Robotjárművek, BME-Bosch, MÉTE TDK

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. október 7. és október 13. között.

portfolio.hu - 2020-10-07

Robotjárművek kutatásába kezd a Honvédelmi Minisztérium és a BME

Együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) ma, hogy kereteket biztosítson az intézmények közös kutatás-fejlesztési projektjeinek - közölte a BME a Portfolio-val. (…)

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201007/robotjarmuvek-kutatasaba-kezd-a-honvedelmi-miniszterium-es-a-bme-451892

https://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/hirek/kutatas-fejlesztes-oktatas-innovacio

https://www.kemma.hu/digitalia/terepjarmuveket-es-dronokat-fejleszt-a-honvedseg-es-a-muegyetem-3016864/

https://alapjarat.hu/aktualis/kozosen-fejleszt-road-jarmuveket-muegyetem-es-honvedelmi-miniszterium

http://gyartastrend.hu/cikk/autonom_off_road_jarmuvek__dron_rajok_es_kiberbiztonsag

https://infostart.hu/belfold/2020/10/10/onvezeto-katonai-terepjarot-fejleszt-a-muszaki-egyetem

https://www.autoszektor.hu/hu/content/autonom-road-jarmuvek-dron-rajok-es-kiberbiztonsag

https://magyarnemzet.hu/digitalia/terepjarmuveket-es-dronokat-fejleszt-a-honvedseg-es-a-muegyetem-8778754/

https://www.muszaki-magazin.hu/2020/10/11/autonom-off-road-dron/

http://www.bme.hu/hirek/20201007/Off_road_jarmuveket_es_dronokat_fejleszt_kozosen_a_BME_es_a_HM

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

bme.hu- 2020.10.09.

„Egy jól kitalált szerkezeti részlet már a papíron is jól mutat”

A legmagasabb magyar állami tudományos kitüntetésben részesült az ÉPK iskolateremtő munkásságú oktatója. „Óriási megtiszteltetés ez az elismerés, és különös érzés, hogy végre a kezünkben is foghatjuk a díjat. Csaknem harminc éve dolgozunk együtt Horváth Sándorral, nagyon sok épületet terveztünk: közös életművünket koronázta meg a díj, ami nemcsak nekünk, hanem a kollégáinknak is szól, és bízunk benne, hogy az épületszerkezeti szakterület rangjának emeléséhez egyaránt hozzájárul” – hangsúlyozta Pataky Rita, a BME Építészmérnöki Kar (ÉPK) Épületszerkezettani Tanszék mestertanára, akinek a tanszék adjunktusával, Horváth Sándorral megosztva, „Magyarország számára kivételesen értékes, a hazai épületszerkezetek színvonalának emeléséhez jelentős mértékben hozzájáruló munkásságuk, az építészeti alkotások esztétikai értéke és a magas műszaki minőség közötti harmónia megteremtésén alapuló, számos emblematikus műemléképület rekonstrukcióját is magába foglaló szakmai tevékenységükért” ítélték oda a Széchenyi-díjat.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20201009/Egy_jol_kitalalt_szerkezeti_reszlet_mar_a_papiron_is_jol_mutat

 

24.hu - 2020-10-08

Nem mindegy, milyen maszkot hordunk – ezt mutatja a mikroszkóp

(...) Szabad szemmel is jól láthatóvá teszi a szűrőképességbeli különbséget egy lapunk birtokába került tanulmány. Az egyszer használatos egészségügyi termékeket gyártó Dispomedicor Zrt. megrendelésére a Budapesti Műszaki Egyetem kutatója, Molnár Kolos elektro-mikroszkóppal vizsgálta meg alaposabban több, a hazai kereskedelemben kapható és szélesebb körben elterjedt maszktípus szerkezetét. A tanulmány is igazolta azt a tényt, hogy a textilmaszkok szűrőképessége a legkevésbé megbízható. (...)

https://24.hu/belfold/2020/10/08/koronavirus-milyen-maszkot-hordjak-biztonsag/

https://weborvos.hu/lapszemle/nem-mindegy-milyen-maszkot-hordunk-262446

 

bitport.hu - 2020-09-30

Formálódnak az informatikai vonatkozású nemzeti laboratóriumok - Bitport – Informatika az üzlet nyelvén

(...) A laboratórium konzorciumi tagjai a Wigner FK mellett a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara, a BME Természettudományi Kara, az ELTE Informatikai Kara és az ELTE Természettudományi Kara. A Nanoplazmonikus Lézeres Fúziós Kutatólaboratórium célja a lézeres begyújtású fúzió hatékonyságának a plazmonhatás révén történő növelése. A kutatók reményei szerint a hatékony és fenntartható energiatermelésre lehet egy valós megoldás a fúziós energiatermelés megvalósítása. (...)

https://bitport.hu/formalodnak-az-informatikai-vonatkozasu-nemzeti-laboratoriumok

https://newtechnology.hu/egy-nemzeti-laboratorium-es-egy-kutatolaboratorium-kezdheti-meg-mukodeset-a-wigner-fizikai-kutatokozpontban/

 

qubit.hu - 2020-09-30

Magyar kvantumkommunikációs hálózatot épít a Wigner új laboratóriuma

(...) A laboratórium konzorciumi tagjai a Wigner FK mellett a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara, a BME Természettudományi Kara, az ELTE Informatikai Kara és az ELTE Természettudományi Kara. Magyarok a második kvantumforradalomban A kvantumtechnológiában elért tudományos és műszaki fejlődés eljutott arra s szintre, hogy a kutatási eredmények lépésről lépésre átültethetővé váltak a gyakorlatba. (...)

https://qubit.hu/2020/09/30/magyar-kvantumkommunikacios-halozatot-epit-a-wigner-uj-laboratoriuma

https://hvg.hu/tudomany/20200930_kvantumszamitogep_kvantuminformatika_wigner_fizikai_kutatokozpont

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/kiemelt-laboratoriumok-kezdhetik-mukodesuket-a-wigner-fizikai-kutatokozpontban-8739555/

https://www.origo.hu/tudomany/20200930-egy-nemzeti-laboratorium-es-egy-kutatolaboratorium-kezdheti-meg-mukodeset-a-wigner-fizikai.html

https://itcafe.hu/hir/wigner_laboratorium_kvantum.html

https://index.hu/techtud/2020/09/30/egy_nemzeti_laboratorium_es_egy_kutatolaboratorium_kezdheti_meg_mukodeset_a_wigner_fizikai_kutatokozpontban/

https://webradio.hu/hirek/it-tudomany/egy-nemzeti-laboratorium-es-egy-kutatolaboratorium-kezdheti-meg-mukodeset-a-wigner-fizikai-kutatokozpontban

 

bme.hu – 2020.10.13.

„A BME-Bosch projektjének sikere az egyetem és az ipar kölcsönös bizalmán is múlik”

Autonóm járművek virtuális és valós elemeket kombináló tesztkörnyezetének kialakításához kapcsolódva indult közös kutatás. „A világon egyedülálló az a tesztelési módszer, amellyel piaci partnerünk önvezető járművekben lévő érzékelőit vizsgáljuk. Először a ZalaZONE-on pilot céllal egy olyan infrastruktúrát alakítunk ki, amelyben a virtuális és a valóságos elemek egyvelegének komponens-, rendszer- és járművi szintű automatikus tesztjeit hajtjuk végre” – összegezte a piacorientált fejlesztési projektet Tihanyi Viktor, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) Gépjárműtechnológia Tanszékének adjunktusa. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20201013/A_BME_Bosch_projektjenek_sikere_az_egyetem_es_az_ipar_kolcsonos_bizalman_is_mulik

 

Infostart / MTI - 2020. 10.08.

Érthetetlennek tartja a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, hogy miért nem járnak a 15 hónapja leszállított új, klimatizált CAF-villamosok Budapesten.

Vitézy Dávis a Facebook-oldalán felidézte: két éve a Budapesti Közlekedési Központ 26 új CAF-villamost rendelt 99 százalékos uniós és állami támogatással. A villamosokat a CAF cég tavaly nyáron elkezdte leszállítani, de a járművek azóta sem álltak forgalomba. Ez a késlekedés az uniós források felhasználását is veszélyezteti - írta a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója. Hozzátette, a nyilvánosság nyomására idén augusztusban - 13 hónappal az első villamosok Budapestre érkezése után - megbízták a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) szakcégét, hogy vizsgálja meg a villamosok forgalomba állásával kapcsolatos vitát, azt, mi az indoka annak, hogy a járművek hónapok óta kocsiszínekben "álldogálnak". (…)

https://infostart.hu/interju/2020/10/08/vitezy-david-ideje-a-caf-villamosokat-forgalomba-allitani

https://iho.hu/hirek/a-nagy-caf-huzd-meg-ereszd-meg

 

gyartastrend.hu - 2020-10-01

Új kompozit az alacsonyabb károsanyag kibocsátásért

Új összefogás alakult a kompozit termékek gyártástechnológiájának fejlesztésére. A Természettudományi Kutatóközpont, a BME, az eCon engineering Kft. és a HD Composite Zrt. közös projektje lehetővé teszi a járművek károsanyag kibocsátásának további csökkentését.

http://gyartastrend.hu/cikk/uj_kompozit_az_alacsonyabb_karosanyag_kibocsatasert

 

magyarnemzet.hu - 2020-09-30

Megfejtették a kozmikus gyémántok eredetének titkát

(...) Tudományos kutatások, magyar sikerek Véget ért a műegyetem zsebműholdja Föld körüli pályán végzett missziója: a SMOG-P a sűrűbb légkörbe érkezve szeptember 28-án megsemmisült – közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). (...)

https://magyarnemzet.hu/mozaik/megfejtettek-a-kozmikus-gyemantok-eredetenek-titkat-8739495/

 

magro.hu - 2020-10-07

Több 100 milliárdot veszít a magyar mezőgazdaság, ha alacsonyan marad a Duna

(...) Az áruk jelentős része agrártermék, azokon belül is gabona. Így a Duna használhatósága nemcsak az agráriumnak, hanem az élelmiszeriparnak is fontos. A fejlesztési programok egyikeként 2019. májusában a Magyar Dunai Kikötők Szövetsége az UTIBER Közúti Beruházó Kft., a VIZITERV Consult Kft., a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Viziterv szakembereivel a Transzeurópai Közlekedési Hálózat – TEN-T belvízi út fejlesztéséhez kapcsolódó tervezői feladatokról egyeztettek. (...)

https://www.magro.hu/agrarhirek/tobb-100-milliardot-veszit-a-magyar-mezogazdasag-ha-alacsonyan-marad-a-duna/

 

autopro.hu 2020-10-05

Elméleti tudás és digitalizációs ismeret: ez a nyerő kombináció a Magyarmetnél

(...) Milyen kapcsolatokat ápol a Magyarmet az egyetemekkel? A Miskolci Egyetem öntészképzésén kívül van a vállalat számára fontos intézmény, szak vagy tanszék? A Miskolci Egyetem duális képzésében mi is benne vagyunk, ezen kívül egy jelentős együttműködésünk indult el a BME Anyagtudományi Karával kompozitok gyártásában. Elsősorban az űrtechnikában és a repülőgépgyártásban jelentős ezeknek a könnyű, de nagy szilárdságú anyagoknak a gyártása. (...)

https://autopro.hu/beszallitok/elmeleti-tudas-es-digitalizacios-ismeret-ez-a-nyero-kombinacio-a-magyarmetnel/417369

 

hirek.prim.hu 2020-10-11

Tehetséges műegyetemi hallgatók érkeztek a Quadronhoz

A társaság idén először vesz részt a Budapesti Műszaki Egyetem 2017-ben indított PARIPA programjában, ahol a legrátermettebb műegyetemi hallgatók kapnak lehetőséget szakmai tapasztalatszerzésre. A Quadron két témát hirdetett meg az érdeklődőknek: „Komplex Internetes csalásfelderítő és elemző program fejlesztés” és „Security Data Lake K+F” címen. Az utóbbi téma esetében 2 hallgató olyan sikeresen szerepelt az interjún, hogy a PARIPA program 4 éves történetében először, utólagos létszámbővítéssel mindketten felvételt nyertek. (..)

http://hirek.prim.hu/cikk/2020/10/11/tehetseges_muegyetemi_hallgatok_erkeztek_a_quadronhoz

 

startuponline.hu - 2020-10-01

20 milliós befektetést kaphatnak a városi mobilitást megújító startupok

Üzleti képzéssel és 20 millió forintos kezdőbefektetéssel segítik a fiatal tehetségeket a Startup Campus és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures inkubációs programjai, amelyeket egyetemi szakmai partnerként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, illetve a győri Széchenyi István Egyetem is támogat. Az őszi inkubáció kihívásait az EIT Urban Mobility adja okosváros és városi mobilitás témában, de iparágtól függetlenül bárki pályázhat.

https://startuponline.hu/20-millios-befektetest-kaphatnak-a-varosi-mobilitast-megujito-startupok/

https://forbes.hu/uzlet/keresik-a-varosi-mobilitas-megujitoit-20-millio-a-tet/

http://gyartastrend.hu/cikk/befektetok_keresnek_varosi_mobilitast_megujito_startupokat

 

origo.hu -2020-10-04

Bemutatjuk, hogyan lehet valakiből pilóta

(...) Említette a legmagasabb szintű, polgári sugárhajtású utasszállító gépekre képesítést nyújtó képzést. Ki iratkozhat be egy ilyen emelt képzésre, illetve milyen személyi előfeltételei vannak ennek? L.M.: Hosszabb előkészületek után, 2017 óta érhető el az egyetemi szintű pilótaoktatás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) posztgraduális képzéseként. (...)

https://www.origo.hu/tudomany/20201004-a-kivulallok-szamara-a-pilotakepzes-roppant-misztikus-vilagnak-tunik-pedig-nem-is-annyira-az.html

 

zetapress.hu - 2020-10-07

Kompetenciaközpont Pécsett

(...) Már most látszik, hogy milyen fontos lesz a jövőben a tágabb rendszerben való gondolkodás az építőiparban, ezért a pécsi kar – hiánypótló módon – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnök Karával (BME ÉMK) konzorciumi együttműködésben közösen indít BIM szakmérnök képzést. Azokat a mérnököket várják, akik az épített környezet kialakításában, létesítésében vesznek részt és erős digitális kompetenciákkal rendelkeznek. (...)

http://www.zetapress.hu/belfold/115082

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/kulonleges-kozpont-epul-a-pecsi-egyetemen-2915845/

https://magyarepitestechnika.hu/index.php/epites-it/bim/az-orszagban-elsokent-bim-kompetenciakozpont-letesul-a-pecsi-tudomanyegyetemen/

 

Origo- 2020.10.05

Az országban még nem látott képességet kapnak a győri közlekedési lámpák

(…) A Magyar Közút Európán belül is élen jár a jármű és infrastruktúra közötti kommunikációs technológiák tesztelésében és kiépítésében. A társaság külföldi együttműködési megállapodásain keresztül, a ZalaZONE tesztpályával és a BME Gépjárműtechnológia Tanszékével együttműködve a jövőben további hasonló fejlesztést tesztel éles környezetben is.

https://www.origo.hu/auto/20201005-itthon-meg-nem-latott-kepesseget-kapnak-a-gyori-kozlekedesi-lampak.html

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20201005_elsokent_gyorben_okositanak_fel_utakat_a_magyar_kozut_szakemberei

https://www.autonavigator.hu/cikkek/okositja-a-gyori-utakat-is-a-magyar-kozut/

https://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/a-csomopontok-varhato-forgalmarol-ertesulhetnek-a-soforok-3115456/

https://www.vezess.hu/hirek/2020/10/05/az-autokkal-fognak-beszelgetni-a-lampak-gyorben/

https://magyarnemzet.hu/belfold/gyor-az-intelligens-kozlekedesi-rendszerek-uttoroje-8760981/

https://www.kisalfold.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/elsokent-gyorben-probalhatjak-ki-a-soforok-az-utmenti-ado-vevo-berendezeseket-10312744/

https://www.hellovidek.hu/otthon/2020/10/05/ilyen-meg-nem-volt-magyarorszagon-hatalmas-ujitas-a-videki-varos-kozlekedeseben

https://www.hirextra.hu/2020/10/05/izgalmas-magyar-fejlesztes-a-modern-kozlekedesert/

https://autopro.hu/trend/intelligens-kozlekedesi-rendszerek-segitik-a-gyori-autosokat/418712

https://webradio.hu/hirek/belfold/jarmu-es-infrastruktura-kozotti-kommunikacios-eszkozoket-telepit-gyorben-a-magyar-kozut

https://www.gyorplusz.hu/gyor/jarmu-es-infrastruktura-kozotti-kommunikacios-eszkozoket-telepitenek-gyorben/

 

autopro.hu - 2020-10-13

A jövő autonóm járműveit Budapesten fejlesztik

(...) Az önvezető autózáshoz kapcsolódó (klasszikus és mesterséges intelligencia alapú) szenzorok, komponensek validációja és verifikációja projektben együtt dolgoztak a ZalaZONE tesztpályával és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. Mennyire lett jellemző az ilyen típusú hármas együttműködés? Nagyon jellemző, akár még több szereplő részvételével is. Nemrégiben indult együttműködésünk a BME-vel egy kompetenciacentrum-pályázaton, amit a kormányzat is támogat. (...)

https://autopro.hu/beszallitok/a-jovo-autonom-jarmuveit-budapesten-fejlesztik/421438

 

eduline.hu - 2020-09-30

Hagysz nyomot a világban?

(...) Az alapítvány pályázatain keresztül lehetőség van hazai és külföldi programokra való jelentkezésre is – érdemes sietni, mert a jelentkezési határidők egy része szeptember végével lezárul, míg például a környezetvédelmi és vízügyi programra októbertől lehet majd jelentkezni. A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói emellett pályázhatnak az úgynevezett Fontus Vízügyi Hallgatói Ösztöndíjprogramra is, amely lehetőséget ad rá, hogy elmélyedjenek a vízügyi szakirány rejtelmeiben. (...)

http://eduline.hu/felsooktatas/20200909_Kornyezettudatossag_klimavedelem_osztondij_kek_bolygo

 

trademagazin.hu - 2020-10-01

Hallgatói displayverseny 2020

(...) Global Awardsra. Óriási eredmény, hogy a hazánkban szakmai közönségdíjat kapott Gaál Eszter Regina (BME terméktervező szak) pályamunkája nyerte el a világbajnoki címet . Egy év múlva, 2020-ban a sorozat tovább folytatódott, ugyanezen a világversenyen Rajkai Boldizsár (BME terméktervező szak) hozta el a Student Design trófeát. A 2020-as hallgatói displayverseny győzteseit 2021. februárjában ismerheti meg az FMCG iparág, a nemzetközi fordulóra pedig 2021. júniusában kerül sor. (...)

https://trademagazin.hu/hu/hallgatoi-displayverseny-2020/

 

bme.hu- 2020.10.07.

Ismét jelentős műegyetemi hallgatói siker a XXIII. országos MÉTE TDK-n

Idén is kimagaslóan teljesítettek a BME hallgatói a konferencián: hétből négy szekcióban a legjobbnak bizonyultak a meglehetősen erős mezőnyben.  „Rendezvényünk nemcsak a versenynek, hanem az ismerkedésnek, az ismeretszerzésnek, a saját és más felsőoktatási intézményben zajló szakmai tevékenységről szóló tájékoztatásnak is helyet ad az oktatók, a témavezetők és a szakma valamennyi művelője számára. Az élelmiszertudománynak is szüksége van a folyamatos fejlődésre, a friss gondolatokra, termékekre, megoldásokra, az innovatív tudás megszerzésére és továbbadására. Mindezért azon hallgatók és felkészítő tanáraik teszik a legtöbbet, akik vállalják a megmérettetést egy ilyen rangos eseményen” – fogalmazták meg a XXIII. Országos MÉTE Tudományos Diákköri Konferencia jelentőségéről a szervezői gárda képviseletében a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék részéről Kormosné Bugyi Zsuzsanna adjunktus, Németh Renáta adjunktus, Tömösközi Sándor egyetemi docens, a tanszék Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoportjának vezetője, valamint Slezsák János PhD-hallgató.

http://www.bme.hu/hirek/20201007/Ismet_jelentos_muegyetemi_hallgatoi_siker_a_XXIII_orszagos_METE_TDKn

 

index.hu - 2020-09-30

Alaposan újjá kellene építeni a Drégelyvár utcai felüljárót

(...) Egy 47 éves felüljáróról beszélünk, amelyhez 1989-ben nyúltak hozzá utoljára. – magyarázta a főpolgármester-helyettes, és hozzátette, hogy a főváros a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szakértőit kérte fel a statikai vizsgálatokra és kiderült, hogy a Drégelyvár utcai szerkezet életveszélyes állapotban van: gyakorlati(...)

https://index.hu/belfold/2020/09/30/dregelyvar_utcai_feluljaro_lezaras_2021/

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20201006-allitolag-eletveszelyes-a-dregelyvar-utcai-feluljaro-a-buszok-megis-jarnak-rajta

 

zalamedia.hu - 2020-10-03

Erősödő egyetemi kutatás-fejlesztés

Felavatták a dr. Michelberger Pál utat, letették a Széchenyi István Egyetem kutatóközpontjának, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pannon Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének egyetemi előadó épületének alapkövét a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központban. Az események II. ZalaZONE Innovációs Nap keretében valósultak meg.

https://www.zalamedia.hu/vezeto-hirek/gazdasag/erosodo-egyetemi-kutatas-fejlesztes-

https://infostart.hu/gazdasag/2020/10/02/bovul-a-zalazone-itt-vannak-a-tervek

https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/10/ujabb-nagyszabasu-fejlesztesekkel-gyarapodik-a-zalai-tesztpalya

https://mandiner.hu/cikk/20201002_palkovics_magyarorszag_a_jelentos_innovatorok_koze_kivan_tartozni

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/palkovics-magyarorszag-a-jelentos-innovatorok-koze-kivan-tartozni-8751210/

https://gondola.hu/hirek/261816-Hazank_a_jelentos_innovatorok_koze_kivan_tartozni.html

https://hirlevel.egov.hu/2020/10/04/magyarorszag-a-jelentos-innovatorok-koze-kivan-tartozni/

 

infostart.hu -2020-09-30

Fordulat a Csömöri úti felüljáró ügyében

(...) A Budapesti Műszaki Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékétől megrendelt szakvélemény szerint nagyobb beavatkozás szükséges, mint ami előre látható és tervezett volt, valamint a felüljárót 10-15 éven belül újjá kell építeni. Az anyagvizsgálatok, a szakvélemény és a helyszíni szemle alapján a híd felszerkezetének műszaki állapota – egy-két lokális helytől eltekintve – nem látszik kritikusnak. (...)

https://infostart.hu/belfold/2020/09/30/fordulat-a-csomori-uti-feluljaro-ugyeben

 

magyarepitok.hu - 2020-09-30

„Csak a várossal együtt lehet építeni” – három NIF-nagyberuházás részletei

(...) Elsőként a hosszú ideig csak csökkentett forgalommal működő hárosi M0-s hídról beszélgettünk. A fővárosi közlekedés egyik fontos láncszemeként működő átkelő 2x3 sávos forgalmát a rövid ideig tartó májusi üzemet követően le kellett zárni. Augusztus végén számos teherautót felvonultató, a budapesti Műegyetem szakértőinek bevonásával lezajlott próbaterheléses tesztelés után helyezték újra forgalomba. Erről a folyamatról érdeklődtünk a vezérigazgató-helyettestől. (...)

https://magyarepitok.hu/aktualis/2020/09/csak-a-varossal-egyutt-lehet-epiteni-harom-nif-nagyberuhazas-reszletei

 

mfor.hu - 2020-10-08

Egyre hangosabban dübörög a koronavírus-korszak muszájslágere, és már sohasem lesz halkabb

(...) Az OXO Cybersecurity Lab nem csak az inkubációs programjával, de rendezvényeivel is igyekszik tenni a hazai kibervédelmi színtér erősítéséért. Október elején az utánpótlásra fókuszálva rendezték meg a kiberbiztonsági hackathont a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel közösen, melyen a három felsőoktatási intézmény 40 hallgatója vett részt. (...)

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/egyre-hangosabban-duborog-a-koronavirus-korszak-muszajslagere-es-mar-sohasem-lesz-halkabb.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

https://privatbankar.hu/cikkek/vallalat/ez-a-szakma-nyerte-a-legnagyobbat-a-vilagjarvanyon.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

 

mfor.hu - 2020-10-11

„Nem a szívem csücske az amerikai-konyhás nappali” - interjú Perényi Tamás építésszel

Perényi Tamás DLA építészt, a Budapesti Műszaki Egyetem Lakóingatlantervező tanszékének tanárát kérdeztük a tervezők és az ingatlanfejlesztők olykor feszült kapcsolatáról, a társasházi stílus hullámokról és a főváros historikus magjának megújítási esélyeiről.

https://mfor.hu/cikkek/befektetes/nem-a-szivem-csucske-az-amerikai-konyhas-nappali--interju-perenyi-tamas-epitesszel.html?utm_source=rss&utm_medium=referral

https://piacesprofit.hu/gazdasag/rovid-porazon-a-tervezok-a-nagy-lakasepiteseknel/

 

ugytudjuk.hu -2020-10-13

Győri fiatalok fejlesztettek életmentő applikációt a helyi tűzoltóknak

(...) Bence mérnökhallgató a BME-n, Dániel pedig a dizájn kialakításához ért. A srácok belevágtak a projektbe, majd négyszáz dolgos munkaóra alatt elkészítették az Android és iOS rendszereken is működőképes applikációt. Nézzük, hogy működik a gyakorlatban a hasznos fejlesztés! Ha a parancsnok leadta a riasztást, pillanatok alatt értesül, hogy hány emberre számíthat a bevetésen. (...)

https://ugytudjuk.hu/cikk/gyori-fiatalok-fejlesztettek-eletmento-applikaciot-a-helyi-tuzoltoknak

 

octogon.hu - 2020-10-13

Bevásárlóközpont, társasház és családi ház az EQUITONE pályázatának díjazottjai között

Kihirdették az EQUITONE építész és építészhallgatói pályázat 2019 eredményeit. (...) A megosztott első díj másik nyertese Walton Mihály és Zacher Márton, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki mesterképzési szak építészhallgató párosa (konzulensük: dr. Rohoska Csaba DLA, habil. egyetemi docens), akik Jászszentlászlóra tervezett paradicsomfeldolgozó üzemet képzeltek el az EQUITONE anyaggal burkolva. Mindkettejük munkáját Vikár András DLA, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész, a zsűrii tagja méltatta. (...)

https://www.octogon.hu/epiteszet/equitone/

 

csalad.hu 2020-10-07

csalad.hu - Tanulás, esküvő, karrier, gyerekek – a magyar nők élete számokban

(...) A Lányok napját szervező Nők a Tudományban Egyesület szerint bár 2012 és 2017 között 7-ről 12 százalékra nőtt a lányok száma a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, tehát történt némi növekedés, de még mindig kevés a lány a természettudományi, műszaki és informatikai területeken. Az Óbudai Egyetem hallgatónői körében végzett kutatásból pedig az derült ki, hogy az informatikai szakoknál tizenkétszeres, a műszakinál több mint négyszeres a különbség a férfiak javára. (...)

https://csalad.hu/csaladban-elni/tanulas-eskuvo-karrier-gyerekek-a-magyar-nok-elete-szamokban

 

octogon.hu - 2020-10-08

Színházi díszletelem kollaboratív tervezése a Műegyetemen

A Placcc Fesztivál a 2019-ben a MOME Építészeti Intézetével közösen megvalósított helyspecifikus installációt követően idén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rajzi és Formaismereti tanszékével kezdeményezett együttműködést.

https://www.octogon.hu/epiteszet/szinhazi-diszlet-kollaborativ-tervezese-a-bme-n/

 

totalcar.hu - 2020-10-11

Az egyetemisták, akikkel bármikor cserélnél

(...) A BME Motorsport csapatának idei szezonja a vírushelyzet miatt elúszott, így az idei évre tervezett autót sem mutatták még be. És ha már verseny nincs, legalább minket elhívtak, hogy megmutassák, mit hoztak össze az elmúlt hónapokban. A Formula Student sorozatot a nyolcvanas évek elején, az Egyesült Államokban találták ki. A cél az volt, hogy a fiatal mérnökhallgatók ne csak az elméletet tanulják meg, de gyakorlati tudást is szerezzenek. (...)

https://totalcar.hu/magazin/technika/2020/10/11/formula_student_bme_motorsport_2020/