Kettős diploma lehetősége, Pro Progressio, Bank to the Future

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. február 10. és február 17. között.

unilife.hu-2021.02.14.

Az online oktatás kulisszatitkai – videó

Sreaming rendszert épített ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara 2020 őszére. Ez lehetővé teszi, hogy az előadásokat, akár több teremben is hallgathassák a diákok. Így a kötelező távolságtartást is be lehet tartani, és távolléti oktatás esetén a rendszer alkalmazásával a tanteremben tartott előadás online közvetítésére, rögzítésére is van lehetőség. (…)

https://unilife.hu/egyetem/20210212-az-online-oktatas-kulisszatitkai-video.html

http://www.bme.hu/hirek/20210215/Kisfilm_a_muegyetemi_online_oktatas_kulisszatitkairol

 

magyarhirlap.hu-2021.02.15.

Több mint ötezer keresztféléves hallgató kezdheti meg felsőfokú tanulmányait

Mintegy hatezer jelentkezőből 5231-en jutottak be egyetemre, főiskolára vagy felsőoktatási szakképzésre, tavalyhoz képest ezerrel több hallgató szerepelt sikeresen a keresztféléves felvételin. Az adatok szerint egyre népszerűbbek a mesterképzések, az informatikai és műszaki szakok – jelentette be Schanda Tamás. (…) A tavalyi adatokhoz képest összességében is nőtt a műszaki és informatikai pálya iránt érdeklődők száma, 1938-an kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat ezeken a képzési területeken. A legtöbb jelentkező (1138) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre jutott be, a sorban az Eötvös Loránd Tudományegyetem következik 613, majd a Szent István Egyetem 544, és a Debreceni Egyetem 448 felvett jelentkezővel. (…)

https://magyarhirlap.hu/belfold/20210211-tobb-mint-otezer-keresztfeleves-hallgato-kezdheti-meg-felsofoku-tanulmanyait

https://jnsz.hu/aktualis/2021/02/tobb-mint-otezer-keresztfeleves-hallgato-kezdheti-meg-felsofoku-tanulmanyait-februartol

https://bacsmegye.hu/megye/2021/02/tobb-mint-otezer-keresztfeleves-hallgato-kezdheti-meg-felsofoku-tanulmanyait-februartol

https://nogradhont.hu/aktualis/2021/02/tobb-mint-otezer-keresztfeleves-hallgato-kezdheti-meg-felsofoku-tanulmanyait-februartol

http://www.sajomente.hu/reszletek/hirek/110131

https://webradio.hu/hirek/belfold/itm-tobb-mint-otezer-keresztfeleves-hallgato-kezdheti-meg-felsofoku-tanulmanyait-februartol

http://mti.hu/Pages/news.aspx?lang=hun&newsid=1008030

http://www.vg.hu/kozelet/oktatas/tobb-mint-otezer-keresztfeleves-hallgato-kezdi-meg-tanulmanyait-3551572/

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20210211-tobb-mint-otezer-keresztfeleves-hallgato-kezdheti-meg-felsofoku-tanulmanyait

 

unilife.hu-2021.02.15.

Külföldi intézménytől szeretnél diplomát? Ez itthonról is lehetséges! Tudj meg többet a kettős diploma lehetőségéről!

A Fudan Hungary University magyar és magyar-kínai kettős diplomát adhat, elsősorban gazdálkodástudományi, a későbbiekben pedig műszaki és orvosi képzéseken. A világ legjobb egyetemei között számontartott Fudan Egyetemen már magyar fiatalok tanulhatnak, de más hazai egyetemek is bőséges kínálatot adnak! (…)

A BME együttműködésével nívós európai országokban tanulhatnak a hallgatók, többek között Pisában, Erlangenben, Isztambulban, Párizsban, Madridban, és Bukaresten is. (…)

https://unilife.hu/egyetem/20210215-kulfoldi-intezmenytol-szeretnel-diplomat-ez-itthonrol-is-lehetseges-kettos-diploma.html

 

 

bme.hu-2021.02.15.

„Speciális eljárásunkkal energiatakarékos és olcsóbb a közvilágítás”

A műegyetemi kutatók innovációja a Pro Progressio Alapítvány legrangosabb díját érdemelte ki.

„A pályázatra olyan lezárt kutatásokkal lehetett pályázni, amelyeknek eredménye már gazdasági hasznot hozott vagy hasznosítása nagyon előrehaladott állapotban van, és a mi projektünk ilyen volt” – ismertette a bme.hu kérdésére Hórvölgyi Zoltán, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) egyetemi tanára, dékánhelyettese, a Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék (FKAT) Kolloidkémiai Csoportjának vezetője, miután kollégáival kidolgozott speciális módszerért – megosztva – elnyerte a BME Pro Progressio Alapítványának legutóbbi Innovációs Díját. A professzor munkatársaival az utcai LED-világítás hatékonyságának növelését érte el kolloidszerkezetű, mindössze 100 nm vastag bevonatok alkalmazásával.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20210215/Specialis_eljarasunkkal_energiatakarekos_es_olcsobb_a_kozvilagitas

 

 

bme.hu-2021.02.11.

„A BME multidiszciplináris tudására épül a hálózati rendszereket segítő innovációnk”

Telekommunikációs működési anomáliák jelzésére szolgáló fejlesztés nyerte el legutóbb a BME Pro Progressio Alapítványának Innovációs Díját. „Évekig dolgoztunk azon, hogy a telekommunikációs hálózatokban megjelenő hibákat amilyen hamar csak lehet egy automatizmus ismerje fel, és ne kelljen a mérnököknek, operátoroknak a sok adat között elveszniük. A 2017-ben indult munkában Kovács Edith Alice, a BME Természettudományi Kar Matematika Intézet Differenciálegyenletek Tanszék vezetőjének ötlete volt, hogy az ún. kopulákat használjuk fel a feladathoz” – ismertette a Nokia Solutions and Networks  “Research Cooperation on Network State Transition Modelling and Prediction” című projektmegállapodás keretében megvalósult kutatás-fejlesztési, innovációs program célját Molontay Roland, a BME Természettudományi Karon működő Sztochasztika Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa, a Human and Social Data Science Lab (HSDSLab) vezetője.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20210211/A_BME_multidiszciplinaris_tudasara_epul_a_halozati_rendszereket_segito_innovacionk

 

 

bme.hu-2021.02.16.

Indulj a BME és az MNB  Bank to the Future  újabb versenyén!

A Műegyetem és a Magyar Nemzeti Bank közös felhívása a leginnovatívabb hallgatóknak szól.

A Bank to the Future versenyre olyan diákok jelentkezését várják, akiket érdekel a pénzügyi tudatosság és van ötletük, egyúttal szívesen fejlesztenének egy web-alapú játékot a Digitális Diákszéf applikációba.

Pályázatot nyújthat be valamennyi 3 vagy 4 fős csapat, amelyek minden tagja a 2020/2021. tanév 2. félévében a BME bármely karának teljes idejű vagy részidős, alap-, mester-, vagy osztatlan képzésben részt vevő, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatója. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210216/Indulj_a_BME_es_az_MNB_Bank_to_the_Future_ujabb_versenyen

 

metropol-2021.02.15.

Ma éjfélig jelentkezhetünk az egyetemekre

Keretes: Top5 szakok 2020-ban

    Gazdálkodás és menedzsment – BCE-GTK: 427, ELTE: 405, SZTE-GTK: 400

    Kereskedelem és menedzsment – BCE-GTK: 436, DE_GTK: 400, OEK:400

    Pszichológia: ELTE-PPK: 444, PPKE-BTK: 460, SZTE-BTK: 437

    Mérnökinformatikus: BME-VIK: 374, DE-IK: 280, OE-AMK: 280

    Turizmus-vendéglátás: BGE-KVIK: 400, DE-IK: 400, SZTE-GTK: 400

https://metropol.hu/aktualis/ez-lesz-ma-mutatjuk-a-nap-legfontosabb-esemenyeit-66-207913/

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

linker.hu-2021.02.10.

Magyar kutatók baktériumokkal és proteinekkel tisztítanák a szennyezett talajt

Az ELTE és a BME két piaci szereplővel, a Fermentia Kft. és az ELGOSCAR-2000 Kft. közreműködésével olyan oltóanyagot fejlesztett ki, amellyel a talajszennyezés mértékét enyhíteni lehet. (…)

https://liner.hu/magyar-kutatok-bakteriumokkal-es-proteinekkel-tisztitanak-a-szennyezett-talajt/

 

iho.hu-2021.02.15.

A vasútfejlesztésekre válaszul indul új tanszék a Műegyetemen

A magyarországi és nemzetközi vasútfejlesztések, a járműipari nagyvállalatok szakember-utánpótlási igényére reagálva Vasúti járművek és járműrendszer-analízis Tanszéket alapított a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara.

– A magyarországi és nemzetközi vasútfejlesztések, a járműipari nagyvállalatok szakember-utánpótlási igénye indokolta a Vasúti járművek és járműrendszer-analízis Tanszék megalapítását, amellyel egyrészt a hallgatói érdeklődést szeretnénk erősíteni a szakterület iránt, másrészről kompetenciáik körét is szélesítjük – mondta Mándoki Péter, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar dékánja. (…)

https://iho.hu/hirek/a-vasutfejlesztesekre-valaszul-indul-uj-tanszek-a-muegyetemen

 

vasarhely24.com-2021.02.15.

Magyarok dolgoznak a gépen, ami fel fogja törni a rák kódját

(…)– Az Oncompass Medicine jelenleg egy ötvenfős vállalat. Minden munkatársunk magyar, nagyon sok, nagyon okos embert sikerült találnunk. Többségük biológus, molekuláris biológus, molekuláris infobionikus. Munkatársaink közül többen az ELTE-n és más egyetemeken biológusként, a BME-n biomérnökként, a Semmelweis Egyetemen orvosként tanultak. Több munkatársunk a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán szerzett diplomát, és vannak klasszikus informatikusok is közöttünk. Hazahoztunk az Egyesült Államokból, a Berkeley Egyetemről genetikai tanácsadót, a német Heidelbergi Egyetemről molekuláris biológust.(…)

http://www.vasarhely24.com/belfold/magyarok-dolgoznak-a-gepen-ami-fel-fogja-torni-a-rak-kodjat

https://hirado.hu/tudomany-high-tech/orvostudomany/cikk/2021/02/15/magyarok-dolgoznak-a-gepen-ami-fel-fogja-torni-a-rak-kodjat

 

newtechnology.hu – 2021.02.14.

Lépéselőnyben az egyetemi innovációs műhelyek

(…) Az egyetemi inkubátorok, akcelerátorok és innovációs központok adnak lendületet a feltörekvő technológiáknak.

Magyarországon az Innovációs és Technológiai Minisztérium kilenc Science Park (tudományos innovációs park) létrehozását tervezi, melyek egyike a BME részvételével jön létre.

A Műegyetemen mintegy 30 ezer négyzetméter (6 futballpályányi) korszerű laboratóriumi háttér áll rendelkezésre, összesen 67 olyan labort működtet az intézmény, amely piaci kutatás-fejlesztési megrendeléseket tud fogadni. Az infrastruktúra nem sokat ér emberek nélkül, a BME tudásbázis magját a több mint 21 ezer fős oktatói-hallgatói szakmai közösség és az egyetem szerteágazó (állami, vállalati, nonprofit) kapcsolatrendszere jelenti.(…)

http://newtechnology.hu/lepeselonyben-az-egyetemi-innovacios-muhelyek/

 

insiderblog.hu – 2021.02.11.

15 startup került be a BME inkubációs programjába

A csapatok eddig mintegy 175 millió forint befektetéshez jutottak. A felsőoktatás szerepe az utóbbi évtizedekben látványosan megváltozott. Az oktatás és kutatás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a kutatási eredmények piaci hasznosítása, azaz a technológia és tudástranszfer, a társadalmi és vállalati együttműködések kiszélesítése, és nem utolsósorban a startup vállalkozások támogatása. Az egyetemi inkubátorok, akcelerátorok és innovációs központok lendületet adnak a feltörekvő magyar egyetemistáknak. (…)

http://insiderblog.hu/blogzine/2021/02/11/15-startup-kerult-be-a-bme-inkubacios-programjaba/

 

hirado.hu-2021.02.13.

Az első magyar műhold egy új korszak kezdetét jelezte

A kilenc évvel ezelőtt, 2012. február 13-án felbocsátott, teljes egészében magyar fejlesztésű Masat–1 műhold sikeres működése megalapozta az utóbbi idők magyar űripari fejlesztéseit is.

A magyar űrkutatás történetének egyik fontos mérföldköve volt, amikor 2012. február 13-án sikeresen Föld körüli pályára állt az első magyar készítésű műhold, a Masat–1. A hordozórakétát a francia Guyanai Kourou melletti űrközpontból lőtték fel, ez volt az Európai Űrügynökség új Vega hordozórakétájának első küldetése. A történelmi eseményt hosszas magyarországi előkészítő munka előzte meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.   (…)

https://hirado.hu/tudomany-high-tech/urkutatas/cikk/2021/02/12/az-elso-magyar-muhold-egy-uj-korszak-kezdetet-jelezte

 

millasreggeli.hu-2021.02.11.

Pandémia vs. villamosenergia, aranyköpés, szárnyaló Toyota

Mit okozott a pandémia a villamosenergia ellátásban? – Aszódi Attila, BME egyetemi tanára. ARANYKÖPÉS: Szilárd Leó. FUTÓMŰ: Koronavírus ellenére komoly profit a Toyotánál. Megelőzte a Volkswagent is. – Várkonyi Gábor, autós szakértő (…)

https://millasreggeli.hu/podcast/pandemia-vs-villamosenergia-aranykopes-szarnyalo-toyota/

 

noklapja.hu-2021.02.15.

A műanyag lebontható! Két magyar lány és világraszóló találmányuk története

Műanyag mindenhol. Földben, vízben, levegőben, legutóbbi hírek szerint a méhlepényben is. Két tehetséges és elszánt magyar lánynak volt elképzelése a megoldásra, el is kezdtek dolgozni rajta. Támogatás nélkül, saját pénzből egy eldugott, kezdetleges laborban. És sikerült!(…)

https://www.noklapja.hu/hetilap/2021/02/15/nok-lapja-elettortenet-muanyaglebontas-levay-krisztina-madaras-liz/

 

computerworld.hu- 2021.02.15.

IDC: adatból legyen érték

(…) A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig 2017 óta használja az Oracle Cloud szolgáltatásait, szuperszámítógépes, mesterségesintelligencia- és önvezérlő technológiáit. A legújabb közülük, az Oracle Database 21c verziója idén januárban mutatkozott be.(…)

https://computerworld.hu/tech/idc-adatbol-legyen-ertek-290351.html

 

demokrata.hu - 2021.02.14.

Autonóm halálosztók

(…) tavaly a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara és a Honvédelmi Minisztérium közös munkáról írt alá keretmegállapodás többek között autonóm irányítású katonai drónok és off-road járművek fejlesztéséről. (…)

https://demokrata.hu/vilag/autonom-halalosztok-346267/

 

 

ujegyenloseg.hu – 2021.02.12.

Népességnövekedés – sokan vagyunk vagy kevesen?

Több kutató is azt jósolja, hogy előbb-utóbb több ember lesz a Földön, mint amennyit az eltartani képes. De így van ez? Mitől függ, hogy hány embert tud eltartani a bolygónk? Kell-e szabályoznunk a népességnövekedést, és ha igen, milyen módszerekkel? Az adásban Gébert Judit e kérdéskört járja végig beszélgetőtársával, Ijjas Flórával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszékének oktatójával. (…)

https://ujegyenloseg.hu/nepessegnovekedes-sokan-vagyunk-vagy-kevesen/

 

bme.hu-2021.02.16.

Elhunyt Gyulai József, a BME VIK professor emeritusa, Széchenyi-díjas fizikus, akadémikus

A nemzetközi hírű tudós méltósággal viselt, hosszú, súlyos betegség után 2021. február 12-én hunyt el.

Gyulai József Széchenyi-díjas fizikus, az MTA rendes tagja, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar professor emeritusa, Hódmezővásárhely díszpolgára 88. életévében hunyt el.

A tudósnemzedékek nevelőjeként tisztelt professzor gazdag munkássága számos ponton kapcsolódik a Műegyetemhez.

Gyulai Józsefet 2013-ban részesítette a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Kari Tanácsa az Elektronikus Eszközök Tanszéke előterjesztésére professzor emeritus címben, hogy szakmai tanácsaival és nemzetközi tapasztalataival segítse az új félvezető laboratóriumot, valamint az akkor induló Smart Systems Integration (SSI) Erasmus Mundus kurzust.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20210216/Elhunyt_Gyulai_Jozsef_a_BME_VIK_professor_emeritusa_Szechenyi_dijas_fizikus_akademikus

http://www.atv.hu/belfold/20210214-meghalt-gyulai-jozsef-szechenyi-dijas-fizikus-az-mta-rendes-tagja/hirkereso

https://168.hu/itthon/elhunyt-gyulai-jozsef-szechenyi-dijas-fizikus-200012

https://librarius.hu/2021/02/15/elhunyt-gyulai-jozsef/

https://www.autoszektor.hu/hu/content/meghalt-gyulai-jozsef-szechenyi-dijas-fizikus-az-mta-rendes-tagja

https://infostart.hu/tudomany/2021/02/14/meghalt-gyulai-jozsef-szechenyi-dijas-fizikus-az-mta-rendes-tagja

https://pestisracok.hu/meghalt-gyulai-jozsef-szechenyi-dijas-fizikus-az-mta-rendes-tagja/

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/gyulai-jozsef-szechenyi-dijas-fizikus-elhunyt-gyasz/6crwmk3?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

https://index.hu/belfold/2021/02/15/gyulai_jozsef_halal/

https://24.hu/kozelet/2021/02/14/meghalt-gyulai-jozsef-szechenyi-dijas-fizikusunk/