BME FRT, H-SPACE, különleges fizikaóra

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. január 29. és február 5. között.

2020. januar 30. 80 tonnás óriástojás lebeg a kecskeméti egyetem aulájában

„Emellett a biztonságra való törekvés miatt a hidakhoz hasonló próbaterhelés elvégzését is kérte a megrendelő, melyet a BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének kollégái végeztek el” – mondta Hegedűs Zoltán.

https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/01/80-tonnas-oriastojas-lebeg-a-kecskemeti-egyetem-aulajaban

 

2020. január 30. Február 20-án mutatja be új fejlesztéseit a BME FRT

Magyarország első Formula Student csapata, a BME Formula Racing Team (BME FRT), 2007-es alakulása óta tervez és épít együléses formula típusú versenyautókat, melyekkel a nemzetközi Formula Student konstruktőri sorozatban vesznek részt.

http://www.jarmuipar.hu/2020/02/februar-20-mutatja-uj-autojat-bme/

 

2020. január 30. Szakértő: lehet összefüggés a sertéspestis, a madárinfluenza és a koronavírus között

A koronavírusra vírusként nincs gyógyszer - hangsúlyozta az InfoRádiónak Szacsky Mihály szomatológus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyugállományú tudományos főmunkatársa. Szerinte a vírus igazi veszélye abban rejlik, hogy nem alakult ki ellene védekezési mechanizmus az emberi testben.

https://infostart.hu/tudomany/2020/01/30/szakerto-lehet-osszefugges-a-sertespestis-a-madarinfluenza-es-a-koronavirus-kozott

 

2020. február 3. H-SPACE 2020: megvan a program!

2020. február 26–27-én rendezik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) a H-SPACE konferenciák sorozatának immár hatodik eseményét. Ahogy a sorozat előző konferenciáit, úgy a H-SPACE 2020-at is a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Egyesült Innovációs és Tudásközpontja szervezi, együttműködve a Magyar Asztronautikai Társasággal (MANT). Ez egy nemzetközi űrkutatási konferencia, amely az űrkutatás és űrtevékenység tudományos, technológiai és oktatási kérdéseivel foglalkozik. Az esemény lehetőséget biztosít arra is, hogy magyar kutatók tudományos tevékenysége széles publicitást kapjon.

http://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20200203_hspace_2020_megvan_a_program

 

2020. február 3. Szeretném, hogy más tanár is úgy gondolkodjon, mint ő

A BME Fizikai Intézetében tartotta a 10., különleges fizikaóráját Härtlein Károly. A mesteroktatóval és diákokkal beszélgettünk a kísérlet alapú oktatás fontosságáról.

https://index.hu/video/2020/02/03/fizika_kiserlet_bme_hartlein_karoly/

 

2020. február 04. Fenntartható építészet felé

A fenntarthatóság gondolata a tervezésben, az építészképzésben és megvalósult projektekben – ezek köré szerveződik a Fenntartható építészet felé című konferencia programja, melyre 2020. február 25-én kerül sor az Austrotherm és a BME Épületszerkezettani Tanszék együttműködésének köszönhetően a Műegyetemen. Több előadást tartanak a BME Középülettervezési Tanszékének oktatói is, akik elsősorban követendő példákat, konkrét épületeket mutatnak be. Emellett a fenntarthatóság, valamint a gazdaságosság szempontjainak megfelelő szerkezeti kialakításokkal is megismerkedhetnek a résztvevők. A konferencia szervezője a Metszet építészeti folyóiratot is megjelentető Artifex Kiadó.

https://artifexkiado.hu/termek-cikk/fenntarthato-epiteszet-fele

 

2020. február 04. Meg kell állítani Budapest szétterülését

A Budapesten folyó állami beruházásokról, a városszétfolyás megfékezéséről, a jó és kevésbé jó lakónegyed-építésekről beszélgettünk Budapest új főépítészével. Erő Zoltán a 4-es metró generáltervezőjeként vált ismerté, de részt vett a budapesti városrehabilitációs program és a városfejlesztési koncepció megalkotásában, alapító kurátora a Kortárs Építészeti Központnak, a BME címzetes egyetemi docense. Megválasztása után, de hivatalba lépése előtt mesélt arról az Indexnek, hogyan látja az új atlétikai stadion elhelyezkedését, most pedig egyebek mellett a Ligetről, a Városháza parkról és a budapesti felhőkarcolókról kérdeztük.

https://index.hu/kultur/2020/02/04/ero_zoltan_budapest_uj_foepitesz_var_liget_felhokarcolo_agglomeracio/

 

2020. február 04. Az űrben élvonalban vagyunk, csak senki nem tud róla

Részben a gyógyszergyártáshoz kapcsolódott az a kísérlet is, amit az InnoStudio – első magyar cégként – a SpaceX Dragon űrkapszuláján küldött fel a Nemzetközi Űrállomásra. A kísérlet során a cég kémiai mintáival egyik űrszabadalmát próbálja validálni, továbbá újszerű nanostruktúrákat létrehozni. A cég a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik tanszékével partnerségben gyógyszercélpontnak számító fehérjék kristályosítását is vizsgálták. Ez a folyamat mikrogravitáció alatt jelentősen tisztább kristályokat eredményez, ami nagy előnyt jelenthet a gyógyszergyártók részére. A fehérjék kristályosításának sikere a jövőben akár azt is jelentheti, hogy ha valóban olyan olcsó lesz a kereskedelmi űrutazás, mint ahogyan azt jósolják, akkor jobban megéri majd a világűrben gyógyszert tervezni, mint itt, a Földön. De ez persze még a jövő zenéje.

https://24.hu/tudomany/2020/02/04/urkemia-innostudio-darvas-ferenc-gyogyszergyartas-szen-dioxid-kivonas-urkutatas-mars-hold-fold-dragon-iss/

 

2020. február 04. Több környezetvédelmi szakembert díjaztak

A Környezet Védelméért diák kategóriába elismerésben részesült Sztancs Gréta, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karán 2019 januárjában szerzett okleveles környezetmérnöki diplomát, kiváló minősítéssel.

https://szon.hu/gazdasag/hazai-gazdasag/tobb-kornyezetvedelmi-szakembert-dijaztak-3668850/