/09/14/15-placcc-fesztival-muveszet-kirakatban-es-falmaszo-klubban/

 

 

pcworld.hu - 2020-09-11

 

A szív és az agy vizsgálatában segíthet egy magyar kutató munkája

 

(...) Pedig fontos dologról van szó, ráadásul az eszköznek elkészült az eddigi legkisebb méretű verziója, ehhez pedig Makk Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem szakembere is hozzájárult . Egy nemzetközi kutatócsapat sikeresen összekapcsolt két grafén Josephson-kapcsolót, mindezt nanocsövek és nanovezetékek segítségével, bór-nitrid szigeteléssel tették. Az eszköz egészen parányi, mindössze 10 nanométeres, vagyis az emberi hajszálnál ezerszer vékonyabb. (...)

https://pcworld.hu/pcwlite/a-sziv-es-az-agy-vizsgalataban-segithet-egy-magyar-kutato-munkaja-284265.html

 

 

hvg.hu - 2020-09-10

Magyar kutató segített megépíteni a miniatűr eszközt, ami a szív és az agy vizsgálatánál segíthet

Létezik egy olyan eszköz, amivel a fizikusok még a leggyengébb mágneses mezőt is képesek kimutatni. Ez az úgynevezett szupravezető kvantuminterferencia-eszköz (Superconducting Quantum Interference Device, SQUID). Egy nemzetközi kutatócsoportnak – köztük a Budapesti Műszaki Egyetem szakemberével, Makk Péterrel – most ezt az eszközt sikerült az eddigi legkisebb méretűre összezsugorítani. (...)

https://hvg.hu/tudomany/20200910_szupravezetes_squid_magneses_mezo_merese

 

 

urvilag.hu - 2020-09-10

Az űrtávközlés frekvenciaszabályozása: aktualitás és jövőbetekintés (1. rész)

(...) Kiemelve a magyar vonatkozású műholdakat, a BME által fejlesztett Masat-1, az első magyar műhold is ilyen sávot használt, valamint a jelenleg üzemelő SMOG-P és ATL-1 műholdak is műholdas amatőrszolgálat alatt üzemelnek a 400 MHz-es frekvenciasávban. 2018 óta üzemel a Qatar Oscar-100 műhold is, amely geostacionárius pályán kering, uplink irányban a 2400 MHz-es, downlink irányban pedig a 10,4 GHz-es sávban áll az amatőrök rendelkezésére. ( Ez a műhold SDR linkje , ahol bele is lehet hallgatni az adásba.) 3. ábra: A Qatar Oscar-100 (QO-100) geostacionárius műhold ellátási területe, „lábnyoma”. ( Forrás : amsat-dl.org) Cikksorozatunk következő részeiben bemutatjuk, hogy a 2019-ben megtartott Rádiótávközlési Világértekezleten milyen eredmények születtek az űrtávközléssel kapcsolatosan, illetve hogy milyen témák lesznek napirenden a következő értekezleteken.

http://www.urvilag.hu/lassuk_es_halljuk_egymast/20200910_az_urtavkozles_frekvenciaszabalyozasa_aktualitas_es_jovobetekintes_1resz

 

 

MTI - 2020.09.11.

Magyar műholdat adtak át Rómában

Átadták a SMOG-1-et, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fejlesztette új magyar műholdat az Olasz Űrügynökség kutatóintézetének, melynek finanszírozásban részt vett a Külgazdasági és Külügyminisztérium is - közölte Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövetA SMOG-1 elnevezésű új magyar műholdat az Unisat-7 olasz fejlesztésű, 32 kilogrammos műhold egyik kidobószerkezetébe töltik be.A tervek szerint a műholdat novemberben a CAS500-1 dél-koreai műholddal együtt pályára állítja 500 kilométer magasságban egy Szojuz-2 típusú orosz hordozórakéta Bajkonurból, és így megkezdi a Föld körüli küldetését. A műholdat a római székhelyű G.A.U.S.S. kutatóintézetben adták át, mely az ASI és a római La Sapienza Egyetem műszaki és űrkutatási kara társintézménye.

https://www.origo.hu/tudomany/20200911-magyar-muholdat-adtak-at-romaban-ez-a-smog1.html

 

portfolio.hu - 2020-09-12

A BKK megkezdte egy nemzetközi utazásszervező mobilapp tesztjét

(...) A kutatás-fejlesztési projektet Budapesten a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. leányvállalata, a Toll Service Zrt. koordinálja, a tesztelést a BKK mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is támogatja. (...)

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200912/a-bkk-megkezdte-egy-nemzetkozi-utazasszervezo-mobilapp-tesztjet-448478

 

jarmuipar.hu - 2020-09-10

Jók vagyunk önvezető autózásban

(...) Az önvezető autózás területén Magyarországon nem csak az országban jelenlévő autómárkák és beszállítóik aktívak, mint a Bosch, a Continental, a Knorr-Bremse vagy a ThyssenKrupp, hanem számos független magyar intézmény és vállalkozás is, már 2015 szeptemberében megalakult a RECAR Autonóm Jármű Kutató Központ a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának (KJK) gondozásában, amelyhez csatlakozott a BME VIK, az ELTE IK és az MTA SZTAKI is – írták a közleményben. (...)

http://jarmuipar.hu/2020/09/jok-vagyunk-onvezeto-autozasban/

 

 

hirextra.hu - 2020-09-09

 

Az év legtehetségesebb fiataljai

 

(...) A legnépszerűbb szakterületek, az informatika, az orvosi, illetve a műszaki jellegű témák voltak. A neves szakemberekből, akadémikusokból álló bírálóbizottság Dr. Jakab László, a BME professzorának vezetésével május 1-ig kiválasztotta a 3 első, 3 második, 4 harmadik helyezett pályázatot, valamint 11 pályázatot kiemelt dicséretben, további 32 pályázatot pedig dicséretben részesített. A fiatalokat 2020. június 9-én, szakmai partnerünk, a Startup Campus Facebook oldalán élő adásban Dr. (...)

https://www.hirextra.hu/2020/09/09/az-ev-legtehetsegesebb-fiataljai/

 

https://infovilag.hu/63485-2/

 

http://www.techmonitor.hu/kutatas-fejlesztes/termek-innovacio/a-29-ifjusagi-tudomanyos-es-innovacios-tehetsegkutato-verseny-20200909

 

http://www.zetapress.hu/belfold/113985

 

 

Magyar Nemzet - 2020.09.12.

Egyetemistáknak rendez kiberbiztonsági versenyt az NKE

(...) A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint az OXO Cybersecurity Lab kiberbiztonsági startup inkubátor szakmai támogatásával ötletversenyt hirdetnek egyetemi hallgatóknak, akik a versenyen elmélyedhetnek napjaink kiberproblémáiban és hozzájárulhatnak a megoldások kidolgozásához. (...)

https://magyarnemzet.hu/belfold/egyetemistaknak-rendez-kiberbiztonsagi-versenyt-az-nke-8654757/

 

 

itbusiness.hu - 2020-09-11

 

A hatékony együttműködés kulcsa: előszűrt juniorok, elégedett vállalatok

 

(...) „Nagyon komolyan vesszük az előszűrést, hogy a cégeknek csak olyan jelölteket adjunk át, akik teljes mértékben megfelelnek az elvárásoknak és az igényeknek. Magas minőségű munkaerőt igyekszünk közvetíteni az informatika és mérnöki szaktudást igénylő területekre, amihez nagyban hozzájárul a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karral való együttműködésünk”, összegezte Lovas István, a Schönherz Iskolaszövetkezet kereskedelmi vezetője. (...)

https://itbusiness.hu/technology/aktualis_lapszam/kiadvanyok/ict-nagykonyv-2020/cegbemutato/a-hatekony-egyuttmukodes-kulcsa-eloszurt-juniorok-elegedett-vallalatok

gamestar.hu - 2020-09-15

Magyar kéz mozgatja a francia vikinget

(...) Ha valaki konkrétan tudja, hogy ebben az iparban szeretne elhelyezkedni, akkor számára természetesen vannak állami és magán intézmények is. Magyarországon eléggé különválik a művészeti rész MOME, METU (animáció), és a technológiai rész, BME, ELTE (informatika, programozó-matematika). Ezek több éves képzést nyújtanak, és átfogó ismereteket adnak az adott területen. A BME-n, ELTE-n nincsen kimondottan animáció/CGI/VFX szakirány, de vannak ehhez kapcsolódó kötelező és felvehető tárgyak. (...)

https://www.gamestar.hu/magyarjatek/magyar-kez-mozgatja-a-francia-vikinget-284390.html

 

hetek.hu - 2020-09-11

 

Zseniális magyar fotó nyert a nemzetközi asztrofotó pályázaton

 

(...) Átadták a SMOG-1-et, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fejlesztette új magyar műholdat az Olasz Űrügynökség (ASI) kutatóintézetének, a finanszírozásban részt vett a Külgazdasági és Külügyminisztérium is - közölte Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövet. A SMOG-1 elnevezésű új magyar műholdat az Unisat-7 olasz fejlesztésű, 32 kilogrammos műhold egyik kidobószerkezetébe töltik be. (...)

https://www.hetek.hu/cikkek/online/zsenialis-magyar-foto-nyert-a-nemzetkozi-asztrofoto-palyazaton

 

 

bme.hu – 2020.09.14.

Élmény és tanulás várta a VBK nyári táborába érkező fiatalokat

Idén nyáron ismét megtelt élettel a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium Kollégiuma, amely a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) és a VeBio Tehetség Egyesület által szervezett tábornak ezúttal is helyszínéül szolgált. Az oktatás a Pannon Oktatási Központ Magángimnáziumának kiválóan felszerelt tantermeiben zajlott. Mindkét középiskola a Műegyetem együttműködő partnere.

 

https://www.bme.hu/hirek/20200914/Elmeny_es_tanulas_varta_a_VBK_nyari_taboraba_erkezo_fiatalokat