Lányok Napja, Hello Wood Építész Mustra

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. szeptember 16. és szeptember 23. között.

bme.hu – 2020.09.23.

Életre szóló inspiráció a pályaválasztás előtt álló lányoknak

A Műegyetem idén is izgalmas és innovatív programokkal várja a műszaki és mérnöki életpálya iránt érdeklődő ifjú hölgyeket. A Nők a Tudományban Egyesület 2020. október 1-jén immáron 9. alkalommal rendezi meg a Lányok Napját, amelyen az ország legkiválóbb egyetemei, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, mint Magyarország vezető műszaki felsőoktatási intézménye, valamint a legjobb hazai vállalatok és kutatóintézetek engednek bepillantást közvetlen módon szakmai tevékenységükbe.

http://www.bme.hu/hirek/20200923/Eletre_szolo_inspiracio_a_palyavalasztas_elott_allo_lanyoknak

 

magyarhirlap.hu - 2020-09-21

Már 2024-ben megnyílhat a Fudan Egyetem budapesti campusa

(...) Horváth Levente a Fudan–Corvinus Double Degree kettős diplomát adó MBA programjáról közölte: ez egy kétéves képzés, most december–januárban végez az első csoport. Hozzátette: következő szakaszban további magyar egyetemeket is beválogattak a Double Degree programokba, amelyek várhatóan jövőre indulnak. A Budapesti Műszaki Egyetemről, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemről és az Eötvös Loránd Tudományegyetemről van szó, továbbá a Corvinusról, ahol a meglévő mellett egy újabb képzés is megvalósul. (...)

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200921-mar-2024-ben-megnyilhat-a-fudan-egyetem-budapesti-campusa

 

novekedes.hu -2020-09-16

A sanghaji Fudan Egyetem első Kínán kívüli campusa már 2024-ben megnyílhat Budapesten

Addig is, amíg felépül az első kínai–magyar egyetem, a Fudan–Corvinus mintájára a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel is létrehozzák a Double Degree kettős diplomát adó programokat – minderről, valamint Fudan egyetemi éveiről, sanghaji főkonzuli tevékenységéről és jelenlegi munkájáról készített interjút a PADME Alapítvány Horváth Leventével, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadójával.

https://novekedes.hu/hirek/a-sanghaji-fudan-egyetem-elso-kinan-kivuli-campusa-mar-2024-ben-megnyilhat-budapesten

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

bme.hu – 2020.09.21.

Idén is a BME hallgatójáé a FameLab közönségdíja

A fiatal tehetség már a legutóbbi OTDK-n is feltűnt, ahol a pentaéderek geometriai és mechanikai tulajdonságainak vizsgálatáról szóló dolgozatát több elismeréssel jutalmazták. „Nagyon boldog voltam, hogy ilyen eredményt értem el, és hálás vagyok mindenkinek, aki segített eljutni idáig. Már akkor hihetetlenül örültem, amikor megtudtam: részt vehetek a döntőn, úgyhogy elégedett vagyok a teljesítményemmel” – osztotta meg a bme.hu-val Regős Krisztina, a BME Építészmérnöki Kar (ÉPK) építészmérnök mesterszakos hallgatója, miután neki ítélték az immár harmadik alkalommal rendezett FameLab tudománykommunikációs verseny közönségdíját „Conway és a piramisok titka” című előadásáért.(..)

http://www.bme.hu/hirek/20200921/Iden_is_a_BME_hallgatojae_a_FameLab_kozonsegdija

 

bme.hu - 2020.09.17.

Ismét újabb fontos műegyetemi alapkutatások indulhatnak számos izgalmas témában

Több kategóriában is eredményesen pályáztak a BME oktató-kutatói az NKFIH által közzétett felhívásokon. Egyéni kutatók és kutatócsoportok is jelentkezhettek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) ún. OTKA-típusú felhívásaira, amelyek célja, hogy lendületet adjanak a hazai tudományos élet legkiválóbb kutatóinak fejlődéséhez, tudományos sikereikhez, és hozzásegítsék a magyar kutatókat és kutatási intézményeket a nemzetközi elismertséghez. Idén februárig 1338 tudományos tervet (a tavalyi évhez képest 17,6%-kal többet) nyújtottak be az érdeklődők, ezek közül 320 indulhat el december 1-ig a csaknem 11 milliárd forint támogatásból.(..)

http://www.bme.hu/hirek/20200917/Ismet_ujabb_fontos_muegyetemi_alapkutatasok_indulhatnak_szamos_izgalmas_temaban

 

bme.hu - 2020.09.18.

„Az informatika korában is él Kempelen Farkas szellemisége”

A híres magyar tudós fontos találmányának másolata ezentúl a BME I épületében hirdeti a magyarországi fonetikai, valamint beszédtechnológiai kutatások múltját és jelentőségét Kempelen Farkas a világ első beszédkeltő gépét, mai szóval beszédszintetizátorát alkotta meg, 200 évvel megelőzve a számítástechnika korát: ma már ugyanis szinte minden digitális készülékben van ilyen eszköz. Ezért döntöttünk úgy, hogy itt, a Műegyetem informatikai tudományoknak helyet adó épületében fogjuk kiállítani az általunk rekonstruált berendezést” – hangsúlyozta Olaszy Gábor, a BME Villamosmérnöki és Informatikai (VIK) Távközlési és Médiainformatikai Tanszék professzor emeritusa, majd a vitrint, amelyben a sokoldalú feltaláló újítása látható, az INSIDE ITB 2020 – Hóvirág rendezvény keretében leleplezték.(..)

http://www.bme.hu/hirek/20200918/Az_informatika_koraban_is_el_Kempelen_Farkas_szellemisege

 

bme.hu-2020.09.21.

Meghatározó szakmai élmény révén erősödik a felelős és érzékeny építészek szemlélete

A Művészetek Völgyébe, Vigándpetend fő utcájára tervezett egy centipadot a BME és a győri egyetem közös építészmérnök hallgatói csapata az idei Hello Wood Építész Mustrán. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20200922/Meghatarozo_szakmai_elmeny_reven_erosodik_a_felelos_es_erzekeny_epiteszek_szemlelete

 

alternativenergia.hu - 2020-09-21

Magyar találmányt tökéletesített a Tesla? – Alternativ Energia

(...) A Forward Labs napeleme várhatóan a következő évben érkezik. Szolárcserép fejlesztésébe kezdett a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., a tetőcserép felületébe integrált napelemek kifejlesztésében együttműködnek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), az új cserép jövőre kerülhet kereskedelmi forgalomba. Az új terméket a Terrán Generont először az áprilisi Construma építőipari kiállításon mutatják be, ezt követően pedig már forgalomba is kerül. (...)

http://www.alternativenergia.hu/magyar-talalmanyt-tokeletesitett-a-tesla/91508

 

NOVUM TV - M5 - 2020-09-20    06:03

Összeállítás: Magyar csapat nyerte az Agilis robotika ipari alkalmazásokhoz nevű versenyt

Szereplők Vidács Attila, egyetemi docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Távközlési és Médiainformatikai Tanszék, Mátyás Gergely, mesterszakos hallgató, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

https://mediaklikk.hu/video/novum-2020-09-20-i-adas/

 

urvilag.hu - 2020-09-17

Űripari virtuális konferencia, Houston

(...) Az előadókról, a programokról az esemény honlapján lehet többet olvasni, ahol a regisztráció is lehetséges. Az angol nyelven zajló virtuális konferencia szeptember 29-én, magyar idő szerint 16 órakor indul és a tervek szerint másfél órán át tart. Magyar részről Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa, Solymosi János, a Magyar Repülő- és Űrtechnológiai Platform elnöke és Dudás Levente, a SMOG-1 rendszermérnöke (BME) tart előadást.

http://www.urvilag.hu/nyereseg_az_orszagnak/20200917_uripari_virtualis_konferencia_houston

 

hírtv.hu – 2020.09.16.

ITM: Az eredményes klíma- és természetvédelem kulcsszereplői a fiatalok

A szaktárca az MTI-t közleményben tájékoztatta arról, hogy a megbeszélésen részt vett Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fiatalokért felelős helyettes államtitkára, képviseltették magukat a Visegrad for Sustainability (V4SDG), a Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozata, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő Energetikai Szakkollégium, az Országos Hallgatói Önkormányzat és a Kezedben a jövő! projekt is. (...)

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/itm-az-eredmenyes-klima-es-termeszetvedelem-kulcsszereploi-a-fiatalok-2508289

 

magyarkurir.hu - 2020-09-21

Hiánypótló kötetet mutattak be a kortárs római katolikus templomépítészetről

(...) Ars Sacra Fesztivál keretében. A könyvbemutatón a szerzővel és a kötet két mentorával, Földváry Miklós Istvánnal, az ELTE BTK Vallástudományi Tanszék vezetőjével, illetve Vukoszávlyev Zoránnal, a BME ÉSZK Építészettörténeti és Műemléki Tanszék egyetemi docensével Kiss Bertalan, a Juventutem Magyarország közösség vezetője beszélgetett. (...)

https://www.magyarkurir.hu/hirek/hianypotlo-kotetet-mutattak-be-kortars-romai-katolikus-templomepiteszetrol

 

itcafe.hu-2020.09.17.

Kiberbiztonsági innovációs verseny egyetemistáknak

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szervezésében, magyar egyetemek és piaci szereplők összefogásával október 2-4. között egy olyan online innovációs versenyt rendeznek, amelyen az egyetemi hallgatók ötletei, megoldási javaslatai kerülnek terítékre. (…) A fentiek miatt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint az OXO Cybersecurity Lab kiberbiztonsági startup inkubátor szakmai támogatásával olyan ötletversenyt hirdetnek egyetemi hallgatók számára, ahol a versenyzők elmélyedhetnek napjaink kiberproblémáiban, és ötleteikkel hozzá is járulhatnak a problémákra adott megoldások kidolgozásához.

https://itcafe.hu/hir/nke_kiberbiztonsagi_verseny.html

 

weborvos.hu - 2020-09-19

Felállt a nagy gyógyszercégek közös MI-platfromja

(...) A MELLODDY (Machine Learning Ledger Orchestration for Drug Discovery) néven hivatkozott projektbe az Amgen, az Astellas, az AstraZeneca, a Bayer, a Boehringer, a GSK, a Servier, a Janssen, a Merck és a Novartis is beszállt, technológiai partnereik között pedig Nvidia mellett ott vannak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bizonyos egységei is, írja a bitport.hu . (...)

https://weborvos.hu/lapszemle/felallt-a-nagy-gyogyszercegek-kozos-mi-platfromja-262005

 

webradio.hu - 2020-09-17

Vékony Kata biológus nyerte a FameLab magyarországi döntőjét

(...) Az előadókat háromtagú bírálóbizottság értékelte, amelynek tagja volt Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, a 2018-ban rendezett, első magyarországi FameLab győztese; Málnay Barnabás, a Smartware.Tech befektető társaság alapító partnere és a pán-európai EIT Digital Akcelerátor üzletfejlesztője; Bálint Erika vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa, a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagja.

https://webradio.hu/hirek/it-tudomany/vekony-kata-biologus-nyerte-a-famelab-magyarorszagi-dontojet

 

csepel.info - 2020-09-22

Utazásszervezés a tervezéstől a fizetésig egyetlen alkalmazással: újra kipróbálható a Maas4EU

(...) A kutatás-fejlesztési projektet Budapesten a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. leányvállalata, a Toll Service Zrt. koordinálja, a tesztelést a BKK mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is támogatja. A Maas4EU alkalmazást már ki lehetett próbálni ez év tavaszán Budapesten: akkor több mint 1000 közlekedő tesztelte az applikációt. (...)

http://csepel.info/?p=75796

 

nyugat.hu - 2020-09-20

Magyar is bekerült a világ legszebb könyvtárai közé

(...) Ez a világ egyik legjelentősebb barokk könyvtára, mely 1722-ben nyitott meg és több mint 20 ezer könyv található itt. Területén van a Prágai Nemzeti Könyvtár, az Állami Műszaki Könyvtár, a Szent Saviour- és a Szent Klement-templom, valamint az olasz tulajdonban lévő Olasz Kápolna és a Tükör Palota is. De bekerült a világ legszebb könyvtárai közé a Sárospataki Református Kollégium nagykönyvtára is, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem könyvtára is. - írja az eduline.hu.

https://www.nyugat.hu/cikk/magyar_is_bekerult_a_vilag_legszebb_konyvtarai

 

szekesfehervar.hu -2020-09-16

Székesfehérvár Városportál - Önkormányzatok a klímaváltozás ellen - fókuszban a természetes vízmegtartás

(...) A konferencián Dr. Pálvölgyi Tamás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense kiemelte, hogy hármas feladata van most a településeknek: szemléletformálás, stratégiaalkotás, kapacitásfejlesztés. Hangsúlyozta, hogy a városok számára egyre fontosabb feladat, hogy a belterületi csapadékvíz-elvezetést hatékonyabbá tegyék. A klímakonferencián Székesfehérvár Önkormányzatát Molnár Tamás környezetvédelmi és civil tanácsnok képviselte.

https://www.szekesfehervar.hu/onkormanyzatok-a-klimavaltozas-ellen-fokuszban-a-termeszetes-vizmegtartas

 

totalcar.hu - 2020-09-16

Miért repülnek el a kerekek?

(...) Ritka az ilyesmi, esetleg többször megtörténik, mint gondoljuk? Dr. Lovas László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Járműelemek és Jármű-szerkezetanalízis tanszékvezető docense részletesen foglalkozik a kérdéssel és kutatótársai eredményeként mostanra sejti, hogy mi okozza ezeket a különös baleseteket. Az alábbiakban az ő vendégcikkét olvashatják. Műszaki szakértők szerint Magyarországon, havonta egy-két olyan eset történik, mint amelyről a cikk, illetve az olvasói videó szól. (...)

https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2020/09/16/miert_repulnek_el_a_kerekek_tudomanyos_magyarazat/

 

hirklikk.hu - 2020-09-17

A kutyák szociális életétől a piramisok titkáig

(...) A három tagú zsűri, Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, a 2018-ban rendezett, első magyarországi FameLab győztese, Málnay Barnabás, a Smartware.Tech befektető társaság alapító partnere és a pán-európai EIT Digital Akcelerátor üzletfejlesztője valamint Bálint Erika vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa, a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagja volt. (...)

https://hirklikk.hu/erdekes/a-kutyak-szocialis-eletetol-a-piramisok-titkaig/369788/

 

ujmuveszet.hu - 2020-09-17

Pályázat – ÚjMűvészet

(...) Vegyes csapatok esetén a pályamű csak egy, a csapat által választott kategóriába nevezhető. Regisztrálni október 18-ig kell a decode@bordstudio.hu e-mail címen, a pályázatokat október 22-én déli 12 óráig lehet a regisztrációra érkező válasz emailben ismertetett feltöltési útmutató szerint leadni. Bordás Péter, BORD Építész Stúdió, alapító, zsűrielnök Dr. Szabó Levente DLA, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, BME Építészmérnöki Kar, Középülettervezési tanszék, tanszékvezető egyetemi tanár Dr. (...)

https://www.ujmuveszet.hu/2020/09/palyazat-2/

 

qubit.hu - 2020-09-16

Munkácsyt minden falra! – Így küzdött a Kádár-korszak kultúrpolitikája a giccs ellen

(...) A másolatmúzeum soha nem jött létre, de azt lehet tudni, hogy itt helyezték volna el a Szépművészeti Múzeumból Balló Ede holland, flamand és itáliai nagy mesterek utáni másolatait és antik gipszmásolatait, a Műegyetem 150 darabos műemléki freskómásolat-gyűjteményét és 500 gipszmásolatát, valamint kiegészítésképpen nagy méretű, színes reprodukciókat is kiállítottak volna az egyetemes művészet történetének bemutatására. (...)

https://qubit.hu/2020/09/16/munkacsyt-minden-falra-igy-kuzdott-a-kadar-korszak-kulturpolitikaja-a-giccs-ellen

 

os.mti.hu - 2020-09-19

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület közleménye

(...) Diplomadolgozatának címe: ORWELL MÁR KÍNÁBAN IS? A TÁRSADALMI KREDITRENDSZEREK BSC kategóriában az első helyezést, a herendi porcelánbaglyot és a pénzjutalmat Toppantó Tamás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója nyerte. Szakdolgozatának címe: BEÉPÍTETT ADATVÉDELEM VIZSGÁLATA BIOMETRIKUS AZONOSÍTÓKAT KEZELŐ KAMERÁS RENDSZEREKHEZ Különdíjat a Cyberteam Kft. ajánlott fel Kiss Adriennek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatójának. (...)

http://os.mti.hu/hirek/155460/a_hetpecset_informaciobiztonsagi_egyesulet_kozlemenye