BME QS rangsorban, Márciusban indul a SMOG-1, Innovációs központ

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. január 07. és január 13. között.

bme.hu-2021.01.07.

A Műegyetem továbbra is a régiós QS-rangsor élvonalában

A feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményei között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a legjobb 40 között szerepel.

A brit Quacquarelli Symonds (QS) által közzétett Emerging Europe and Central Asia (EECA) listán 400 egyetem mutatói és eredményei olvashatók. A nemzetközi listára 17 magyar felsőoktatási intézmény került fel; a TOP50-be pedoig csak 4. A Műegyetem a 35. helyet szerezte meg, ezzel pedig sorrendben a harmadik az Eötvös Loránd Tudományegyetem (24. helyezés), és a Szegedi Tudományegyetem (26. helyezés) után a hazai összehasonlításban.(…)

http://www.bme.hu/hirek/20200107/A_Muegyetem_tovabbra_is_a_regios_QS_rangsor_elvonalaban

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

urvilag.hu - 2021-01-12

Űrvilág.hu - Márciusban indulhat a SMOG-1

Megvan az újabb műegyetemi fejlesztésű zsebműhold március végi startjának időpontja. Erről számolt be honlapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). A Masat-1 és a SMOG-P világsikere után tehát most a BME hallgatóinak és oktatóinak újabb űreszköze készül a felbocsátásra. Mindhárom munkában részt vett a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK). (...)

http://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20210112_marciusban_indulhat_a_smog1

http://www.bme.hu/hirek/20210111/Megvan_az_ujabb_muegyetemi_fejlesztesu_zsebmuhold_kilovesenek_idopontja

 

magyarnemzet.hu 2021-01-07

Hamarosan érkezik a kelet-ázsiai csúcsegyetem

Nemzetközi áttörést hozhat a kutatás-fejlesztésben a campus megnyitása

(...) A Budapesti Corvinus Egyetemmel egyébként már régebb óta együttműködik a Fudan. Éppen most végez az első csoport a kétéves MBA (Master of Business Administration) képzésen, amely kettős diplomát ad. A tervek szerint hasonló partnerség jöhet a Semmelweisszel, a Műegyetemmel és az ELTE-vel is. (...)

https://magyarnemzet.hu/belfold/hamarosan-erkezik-a-kelet-azsiai-csucsegyetem-9188279/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

https://boon.hu/orszag-vilag/hamarosan-erkezik-a-kelet-azsiai-csucsegyetem-5094220/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

behaviour.hu - 2021-01-12

Technológiai és emberi tudásra is szükség lesz

(...) „Az elmúlt években meredeken nőtt az adattudománnyal, mesterséges intelligenciával kapcsolatos pozíciók száma szerte a világon, így Magyarországon is”, erősíti meg Molontay Roland, a BME Human and Social Data Science (HSDS) Lab vezető kutatója. „Ez a szakma nemcsak jelenleg nagyon keresett, de a jövőbeli kilátások is nagyon kedvezőek. Jó a bérezés, érdekes munka és jó munkakörülmények is várják azokat, akik ezt a pályát választják. (...)

https://behaviour.hu/technologiai-es-emberi-tudasra-is-szukseg-lesz/

 

veol.hu - 2021-01-07

Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő: „Nehéz, de eredményes év áll mögöttünk”

(...) Idén folytatódik többek között a balatonfüredi BME Tudáscentrum, a várpalotai tanuszoda építése, a Thury-tér rekonstrukciója, valamint a Zichy kastély felújítása. (...)

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kontrat-karoly-allamtitkar-orszaggyulesi-kepviselo-nehez-de-eredmenyes-ev-all-mogottunk-4307026/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

pecsi-hirhatar.hu - 2021-01-12

A nukleáris ipari számos területén hasznosíthatják tudásukat

(...) A képzések, beleértve a céljukat, a felépítésüket, a tananyagokat a Paks II. Zrt., valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pannon Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem együttműködésének eredményeként jöttek létre, amelyek az oktatás során is szoros kapcsolatban állnak majd - hangsúlyozza  Dolgosné dr. Kovács Anita, a képzés szervezésével megbízott tanszékvezető. (...)

http://www.pecsi-hirhatar.hu/hirek/a-nuklearis-ipari-szamos-teruleten-hasznosithatjak-tudasukat

 

octogon.hu - 2021-01-11

Épülhet a zéró emissziós innovációs központ Budán

Elbontják a Petőfi híd budai hídfőjének látképét markánsan meghatározó V2 jelű egyetemi tömböt, valamint a Goldmann menzaként ismert épületet, és a helyükön épül majd a BME Innovációs és Fejlesztési Központja – írta meg a 24.hu .

https://www.octogon.hu/epiteszet/epulhet-a-zero-emisszios-innovacios-kozpont-budan/

https://welovebudapest.com/cikk/2021/1/12/elbontjak-a-goldmann-menza-epuletet-a-bme-innovacios-es-fejlesztesi-kozpontja-kerul-a-helyere

https://nlc.hu/ezvan/20210112/mta-kemiai-kutatointezet-epulet-bontas/

https://24.hu/kultura/2021/01/12/lebontjak-bontas-mta-kemiai-kutatointezet-pusztaszeri-ut-hoka-laszlo-ismeretlen-budapest/

https://uzletihirszerzes.hu/sajto-hirfigyeles/ingatlanpiaci-hirek/ingatlanfejlesztes/item/10917-epulhet-a-zero-emisszios-innovacios-kozpont-budan.html

 

bme.hu-2021.01.12.

„Mérnökként a biomechanikai és a sportolói tudásomat szeretném ötvözni”

Ismét Magyarország legjobb fitness versenyzőjének választották az elmúlt években világ-, Európa-, és hazai bajnokságokon sikert sikerre halmozó GPK-s hallgatót.

„Sportolóként kihívást jelent számomra, hogy rendszeresen a saját határaimat feszegetem, és elérhetem azt, amire az előző nap még nem voltam képes. A versenyzés ezt az érzést koronázza meg: egy-egy kiemelkedő eredmény elérésekor sok év kemény, fegyelmezett munkája kézzelfogható eredményként térül meg” – fogalmazott Ágoston Dorottya junior, egyetemi és felnőtt testépítő, valamint fitness magyar bajnok, junior világbajnok, felnőtt ezüstérmes és Európa-bajnoki junior ezüstérmes, két alkalommal (2019, 2020) is Magyarország legjobb fitness versenyzőjének megválasztott sportoló, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) mechatronikai mérnök mesterszakos hallgatója. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210112/Mernokkent_a_biomechanikai_es_a_sportoloi_tudasomat_szeretnem_otvozni

 

octogon.hu - 2021-01-09

„Élménnyé tesszük az építészetet!”

Tizenkét éves a BME Építész Klub Szakkollégium.

(...) Otthonuk a Bercsényi Kollégium ötödik emeletén található Műterem, mely közösségi műhelyként lehetőséget teremt a hallgatók személyes fejlődésére is. Látókörük tágítása érdekében építészekkel, különböző szakágak képviselőivel és művészekkel szerveznek eseményeket, emellett együttműködnek a BME és más egyetemek szakkollégiumaival. Magukról azt tartják, „Élménnyé tesszük az építészetet!”

https://www.octogon.hu/epiteszet/elmennye-tesszuk-az-epiteszetet/

 

gamestar.hu 2021-01-06

Ha tényleg értékes IT diplomát akarsz, itt megszerezheted!

A BME VIK-en a papír mellé olyan tudás jár, amivel biztosan nem lesz gondod a munkaerőpiacon való elhelyezkedéssel.

https://www.gamestar.hu/oktatas/ha-tenyleg-ertekes-it-diplomat-akarsz-itt-megszerezheted-288843.html

 

bme.hu-2021.01.06.

Elhunyt Pipek János, a Természettudományi kar korábbi dékánja

Az elismert fizikus és kvantumkémikus, címzetes egyetemi tanár 2021. január 5-én hosszú, súlyos betegség után hunyt el. A BME saját halottjának tekinti, temetéséről később adunk hírt.(…)

http://www.bme.hu/hirek/20210106/Elhunyt_Pipek_Janos_a_Termeszettudomanyi_kar_korabbi_dekanja

 

mandiner.hu - 2021-01-09

„Nemsokára ezt is meg lehet adóztatni” – Csanád Máté a kvantumelméletről

(...) Fontos ugyanakkor látni, hogy a kvantumfizika értelmezése máig kutatások tárgyát képezi, sokan próbálnak a dolog mélyére ásni (magam nem ezzel foglalkozom; Magyarországon Diósi Lajos nevét érdemes említeni, vagy például a kvantumtechnológiai lehetőségeket kutató ELTE-s, BME-s és Wigneres kutatócsoportok tagjait). A makrovilág (hétköznapi, tárgyi valóság) fizikai törvényei mintha ellentmondanának a mikrovilág (atomi valóság) fizikai törvényeinek. (...)

https://mandiner.hu/cikk/20210115_nemsokara_ezt_is_meg_lehet_adoztatni_csanad_mate_a_kvantumelmeletrol_a_mandinernek_szerk_alatt

 

bme.hu-2021.01.13.

„Minden iskolapadban eltöltött perc forintra váltva kamatozik a munkaerőpiacon”

Több száz hallgató kapott lehetőséget kutatási ötletének megvalósításához az autonóm járművek területén a KJK kormányzati és uniós forrásból megvalósuló projektjében.

„Olyan elméleti és szakmai tudással gazdagítjuk a lehetőséggel élő fiatalokat, amelynek biztosan hasznát veszik a jövőben, döntsenek akár egy piaci szereplőnél történő munkavállalás, akár az akadémiai életpálya mellett” – ismertette az utolsó évében járó EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00001 „Tehetséggondozás és kutatói utánpótlás fejlesztése autonóm járműirányítási technológiák területén” című programról Aradi Szilárd, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) Közlekedés- és Járműirányítási Tanszékének docense, a kezdeményezés egyik műegyetemi témavezetője. Hozzátette: a munka számos hallgató kreativitásának kibontakoztatását segítette elő az autonóm járműirányítás területén, valamint annak közlekedésszervezési és logisztikai aspektusaiban. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210113/Minden_iskolapadban_eltoltott_perc_forintra_valtva_kamatozik_a_munkaeropiacon