Digitális technológiák-koronavírus, BME Formula Racing Team, Danube Cup

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. november 05. és november 11. között.

bme.hu-2020.11.05.

A Műegyetem négy oktatója szerzett egyetemi tanári címet

A kinevezésekről idén is a BME Szenátusának előterjesztése alapján döntött Áder János köztársasági elnök. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20201105/A_Muegyetem_negy_oktatoja_szerzett_egyetemi_tanari_cimet

 

bme.hu- 2020.11.07.

„A közeljövő víziója a gyakorlati ismeretek digitális átadása”

A tartószerkezet-tervezés elméleti és gyakorlati területein kimagasló munkájáért Csonka Pál-érmet kapott az ÉMK jeles szakembere. „Fontos számomra az oktatás, ez a munka különleges tevékenység. A fiatalok gondolkodása, az érdeklődésük, a kérdések mind fejlesztik és serkentik a gondolkodásunkat. Hiába sikeres valaki a pályán, lehet, hogy csapnivalóan rossz tanár. Az ismeretanyagot ugyanis át kell tudnunk adni, az érdeklődést fel kell tudnunk kelteni a hallgatóságban” – nyomatékosította a bme.hu-nak adott interjúban Stocker György, a BME Építőmérnöki Kar (ÉMK) Építőanyagok és Magasépítés Tanszékének egyetemi docense, korábbi vezetője, miután átvette a rangos szakmai kitüntetést. (…)

http://www.bme.hu/hirek//20201109/A_kozeljovo_vizioja_a_gyakorlati_ismeretek_digitalis_atadasa

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

life.hu - 2020-11-04

Forradalmi felfedezés: két magyar lány baktériumkoktélja mentheti meg a Földet

(...) A Poliloop két alapítója, Madaras Liz és Lévay Krisztina a Budapesti Műszaki Egyetem gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzésén ismerkedett meg, ám ők többre vágytak a hagyományos  vegyészmérnöki karriernél, így szabadnapjaikon és az iskola után folyamatosan kutatómunkát végeztek. Legfőbb céljuk pedig az volt, hogy szakterületükön miképp segíthetnék a természet védelmét. Úgy tűnik a rengeteg energia és belefektetett idő meghozta a gyümölcsét. (...)

https://www.life.hu/eletmod/20201104-forradalmi-felfedezes-ket-magyar-lany-bakteriumkoktelja-menti-meg-a-foldunket.html

https://kozepsuli.hu/ket-magyar-lany-megoldhatja-vilag-muanyag-problemajat/

https://forbes.hu/uzlet/bakteriumkoktel-muanyag-hulladek-startup-poliloop/

 

bme.hu-2020.11.06.

Informatikai módszerekkel és digitális technológiákkal az új koronavírus ellen

Online szakmai tanácskozást tartottak a BME VIK és a BME FIEK szervezésében arról, hogy melyek a legújabb kutató-fejlesztő munkák a járványügyi védekezés szolgálatában. „A VIK-en dolgozó kutatók felkészültsége meghatározza azt, hogy sikeres digitális megoldásokat hozzunk létre a pandémia ellen” – hívta fel a figyelmet a COVID-19 és Digitális Technológiák című virtuális rendezvényt megnyitó beszédében Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) dékánja, ismertetve: a nemzetközi szinten is versenyképes lélegeztetőgép fejlesztésével és az orvosi maszkok minősítő vizsgálatával a BME kivette a részét a járványügyi felkészülésből. Ezután Horváth Gábor, a VIK tudományos dékánhelyettese a közös eseményre vonatkozó kezdeményezést és a BME COVID-19 Digitális KFI Platform szakmai együttműködéshez vezető lépéseket vázolta fel. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20201106/Informatikai_modszerekkel_es_digitalis_technologiakkal_az_uj_koronavirus_ellen

 

technokrata.hu - 2020-11-06

Idén is informatikai szakembereket díjazott a Neumann Társaság

(...) A Jelenből a digitális jövőbe konferencia megnyitóbeszédét tartó prof. dr. ifj. Székelyhidi László maga is az egyik idei díjazott. A Lipcsei Egyetemen dolgozó 43 éves magyar matematikusnak a matematika és társtudományai, a fizika és a kémia határterületén folytatott kutatási  tevékenységét ismerte el Neumann professzori címmel a Neumann Társaság és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Szenátusa. “Egyebek mellett ifj. (...)

https://www.technokrata.hu/tudomany/2020/11/06/neumann-tarsasag-dijazottak-2020/

https://www.blikk.hu/eletmod/tippek/dij-neumann-tarsasag/ktwwfq4

https://index.hu/techtud/2020/11/05/informatikai_szakembereket_dijazott_a_neumann_tarsasag/

 

telex.hu - 2020-11-09

Nem félni kell az 5G-től és tiltakozni ellene, hanem kutatni

(...) Átmenetileg azonban lehet nagyobb, mivel az 5G állomásokat a már meglévők mellé telepítik, azokkal párhuzamosan fognak üzemelni, így az expozíciók összeadódnak. Ebben a cikkben nem térünk ki részletesen Nagy Lajos, a BME tanszékvezetőjének előadására az 5G hálózatok fejlesztéséről, de érdemes egy pillantást vetni az általa bemutatott diagramra egy brit felmérésről, amelyben a már működő 5G hálózatok sugárzását vizsgálták. (...)

https://telex.hu/tudomany/2020/11/09/magyar-tudomany-unnepe-akademia-5g-halozat-karos-egeszsegugyi-hatas-radiofrekvencia

 

magyarkurir.hu - 2020-11-04

Pro Progressio díjat kapott Mészáros Lukács, a szentendrei Ferences Gimnázium tanára

Pro Progressio díjat kapott Mészáros Lukács, a szentendrei Ferences Gimnázium tanára Az idei BME-Pro Progressio díjakat október 28-án adták át. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Pro Progressio Alapítványa immár tizenkettedik alkalommal díjazta a természettudományos, a műszaki, valamint az informatikaoktatásban kiemelkedő eredményeket elérő középiskolai tanárokat. A tizenkét díjazott között van Mészáros Lukács, a szentendrei Ferences Gimnázium tanára. Dr. (...)

https://www.magyarkurir.hu/hirek/pro-progressio-dijat-kapott-meszaros-lukacs-szentendrei-ferences-gimnazium-tanara

 

alapjarat.hu 2020-11-06

Vajon mi lesz a sorsa a hárosi Duna-hídnak? - A szakértő válaszol!

(...) Amíg a kormány vádaskodik, a kivitelező és a tervező védekezik, az igazságügyi szakértők pedig vizsgálódnak, addig mi egy elterelt útszakaszon közlekedünk. Az ügyben független szakértőként jelen lévő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vezetőjét is megkérdeztük az üggyel kapcsolatban, ám nem volt hajlandó erről információt adni. De akkor meddig fog megint tartani ez a munkálat, meg tudják csinálni gyorsabb ütemben, vagy elhúzódnak ezek a vizsgálatok? (...)

https://alapjarat.hu/aktualis/vajon-mi-lesz-sorsa-harosi-duna-hidnak-szakerto-valaszol

 

autopro.hu - 2020-11-06

Jelentősen növelte debreceni gyártókapacitását az ITK Holding

(...) Felsőfokú iskolarendszerű képzések keretében a Debreceni Egyetemmel, mint stratégiai partnerrel, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karával együttműködve 15 hallgató vesz részt a cég speciális programjában. Innovatív szemlélet kell a buszgyártásban is „A magyar buszgyártás évszázados hagyománnyal rendelkezik. Az új gyáregység minden bizonnyal hozzá fog járulni e hagyomány felvirágoztatásához, az iparág újraéledéséhez.” – kezdte gondolatait Dr. (...)

https://autopro.hu/gyartok/jelentosen-novelte-debreceni-gyartokapacitasat-az-itk-holding/431740

http://www.techmonitor.hu/piacmonitor/vilag-hir/5000-negyzetmeterrel-novelte-gyartokapacitasat-az-itk-holding-zrt-debrecenben-20201105

 

szon.hu - 2020-11-09

Díjazott diplomamunkák

(...) Csak a közös fotó kedvéért vették le rövid időre a maszkokat. Az első helyezett Sipeki Dániel a BME Építészmérnöki Karán készített Biobrikett üzem és manufaktúra elnevezésű diplomaterve lett. A második helyezést Molnár Stefánia hajléktalanszálló-bővítés témájú munkájával érdemelte ki. A harmadik helyezettnek Maczali Kitti Ágnest hirdették ki a Fürdőház című tervével. Utóbbiak mindketten a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán szerezték diplomájukat. (...)

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/dijazott-diplomamunkak-4320583/

 

bme.hu-2020.11.10.

Szép sikereket értek el a BME-s hallgatók a TechTogether szakmai mustrán

Bronzérmet és több különdíjat is kiérdemeltek fejlesztéseikkel a műegyetemisták az ifjú mérnököknek szóló idei innovatív versenyen. „Megbirkóztunk a kihívással, csak pár vállalati feladvány okozott nagyobb fejtörést, és persze az online tér, mint sajátos helyszín jelentett némi nehézséget, ám összességében sikeresen szerepeltünk a versenyen” – értékelte a megmérettetésen nyújtott teljesítményét a 3. helyet szerző BME Formula Racing Team (BME FRT) műegyetemi versenycsapat, amely régi és új tagokat is bevont a szakmai kérdések megválaszolásába. Elmondták, hogy az oklevéllel együtt járó 100 ezer forintot a legújabb járműveik fejlesztésére fordítják: egy új elektromos autó építésén dolgoznak, miközben továbbfejlesztik önvezető járművüket is. Reményeik szerint nyáron már mindkét autóval versenyezhetnek. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20201110/Szep_sikereket_ertek_el_a_BME_s_hallgatok_a_TechTogether_szakmai_mustran

 

magyarnemzet.hu - 2020-11-10

Hauszmann-díjjal jutalmazták a fiatal miskolci építész tervét

(...) A miskolci származású fiatal a Budapesti Műszaki Egyetem Középülettervezési Tanszékén végzett frissdiplomás. 2020-ban a pályázatra ötvenkét építész nyújtotta be diplomamunkáját. Kiemelkedően magas színvonalú diplomatervük elismeréseként öten részesültek kitüntetésben – írja a boon.hu.

https://magyarnemzet.hu/orszagszerte/hauszmann-dijjal-jutalmaztak-a-fiatal-miskolci-epitesz-tervet-8932547/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/miskolci-tehetseg-az-epiteszetben-4706311/

 

bme.hu-2020.11.09.

Danube Cup: Újabb egyetemi ötletverseny az innovatív fiatalok számára

A nemzetközi megmérettetésen a Duna menti jeles felsőoktatási intézmények hallgatói vehetnek részt; a hazai forduló előválogatójára 2020. november 15-ig lehet jelentkezni. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (GTK) a Budapesti Corvinus Egyetemmel (BCE) közös szervezésben nemzetközi startup versenyt hirdet meg Danube Cup 2021 néven. A rendezvény célja, hogy a Duna két oldalán fekvő városok egyetemein BSc-MSc-PhD képzésében résztvevő hallgatók által alapított csapatok szakmai zsűri előtt bemutassák üzleti elképzeléseiket. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20201109/Danube_Cup_Ujabb_egyetemi_otletverseny_az_innovativ_fiatalok_szamara

 

sportmenu.hu - 2020-11-04

Elhunyt Hencsei Pál sporttörténész

(...) Vegyészmérnökként diplomázott, három évig az Egyesült Gyógyszergyárban (ma EGIS) dolgozott, majd 1965-től több mint negyven éven át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szervetlen Kémia Tanszékének oktatója volt. 1988-ban a kémiai tudomány doktora, 1992-től egyetemi tanár, 1998-1999-ig megbízott tanszékvezető, 1999 és 2002 között Széchenyi professzori ösztöndíjas. Általános és szervetlen kémiát, környezetkémiát és korrózióvédelmet oktatott különböző képzésekben. (...)

https://sportmenu.hu/elhunyt-hencsei-pal-sporttortenesz/

http://jochapress.hu/dr-hencsei-pal-temetese/

veol.hu - 2020-11-05

Tájfutás: egyetemisták, főiskolások versenye

(...) A férfiaknál a BME húzta be a bajnoki címet Divin Péter és Kálmán Erik összeállításban, második lett az ELTE (Liszka Krisztián és Horváth Csongor), míg harmadik a Miskolci Egyetem (Demeter Ambrus és Bárány Tamás). (...)

https://www.veol.hu/sport/helyi-sport/tajfutas-egyetemistak-foiskolasok-versenye-4160362/