Felvételi 2021, Online kari nyílt napok, Urban Rendezvous 2021, BME Z10 akcelerátor program

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. február 04. és február 10. között.

bme.hu-2021.02.03.

Válaszd a Műegyetemet, alakítsuk együtt a jövőt!

2021. február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatásba a továbbtanulni vágyóknak. A BME sokszínű képzéseiről és a felvételiről összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat.

Lezárult a felsőoktatási felvételi eljárás a 2021 februárjában induló keresztféléves képzésekre. Mint már évek óta mindig, most is a legtöbb hallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre nyert felvételt. Szűk két hét múlva pedig a 2021 szeptemberében induló osztatlan, alap- és mesterképzésekre történő jelentkezés határidejéhez érkezünk. A Műegyetem gazdag képzési kínálatáról az intézmény honlapján a Felvételizőknek menüpontban találhatók meg a legfontosabb információk, emellett érdemes a novemberi BME Nyílt Hétről készült összefoglaló cikkben elérhető kari honlapok, videók linkjére kattintva tájékozódni afelől, hogy oktatóink és hallgatóink elmondása szerint mi szükséges a sikeres felvételihez, a bennmaradáshoz és a diplomához.(..)

http://www.bme.hu/hirek/20210203/Valaszd_a_Muegyetemet_alakitsuk_egyutt_a_jovot?language=hu

 

bme.hu-2021.02.08.

Miért válaszd a Műegyetemet? Válaszolnak a BME volt diákjai

BME-s diplomával a karrierkezdés Forma 1-es csapattagként, nemzetközi járműgyártó nagyvállalat fejlesztőjeként, vezető építőipari vállalkozás mérnökeként is elképzelhető.

Hat kisfilmben mesélnek volt műegyetemi hallgatók az intézményi sikerekről és élményekről, a sokszínű közösségi életről, valamint a pályakezdésről, ami a műegyetemi képzésnek köszönhetően gyorsan lendületet vett.

https://www.bme.hu/hirek/20210208/Miert_valaszd_a_Muegyetemet_Valaszolnak_a_BME_volt_diakjai

 

eszakhirnok.com- 2021.02.09.

Felvételi 2021: Budapesti vagy Miskolci Egyetem? Dönts az egyetemek kisfilmjei alapján!

Hamarosan lezárul a felsőoktatási jelentkezési időszak, de még mindig tanácstalan vagy, hogy hol folytasd? Nem csoda, hiszen nemcsak azt kell eldöntened, milyen szakon szeretnél tanulni, de az sem mindegy, melyik egyetem mellett teszed le a voksod! Összegyűjtöttük a legnépszerűbb felsőoktatási intézmények rövidfilmjeit, amelyek segíthetnek a végső sorrend kialakításában. Sorozatunk harmadik részében a Miskolci Egyetem, a Mome és a Műegyetem videóit láthatod! (…)

A Műegyetem diplomája időtálló, az itt végzett hallgatók magas jövedelemre számíthatnak!

Ha úgy érzed, hogy nem csak hazánk, de Európa vezető vállalkozásainál szeretnél karriert építeni, akkor ne gondolkozz sokat, itt a helyed!

Itt választhatsz műszaki, informatikai, természettudományi, gazdaságtudományi, informatikai vagy társadalomtudományi képzési terület közül és biztos lehetsz benne, hogy az itt kapott tudás birtokában biztos megélhetésre számíthatsz! (...)

https://www.eszakhirnok.com/2021/02/09/felveteli-2021-budapesti-vagy-miskolci-egyetem-donts-az-egyetemek-kisfilmjei-alapjan/

https://unilife.hu/egyetem/20210208-felveteli-2021-budapesti-vagy-miskolci-egyetem-donts-az-egyetemek-kisfilmjei-alapjan.html

 

bme.hu-2021.02.05.

Online kari nyílt napok a Műegyetemen

A BME karai a 2021. február 15-i felsőoktatási felvételi jelentkezési határidő előtt is készülnek hasznos tájékoztatókkal, megkönnyítve a középiskolások pályaválasztási döntését. 

A jelentkezési határidő előtti napokban is feltehetik kérdéseiket a felvételizők, mert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyes karai online nyílt napokat szerveznek. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210204/Online_nyilt_napok_a_Muegyetemen?language=hu

 

bme.hu-2021.02.08.

„Séta az indukció körül” – Újabb látványos fizikai bemutató a TTK mesteroktatójától

Az online térbe átkerült népszerű műegyetemi kísérletsorozat újabb izgalmas epizódjának részesei lehettek a természettudomány iránt érdeklődő fiatalok.

„A fizika területének egy érdekes és absztrakt, a fiatalok számára interaktív formában könnyebben befogadható része az elektromágneses indukció” – indokolta legutóbbi rendezvényének témaválasztását a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézetének „Kísérletek, amelyeket látni kell!” című programsorozatának 10. jubileumi eseménye alkalmából az előadó, Härtlein Károly mesteroktató. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210208/Seta_az_indukcio_korul_Ujabb_latvanyos_fizikai_bemutato_a_TTK_mesteroktatojatol?language=hu

 

unilife.hu-2021.02.08.

Melyik egyetemen a legjobb a természettudomány képzés?

Mindig is lenyűgözött a számok világa és alig vártad, hogy kiszámolhasd a legbonyolultabb matekpéldákat az órán? Netán a fizika törvényei babonáztak meg gimnáziumban?

Vagy inkább az élőlények felépítésének és tulajdonságainak rejtelmei vonzottak?

Ha legalább az egyik kérdésre igen a válaszod, akkor te is reálos beállítottságú vagy és a természettudomány képzési terület a legmegfelelőbb számodra. (…)

https://unilife.hu/egyetem/20210208-melyik-egyetemen-a-legjobb-a-termeszettudomany-kepzes-mutatjuk.html

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

index.hu-2021.02.04.

Az informatikusok keresnek legjobban a felsőoktatási képzés elvégzése után

Az informatikai területen alap- és mesterképzésen végzett hallgatók kapják átlagosan a legnagyobb bruttó jövedelmet, legalábbis a 2017–2018-as tanévben abszolutóriumot szerzők közül – derül ki a diplomantul.hu oldalon található 2020-as kutatásból.

Az alapképzésen részt vevők 487 775 forint bruttó átlagjövedelmet kapnak kezdő fizetésként, ez az adott tanévben 1885 hallgatót jelent. Közülük is kiemelkednek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói (346 diák) 606 904 forinttal, akiknek átlagosan 0,93 hónapot kell várniuk az első munkavégzésig. (…)

https://index.hu/gazdasag/2021/02/04/atlagkereset_felsooktatasi_kepzes_elvegzese_utan/

 

hirado.hu-2021.02.07.

Baktériumokkal tisztítanák meg a szennyezett talajt magyar kutatók

Az ELTE és a BME közösen két piaci szereplővel, a Fermentia Kft. és a ELGOSCAR–2000 Kft. közreműködésével a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával megvalósuló projektben fejleszt ki a gyakorlatban is alkalmazható olyan oltóanyagot, amely egy esetleges talajszennyezés esetén a természet példáján, a többi között baktériumokkal tisztítja meg a területet.(…)

https://hirado.hu/tudomany-high-tech/zold/cikk/2021/02/05/bakteriumokkal-tisztitanak-meg-a-szennyezett-talajt-magyar-kutatok

https://infostart.hu/tudomany/2021/02/08/szigetszentmiklosi-olajszennyezes-bakteriumokkal-es-feherjekkel-tisztitanak-a-talajt

https://greendex.hu/magyar-kutatok-feherjekkel-es-bakteriumokkal-kezelnek-a-szennyezett-talajokat/

 

 

mult-kor.hu-2021.02.05.

Magyar építészek megvalósulatlan törökországi terveiből nyílt kiállítás Ankarában

Az Oszmán Birodalom kései és az 1923-ban kikiáltott Török Köztársaság korai időszakában készített, de meg nem valósult magyar építészeti tervekről nyílt csütörtökön kiállítás az ankarai Kortárs Művészetek Központjában (Çağdaş Sanatlar Merkezi). (…) A kiállításon felsorakoztatott munkák közül az egyik legjelentősebb Vágó Józsefé volt, aki 1937-ben indult a harmadik, és egyben jelenlegi nemzetgyűlés tervpályázatán. Kovács Máté Gergő építészmérnök, a tárlat egyik kurátora az MTI-nek elmondta, hogy bár a parlament nem a magyar tervező elképzelései alapján valósult meg, mégis volt magyar vonatkozása, mert a kivitelezés irányításán a nagyváradi születésű Hillinger Ferenc is dolgozott.

Kovács Máté Gergő érdekességként hozzátette: Mustafa Kemal Atatürk, a köztársaság alapítója ankarai síremlékének, az Anitkabirnak a tervpályázatán az egyik zsűritag szintén magyar volt, Weichinger Károly építész, a Budapesti Műszaki Egyetem egykori professzora. (…)

https://mult-kor.hu/magyar-epiteszek-megvalosulatlan-trkorszagi-terveibol-nyilt-kiallitas-ankaraban-20210205

https://www.octogon.hu/epiteszet/oszman-torok-evtizedek-magyar-epiteszeti-terveirol-nyilt-kiallitas/

https://kultura.hu/a-torok-koztarsasag-elso-evtizedeinek-magyar-epiteszeti-terveirol-nyilt-kiallitas-ankaraban/

https://www.prae.hu/index.php?aid=38205&route=news%2Fnews

 

bme.hu- 2021.02.09.

„Nemcsak egy közintézményt, hanem az izlandi tájra érzékeny épületet terveztünk”

Műegyetemi építészmérnök páros földbe süllyesztett vulkánmúzeum-terve minősült a legjobbnak egy nemzetközi pályázaton.

„Az érintetlen természeti környezet szépségeinek megőrzése mellett egy modern, innovatív és interaktív komplexum megalkotására törekedtünk. A terület vadregényessége, rajzolata és az Izlandra jellemző rideg időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás tette különlegessé számunkra ezt a projektet. Ügyeltünk a tájépítészetre jellemző részletgazdagság kidolgozására, valamint az épített környezetre való rezonálásra is” – mutatták be elképzelésüket a bme.hu-nak az Új-Zélandon élő Iszák Bálint és Györgyi Csenge műegyetemi építészmérnökök, miután „The Windows Of Hverfjall” című tervükkel megnyerték a Bee Breeders felhívását. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210209/Nemcsak_egy_kozintezmenyt_hanem_az_izlandi_tajra_erzekeny_epuletet_terveztunk

 

epiteszforum.hu-2021.02.08.

Urban Rendezvous 2021 – Recovery: Vissza a városba? – online kerekasztal beszélgetés

Csütörtökön ismét Budapest kerül fókuszba az este hattól kezdődő, Vissza a városba? című online kerekasztal beszélgetésen, melynek szakmai résztvevői nyíltan járják körül a nagyvároshoz kapcsolódó kérdéskörök széles skáláját. (…)

https://epiteszforum.hu/urban-rendezvous-2021-recovery-vissza-a-varosba--kerekasztal-beszelgetes

 

 

octogon.hu-2021.02.08.

DOCONF2021: Facing Post-Socialist Urban Heritage

A BME Urbanisztika Tanszéke által rendezett konferencia felhívása.

A BME Építészmérnöki Karának Urbanisztika Tanszéke immár negyedik alkalommal rendezi meg az angol nyelvű doktori / posztdoktori konferenciáját; építészeti, tájépítészeti, valamint városépítészeti témakörben. A konferencia szervezői „Facing Post-Socialist Urban Heritage” (Szembenézés a posztszocialista városi örökséggel) témában várják az absztraktokat, melyek leadási határideje 2021. március 31., a konferenciát pedig október 9-10-én rendezik meg Budapesten. (…)

https://www.octogon.hu/epiteszet/doconf2021-facing-post-socialist-urban-heritage/

 

 

bme.hu-2021.02.05.

Lépéselőnyben az egyetemi innovációs műhelyek – Egyéves a BME Z10

Az egyetemi inkubátorok, akcelerátorok és innovációs központok adnak lendületet a feltörekvő technológiáknak, így történik ez Magyarország egyik első egyetemi startup centrumában.A felsőoktatás szerepe az utóbbi évtizedekben látványosan megváltozott. Az oktatás és kutatás mellé egy harmadik misszió, a külvilággal való szorosabb kapcsolatok kiépítése is felzárkózott. A harmadik misszió ernyőfogalom, egyebek mellett ide sorolható a kutatási eredmények piaci hasznosítása, azaz a technológia és tudástranszfer, a társadalmi és vállalati együttműködések kiszélesítése, és nem utolsósorban a startup vállalkozások támogatása. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210205/Lepeselonyben_az_egyetemi_innovacios_muhelyek_Egyeves_a_BME_Z10?language=hu

https://napigazdasag.com/komoly-lepeselonyben-az-egyetemi-innovacios-muhelyek/

https://autopro.hu/techtogether/komoly-lepeselonyben-az-egyetemi-innovacios-muhelyek/464560

https://napigazdasag.com/eddig-175-millio-forint-befektetest-kaptak-a-bme-inkubacios-programjaba-bekerult-startupok-uj-jelentkezoket-varnak/

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/tizenot-startup-kerult-be-a-bme-inkubacios-programjaba-3537280/

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210204_bme_s_startupperek_mar_egyetem_mellett_is_vallalkozhatnak_a_hallgatok?fbclid=IwAR0BGylYLxtJg9usUzYKf4mT5WXsL_9xoeleq8Lg_yVcsSr2goJHOWAt3i0

https://www.octogon.hu/epiteszet/15-startup-kerult-be-a-bme-inkubacios-programjaba/

https://24.hu/fn/uzleti-tippek/2021/02/04/bme-z10-startup-inkubacios-program/

https://webradio.hu/hirek/gazdasag/tizenot-startup-kerult-be-a-bme-inkubacios-programjaba

https://forbes.hu/uzlet/eddig-175-millio-forint-befektetest-kaptak-a-bme-inkubacios-programjaba-bekerult-startupok-uj-jelentkezoket-varnak/

https://www.hrportal.hu/c/tizenot-startup-kerult-be-a-bme-inkubacios-programjaba-20210204.html

http://www.mmonline.hu/cikk/hamarosan-indul-a-bme-uj-akcelerator-programja/

https://pow.hu/news/hamarosan-indul-a-bme-uj-akcelerator-programja/

https://www.hrportal.hu/c/tizenot-startup-kerult-be-a-bme-inkubacios-programjaba-20210204.html

http://profitline.hu/hircentrum/hir/425486/Tizenot-startup-kerult-be-a-BME-inkubacios-programjaba

https://iotzona.hu/kozszolgaltatas/tizenot-startup-jutott-be-a-bme-inkubacios-programjaba

http://startuponline.hu/hamarosan-indul-a-bme-z10-uj-akcelerator-programja/

https://kamaraonline.hu/tizenot-startup-kerult-be-a-bme-inkubacios-programjaba/

https://www.muszaki-magazin.hu/2021/02/07/fiek-egyetemi-innovacios-muhelyek/

 

portfolio.hu- 2021.02.04.

Új munkahelyeket teremthetnek az egyetemi vállalkozások

A hazai egyetemek növekvő gazdasági szerepvállalása jól illeszthető az innovációt megelőző technológia inkubációhoz, amely során védett környezetben tudják a hallgatók kipróbálni, fejleszteni, tesztelni a technológiájukat. Magyarországon az Innovációs és Technológiai Minisztérium kilenc Science Park (tudományos innovációs park) létrehozását tervezi, melyek egyike a BME részvételével jön létre.

A Műegyetemen mintegy 30 ezer négyzetméter (6 futballpályányi) korszerű laboratóriumi háttér áll rendelkezésre, összesen 67 olyan labort működtet az intézmény, amely piaci kutatás-fejlesztési megrendeléseket tud fogadni. Az infrastruktúra nem sokat ér emberek nélkül, a BME tudásbázis magját a több mint 21 ezer fős oktatói-hallgatói szakmai közösség és az egyetem szerteágazó (állami, vállalati, nonprofit) kapcsolatrendszere jelenti.(…)

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210204/uj-munkahelyeket-teremthetnek-az-egyetemi-vallalkozasok-468322?fbclid=IwAR33KvSMj_x1WPa79hwVRnFta3SbZyYoRXqZbaI2CHq-9gqQi3hK5xNtaaA

 

 

bme.hu-2021.02.10.

Ha startupot indítanál, jelentkezz a BME Z10 akcelerátor programba!

Ötletet, csapatot Te hozol, mi 5 hét alatt felkészítünk befektetésre.

A BME Z10 akcelerátor egy vállalkozói képzés. Öt héten át a hallgatók mentorok és szakemberek segítségével igazítják ötleteiket a valós piaci igényekhez. A végén befektetők előtt bemutatkoznak és a legjobbak befektetési ajánlatot is kaphatnak.

A jelentkezési határidő: 2021. február 28.

A Z10 akcelerátor programja korai szakaszban lévő, gyors növekedésre alkalmas projekteknek oktatást, mentorálást és tőkebevonási lehetőséget biztosít a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). Célja lerövidíteni a piacra lépéshez szükséges időt és felkészítse a csapatokat a befektetés megszerzésére.

https://www.bme.hu/hirek/20210210/Ha_startupot_inditanal_jelentkezz_a_BME_Z10_akcelerator_programba

 

 

infostart.hu-2021.02.07.

Az elektromobilitás olyan, mint a ketchup: jön majd, de nem tudni, mikor és mennyi

Szalay Zsolt, a BME gépjármű-technológiai tanszékvezetője szerint az önvezető járművek helyközi viszonylatban kezdik meg a létüket, míg a villanyautók otthonai távlatilag a városok lehetnek.

A jelenleginél sokkal kevesebb autót szeretne látni Európa városaiban a Greenpeace, szemük előtt egy "autómentes város" képe lebeg húsz év távlatában. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépjármű-technológiai tanszékvezetője, Szalay Zsolt az InfoRádióban azonban úgy vélekedik, ez hosszabb folyamat lesz, és az autonóm közlekedés először inkább az autópályákon jelenik majd meg. (..)

https://infostart.hu/gazdasag/2021/02/07/az-elektromobilitas-olyan-mint-a-ketchup-jon-majd-de-nem-tudni-mikor-es-mennyi

 

 

szekesfehervar.hu-2021.02.05.

Egyedüli egyetemi képviselőként lett PIT tag az Óbudai Egyetem rektora

(…) A PIT további tagjai: Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese, Benczúr András a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet kutatólaboratórium-vezetője, Boa László a Mesterséges Intelligencia Koalíció munkacsoport vezetője, valamint Miklós Dezső, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet képviseletében. A szakmai felügyelőbizottság tagja: Jakab Roland az Ericsson Magyarország regionális igazgatója, Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai karának dékánja és Szászi István a Robert Bosch Kft. Budapesti Fejlesztési Központjának vezetője. (…)

https://www.szekesfehervar.hu/egyeduli-egyetemi-kepviselokent-lett-pit-tag-az-obudai-egyetem-rektora

 

 

magyarnarancs.hu-2021.02.07.

Nehezebben találok munkát, amiért online végeztem el az egyetemet?

A hallgatóknak proaktívabbaknak kell lenniük az online oktatás időszakában, de a cégek továbbra sem az oktatás jellegére fókuszálnak elsősorban.

A legtöbb hazai felsőoktatási intézmény úgy döntött, hogy az idei első félévet online oktatás kereteiben indítja el. Ez azt jelenti, hogy a Semmelweis Egyetemen, a Corvinuson, az ELTE-n, a BME-n és számos vidéki egyetemen akár három félévet is digitálisan végeznek el a hallgatók, és még nem látni a járvány végét. (..)

https://magyarnarancs.hu/belpol/nehezebben-talalok-munkat-amiert-online-vegeztem-el-az-egyetemet-235684

 

 

mult-kor.hu-2021.02.05.

Boncolás, Marx-szobor, tornabemutató: mozaikok az múlt század egyetemi mindennapjaiból

(…)A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 1782-es alapításával az első olyan intézmény, amely egyetemi keretek között, egyetemi struktúrában folytatott mérnökképzést. Az egyetemalapítás a két világháború között is folytatódott. A mai Corvinus Egyetem elődje az 1920-ban felállított Királyi Magyar Tudományegyetemi Közgazdaságtudományi Kar volt, amely 1953-ban Marx Károly nevét vette fel.(…)

https://mult-kor.hu/boncolas-marx-szobor-tornabemutato-mozaikok-az-mult-szazad-egyetemi-mindennapjaibol-20210205