Mesterképzés, Vizsgaidőszak meghosszabítása, KJK új tanszéka, BME pályaorientációs program

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. január 27. és február 03. között.

startuponline.hu – 2021.01.28.

Továbbra is a Műegyetemen kezdik meg legtöbben mesterszinten tanulmányaikat

Lezárult a felvételi eljárás a februárban induló keresztféléves képzésekre. Mint már évek óta mindig, idén is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre (BME) nyert felvételt a legtöbb hallgató, miközben a felvettek átlagos pontszáma egyes szakokon növekedett.(…)

https://startuponline.hu/tovabbra-is-a-muegyetemen-kezdik-meg-legtobben-mesterszinten-tanulmanyaikat/

https://unilife.hu/egyetem/20210127-bme-mesterkepzes-keresztfelev-felveteli-2021.html

 

penzcentrum.hu - 2021-01-27 20:01

Kiemelkedő fizetés jár, ha itt végeztél: kapkodni fognak utánad a cégek

Egy kutatás adatai rámutatnak, hogy a Műegyetem életpályát kínál a hallgatóknak. Minden szakterületen gyors lendületet vesznek a karrierkezdéskor a BME-n végzettek és kiszámítható ütemben egyre növekvő, akár havi egymillió forintos jövedelmet is elérhetnek a BME-n végzettek.  (...)

https://www.penzcentrum.hu/otthon/kiemelkedo-fizetes-jar-ha-itt-vegeztel-kapkodni-fognak-utanad-a-cegek.1109892.html

https://www.hrportal.hu/hr/ennyit-lehet-keresni-egy-muegyetemi-diplomaval-az-allaspiacon-20210127.html

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/sok_penz_gyorsan_es_sokaig_ilyen_a_mernokszakma.722277.html

http://gyartastrend.hu/cikk/a_bme_n_vegzettek_gyorsan_elerik_a_millios_havi_jovedelmet

https://unilife.hu/egyetem/20210202-magas-jovedelemre-szamithatnak-a-bmen-vegzettek.html

 

index.hu -2021. 01. 28.

Két héttel meghosszabbították a vizsgaidőszakot a járvány elleni védekezésben részt vevő egyetemi hallgatóknak

Eddig 5200, többségében orvosi és  egészségtudományi egyetemi hallgató vett részt a a koronavírus-járvány elleni védekezésben – közölte Schanda Tamás az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.(…) Arról is beszélt, hogy további egyetemek, mint a Corvinus vagy a BME, az ELTE és a PPKE hallgatói és diákjai egyéb adminisztratív, akár sofőri feladatokban vették ki a részüket a feladatokból és járultak hozzá a vírus elleni védekezéshez. (…)

https://index.hu/belfold/2021/01/27/operativ-torzs-egyetemi-hallgatok-schanda-tamas/

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/schanda-mar-mintegy-5200-hallgato-vett-reszt-jarvany-elleni-vedekezesben

https://www.delmagyar.hu/orszag-vilag/schanda-mar-mintegy-5200-hallgato-vett-reszt-a-jarvany-elleni-vedekezesben-7179559/?utm_source=rssfeed

https://hirklikk.hu/kozelet/mintegy-5200-egyetemi-hallgato-vesz-reszt-a-jarvany-elleni-vedekezesben/376163/

https://demokrata.hu/magyarorszag/mar-mintegy-5200-egyetemi-hallgato-vett-reszt-a-jarvany-elleni-vedekezesben-341178/

http://medicalonline.hu/cikk/operativ_torzs__a_jogosulatlan_oltastol_az_egyetemi_hallgatok_segitsegeig

 

bme.hu-2021.01.27.

Eredményesen zárultak a BME pályaorientációs és továbbtanulást segítő programjai

A 3 évig tartó projektben a konvergencia régiókban élő középiskolások műszaki, természettudományi, matematikai és informatikai területek iránti érdeklődésének felkeltésére törekedtek.

A Műegyetem 8 karának összefogásában megvalósult 236 elemet tartalmazó programsorozatban több mint 10.000 középiskolás vett részt, négy-négy különböző tematikájú nyári tábor is szerveződött az érdeklődés szintjétől függően – a Science Camptől az egyetemi előkészítőig –, elkészült 65, a műegyetemi képzéseket bemutató videó, 16 infografika, emellett 22 tananyagfejlesztés zárult le. A feladatok végrehajtásában a BME konzorciumi partnere, a Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete (IAESTE) volt. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210127/Eredmenyesen_zarultak_a_BME_palyaorientacios_es_tovabbtanulast_segito_programjai

 

bdpst24.hu – 2021.02.03.

Lépéselőnyben az egyetemi innovációs műhelyek

Az egyetemi inkubátorok, akcelerátorok és innovációs központok adnak lendületet a feltörekvő technológiáknak

Számos egyetemista már tanulmányai alatt részt vesz nagyvállalati projektekben vagy belevág saját ötletének megvalósításába. Ma már az sem ritka, hogy a végzősök saját innovációval és egy vállalkozással a “zsebükben” szereznek diplomát.

A felsőoktatás szerepe az utóbbi évtizedekben látványosan megváltozott. Az oktatás és kutatás mellé egy harmadik misszió, a külvilággal való szorosabb kapcsolatok kiépítése is felzárkózott. (…)

https://bdpst24.hu/2021/02/03/lepeselonyben-az-egyetemi-innovacios-muhelyek/

http://www.jovogyara.hu/lepeselonyben-az-egyetemi-innovacios-muhelyek.html

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

alfahir.hu - 2021-01-28

Újabb magyar műholdat indítanak útnak

Hamarosan a harmadik magyar műhold is útnak indul a világűr felé. A 2015-ös MASAT-1 és a tavalyi SMOG-p után most egy harmadik változat készült el, némi csúszás ellenére. A legfrissebb információk szerint a rajt két hónapon belül lehet esedékes.  A SMOG-1 néven induló új változatot ismét a BME mérnökei készítik el. Az oktatók és hallgatók segítségével készülő műhold a legújabb tervek szerint március 22-én indul majd el, az orosz Szojuz rakéta segítségével. (...)

https://alfahir.hu/2021/01/28/urvilag_tudomany_magyar_muhold_masat1_smog1_smogp

 

magyarmezogazdasag.hu - 2021-01-31

Hazai fejlesztésű hidropóniás rendszer

(...) A berendezés alkotóelemeire használati mintaoltalommal rendelkeznek, az üzleti modell és a technológia szabadalmaztatása is folyamatban van. A hidropóniás berendezés teteje is alkalmas a termesztésre További kutatási és népszerűsítési céllal a Budapesti Műszaki Egyetemen elhelyeztek egy berendezést, elsősorban a világítás- és robottechnikai fejlesztések támogatására. A későbbiekben – amint újra lehetőségük lesz – előadásokat szeretnének tartani a kutatóknak és egyetemi hallgatóknak. (...)

https://magyarmezogazdasag.hu/2021/01/31/hazai-fejlesztesu-hidroponias-rendszer

 

delmagyar.hu -2021-01-29

Egyetemisták is segítik az egészségügyi dolgozók munkáját

(...) A Corvinus Egyetem, a Műegyetem, az ELTE, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói pedig az egyéb adminisztratív és támogató – akár sofőri – feladatokból vették ki a részüket, hozzájárulva a vírus elleni védekezéshez – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. sok százan dolgoz(...)

https://www.delmagyar.hu/kozelet/helyi-kozelet/egyetemistak-is-segitik-az-egeszsegugyi-dolgozok-munkajat-7183942/?utm_source=rssfeed

https://baranyavar.hu/helyi-hirek/2021/01/mar-mintegy-5200-hallgato-vett-reszt-a-jarvany-elleni-vedekezesben

 

mandiner.hu - 2021-01-29

Lebontják a BME Goldmann téri épületeit

Lebonthatják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) két, városképi szempontból meghatározó épületét a Petőfi híd budai hídfőjénél – írja a 24.hu-ra hivatkozva az Újbuda önkormányzatának honlapja. A 2012 óta üresen álló, egykor a villamosmérnöki karnak otthont adó V2-tömb, az előtte lévő Goldmann György téri menza, illetve a kettő közti tér helyére kerül az Innovációs és Fejlesztési Központ. (...)

https://mandiner.hu/cikk/20210129_lebontjak_a_bme_goldmann_teri_epuleteit

 

eduline.hu - 2021-02-02

Több központban is emelkedtek a középfokú nyelvvizsgák árai - itt a 2021-es lista

(...) BME Nyelvvizsgaközpont A középfokú általános szóbeliért továbbra is 14 500 forintot, az írásbeliért 18 500 forintot, a komplex vizsgáért pedig 30 000 forintot kérnek el. iTolc Az iTolc nyelvvizsga is drágult: idén B2-es a komplex vizsga 35 500 forintba, az írásbeli és a szóbeli pedig 23 500-23 500 forintba kerül. iXam A B2-es komplex vizsgák idén is 29 000 forintba kerülnek, a szóbelikre és az írásbelikre pedig 19 000-19 000 forintot kell félretenni. (...)

http://eduline.hu/nyelvtanulas/20210202_kozepfoku_nyelvvizsgak_2021es_arai

 

vg.hu - 2021-01-28

Online tartotta tisztújító közgyűlését a Magyar Energetikai Társaság

(...) A MET Felügyelő Bizottságának új elnöke dr. Gács Iván a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének nyugalmazott tanára lett. (...)

https://www.vg.hu/vallalatok/energia/online-tartotta-tisztujito-kozgyuleset-a-magyar-energetikai-tarsasag-3520468/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

bme.hu-2021.02.01.

„Egy molekuláris virtuális valóság megteremtésén dolgozunk”

A VBK jeles, fiatal kvantumkémikusa beszélt oktató-kutatói munkásságának érdekességeiről Junior Prima Díjának apropóján.

„Szeretnénk kémiai kísérleteket mindinkább valósághűen reprezentálni számítógépes szimulációban, hiszen pontosan ismerjük, hogy milyen fizikai törvényeket kell alkalmazni. Mivel ezek teljes körű matematikai és informatikai rekonstrukciója túlságosan bonyolult, ezért közelítő módszereket használunk. A folyamatot ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor mozifilmekben, számítógépes játékokban, vagy egyre népszerűbb virtuális valóság alapú alkalmazásokban egy képzelt környezetnek az emberi szem és agy számára hihető mását alkotják meg. Mi pedig a molekulák mikroszkopikus világában igyekszünk a kémiai reakciókat, molekuláris kölcsönhatásokat vagy biokémiai és anyagtudományi rendszereket realisztikusan, az elvégzett vizsgálatokhoz mérhető pontossággal reprodukálni vagy akár megjósolni” – világította meg tudományos tevékenységének lényegét Nagy Péter, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék Spektroszkópia csoport tudományos munkatársa, miután 2020-ban a tíz Junior Prima Díjas kutató közé választották „Magyar tudomány” kategóriában. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210201/Egy_molekularis_virtualis_valosag_megteremtesen_dolgozunk

 

gamestar.hu -2021-01-30

Mi kell ahhoz, hogy te is játékfejlesztő lehess Magyarországon?

Egyeseket talán meglepetésként érhet, amit közölni fogok, de az a helyzet, hogy Magyarországon jelenleg nem képeznek egyetemi szinten videojáték-fejlesztőket. Az, hogy hébe-hóba elindul egy-egy kurzus, hogy fel lehet venni például a BME Villamosmérnöki és Informatikai karán a játékfejlesztést két szemeszteren át tartó tárgyként, még kevés ahhoz, hogy tényleges, állami szinten felkarolt utánpótlás-nevelésről beszéljünk. (...)

https://www.gamestar.hu/magyarjatek/mi-kell-ahhoz-hogy-te-is-jatekfejleszto-lehess-magyarorszagon-289937.html

 

hvg.hu - 2021-01-30

Alig fogható, mégis van digitális rádió Magyarországon

Nyilván egy kis mérnöki hiúság is volt amögött, hogy éppen december elsején – a magyar rádiózás napján, és miután szeptemberben az Antenna Hungária nagy feltűnést keltve lekapcsolta a kísérleti digitális rádió-műsorszórást –, indította hasonló tárgyú kis kísérletét a Műegyetem kutatócsoportja, Szombathy Csaba vezetésével. Fél éven át szól az adás a János-hegyről. (...)

https://hvg.hu/tudomany/20210130_digitalis_radio_magyarorszagon_drm

 

itbusiness.hu - 2021-01-30

Mindenki jól vizsgázott

BProf üzemmérnök-informatikus képzés a gyakorlatban

(...) A vállalatok ezzel informatikus utánpótlásukat is biztosíthatják, hiszen időben találkoznak a jövő minőségi szakembereivel.   Online egymásra találás A BME VIK a Schönherz Iskolaszövetkezettel karöltve egy évvel ezelőtt hirdette meg a foglalkoztatási lehetőséget a szakma vállalatai számára. „Kezdettől fogva nagy volt az érdeklődés, azzal együtt is, hogy újfajta képzésről volt szó”, mondja Lovas István, az iskolaszövetkezet vezetője. (...)

https://itbusiness.hu/technology/aktualis_lapszam/human/mindenki-jol-vizsgazott

 

444.hu - 2021-02-01

A magyar határtól 50 kilométerre szakadt szét Európa villamoshálózata

(...) „Innentől kezdve tehát azok az áramlások, amik Bosznia felől beérkeztek, nem tudtak továbbmenni innen sem északra, Pécs felé, sem nyugatra a másik horvát alállomás felé, és fordítva sem” – magyarázta Dr. Farkas Csaba, a BME Villamos Energetika Tanszékének adjunktusa. Így tehát annak a teljesítményáramlásnak, ami addig az ernestinovói alállomáson keresztül zajlott, új utakat kellett találnia. (...)

https://444.hu/2021/02/01/a-magyar-hatartol-50-kilometerre-szakadt-szet-europa-villamoshalozata

 

metropol.hu -2021-01-29

Íme a professzor pisztrángja, olvasónk receptje

Jakab László, a műegyetem tanára tudását nem csak a katedrán, de a konyhában is kamatoztatja, kérésünkre megosztotta velünk a szivárványos pisztráng receptjét. (…)

https://metropol.hu/eletmod/gasztronomia/ime-a-professzor-pisztrangja-olvasonk-receptje-186021/

 

bme.hu-2021.02.02.

Új tanszékkel gazdagodott a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar

A bővítésről, az újabb kari együttműködésekről és a távolléti oktatás tapasztalatairól beszélt a KJK dékánja.

„A magyarországi és nemzetközi vasútfejlesztések, a járműipari nagyvállalatok szakember-utánpótlási igénye és a kari kollégák indukálták a Vasúti járművek és járműrendszer-analízis Tanszék megalapítását, amellyel egyrészt a hallgatói érdeklődést szeretnénk erősíteni a szakterület iránt, másrészről kompetenciáik körét is szélesítjük” – osztotta meg a bme.hu-val Mándoki Péter, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) dékánja, egyúttal a 2013-ig létező, de most újra működő tanszék vezetője. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210202/Uj_tanszekkel_gazdagodott_a_Kozlekedesmernoki_es_Jarmumernoki_Kar

 

hirbalaton.hu - 2021-01-27 15:32

Balatoni konferencia a fenntarthatóságról

(...) Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke Dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács titkára és a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Környezetgazdaságtan Tanszékének adjunktusa A rendezvény időpontja:  2021. február 3. szerda, 14.00 óra – 15.30 óra A rendezvényen való részvétel lehetősége: online Technikai információk: Közvetlen link a rendezvényhez való csatlakozásra, a linkre kattintva lehetőség van automatikusan csatlakozni. (...)

http://www.hirbalaton.hu/balatoni-konferencia-a-fenntarthatosagrol/