BME önkéntes segítői, Keresztféléves felvételi, Figyelő Felsőoktatási Rangsor

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. november 11. és november 19. között.

bme.hu-2020.11.16.

Több száz BME-s hallgató jelentkezett a járvány elleni védekezést segítő feladatokra

A fiatal önkéntesek elsősorban járművezetői, szállítási és adminisztratív munkákban támogatják a tesztelést és mintavételezést végző egészségügyi szakemberek tevékenységét. A BME felsővezetésének támogatásával az egyetem hallgatói közössége is csatlakozott az új koronavírus-járvány elleni védekezés támogatására létrejött összefogáshoz, és bekapcsolódott az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), valamint a Semmelweis Egyetem (SE) hallgatói kezdeményezésébe. A jelentkező műegyetemi hallgatók a mintavételezés során használt gépkocsik vezetőjeként és adminisztratív feladatokban segítik az orvostanhallgatók és egészségügyi szakemberek munkáját. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20201116/Tobb_szaz_BME_s_hallgato_jelentkezett_a_jarvany_elleni_vedekezest_segito_feladatokra

 

168óra.hu - 2020-11-17

Csaknem 300 BME-s hallgató segít a járványügyben

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) több száz hallgatója önkéntesként segíti a koronavírus-járvány elleni védekezést - tájékoztatta az egyetem hétfőn az MTI-t. A hallgatók elsősorban járművezetői, szállítási és adminisztratív feladatokban segítik a tesztelést és mintavételezést végző egészségügyi szakemberek munkáját - tartalmazza a közlemény.    Az egyetem támogatásával a BME hallgatói közössége is csatlakozott a koronavírus-járvány elleni védekezés támogatására létrejött összefogáshoz, az Országos Mentőszolgálat és a Semmelweis Egyetem hallgatóinak kezdeményezéséhez. (…)   

https://168ora.hu/itthon/bme-hallgatok-egeszsegugy-jarvanyugy-195224

https://pestihirlap.hu/2020/11/16/300-bme-s-hallgato-segiti-az-egeszsegugyet/

https://index.hu/belfold/2020/11/15/koronavirus_egyetemi_hallgatok_teszteles_vezenyles/

https://www.bama.hu/orszag-vilag/tobb-szaz-muegyetemi-hallgato-segiti-a-vedekezest-3001282/

https://www.alon.hu/orszagos-hirek/2020/11/koronavirus-tobb-szaz-muegyetemi-hallgato-segiti-a-vedekezest

https://metropol.hu/aktualis/budapesten-igy-segitenek-a-muegyetemi-hallgatok-a-vedekezesben-100687/

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201116/haromszaz-muegyetemista-jelentkezett-a-koronavirus-elleni-vedekezesre-457714

https://webradio.hu/hirek/koronavirus/koronavirus-tobb-szaz-muegyetemi-hallgato-segiti-a-vedekezest

https://www.napiujsag.hu/2020/11/budapesten-igy-segitenek-muegyetemi.html

https://novekedes.hu/hirek/orban-minden-elet-szamit

https://hvg.hu/itthon/20201118_medikusok_teszteles_koronavirus

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20201118-bme-ii

https://www.hrportal.hu/hr/koronavirus-tobb-szaz-egyetemista-segiti-a-vedekezest-20201117.html

 

eduline.hu - 2020-11-11

Személyes oktatás nem lesz, de kik maradhatnak a kollégiumban?

(...) A BME oldalán egyelőre annyit írtak, hogy hamarosan hírt adnak az összes módosításról, de az egyetem rektora az átállás előkészítése, valamint a kollégiumi kiköltözések zavartalan biztosítása miatt szerdára és péntekre rendkívüli oktatási szünetet rendelt el. A Szegedi Tudományegyetem honlapján azt írják, hogy minden hallgató, aki magyar állampolgár 2020. november 15. napjáig köteles az egyetemi kollégiumi épületből kiköltözni. (...)

http://eduline.hu/felsooktatas/20201111_kikoltozes_az_egyetemi_kollegiumokbol

 

 

eduline.hu - 2020-11-15

Keresztféléves felvételi: pontszámítás és ponthatárok

(...) Intézmény/ szak Ponthatár BCE-GTK vezetés és szervezés (MNA) 54 BME-GPK gépészmérnöki (MNA) 70 ELTE-GTI pénzügy (MNA) 72 BME-VIK mérnökinformatikus (MNA) 71 BCE-GTK vállalkozásfejlesztés (MNA) 58 BCE-GTK marketing (MNA) 61 BME-VBK vegyészmérnöki (MNA) 70 ELTE-GTI vezetés és szervezés (MNA) 61 BGE-KKK marketing (MNA) 67 DE-GTK vezetés és szervezés (MNA) 66 Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!  

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20201109_Keresztfeleves_felvetelis_pontszamitas_es_ponthatarok

 

magyarnemzet.hu - 2020-11-13

Figyelő Felsőoktatási Rangsor – már 4. éve!

(...) A Figyelő szakértője által összeállított indikátorok alapján a két legjobban teljesítő intézményt a tavalyi eredményeknek megfelelően a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Semmelweis Egyetem és az ELTE követi a sorban. (...)

https://magyarnemzet.hu/belfold/figyelo-felsooktatasi-rangsor-mar-4-eve-8948369/

https://www.mediapiac.com/karrier/Felsooktatasi-Rangsor-2021-Hosszu-Katinka-nagyinterjuval/114654/

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/tudj-meg-tobbet-elstartolt-az-unilife-felsooktatasi-portal-2511919

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

bme.hu-2020.11.17.

Ismét sokszínű programkínálattal, de idén online lesz elérhető a Kutatók Éjszakája

A járványügyi vészhelyzet sem lehet korlátja annak, hogy a tudomány iránt érdeklődők nívós rendezvényeken vehessenek részt. A BME immáron 16. alkalommal csatlakozik az eseménysorozathoz.

Idén is izgalmas és látványos előadások, szakmai bemutatók, kísérletek várják a tudomány újdonságai, valamint a kutatói életpálya iránt érdeklődőket a Műegyetemen a Kutatók Éjszakáján 2020. november 27-28-án. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20201117/Ismet_sokszinu_programkinalattal_de_iden_online_lesz_elerheto_a_Kutatok_Ejszakaja

 

ots.mti.hu -2020-11-11

Hét országot érintő közlekedésfejlesztési kutatás Műegyetemi részvétellel

Budapest, 2020. november 11., szerda (OTS) - Elindult Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem részvételével a RegiaMobil projekt, amelynek célja az intelligens közlekedési megoldások vizsgálata regionális környezetben.

 A Műegyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszékének kutatói a korábbi jó gyakorlatok alapján hat helyszínen vizsgálnak meg újszerű megoldásokat, a hatékonyabb mobilitási szolgáltatások elérése érdekében. Az Egyetem kutatói által vezetett munkacsomagban, Simbachban, Szászországban és Dél-Csehországban regionális autóbuszközlekedési fejlesztések; Wielkopolskában, Eszéken és Modenában pedig közlekedési IT fejlesztések valósulnak meg. A projekt keretében kidolgoznak egy intelligens megoldásokat tartalmazó eszköztárat, valamint azt is megvizsgálják, hogyan alkalmazhatók-e ezek, az európai régiókban. A CE1658 projekt az Interreg Central Europe Programból az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.  

http://ots.mti.hu/hirek/156655/het_orszagot_erinto_kozlekedesfejlesztesi_kutatas_muegyetemi_reszvetellel

 

portfolio.hu - 2020-11-11

Szorít az idő, ha el akarjuk érni a karbonsemlegességi célokat - De hogy hat erre a járvány?

(...) A témáról Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet oktatója, Bertalan Zsolt, az MVM csoportszintű technológiai innovációs igazgatója, Dervalics Ákos, az InnoEnergy magyarországi menedzsere, Lehőcz Balázs Gábor, a MET-Csoport eszközmenedzsment igazgatóság elnöke, Pócs István, a Panno(...)

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201111/szorit-az-ido-ha-el-akarjuk-erni-a-karbonsemlegessegi-celokat-de-hogy-hat-erre-a-jarvany-457034

 

hvg.hu - 2020-11-16

Nyugdíjasokat toboroznak PCR-tesztelői munkára

(...) A penzcentrum.hu szerint egy magánszolgáltató e-mail útján toborozza a védőnőket és a gyógyszerészeket koronavírus-tesztelőnek, ők akár havi nettó egymillió forintot is megkereshetnek. Nagyon úgy tűnik, továbbra sincs ember tesztelni: a hvg.hu információi szerint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara hírlevélben is hirdette az állást, de az is sokatmondó adat, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemről is toboroztak tesztelni diákokat, igaz, őket csak adminisztratív feladatokra és sofőrködésre.

https://hvg.hu/itthon/20201116_pcr_teszteles_nyugdijasok

 

bme.hu-2020.11.13.

„Az atomenergia és a gyorsreaktorok is szolgálhatják a fenntartható fejlődést”

Ennek részleteiről szólt a BME TTK Science Campus legújabb, az online térbe átkerült programja. „A globális klímavédelmi célkitűzések jelentős atomenergetika-bővítést igényelnek, amely megerősítheti a gyorsreaktorok gazdasági alapjait, ez által felgyorsíthatja fejlesztésüket. A termikus erőműveknél bonyolultabb és összetettebb technológia előnyeit már bizonyították, ám elterjedésüknek még gazdasági és műszaki kérdések gátat szabnak” – fogalmazott a Szieberth Máté, a BME Természettudományi Kar (TTK) Nukleáris Technikai Intézetének igazgatóhelyettese, a Nukleáris Technika Tanszék tanszékvezető egyetemi docense. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20201113/Az_atomenergia_es_a_gyorsreaktorok_is_szolgalhatjak_a_fenntarthato_fejlodest

 

vg.hu - 2020-11-18

Még egy év, és teljesen kész a ZalaZone

(...) Különféle kutatásoknak máris otthont ad a ZalaZone: a tesztpálya végén kialakított kutatás-fejlesztési központban dolgoznak a Budapesti Műszaki Egyetem, valamint a győri és a veszprémi egyetemek autonóm közlekedési tanszékeinek munkatársai. (…)

https://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/meg-egy-ev-es-teljesen-kesz-a-zalazone-2-3379015/

 

hvg.hu - 2020-11-11

Leglátogatottabb kiállítóterünk

(...) A színek mesterét szerencsére sokan követték. Köztük Nemcsics Antal festőművész, mérnöktanár, aki saját színelméletet – a koloroid színrendszert – dolgozott ki. Nemcsics a Budapesti Műszaki Egyetem Formatervezési Tanszékén oktatott. A kék metró tervezését végző egykori tanítványa kereste meg az ötletével, hogy helyezzenek el a megállókban műalkotásokat. (...)

https://kultura.hu/leglatogatottabb-kiallitoterunk/

 

pannonrtv.com - 2020-11-17

Mesterséges intelligencia a hétköznapokban

Egyre többször halljuk manapság, hogy mesterséges intelligencia, és egyre közelebb is van hozzánk. Arról, hogy mit jelent és hol találkozhatunk vele a hétköznapokban, Simon Vilmos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense beszélt a Közügyekben. Egy szabadkai csapat pedig okos otthonok megoldásain dolgozik, Szenci Attila szoftvermérnök volt a vendégünk.(…)

https://pannonrtv.com/rovatok/szines/mesterseges-intelligencia-hetkoznapokban

 

portfolio.hu - 2020-11-11

A hidrogén hozhatja el a megújuló energiák áttörését

(...) Az MVM vezető szerepet játszik a hazai energetikai kutatás-fejlesztésben is, a BME-n létrehoztak egy kutatási labort, ami Európa egyik legjobban felszerelt laborja, ami szimulációs eszközökkel is rendelkezik.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201111/a-hidrogen-hozhatja-el-a-megujulo-energiak-attoreset-457038

 

nepszava.hu 2020-11-12

A föld alól előkerül a Norvég Alap

(...) Többen kiemelték a hullámzó termelésű megújulók miatti hálózati fejlesztések szükségességét is. Emellett az új slágertéma a hidrogénalapú energiatermelés és -tárolás. A konferencián felszólaltak mások mellett az E.ON, a Mol, az MVM, a MET és az Alteo képviselői, illetve részt vett egy panelbeszélgetésben Aszódi Attila egykori Paks2-ügyi államtitkár, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára is.

https://nepszava.hu/3098926_a-fold-alol-elokerul-a-norveg-alap

 

jarmuipar.hu - 2020-11-15

Növelte gyártókapacitását az ITK

(...) Ennek keretében 179 diák képzése zajlik jelenleg is, ahol például autógyártónak, autószerelőnek, minősített hegesztőnek és ipari gépésznek tanulhatnak a fiatalok. Felsőfokú iskolarendszerű képzések keretében a Debreceni Egyetemmel, mint stratégiai partnerrel, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karával együttműködve 15 hallgató vesz részt a cég speciális programjában. (...)

http://jarmuipar.hu/2020/11/novelte-gyartokapacitasat-az-itk/

 

insiderblog.hu - 2020-11-12

Magyar kutatók chip-technológia alkalmazásával igyekeznek tenni a születendő gyermekekért

(...) A szakmai megvalósításban a PTE Szentágothai János Kutatóközpontja, illetve a PTE három karának nyolc klinikája és intézete vett részt; további együttműködő partner volt a 77 Elektronika Kft., az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont MFA Mikrorendszerek Laboratóriuma (EK MFA), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME SZAKT), valamint a Semmelweis Egyetem (SE OVI). A projekt megvalósításában közel 100 fő vett részt. (...)

http://insiderblog.hu/blogzine/2020/11/12/magyar-kutatok-chip-technologia-alkalmazasaval-igyekeznek-tenni-a-szuletendo-gyermekekert/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=magyar-kutatok-chip-technologia-alkalmazasaval-igyekeznek-tenni-a-szuletendo-gyermekekert

 

itbusiness.hu - 2020-11-13

Új szintre emeli az adatvizualizációt a VR és az AR

(...) A BME-n létrehozott Ipar 4.0 Technológiai Központban több gyakorlati példát mutatnak be a termelési adatok gyűjtésére, azok feldolgozására és az eredmények vizualizálására az egyszerű, akár a kis- és középvállalatok számára is gyors megtérülést kínáló megoldásoktól kezdve a nagyvállalati alkalmazásokig.

https://itbusiness.hu/technology/aktualis_lapszam/highway/uj-szintre-emeli-az-adatvizualizaciot-a-vr-es-az-ar

 

player.hu 2020-11-13

Űrszex, űrporszívó és a magyar műhold is szóba került a jelenlegi kedvenc podcastunkban

(...) Vagy ez nem az űrkutatás, hanem az űrtevékenység eredménye? Ennyire nem vagyunk képben, miközben magyar startupok és cégek is kiemelkedő projektekben vesznek pénzt. Dr. Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság (Mant) alelnöke, a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének docense érthetően és izgalmasan számol be az űripari jelenről és közeljövőről a RE:FACT Podcastban. (...)

https://player.hu/tech-3/refact-podcast-ur/

 

beol.hu - 2020-11-15

Tévében kísérletezett az orosházi diák

(...) Majd újabb felkérés érkezett. Irány ismét Paks! A robotok programozása is érdekli A Budapesti Műszaki Egyetem fizikatanára, Härtlein Károly hívta meg a tudomány hete alkalmából. Ezúttal is különböző kísérleteknél lehetett aktív résztvevő Csáki Tamás. (...)

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/teveben-kiserletezett-az-oroshazi-diak-3455023/

 

autopro.hu - 2020-11-17

Idén nem versenyezhettek, így összejöttek a jövő magyar autótervezői

(...) Egyedülálló kezdeményezésbe fogtak Hogy ne vesszen kárba az egész éves munka, a sok száz órányi tervezés, gyártás és szerelés, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója, a BME Motorsport egykori csapatkapitánya, Marton Péter megszervezte a magyar Formula Student csapatok első találkozóját, ahol egy közös tesztnap keretében a kecskeméti Birizdokart Gokart Stadionban gyűlhettek össze a résztvevők október 18-án. (...)

https://autopro.hu/techtogether/iden-nem-versenyezhettek-igy-osszejottek-a-jovo-magyar-autotervezoi/435127

 

haon.hu - 2020-11-12

Díjjal ismerték el Hotzi Tibor egyedi ötleteit, eredményeit

A természettudományi, a műszaki és az informatika oktatásában kiemelkedő eredményeket elérő középiskolai tanárokat díjazott a BME Pro Progressio Alapítványa, amelynek legfontosabb tevékenysége az innovatív gondolkodást elősegítő tehetséggondozás. Az idei évben 12 középiskolai tanár vette át a Pro Progressio-díjat, köztük Hotzi Tibor, aki a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban tanít fizikát és informatikát. (...)

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/dijjal-ismertek-el-hotzi-tibor-egyedi-otleteit-eredmenyeit-4502020/

os.mti.hu 2020-11-15

A Nők a Balatonért Egyesület közleménye

(...) Hasonló álláspontot fogalmazott meg sok nagy tekintélyű szakember, köztük Lovász László, az MTA volt elnöke. Néhány hete még reménykedtünk, mert Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője elérte, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ígéretet tett: a Budapesti Műszaki Egyetem szakvéleményét követően születik csak meg az építkezésről a végső döntés. A beruházó azonban nem várt. (...)

http://os.mti.hu/hirek/156735/a_nok_a_balatonert_egyesulet_kozlemenye

https://168ora.hu/itthon/siofok-obszervatorium-epitkezes-nok-a-balatonert-egyesulet-195133

 

hang.hu - 2020-11-14

Gödöllőről Ferihegyre Cessnával

(...) Az ágazat lejtmenete már érződik az utánpótlás-nevelésben is, hiszen idén a korábban megszokottnál kevesebben jelentkeztek a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) pilótaképzésére, amelyért a BME oktatási partnereként a gödöllői sportrepülőtéren tevékenykedő CAVOK Aviation pilótaiskola felel. Magának a pilótaképzésnek egyébként nagy löketet adott, hogy a BME néhány éve posztgraduális szakirányként beemelte azt portfóliójába. (...)

https://hang.hu/belfold/2020/11/14/godollorol-ferihegyre-cessnaval/

 

artnews.hu 2020-11-13

„Egy jó koncepció megborzongat” – Kiosztották a 2020-as DECODE Díjakat, a pályaművekből rendezett kiállítás virtuálisan bejárható

(...) A beérkező pályaműveket neves zsűri bírálta el: Bordás Péter építész, a BORD Építész Stúdió és a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány alapítója és a zsűri elnöke, Szabó Levente DLA, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, a BME Építészmérnöki Kar, Középülettervezési Tanszék, tanszékvezető egyetemi tanára, Anthony Gall Phd, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézet egyetemi tanára és megbízott dékánja, Golda János, Ybl- és Pro Architectura- és Príma-díjas építész, Kálmán Borbála, művészettörténész, a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum kurátora, Etentuk Inemesit, kulturális menedzser, az Artlocator applikáció és az Artlocator Magazin alapítója, Dr. (...)

http://artnews.hu/2020/11/13/egy-jo-koncepcio-megborzongat-kiosztottak-a-2020-as-decode-dijakat-a-palyamuvekbol-rendezett-kiallitas-virtualisan-bejarhato/

https://librarius.hu/2020/11/13/kiosztottak-a-2020-as-decode-dijakat-a-palyamuvekbol-rendezett-kiallitas-virtualisan-bejarhato/

https://papageno.hu/intermezzo/2020/11/egy-jo-koncepcio-megborzongat-kiosztottak-a-2020-as-decode-dijakat/

 

hirado.hu - 2020-11-12

Építészeti kiállítás nyílt a DECODE-pályázat munkáiból

(...) A zsűri elnöke Bordás Péter építész, a BORD Építész Stúdió és a Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány alapítója volt, mellette Szabó Levente építész, a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára; Anthony Gall építész, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézetének egyetemi tanára és megbízott dékánja; Golda János építész; Kálmán Borbála művészettörténész, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum kurátora; Etentuk Inemesit kulturális menedzser, az Artlocator applikáció és az Artlocator Magazin alapítója, valamint Kukla Krisztián, az Art Quarter művészeti vezetője vett részt a zsűri munkájában. (...)

https://hirado.hu/kultura-eletmod/muveszet-design/cikk/2020/11/12/online-dekodoljak-a-kortars-muveszetet

https://www.teol.hu/kultura/hazai-kultura/kiallitas-nyilt-a-decode-palyazat-munkaibol-3245716/

 

magyarepitestechnika.hu - 2020-11-12

Biztonság a Tetőn Konferencia - Leesés elleni védelem jogi és műszaki kérdései

(...) Kakasy László adjunktus, BME Építőszerkezettani Tanszék; Magyar Zoltán műszaki, termékfejlesztési vezető, DIADEM® APP Kft. 10:15 – 10:45   Kollektív védelem a zöldtetőn – Csabina Péter műszaki tanácsadó, DIADEM® APP Kft. 11:15 – 12:30   Új normák és előírások – Leesés elleni védelem Európában/Jogalkotás  – Prof. Dr.-Ing. Marco E. (...)

https://magyarepitestechnika.hu/index.php/events/biztonsag-a-teton-konferencia-leeses-elleni-vedelem-jogi-es-muszaki-kerdesei/

 

forbes.hu - 2020-11-13

Magyar találmányok, szabadalmak, fejlesztések: 15 fronton a koronavírus ellen

(...) A prototípust a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakemberei és kutatói készítették el, a gyártás feltételeit az állami tulajdonban lévő BM Heros Zrt. teremtette meg egy 450 négyzetméteres, kőbányai üzemcsarnok felépítésével. Utóbbi öt hét alatt, 100 millió forintból készült el speciális higiéniai és biztonsági feltételek mellett, és a tervek szerint napi tíz darab készüléket szerelnek össze a szakemberek. (...)

https://forbes.hu/uzlet/koronavirus-magyar-fejlesztes-talalmany-szabadalom/

 

bme.hu-2020.11.13.

Elhunyt Székely Vladimír akadémikus, a BME VIK iskolateremtő professzor emeritusa

Az Elektronikus Eszközök Tanszékének korábbi vezetője hosszan tartó betegsége után csendben, otthonában hunyt el mára virradóra. Székely Vladimír a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Alapítása óta dolgozott a BME Elektronikus Eszközök Tanszékén, 15 éven keresztül tanszékvezető egyetemi tanárként, majd a tanszék emeritusz professzoraként. Egyetemi oktatói és tudományos munkássága egyaránt kiemelkedő.  A félvezető eszközök és integrált áramkörök termikus viselkedésének vizsgálata, mérése, szimulációja területén tudományos munkássága iskolateremtő. Számos PhD dolgozat és több akadémiai doktori fokozat került ki az általa indított és képviselt tudományos iskolából. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20201113/Elhunyt_Szekely_Vladimir_akademikus_a_BME_VIK_iskolateremto_professzor_emeritusa

 

bme.hu-2020.11.14.

Elhunyt Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke

A Műegyetemen diplomázott és doktorált gépészmérnök életének 87. évében hunyt el. Halzl József Győrben született 1933. december 19-én. Apai ága a felvidéki Szencről, anyai ága a burgenlandi Sopronkeresztúrról származik. Iskoláit Ácson, Pannonhalmán, Hatvanban és Budapesten végezte. A budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett. 1957-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnök oklevelet. Később ugyanezen az egyetemen doktorált. (..)

https://www.bme.hu/hirek/20201114/Elhunyt_Halzl_Jozsef_a_Rakaczi_Szovetseg_tiszteletbeli_elnoke

 

bme.hu-2020.11.12.

„Összetartó közösségként és elkötelezett muzsikusokként éltük túl a karantént”

Újabb koncertvideóval jelentkezett a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar, amely tavasszal töretlen lelkesedéssel dolgozott a virtuális térben, átvészelve a karantén időszakát. „A társulat 124 éves történetében talán csak a világháborúk idején volt arra példa, hogy a zenekar nem tudott találkozni és előadni sem. Embert, zeneszerető társaságot próbáló és rendkívüli időket élünk. Művészként az életünk szerves részét képező közösségtől és a személyes jelenléttel járó örömzenéléstől kellett tartózkodnunk tavasszal, ám igyekeztünk alternatív megoldást találni a közös muzsikálásra” – fogalmazott Erdélyi Dániel, a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar karmestere, a digitális platformon való zenélés aktív kezdeményezője és szorgalmazója, miután az együttes az első klipjének sikerén felbuzdulva most egy újabbal állt elő: ezúttal Giacomo Puccini halála miatt befejezetlenül maradt Turandot című operájából a „Nessun dorma” áriát dolgozták fel Gulyásik Attila, a Magyar Állami Operaház énekkari művészének közreműködésével. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20201112/Osszetarto_kozossegkent_es_elkotelezett_muzsikusokkent_eltuk_tul_a_karantent

 

marieclaire.hu 2020-11-15

Budapest, ahol a szerelem kezdődik forgatása

(...) De ne szaladjunk ennyire előre, a film jelenleg még itt, Budapesten forog, én pedig voltam olyan szerencsés, hogy néhány óra erejéig bekukkanthattam a forgatás kulisszái mögé. A következőkben a film négy főszereplőjét mutatjuk be nektek! Mivel a filmet a koronavírus-járvány kellős közepén kezdték el forgatni, természetesen én is csak azután tehettem be a lábamat a helyszínre, a BME egyik Dunapart melletti épületébe, miután átestem egy gyors tesztelésen. (...)

https://marieclaire.hu/kultura/2020/11/15/budapest-ahol-a-szerelem-kezdodik-filmforgatas/

 

gyulatelevizio.hu - 2020-11-16

Kék lesz az Almásy-kastély a gyermekjogi világnapon

(...) Idehaza kék díszkivilágítást kapott a Lánchíd, a Műcsarnok, a MÜPA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épülete, a Magyar Tudományos Akadémia homlokzata és számos vidéki helyszín. A kezdeményezéshez kapcsolódik ez évtől a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont is: lámpák segítségével kékre festik november 20-án, pénteken. (...)

https://www.gyulatelevizio.hu/2020/11/16/kek-lesz-az-almasy-kastely-a-gyermekjogi-vilagnapon/