Online Educatio Kiállítás, SMOG-1, CoVCAP

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. január 13. és január 20. között.

bme.hu-2021.01.14.

A Műegyetem virtuális standja is várja az Online Educatio Kiállítás résztvevőit

A jövő csütörtökön kezdődő nemzetközi oktatási seregszemlén a BME képzéseiről mindent megtudhatnak a felvételi előtt állók, a mesterképzést keresők, valamint a szülők és a pedagógusok.

2021. január 21-23. között az Educatio Online Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás digitálisan kialakított 3D környezetben lesz bejárható. Az online felületre lépve két fő menüpont – a kiállítás és az előadótér – közül választhatnak az érdeklődők.  A kiállítás menüponton belül a BME standjára kattintva láthatóvá válnak a műegyetemi karok felületei, amelyeken keresztül a felvételiző diákok minden hasznos információt elérhetnek a 2021 szeptemberében induló képzésekről és a felvételi követelményekről. Ugyanott videófilmek mutatják be a képzéseket és a meeting room funkciót használva a hallgatóktól és oktatóktól is kérdezhetnek a résztvevők, információt kaphatnak az elérhető szakokról, valamint a diploma megszerzése utáni kiváló munkaerőpiaci lehetőségekről is. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210114/A_Muegyetem_virtualis_standja_is_varja_az_Online_Educatio_Kiallitas_resztvevoit

 

itbusiness.hu -2021-01-18

Online eseményekkel indítja az évet az Ipar 4.0 Technológiai Központ

Lényegesen kisebb a hazai kkv-k termelési hatékonysága az uniós átlagnál. Ezen sokat javíthatnának az Ipar 4.0 megoldások, a pénzügyi források vagy éppen a kompetencia hiánya miatt viszonylag kevesen fognak bele ilyen projektekbe. A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ a BME-n kialakított Ipar 4.0 Technológia Központjában (a TK-ban) a kkv-k által is jól alkalmazható rendszereket is bemutatnak, továbbá rendezvényekkel és új szolgáltatással is támogatják a termelés új alapokra helyezését.

https://itbusiness.hu/technology/aktualis_lapszam/road/online-esemenyekkel-inditja-az-evet-az-ipar-4.0-technologiai-kozpont

 

bme.hu-2021.01.18.

Ismét lehet pályázni a szellemi tulajdonjogok megismerését célzó gyakornoki programra

A nemzetközi kezdeményezéshez tavaly csatlakozott a Műegyetem, amelynek több hallgatója is élt a havi 2000 eurós támogatást nyújtó egyéves müncheni lehetőséggel. A Pan-European Seal Program (PES) célja, hogy megismertesse a hallgatókkal a szellemi tulajdonjog (IP) jelentőségét napjainkban, és gyakornoki helyszínein keresztül karrierutat kínáljon számukra ezen a területen Európa legnagyobb IP-intézményeinél. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott 2020 szeptemberében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is, amelynek következtében együttműködik az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalával (EUIPO) és az Európai Szabadalmi Hivatallal (EPO). Ez egyfelől az érintett intézmények IP tudatosságnövelő és képzési eseményeinek biztosítását jelenti, másfelől egy rendkívül népszerű gyakornoki programot az EUIPO és az EPO, valamint a velük stratégiai partnerkapcsolatban álló egyetemek szervezésében az alábbi szakterületeken tanuló hallgatóknak (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210118/Ismet_lehet_palyazni_a_szellemi_tulajdonjogok_megismereset_celzo_gyakornoki_programra

 

sopronmedia.hu - 2021-01-17

A felsőfokú mérnökképzés Magyarországról indult

Tudtad, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 1782-es alapításával a világ első műszaki egyeteme, vagyis az első olyan intézmény, amely egyetemi keretek között, egyetemi struktúrában folytatott mérnökképzést? (…)

https://www.sopronmedia.hu/cikkek/a-felsofoku-mernokkepzes-magyarorszagrol-indult

 

bme.hu-2021.01.18.

Elhunyt Pipek János, a Természettudományi kar korábbi dékánja

Az elismert fizikus és kvantumkémikus, címzetes egyetemi tanár 2021. január 5-én hosszú, súlyos betegség után hunyt el. Temetése január 19-én 13 órakor lesz a Budafoki temetőben.

Szomorúan búcsúzunk volt kollégánktól, barátunktól, mindig hiányozni fog mérhetetlen életszeretete, optimizmusa, amelyet a betegsége sem tudott megtörni.

Pipek János 1977-ben szerzett egyetemi diplomát az ELTE fizikus szakán. 1978 és 1987 között a BME Fizikai Intézet Kvantumelméleti Csoportjának tudományos segédmunkatársa volt, 1981-ben az ELTE-n egyetemi doktori címet szerzett atomfizika tudományágban. Több külföldi kutatóhelyen végzett kutatómunkát: 1982-83-ban az Universität Erlangen-Nürnberg Elméleti Kémia Tanszékén végzett kutatásokat, majd 1987-88-ban posztdoktori ösztöndíjjal a kanadai University of Saskatchewan Kémiai Intézetében dolgozott. 1988 és 1992 között a BME Fizikai Intézet Kvantumelméleti Csoportjának tudományos munkatársa, 1992 és 1994 között tudományos főmunkatársa volt, majd 1994-től az Elméleti Fizika Tanszék docense lett. Folyamatos magas szintű tudományos munkáját 57 folyóirat publikáció és 2 könyv jelzi, amelyekre több mint 1750 független hivatkozás érkezett. Fő kutatási területe a kvantumkémia és kvantuminformáció-elmélet volt. Legismertebb munkájában, amelyre több mint 1200 független hivatkozást kapott, a molekulapályák hatékony lokalizációs eljárását dolgozta ki. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210106/Elhunyt_Pipek_Janos_a_Termeszettudomanyi_kar_korabbi_dekanja

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

hirado.hu - 2021-01-17

Vízjég formájában több milliárd tonnányi víz lehet a Holdon

(...) Egy 5 x 5 x 5 centiméteres, úgynevezett piko műholdakat, zsebműholdakat sikeresen bocsátott fel és mért vele. Ez a kísérlet a Budapesti Műszaki Egyetem fejlesztése, amivel az elektromágneses szmogot mérték meg a felső légkörben, vagyis a földfelszíni rádiósugárzás feleslegesen a felső légkörbe szórt szemetét – részletezte a miniszteri biztos. Szemétből pedig az űrben is bőven akad, de a szakemberek már erre is keresik a megoldásokat.

https://hirado.hu/tudomany-high-tech/high-tech/cikk/2021/01/15/vizjeg-formajaban-tobb-milliard-tonnanyi-viz-lehet-a-holdon

 

index.hu-2011.01.15.

Márciusban indulhat az új magyar műhold

A tervek szerint március 22-én startol Bajkonurból a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak és oktatóinak új űreszköze, a SMOG-1 zsebműhold - közölte a hírt honlapján a BME.

A Műegyetemen készült űreszköz többszöri halasztás startolhat márciusban Kazahsztánból. A zsebműhold egy orosz Szojuz/Fregat rakétával az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről fog a világűrbe jutni. (…)

https://index.hu/techtud/2021/01/15/marciusban_indulhat_az_uj_magyar_muhold/

http://www.bme.hu/hirek/20210111/Megvan_az_ujabb_muegyetemi_fejlesztesu_zsebmuhold_kilovesenek_idopontja

https://player.hu/tech-3/tavasszal-egy-magyar-muholdat-fognak-kiloni-a-bajkonuri-urrepuloterrol/

https://iho.hu/hirek/marciusban-indulhat-utjara-az-uj-magyar-muhold

https://femina.hu/terasz/magyar-muhold-2021/

https://www.kisalfold.hu/digitalia/startolhat-az-uj-magyar-muhold-10560616/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

http://www.atv.hu/belfold/20210114-tobbszori-halasztas-utan-marciusban-indulhat-utjara-az-uj-magyar-muhold

https://infostart.hu/tudomany/2021/01/14/megvan-mikor-indulhat-az-uj-magyar-muhold

https://24.hu/tech/2021/01/14/bme-muhold-smog-1/

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/muhold-marcius-ujraindulas-magyar/xbjnc18

https://www.vg.hu/kozelet/technologia-tudomany/marciusban-lohetik-fel-a-harmadik-magyar-muholdat-3487525/

 

magyarepitok.hu - 2021-01-16

Ez a projekt minden egyes elemében unikum a hazai építőiparban

(...) Az alaplemezben 4400 köbméter került bedolgozásra 42 óra alatt, hat rétegben.” Szavaiból kiderült, a munkában hat pumpa dolgozott, - négy folyamatosan működve, kettő pedig tartalékban – emellett rengeteg mixer hordta a betont. „Mivel a folyamat nem megszakítható, mindenből tartalékot kellett tartanunk a helyszínen.” A receptúrákat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársaival közösen dolgozták ki a Market szakemberei. (...)

https://magyarepitok.hu/mi-epul/2021/01/ez-a-projekt-minden-egyes-elemeben-unikum-a-hazai-epitoiparban

 

bme.hu-2021.01.19.

„Környezetkímélőbb az energiatermelés és a repülés a tüzeléstechnikai eljárásunkkal”

Az új módszert kidolgozó ifjú műegyetemi gépészmérnököt rangos elismeréssel jutalmazták.

„A munkám egyben a hobbim, és örülök, hogy a doktori képzés után nem a vállalati szférában helyezkedtem el, hanem a Műegyetemen maradtam: itt megvan a kutatói szabadság, az ipari partnerek általában nem írnak elő feszes határidőket. Szinte tetszőleges tudományos témában nyújthatunk be pályázatot, és ha megnyerjük a támogatást, azzal foglalkozhatunk, amivel igazán szeretnénk” – vallotta a bme.hu-nak Józsa Viktor, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék legfiatalabb docense azután, hogy 2020 decemberében a tíz Junior Prima Díjas kutató közé választották.

http://www.bme.hu/hirek/20210119/Tuzelestechnikai_eljarasunkkal_kornyezetkimelobb_az_energiatermeles_es_a_repules

 

epiteszforum.hu -2021-01-19

Római-parti Rekreációs és Evezős Központ – Vörös Gergely diplomamunkája

Római-parti Rekreációs és Evezős Központ. Építész: Vörös Gergely. Intézmény: Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Középülettervezési Tanszék A természettől való elidegenedés, rutinszerű hétköznapok, nem megfelelően beosztott szabadidő – a nagyvárosi élet velejárói. (...)

https://epiteszforum.hu/romai-parti-rekreacios-es-evezos-kozpont--voros-gergely-diplomamunkaja

 

computerworld.hu - 2021-01-19

Biztos alapokon piacképes tudás

Az ipar igényeit is figyelembe véve alakítja korszerű tudást adó képzését szakterületének vezető oktatási-kutatási intézménye, a BME VIK. Nem véletlen, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karáról (BME VIK) kikerülő szakemberek rendkívül keresettek és nagy elismerésnek örvendenek a munkaerőpiacon. A vállalatok - akár 500-700 ezer forintos kezdőfizetést kínálva - valósággal kapkodnak utánuk. (...)

https://computerworld.hu/prcikk/biztos-alapokon-piackepes-tudas-289307.html

 

pcworld.hu - 2021-01-13

IT területen szeretnél tanulni és dolgozni? Ez lehet a legjobb választás!

A BME VIK-en magas szintű képzésben részesülhetsz, és olyan értékes diplomát szerezhetsz, amivel a munkaerőpiacon is könnyen érvényesülsz majd.

https://pcworld.hu/pcwlite/it-teruleten-szeretnel-tanulni-es-dolgozni-ez-lehet-a-legjobb-valasztas-289084.html

 

computerworld.hu - 2021-01-17

CoVCAP, a segítségnyújtó mobilapp

(...) Hasonlóképpen a pályázatot is nagyon rövid idő alatt kellett a jelentkezőknek elkészíteniük. A konzorciumot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara (BME VIK) vezeti, tagja még a németországi Urban Software Institute GmbH, annak hazai partnervállalata, az Urban Institute Magyarország Zrt., valamint a Fővárosi Önkormányzat. A projekt 2020. július 1-jén indult. A fejlesztést gyakorlatilag öt hónap alatt elvégezték, a hatodik hónapot a tesztüzemre szánták. (...)

https://computerworld.hu/tech/covcap-a-segitsegnyujto-mobilapp-289191.html

 

index.hu - 2021-01-14

Felavatták Magyarország első ipari 5G magánhálózatát

(...) A cég 40 MHz-et biztosít a BME-n épülő kísérleti 5G-hálózat létrehozásához saját frekvenciakészletéből. (...)

https://index.hu/gazdasag/2021/01/14/felavattak_magyarorszag_elso_ipari_5g_maganhalozatat/

 

automotor.hu - 2021-01-20

A következő lépés előtt – Digitalizáció az utakon

(...) Hogy ezek pontosan mit jelentenek, hol és hogyan kapcsolódik be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az autonóm autóvezetés támogatásába, miért mondhatják el magukról, hogy Európán belül is élen járnak a jármű és infrastruktúra közötti kommunikációs technológiák tesztelésében és kiépítésében, arról rendhagyó módon és a jelenlegi pandémiás helyzet(...)

http://www.automotor.hu/aktualis/a-kovetkezo-lepes-elott-digitalizacio-az-utakon/

 

bme.hu-2021.01.14.

Segítünk felkészülni a matematika érettségire

A hamarosan induló verseny támogatja a diákokat a gyakorlásban és megmutatja azt is, hogy mi az elvárható tudásszint, ha valaki a Műegyetemet választja továbbtanuláskor. A megmérettetés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi Kara (TTK) által működtetett BME Alfa webes interaktív gyakorlófelületen érhető el. Csatlakozni a honlapon történő ingyenes regisztrációval lehetséges; az első fordulóra 2021. január 18-ig lehet feliratkozni. A verseny célja, hogy pontverseny formájában minden középiskolás számára segítsen a matematika gyakorlásában és az érettségire való felkészülésben, emellett az érintett témakörökön keresztül azt is megmutatja, mekkora is milyen ismeretanyagra van szüksége annak, akit a természet- vagy a műszaki tudományok területe érdekel és a Műegyetem valamelyik képzésére szeretne jelentkezni.(…)

http://www.bme.hu/hirek/20210114/Segitunk_felkeszulni_a_matematika_erettsegire

 

telex.hu - 2021-01-19

Olyan gyorsan változik a járvány, hogy alig marad idő gondolkodni

(...) A tanulmány további szerzői Péni Tamás (SZTAKI-BME), Csutak Balázs és Szederkényi Gábor (SZTAKI-PPKE), akik a szabályozáselmélet szakértői, ők hozták ezt a mérnöki megközelítést, amelyet aztán közösen átültettek a járványmodellek területére. A járvány legtöbb paramétere adott, ezekre nincsenek hatással az intézkedések. Ilyen például a vírus lappangási ideje, a fertőzőképessége, a fertőzöttek továbbfertőzési ideje, a kórházi ellátásra szorulók és a halálozások aránya és így tovább. (...)

https://telex.hu/koronavirus/2021/01/19/koronavirus-jarvany-modellezes-jarvanymodell-korlatozasok-kontaktuscsokkentes-elfojtas-csillapitas-rost-gergely

 

fecsego.eu - 2021-01-19

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító elektronikus sajtótájékoztatója

(...) Jelentésköteles események létesítmény szerinti megoszlása Paksi Atomerőmű (PAE): 20 db (ebből 1 db fizikai védelem) Budapesti Kutatóreaktor (BKR): 3 db BME NTI Oktatóreaktor (OR): 2 db Püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT): 2 db Bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT): 1 db Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT): 0 db Egyéb létesítmények: 3 db (sugárvédelem) Az események besorolása INES 0 A 2019. évi adatokhoz képest a Paksi Atomerőmű nukleáris biztonsági jelentésköteles eseményeinek száma növekedett (10-ről 19-re). (...)

http://www.fecsego.eu/2021/01/19/az-orszagos-atomenergia-hivatal-evindito-elektronikus-sajtotajekoztatoja/

 

qubit.hu - 2021-01-16

A látszat által elfedett valódi változások a relativitáselméletben

(...) Az űrhajó energiafölvétele – és ezáltal a benne lejátszódó fizikai folyamatok üteme  – szempontjából az a meghatározó, hogy mekkora az űrhajó sebessége a konkrét rendszer tömegközéppontjához viszonyítva. Így oldhatjuk fel a dilemmát az inerciarendszerek ekvivalenciájának kérdésében, és juthatunk közelebb a látszat és valóság változó viszonyának megértéséhez. A szerző fizikus, a BME és az ELTE címzetes egyetemi tanára.  (...)

https://qubit.hu/2021/01/16/a-latszat-altal-elfedett-valodi-valtozasok-a-relativitaselmeletben

 

magyarnemzet.hu -. 2021-01-17

Iskolai verseny a környezettudatosság nevében

(...) Ennek jegyében az Agrárminisztérium kezdeményező támogatásával a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszéke versenyt indított Az őszi tanévkezdés után középiskolás tanulókból álló csapatok vethették össze tudásukat Ökocímke – környezetbarát termék témakörben.  (...)

https://magyarnemzet.hu/eletstilus/iskolai-verseny-a-kornyezettudatossag-neveben-9238913/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator