THE részrangsor, Állami kitüntetések,Pro Progressio Alapítvány díja

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. október 28. és november 04. között.

penzcentrum.hu – 2020-10-30

Neves világranglistán szerepelt jól a Műegyetem: Miskolc és Debrecen is felkerült

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) lett a legjobb hazai felsőoktatási intézmény a mérnökképzés területén, derül ki a Times Higher Education tudományterületi listájából. A felsőoktatási rangsorban emellett természettudományi és társadalomtudományi képzéseit illetően is jó helyezést szerzett a Műegyetem.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/neves-vilagranglistan-szerepelt-jol-a-muegyetem-miskolc-es-debrecen-is-felkerult.1105008.html

http://www.bme.hu/hirek/20201029/Ismet_a_BME_a_legjobb_hazai_mernokkepzohely_a_THE_tematikus_rangsoraban

 

eduline.hu - 2020-10-30

Hét magyar egyetem is bekerült a THE részrangsoraiba

(...) A legelőkelőbb helyet - 601-800. - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem zsebelte be, a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem pedig holtversenyben a 801-1000. kategóriába került. Az 1098 intézményt rangsoroló lista első helyét a Harvard érdemelte ki, amit az Oxford, majd a Stanford követ. Fizikai tudományi képzéseket tartalmazó rangsor Ebbe a tudományterületi rangsorba összesen 1149 egyetem került be. (...)

http://eduline.hu/felsooktatas/20201029_the_orvosi_mernoki_es_fizikai_rangsor

http://eduline.hu/felsooktatas/20201028_the_rangsor_tarsadalomtudomany

http://eduline.hu/felsooktatas/20201030_het_hirei

https://index.hu/techtud/2020/10/30/egyetemi_rangsor_orvoskepzes_mernokkepzes/

 

Állami kitüntetéseket kaptak a BME jeles oktatói, kutatói október 23. alkalmából.

A Műegyetemhez kötődő 7 szakember részesült rangos elismerésben. „A mai napon a közösségépítés, az oktatás, a kutatás és a felfedezések területén elért személyes teljesítményeket és egyben nemzeti büszkeségeket díjazzuk és ünnepeljük” – hangsúlyozta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára abból az alkalomból, hogy a köztársasági elnök megbízásából állami kitüntetéseket adott át a Pesti Vigadóban. A díjazottakat méltatva úgy fogalmazott: ők a saját szakterületükön nemcsak maradandót alkottak, hanem példát is mutattak áldozatvállalásból. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20201104/Allami_kitunteteseket_kaptak_a_BME_jeles_oktatoi_kutatoi_oktober_23_alkalmabol

 

alon.hu - 2020-10-29

Ismét állami kitüntetéseket adtak át

Állami kitüntetéseket - Magyar Érdemrend középkeresztje, Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Magyar Arany Érdemkeresztje kitüntetéseket - adott át az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára: (...) A MAGYAR ÉRDEMREND TISZTIKERESZTJE (POLGÁRI TAGOZATA) kitüntetésben részesült:     Jakab László Csaba villamosmérnök, az MTA doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára; (…)     Kiss Rita Mária építőmérnök, az MTA doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára; (…)    Láng Péter okleveles vegyészmérnök, az MTA doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára;  (…)    Marosi György János kémikus, az MTA doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető-helyettese, egyetemi tanára;  (…)    Nagy Attila matematikus, az MTA doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docense;  (…)

https://www.alon.hu/orszagos-hirek/2020/10/allami-kitunteteseket-adtak-at-magyar-erdemrend-kozepkereszt-lovagkereszt-magyar-arany-erdemkereszt

https://librarius.hu/2020/10/30/erdemrendeket-adtak-at-a-vigadoban-nevsor/

http://medicalonline.hu/cikk/unnepi_koszontok__dijatadas

 

bme.hu-2020.11.02.

„Mindig törekedtem az oktatás és kutatás egészséges egyensúlyára”

Fél évszázados kiemelkedő szakmai és vezetőként végzett tehetséggondozói tevékenységéért József Nádor Emlékéremben részesült a VIK AUT professzora. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy munkásságomat az egyetem vezetése méltónak találta erre a neves díjra. Köszönöm a bizalmat a tanáraimnak, a kollégáimnak és a tanítványaimnak, hálás vagyok ezért az elismerésért, amelyet egyetemi tanulmányaim megkezdését követően szinte napra pontosan 50 év után vehettem át” – vallotta Vajk István, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék (AUT) korábbi tanszékvezetője, egyetemi tanár. A hazai irányításelmélet és rendszeridentifikáció nemzetközileg is kiemelkedő szakemberét, iskolateremtő személyiségét és számos különleges, gyakorlati mérnöki feladat megoldóját a BME Szenátusa az intézmény legrangosabb kitüntetésével jutalmazta. Az elismerést a professzor az oktatási-tudományos egységek vezetésében betöltött szerepeivel, az oktatói és tudományos profilú bizottságokban végzett sokrétű tudomány- és oktatásszervezési, valamint közéleti tevékenységével érdemelte ki, jelentős mértékben hozzájárulva a Műegyetem nemzetközi elismertségéhez, jó hírének növeléséhez. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20201102/Mindig_torekedtem_az_oktatas_es_kutatas_egeszseges_egyensulyara

 

haon.hu - 2020-11-02

BME-Pro Progressio-díjban részesült a Tóth Árpád Gimnázium tanára

A természettudományi, a műszaki és az informatika oktatásában kiemelkedő eredményeket elérő középiskolai tanárokat díjazott a BME Pro Progressio Alapítványa, amelynek legfontosabb tevékenysége – a középiskolától kezdve a doktori képzésig – az innovatív gondolkodást elősegítő tehetséggondozás – áll a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közleményében. Az idei évben – immár 12. alkalommal – 12 középiskolai tanár vette át a Pro Progressio-díjat ünnepélyes keretek közt. (...)

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/bme-pro-progressio-dijban-reszesult-a-toth-arpad-gimnazium-tanara-4474720/

https://www.radio88.hu/dijat-kapott-schultz-janos-a-szegedi-radnoti-miklos-gimnazium-tanara/

 

bme.hu- 2020.10.29.

12 kiváló középiskolai tanár munkáját ismerte el a Pro Progressio Alapítvány

A természettudományi, a műszaki és az informatika oktatásában kiemelkedő eredményeket elérő pedagógusok teljesítményét díjazták. A középiskolákban hosszan tartó barátságok születnek a diákok között, de legalább ennyire fontos, hogy szakterületekkel is jó kapcsolatba kerülhetnek: ebben óriási szerepük van a kiváló tanároknak – hangsúlyozta a Pro Progressio Alapítvány díjátadó ceremóniáján Józsa János rektor, hozzátéve, többségük az ország legszínvonalasabb középiskolájának egyikében végzi felelősségteljes munkáját. Emlékeztetett: a most elismert pedagógusok azért dolgoznak, hogy az egyetemre kerülő tanulók a természettudományos, a műszaki és az informatikai alaptárgyakból gyorsabban és magasabb szintről indulhassanak a diplomához vezető úton. Az akadémikus tapasztalatai szerint olyan kiváló diákok kerülnek ki ezekből az intézményekből, akik – az élet minden területére kiterjedő – magabiztosságukat az észérveken alapuló gondolkodásmódjuknak köszönhetik, a természettudományos tárgyak pedig ehhez adnak mintát. Az alapítvány díjára pályázni kellett, ez azt is mutatja, hogy az oktatók – ugyanezzel a magabiztossággal felvértezve – tisztában vannak feladatuk értékével, hasznosságával.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20201029/12_kivalo_kozepiskolai_tanar_munkajat_ismerte_el_a_Pro_Progressio_Alapitvany

 

bme.hu-2020.10.28.

Elindult a jelentkezés szakjainkra a keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban

A továbbtanulást választó diákok 2020. november 15-ig kell dönteniük. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fontos küldetésének tekinti, hogy az alapképzések után az érdeklődő hallgatók számára olyan tudás és képesség megszerzését tegye lehetővé, amivel az adott szakma valódi mesterévé válhatnak, ezért műszaki, informatikai, gazdaságtudományi és természettudományi képzési területen harminc különböző mesterszakon – több esetében angol nyelven – nyújt széles választási lehetőséget. A BME 2021 februárjában induló MSc képzéseiről több információ a Felvi honlapján található, amelynek felületén lehet jelentkezni. Az eljárás tudnivalói, szabályai és a meghirdetett valamennyi szakról az összes tudnivaló szintén elérhető a weboldalon.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20201028/Elindult_a_jelentkezes_szakjainkra_a_keresztfeleves_felsooktatasi_felveteli_eljarasban

 

eduline.hu - 2020-11-03

Téli szünet, vizsgaidőszak és utóvizsgák: legfontosabb egyetemi dátumok 2020-ban

(...) A téli szünet 2020. december 24-én kezdődik és 2021. január 3-án ér véget. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2020. december 21-én hétfőn kezdődik a vizsgaidőszak, és 2021. január 26-án ér véget - így 20 munkanapotok lesz minden vizsgát teljesíteni. 2020. december 12-én szombaton és 14–18. azaz hétfőtől-péntekig lesz a pótlási időszak az egyetemen. (...)

http://eduline.hu/felsooktatas/20201102_egyetemi_felev_vizsgaidoszak

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

origo.hu 2020-10-29

Hogyan élhetünk együtt a jövőben a mesterséges intelligenciával?

Dr. Balázs Krisztina jogász, az ELTE munkatársa; Istenes Zoltán, az ELTE Informatikai Karának docense; dr. Levendovszky János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos és innovációs rektor-helyettese és Boa László, a Mesterséges Intelligencia Koalíció Alkalmazás munkacsoport vezetője vállalta, hogy kifejti a véleményét az életünket érintő legfontosabb kérdésekről a témában. (...)

https://www.origo.hu/itthon/20201029-ez-itt-a-kerdes-oktober-28.html

 

novekedes.hu - 2020-10-30

MNB alelnök: a digitális pénz komoly versenyelőnyt jelenthet

(...) Pénzügyi Csúcstalálkozón. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke ismertette a BME és az MNB közös kutatását is, amelyből kiderült, hogy a válaszolók 19 százaléka a járvány miatt gyakrabban fizet készpénzmentesen. A rendszeresen online végzett tevékenységek közé pedig 71 százalék sorolta be a pénzügyek netes intézését. Az online bankolást használók arány Magyarországon így is az uniós szint alatt van. Vagyis van tér a fejlődésre. Az MNB a járvány előtt itthon felmérte a bankok digitalizációs szintjét. (...)

https://novekedes.hu/hirek/mnb-alelnok-a-digitalis-penz-komoly-versenyelonyt-jelenthet

 

magyarnemzet.hu -2020-10-28

A rabló azt hitte, szellem szállta meg az autót

(...) Már 2015 szeptemberében megalakult a RECAR Autonóm Jármű Kutató Központ a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának (KJK) gondozásában, amelyhez csatlakozott a BME VIK, az ELTE IK és az MTA SZTAKI is. Tovább…  

https://magyarnemzet.hu/auto-motor/a-rablo-azt-hitte-szellem-szallta-meg-az-autot-8872208/

https://magyarnemzet.hu/auto-motor/van-e-jovoje-magyarorszagon-az-onvezetesi-technologianak-8871737/

 

autogyar.hu - 2020-10-28

Innovatív technológiák az autózásban: hálózatba kapcsolt autók

(...) Bár az utakon cikázó okosautók víziója hazánkban még utópisztikusnak tűnik, a kutatás-fejlesztés gőzerővel zajlik. Június végén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem partnereivel [2] és osztrák iparági szereplők bevonásával egyedülálló járműipari mérési kampányt végzett az M86-os út csornai elkerülő szakaszán. (...)

http://www.autogyar.hu/auto-vilag-piac/elemzesek-statisztikak/innovativ-technologiak-az-autozasban-halozatba-kapcsolt-autok-20201028

http://www.techmonitor.hu/tudastar/innovativ-technologiak-az-autozasban-halozatba-kapcsolt-autok-20201028

https://www.szoljon.hu/digitalia/hol-tart-a-vilag-a-halozatba-kapcsolt-autokkal-3020503/

https://www.technokrata.hu/garazs/2020/11/02/leaseplan-kommunikalo-jarmuvek/

https://www.autoszektor.hu/hu/content/egymassal-kommunikalo-jarmuvek-kellenek-zokkenomentes-es-biztonsagos-kozlekedeshez

https://www.muszaki-magazin.hu/2020/10/31/leaseplan-kommunikalo-jarmuvek/

https://autopro.hu/trend/nagyobb-biztonsagot-hozhatnak-az-egymassal-kommunikalo-jarmuvek/429772

https://iotzona.hu/auto/egymassal-beszelgeto-autokkal-lehet-biztonsagos-a-kozlekedes

 

urvilag.hu 2020-11-02

Űrvilág.hu - Magyarországot képviselik az ESA-ban

(...) Viktor (ELTE Csillagászati Tanszék) tanácsadók Űrtávközlési Programbizottság: Horváth Dávid (KKM) és Bacsárdi László (BME), Daczi Diána (NMHH) tanácsadók. A delegáció tagjai készséggel állnak azon intézmények rendelkezésére, amelyek részt szeretnének venni konkrét ESA-projektben, s ennek mikéntjéről érdeklődnének. Egy-egy tanácsadóhoz adott esetben a területnek csak egy-egy, speciális programja tartozik. (...)

http://www.urvilag.hu/szakmapolitika/20201102_magyarorszagot_kepviselik_az_esaban

 

logisztika.hu - 2020-10-28

Bemutatkoznak a felsőoktatási intézmények szakkollégiumai

(...) Másodikként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék, City Logisztikai Kutatócsoport bemutatkozását tesszük közzé: A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem City Logisztikai Kutatócsoportja Dr. Bóna Krisztián vezetésével működik, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszékén. (...)

https://logisztika.hu/2020/10/28/bemutatkoznak-a-felsooktatasi-intezmenyek-szakkollegiumai-2/

 

bme.hu-2020.10.28.

Idén az otthonunkba költözik a tudomány! – Regisztrálj a tudományünnepi programokra!

2020-ban az új koronavírus-járvány miatt az online térben rendezik meg a Magyar Tudomány Ünnepét, amelyhez a BME is számos izgalmas programmal csatlakozott. Kvantumtechnológiáról, design és szellemi tulajdonjogról, elméleti fizikáról, épületgépészetről, mesterséges intelligenciáról, felhő alapú fejlesztésről, mesterséges valóságról és az e-sportról is szó lesz a Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) műegyetemi előadásain 2020. november 4. és 30. között. A pandémiás helyzetre való tekintettel a BME-s vonatkozású programokat virtuálisan tartják, és azokhoz – egyes esetekben a szükséges regisztráció után – bárki csatlakozhat majd. Az idei esemény mottója: „Jövőformáló tudomány”. Ez a jelmondat a kutatói pálya legfőbb motivációját is hangsúlyozza, a kutatói tevékenységnek azokat az eredményeit hozza a fiatalok látóterébe, amelyekkel kivételes esetben megváltoztathatják az emberek életét.(..)

https://www.bme.hu/hirek/20201028/Iden_az_otthonunkba_koltozik_a_tudomany_Regisztralj_a_tudomanyunnepi_programokra

 

logisztika.hu - 2020-11-02

Bemutatkoznak a felsőoktatási intézmények szakkollégiumai

(...) Harmadikként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki szakkollégium, Automatizált anyagmozgató gépek, Mobilgépek és Logisztika tagozat bemutatkozását tesszük közzé: A Közlekkari hallgatók, ezen belül is a logisztikához, valamint az anyagmozgató gépekhez közelebb álló hallgatók megismertetése a szakmai élettel. Gyárlátogatásokat, oktatásokat, valamint projektmunkákat szervezünk, ezen célok megvalósításának érdekében Mekkora taglétszámmal működik a szervezet? (...)

https://logisztika.hu/2020/11/02/bemutatkoznak-a-felsooktatasi-intezmenyek-szakkollegiumai-3/

 

magyarepitestechnika.hu - 2020-11-01

ÉMSZ Regionális Szakmai Napok

Ősszel a BME Épületszerkezettani Tanszék oktatóinak közreműködésével folytatódik az ÉMSZ szakmai továbbképzés-sorozata, a Regionális Szakmai Napok. A szervezés során folyamatosan figyelik a vírushelyzetre vonatkozó tájékoztatásokat, előírásokat, és ezeknek megfelelően tartják meg a rendezvényeket. A képzés előadásai az aktuális kérdésekre kínálnak megoldást, példák bemutatásával, sok hasznos információval építészeknek és gyakorlati szakembereknek. (...)

https://magyarepitestechnika.hu/index.php/events/emsz-regionalis-szakmai-napok-szeged/

https://magyarepitestechnika.hu/index.php/events/emsz-regionalis-szakmai-napok-kecskemet/

https://magyarepitestechnika.hu/index.php/events/emsz-regionalis-szakmai-napok-pecs/

 

muszaki-magazin.hu - 2020-10-28

Ipar Napjai beszámoló

(...) Hetedik alkalommal rendezték a kiállításon a Techtogether Automotive Hungaryt, a mérnökhallgatók országos versenyét. A 12 csapat 270 hallgatója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Óbudai Egyetem mérnöki képzését képviselte. (...)

https://www.muszaki-magazin.hu/2020/10/28/ipar-napjai-beszamolo-2/

https://packmarket.hu/ipar-napjai-2020-szakkiallitas/

 

plastmonitor.hu - 2020-11-04

Technológiafejlesztés és folyamatos bővülés FANUC fröccsöntőgépekkel

(...) Ahhoz, hogy minél több termék készülhessen ebből a speciális, környezetbarát anyagból, az ICO Zrt. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertechnika Tanszékével közös kutatási programban keresi a megfelelő technológiát a széles körű felhasználáshoz és a fenntartható gyártáshoz. (...)

http://www.plastmonitor.hu/plastic-news/technologiafejlesztes-es-folyamatos-bovules-fanuc-froccsontogepekkel-20201030

http://www.techmonitor.hu/piacmonitor/elemezes-velemeny/technologiafejlesztes-es-folyamatos-bovules-fanuc-froccsontogepekkel-20201030

http://www.mernokkocsma.hu/ugyfelsztori/legjobbugyfel/technologiafejlesztes-es-folyamatos-bovules-fanuc-froccsontogepekkel-20201030

 

logisztika.hu - 2020-10-28

KÖVET 25 Jubileumi Díjátadó Ünnepség és Konferencia

(...) A díjakat Dr. habil. Boros Anita az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára és a zsűri képviseletében Prof. Dr. Zilahy Gyula a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Tudományos és Nemzetközi Dékánhelyettese adta át. (...)

https://logisztika.hu/2020/10/28/kovet-25-jubileumi-dijatado-unnepseg-es-konferencia/

 

forbes.hu - 2020-11-03

Két magyar lány baktériumkoktélja szabadítaná meg a világot a műanyagoktól, a Techstars is befektetett

(...) Most kezdenek ipari tesztelésbe, miután a Poliloop nevű biotech startupba a budapesti Vespucci Partners és a világ egyik legelismertebb nemzetközi akcelerátora, a Techstars is befektetett.  A Poliloop két alapítója, Madaras Liz és Lévay Krisztina a Budapesti Műszaki Egyetem gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzésén ismerkedett meg. (...)

https://forbes.hu/uzlet/ket-magyar-lany-bakteriumkoktelja-szabaditana-meg-a-vilagot-a-muanyagoktol-a-techstars-is-befektetett-poliloop/

https://www.origo.hu/gazdasag/20201103-magyar-siker-egyszer-hasznalatos-muanyagot-lebonto-koktelt-keszitettek.html

 

computerworld.hu - 2020-11-02

Jó ötletek, jó üzletek koronavírusos időkben - mutatunk pár jó példát

(...) A mérőeszköz prototípusa október-novemberre készül el. Az éles teszteket (mérések, adatgyűjtés, -elemzés) várhatóan decemberben kezdik, és folyamatosan végzik a 2021. április 30-i projektzárásig. A BME Irányítástechnika és Informatika Tanszék (IIT) és a Mediso Kft. közötti együttműködés sokéves múltra tekint vissza. Az első közös, támogatott kutatás-fejlesztési projekt 2006-ban indult. Azóta a felek több közös projektben vettek részt. Számos eredményüket ma már a gyakorlatban alkalmazzák. (...)

https://computerworld.hu/uzlet/jo-otletek-jo-uzletek-koronavirusos-idokben-mutatunk-par-jo-peldat-285885.html

 

tervlap.hu - 2020.11.01

A Műegyetem is visszakapja tetőtornyát a budapesti kupolaépítési programban

(…) A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. koordinálásával megvalósuló program első fordulójában három épület korábban elpusztult cirádás tetőépítményei kelnek új életre, a kormány döntése szerint – vette észre a hvg.hu a Magyar Közlönyben. Az első körben két egyetemi épület, a Műegyetem Szent Gellért téri főépülete (1904, tervező Czigler Győző), és az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Egyetem téri épülete (terveit Szkalnitzky Antal, Wéber Antal, Baumgartner Sándor, Herczegh Zsigmond és Lippert József készítette) mellett a Vécsey utca 4. tetődíszeit állítják vissza. (…)

https://tervlap.hu/cikk-nezet/a-muegyetem-is-visszakapja-tetotornyat-a-budapesti-kupola-epitesi-programban

https://papageno.hu/intermezzo/2020/11/helyreallitjak-a-haboruban-megcsonkitott-fovarosi-kupolakat-es-epuletdiszeket/

https://index.hu/belfold/2020/11/01/kupola_rekonstrukcio_budapest_fovaros_haboru_elpusztitott_diszek_mintaprogram_tetoidomok_videk_kormenyhatarozat/

https://hirklikk.hu/kozelet/a-teremburajat-ujra-lesz-kupolajuk/371913/

https://telex.hu/gazdasag/2020/10/31/magyar-kozlony-epulet-budapest-helyreallitas

https://magyarnemzet.hu/belfold/ujraepulnek-a-haboruban-lerombolt-fovarosi-epuletek-kupolai-8892698/

 

magyarnemzet.hu - 2020-11-01

Károlyiból Károli

(...) A 2016-ban kezdődő átfogó rekonstrukció tervezését a Budapesti Műszaki Egyetem és az MG Építész tervezőiroda konzorciuma nyerte el. A végtelenül összetett feladat elvégzésében mintegy félszáz építész, belsőépítész és szakértő vett részt. (...)

https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/karolyibol-karoli-8877917/

 

behir.hu -2020-10-28

Gyermekkora óta érdekli az építészet a nemrég kitüntetett Földesi Istvánt

(...) Építész tervezőként kezdett dolgozni, miközben 1988-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán kapott építészmérnöki diplomát. 1990-től az AGROBER Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tervező Beruházási Vállalat Békéscsabai Irodájában az Építéstervezői Osztály vezető főmérnöke, 1992-től a Békés Megyei Munkaügyi Központ foglalkoztatáspolitikai főelőadója. (...)

https://behir.hu/kituntetest-kapott-bekes-megye-foepitesze

https://oroscafe.hu/2020/10/28/lovagrend-foldesi-istvan-megyei-foepitesz-oroshaza-oroshazi-hirek/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+oroscafe+%28OrosCaf%C3%A9%29

https://www.gyulatelevizio.hu/2020/10/28/kituntetest-kapott-a-megyei-foepitesz/

 

hulladekvadasz.hu - 2020-10-30

BME Zöld kör Cigicsikkszedő akciója a Gellért-hegyen

BME Zöld kör csapata a JÖN Alapítvánnyal karöltve - az esős idő ellenére is - cigicsikkszedő akciót rendezett a budapesti Gellért-hegyen. A Budapesti Műszaki Egyetem tanulói összefogtak a cigicsikkmentes környezetért és csatlakoztak a JÖN – Cigicsikkmentes október kihíváshoz, ahol felhívták az eldobott cigicsikkek okozta környezetszennyezésre a figyelmet. (…)

https://hulladekvadasz.hu/2020/10/30/bme-zold-kor-gellert-hegy/

 

Idegen nyelvű hírek a Műegyetemről

dailynewshungary.com- 31 October 2020
 

Seven Hungarian universities featured in THE rankings
 

Here are the best Hungarian universities in the fields of medicine, engineering, and physical sciences, according to the Times Higher Education (THE) rankings. (…)  Engineering Three Hungarian universities earned a place on the list of engineering subjects. Budapest University of Technology and Economics (BME) is placed between 601-800, while the universities of Debrecen and Miskolc are both between 801-1,000. Out of the 1,098 universities in the category, Harvard ended up first, followed by Oxford and Stanford.(…)

Read more at: https://dailynewshungary.com/seven-hungarian-universities-featured-in-the-rankings/