Online oktatás, Népszerű a BME, Ipar 4.0., ZalaZone, ABB program

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. január 21. és január 27. között.

gondola.hu - 2021-01-24

Online és hibrid oktatásra is készülnek az egyetemek

(...) A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) – amíg nincs változás a kormányzati szabályozásban – digitális oktatással tervezi a következő félévet. Ha lehetővé válik, akkor a cél a fokozatos átállás a vegyes oktatásra, még kedvezőbb körülmények esetén a jelenléti oktatásra visszatéréssel is terveznek. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) is arra készül, hogy a tavaszi félévet online oktatással kezdi meg. (...)

https://gondola.hu/hirek/267631-Online_es_hibrid_oktatasra_is_keszulnek_az_egyetemek.html

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2021/01/23/online-es-hibrid-oktatasra-is-keszulnek-az-egyetemek

https://infostart.hu/kultura/2021/01/23/online-oktatassal-kezdik-meg-az-uj-felevet-is-az-egyetemek

https://www.iranytv.hu/hirek/belfold/online-es-hibrid-oktatasra-keszulnek-az-egyetemek-25530

https://www.origo.hu/itthon/20210123-koronavirus-online-oktatassal-kezdik-meg-az-uj-felevet-is-az-egyetemek.html

https://www.borsonline.hu/aktualis/vegleges-dontes-igy-kezdik-meg-az-uj-felevet-a-hazai-egyetemek/220732

https://www.penzcentrum.hu/karrier/mikor-mehetnek-vissza-az-iskolapadba-az-egyetemistak-megszolaltak-az-intezmenyek.1109674.html

https://www.delmagyar.hu/eletstilus/online-oktatassal-kezdik-meg-az-uj-felevet-is-az-egyetemek-7170664/?utm_source=rssfeed

 

bme.hu-2021.01.25.

Mesterképzésben vezető a BME

Továbbra is a Műegyetemen kezdik meg a legtöbben mesterszinten tanulmányaikat.

Lezárult a felsőoktatási felvételi eljárás a 2021 februárjában induló keresztféléves képzésekre. Mint már évek óta mindig, most is a legtöbb hallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre (BME) nyert felvételt.

A Műegyetem a keresztféléves felvételire csak mesterképzéseket hirdetett meg. A 2021 februárjában induló mesterképzésekre országosan 4623 főt vettek fel a felsőoktatási intézmények, ebből a legtöbb hallgatót, 1138 főt a BME. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210125/Mesterkepzesben_vezeto_a_BME

https://nepszava.hu/3107365_nyilvanosak-a-keresztfeleves-ponthatarok

https://unilife.hu/egyetem/20210125--keresztfeleves-ponthatarok-2021.html

https://www.infopapa.hu/hirek/olvas/permalink:nyilvanossagra-hoztak-a-felsooktatasi-keresztfeleves-ponthatarokat-2021-01-26-050000

https://profitline.hu/Nyilvanossagra-hoztak-a-felsooktatasi-keresztfeleves-ponthatarokat-417449

https://www.egerhirek.hu/2021/01/25/keresztfeleves-kepzesre-jelentkezett-itt-vannak-a-ponthatarok/oktatas/egyetem/egerhirek

https://infostart.hu/belfold/2021/01/25/megvan-hanyan-kezdhetnek-felsofoku-tanulmanyokat-februartol

https://kidsnews.hu/2021/01/februarban-a-keresztfeleves-felsooktatasban-5231-en-kezdhetik-meg-a-tanulmanyaikat/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/mar-a-de-keresztfeleves-ponthatarai-is-elerhetoek-4941025/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

https://www.penzcentrum.hu/karrier/oriasi-a-jelentkezesi-domping-520-ezres-kezdo-fizu-varja-aki-ide-menne-dolgozni.1109782.html

https://kozepsuli.hu/kiderultek-keresztfeleves-ponthatarok-es-legnepszerubb-szakok/

https://www.hrportal.hu/hr/felvettek-a-keresztfeleves-kepzesre-jelentkezok-85-szazalekat-20210125.html

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210126_legnepszerubb_szakok_ponthatarai

 

metropol.hu - 2021-01-22

Minden a BME-ről

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kara, illetve a BME Természettudományi Kar Hallgatói Képviselete január 21-23. között, online vár minden érdeklődőt virtuális standjuknál. A kiállításon oktatóik segítségével mutatják be az alap- és mesterképzéseiket, valamint lehet kérdezni a közélettel, az ösztöndíjakkal és a kollégiummal kapcsolatban is, személyesen a hallgatóktól. Információk

https://metropol.hu/programok/minden-a-bme-rol-177159/

 

bme.hu-2021.01.25.

Egyre népszerűbbek a BME-n a nemzetközi kettős diplomát nyújtó szakok és részképzések

Mindemellett nő a Műegyetemre érkező külföldi diákok száma, ráadásul az intézménynek az EELISA-szövetséghez csatlakozása után 8 nívós európai egyetemen is tanulhatnak a hallgatói. 

A Műegyetem képzései a magyar hallgatók számára kaput nyitnak számos külföldi egyetemre, ezzel párhuzamosan a világ minden tájáról érkeznek a BME-re hallgatók az idegen nyelvű képzésekre. Nagy Balázs Vince, a BME nemzetközi rektorhelyettese az intézmény nemzetközi programjairól és az aktuális pályázati lehetőségekről elmondta: „a nemzetközi együttműködéseink két fő csoportja a részképzési és kettős diplomák, valamint a külföldi hallgatóknak kínált magyarországi képzési lehetőségek”. Hozzátette: az Erasmus tanulmányi ösztöndíjakra és szakmai gyakorlatokra, valamint tengerentúli képzésekre várja a műegyetemi hallgatók jelentkezését a Nemzetközi Igazgatóság.(…)

http://www.bme.hu/hirek/20210125/Egyre_nepszerubbek_a_BMEn_a_nemzetkozi_kettos_diplomat_nyujto_szakok_es_a_reszkepzesek

 

bme.hu-2021.01.26.

A műegyetemi diploma értéke időtálló, magas jövedelemre számíthatnak az itt végzettek

A Diplomán Túl című kutatás adatai rámutatnak, hogy a BME életpályát kínál a hallgatóknak, akik karrierjük elején akár havi egymillió forintos jövedelmet is elérhetnek.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) legfrissebb felmérésében a 2011/12. és a 2017/18. tanévek között abszolutóriumot szerzettek munkaerőpiaci helyzetét vizsgálták a szakemberek.

A BME-s tanulmányok gyorsan megtérülő befektetések, mivel pályakezdőként igen magas átlagjövedelmet és nagyon gyors elhelyezkedést garantál. A BME-n szerzett diploma és tudás hosszú távon is hasznot hoz, mivel folyamatosan emelkedő jövedelmet biztosít – derült ki a kutatásból. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210126/A_muegyetemi_diploma_erteke_idotallo_magas_jovedelemre_szamithatnak_az_itt_vegzettek

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

sg.hu - 2021-01-26

Sg.hu - Új magyar műhold indul útnak

(...) Évekkel ezelőtt mi is beszámoltunk az első magyar fejlesztés, a Masat-1 , karrierjéről, amely 2015-ben ért véget. Ezt tavaly követte a sorban a SMOG-P , most pedig saját útjára készül a harmadik változat, amelynek rajtja hosszabb ideje húzódik. Erre két hónapon belül sor kerülhet, így újabb magyar vándor indulhat az űrbe. Az úgynevezett zsebműholdak terén a BME ezen évek során már komoly tapasztalatra tett szert, erre építenek most, a SMOG-1 esetében. (...)

https://sg.hu/cikkek/tudomany/144139/uj-magyar-muhold-indul-utnak

 

magro.hu - 2021-01-22

Aggasztó magyar kísérleti eredmény: háromszor, vagy tízszer több lehet a mikroműanyag a környezetben a becsültnél

(...) Azonban ehhez jól definiált, ismert hatékonyságú mintavételi és analitikai módszerekre van szükség. Erre a problémára igyekszik megoldást nyújtani a Szent István Egyetem, a Wessling Hungary Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködése, amely olyan sikeresnek bizonyult, hogy kutatási eredményeiket a Water Research szaklap is publikálta a közelmúltban. (...)

https://www.magro.hu/agrarhirek/aggaszto-magyar-kiserleti-eredmeny-haromszor-vagy-tizszer-tobb-lehet-a-mikromuanyag-a-kornyezetben-a-becsultnel/

 

tervlap.hu - 2021-01-22

A MOL toronyépítése a Market Építő vezérigazgatója, Scheer Sándor szerint

(...) Az alaplemezbe  betont dolgoztak be 42 óra alatt, hat rétegben.” Szavaiból kiderült, a munkában hat pumpa dolgozott: négy folyamatosan működve, kettő pedig tartalékban – emellett rengeteg mixer hordta a betont. „Mivel a folyamat nem megszakítható, mindenből tartalékot kellett tartanunk a helyszínen.” – hangsúlyozta a vezérigazgató.A receptúrákat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársaival közösen dolgozták ki a Market szakemberei. (...)

https://tervlap.hu/cikk-nezet/a-mol-toronyepitese-a-market-epito-vezerigazgatoja-scheer-sandor-szerint

 

bme.hu -2021.01.22.

Online eseményekkel indítja az évet a BME-n kialakított Ipar 4.0. Technológiai Központ

A termelő kkv-k hatékonyságának növelését a legmodernebb technológiákkal segítő TK vezetője beszélt tevékenységükről és bevezetendő új szolgáltatásukról az IT-Business cikkében.

Lényegesen kisebb a hazai kkv-k termelési hatékonysága az uniós átlagnál. Ezen sokat javíthatnának az Ipar 4.0 megoldások, a pénzügyi források vagy éppen a kompetencia hiánya miatt viszonylag kevesen fognak bele ilyen projektekbe. A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ a BME-n kialakított Ipar 4.0 Technológia Központjában (a TK-ban) a kkv-k által is jól alkalmazható rendszereket is bemutatnak, továbbá rendezvényekkel és új szolgáltatással is támogatják a termelés új alapokra helyezését. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210122/Online_esemenyekkel_inditja_az_evet_a_BME_n_kialakitott_Ipar_4_0_Technologiai_Kozpont

 

szentendre.hu - 2021-01-20

Folytatódik a Szentendrei Építészeti Szalon

(...) Április 22. csütörtök, 18:00 Best of Ekler – A legjobb Ekler házak Vendég: Vincze László építész – BME Lakóépülettervezési Tanszék Ami megépült, és ami megépülhetett volna. Május 20. csütörtök, 18:00 Bevezetés az építészettörténetbe – Leírható-e nyelvként az építészet története Tudunk-e koherens leírást adni az építészeti nyelv fejlődéséről? Június 24. csütörtök, 18:00 élő A jövő mérnökei – A 20. századi építészet szociológiája Eldőlt-e a jövőnk 1916-ban? (...)

https://szentendre.hu/folytatodik-a-szentendrei-epiteszeti-szalon/

https://www.octogon.hu/epiteszet/iden-is-epiteszszalon-az-online-terben/

 

octogon.hu - 2021-01-22

„A szavak az építészetről szólnak, a mondat az életről” – portréfilm Balázs Mihály Kossuth-díjas építészről

Az életút főbb állomásai a hernádi tanyától a European Academy of Sciences and Arts tagságig.

Dinamikus Egyensúly címmel portréfilm készült  Balázs Mihály Kossuth-díjas építészről, a Műegyetem professzoráról, aki a filmben többek között arról is beszél, hogy miért tartja hibának, ha az egyetemi képzésben a „szakmára”, a „házra” koncentrálnak.

https://www.octogon.hu/epiteszet/a-szavak-az-epiteszetrol-szolnak-a-mondat-az-eletrol-portrefilm-balazs-mihaly-kossuth-dijas-epiteszr/

 

vg.hu -2021-01-21

Pluszköltséget okozott a járvány

(...) Emellett a mérnökképzés támogatására a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rendelkezésére bocsátott egy saját maghálózatából elkülönített, 40 megahertzes frekvenciát a 3500 megahertzes sávban, amellyel az intézmény teljes területe felett működtethető az egyetem 5G-hálózata.  (...)

https://www.vg.hu/vallalatok/infokommunikacio/pluszkoltseget-okozott-a-jarvany-2-3503473/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

magyarnemzet.hu - 2021-01-20

Az utak digitalizációja a következő lépés a jövőbe

(...) Hogy ezek pontosan mit jelentenek, hol és hogyan kapcsolódik be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az autonóm autóvezetés támogatásába, miért mondhatják el magukról, hogy Európán belül is élen járnak a jármű és infrastruktúra közötti kommunikációs technológiák tesztelésében és kiépítésében, arról rendhagyó módon és a jelenlegi pandémiás helyzet(...)

https://magyarnemzet.hu/auto-motor/az-utak-digitalizacioja-a-kovetkezo-lepes-a-jovobe-9252875/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

portfolio.hu - 2021-01-21

Finisben a ZalaZone: a járvány vonzóbbá tette Magyarországot az autóipar számára

(...) Párhuzamosan ezekkel a fejlesztésekkel továbbra is, és egyre intenzívebben együtt dolgozunk több egyetemmel is önvezető járműves/kommunikációs témában, így a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mellett a Széchenyi István Egyetemmel és a Pannon Egyetemmel is futnak közös projektjeink, valamint elindultak az előkészületei egy(...)

https://www.portfolio.hu/global/20210121/finisben-a-zalazone-a-jarvany-vonzobba-tette-magyarorszagot-az-autoipar-szamara-466038

 

haon.hu - 2021-01-25

A fenntartható jövőről tanácskoztak

(...) Zilahy Gyula, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszékének vezetője hozzátette: a környezetgazdaságtan-oktatás gyökerei nagyjából három évtizedre nyúlnak vissza hazánkban. Ezen tudományág képviselőinek azóta sikerült elérni, hogy a környezeti szempontokat is figyelembe vevő gondolkodásmód sokfelé elterjedt. „Manapság már sok cég állítja, hogy az ő termékük környezetbarát, hogy aztán tényleg így van-e, az egy másik kérdés” – osztotta meg aggodalmait. (...)

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-fenntarthato-jovorol-tanacskoztak-4940029/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

unilife.hu - 2021-01-26

Kommunikáció- és média: hangaztos szak, de mennyit kereshetsz vele?

(...) A képzés fő részét a társadalomtudományi és kommunikációs alapismeretek, majd a kommunikációs elméleti és gyakorlati stúdiumok jelentik. A képzés során specializációk is választhatók. A képzési idő 6 félév, a képzés része a legalább 80 órás gyakorlat. Olyan óráid lehetnek, mint: (PPKE mintatanterve alapján) És ilyen szakirányokból választhatsz: (PPKE mintatanterve alapján) A kommunikáció- és médiatudomány szakra 913 hallgatót vettek fel, többségük a BME-GTK-n és a Corvinuson kezdte az őszi félévet. (...)

https://unilife.hu/penzugyek/20210125-kommunikacio-es-media-mennyit-kereshetsz-vele.html

 

bme.hu-2021.01.21.

„Lelki támogatást nyújtunk ebben az embertpróbáló, járványos időszakban”

Sokan vették igénybe a távolléti oktatás és karantén-időszak alatt is az egyetemi pszichológiai és karrier-tanácsadási szolgáltatásokat.

„24 órán belül gyorssegélyben részesítjük azokat a hallgatókat, akik az egészségügyi veszélyhelyzet alatt segítségre szorulnak tanulási nehézségeik vagy érzelmi krízisük okán” – osztotta meg az elmúlt évben tapasztaltakról András Bálint, a BME Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (HSZI) Hallgatói Tanácsadási Osztályának vezetője. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210121/Lelki_tamogatast_nyujtunk_ebben_az_emberprobalo_jarvanyos_idoszakban

 

bme.hu-2021.01.25.

Ismét sikerrel pályáztak a BME hallgatói az ABB női tehetéggondozó programjára

A 8 nyertesből 3 BME-s fiatal. Ők mindannyian érdeklődésük és szakterületük alapján dedikált mentorokat kapnak, akikkel konzultációkon vehetnek részt a projekt időtartama alatt.

A tavaly 7. alkalommal közzétett felhíváson három műegyetemi ifjú hölgy is eredményesen indult: a Villamosmérnöki és Informatikai Karról (VIK) Kello Klaudia villamosmérnök és Háber Kinga mérnökinformatikus BSc-szakos hallgatókként, valamint a Gépészmérnöki Karról (GPK) Migléczi Luca gépészmérnök BSc-szakos hallgatóként jelentkezett és került be a kiválasztottak közé. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210125/Ismet_sikerrel_palyaztak_a_BME_hallgatoi_az_ABB_noi_tehetseggondozo_programjara

 

blikk.hu -2021-01-22

Budapesten forgatták a Netflix új akciófilmjét, ezt mondta a főszereplő a magyarokról

(...) A magyar nézők számára ellenben a Szabadság tér és a Tőzsdepalota, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Murányi és a Marek József utca, valamint a Budapesti Virágpiac is könnyen felismerhetőek a képernyőn. "A forgatások alatt a legnagyobb kihívást számomra az jelentette, hogy Amerikán kívül kellett dolgoznunk. Más szokások vannak, mint nálunk, időbe telt, hogy alkalmazkodjunk hozzájuk. (...)

https://www.blikk.hu/streaming/halalos-harcmezo-budapest-forgatas-netflix-anthony-mackie/2d4xjdy