MI kutatás,Magyar építészek tervei Ankarában, Járművezetési olimpia

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. február 24. és március 03. között.

hirado.hu-2021.02.26.

 

Mesterséges intelligencia

Néhány év alatt robbanásszerű fejlődésen ment keresztül az ágazat. Levendovszky János, tudományos és innovációs rektorhelyettes; Budapesti Műszaki Egyetem.

https://hirado.hu/videok/mesterseges-intelligencia

 

bitport.hu-2021.02.24.

A BME-n vesz lendületet az intelligens technológiák fejlesztése

Megkezdték a munkát a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium kutatócsoportjai, a BME közleménye szerint az MI kutatásának bizonyos szegmenseiben Magyarország is könnyen az európai élmezőnybe kerülhet.

https://bitport.hu/a-bme-n-vesz-lenduletet-az-intelligens-technologiak-fejlesztese

https://www.origo.hu/gazdasag/20210223-mesterseges-intelligencia-a-gazdasag-egyik-kulcsagazata.html

https://uzletem.hu/iparitinnovacio/a-mesterseges-intelligencia-a-hazai-gazdasag-egyik-kulcsagazata

http://gyartastrend.hu/cikk/ai__a_kulcsagazat

https://www.portfolio.hu/premium/20210218/mit-varhatunk-a-jovo-intelligens-technologiaitol-470318

 

 

inno-sapiens.simplecast.com – 2021.03.03.

Digitális korszakváltás az építőiparban

Mit jelent a digitális technológia az építészetben? Hogyan változtatja meg a tervezés, az építkezés és később az üzemeltetés folyamatát az, hogy minden modellezhető digitálisan? Ebben az epizódban Dr. Lovas Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építőmérnöki karának oktatási dékánhelyettese, Ritter Ádám a Moratus műszaki igazgatója és Joó Attila, a BME Hidak és Szerkezetek tanszékének docense beszélget Joós Andreával.

https://inno-sapiens.simplecast.com/episodes/digitalis-korszakvaltas-az-epitiparban

 

urvilag.hu-2021.03.01.

Űrmérnök mesterképzés 2022

Hazánkban elsőként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán indulhat űrmérnöki mesterképzés 2022 tavaszán.

A Műegyetemen évtizedek óta kutatóműhelyek egész sora végez űrkutatással kapcsolatos tevékenységet az elméleti kutatástól a különféle eszközök és szolgáltatások gyakorlati megvalósításán át az űrtechnológiai és űrfizikai ismeretek oktatásáig.

https://www.urvilag.hu/magyar_korszeru_oktatas/20210301_urmernok_mesterkepzes_2022

 

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

bme.hu-2021.02.25.

Magyar építészek oszmán-török területre készült terveit mutatták be Ankarában

A török fővárosban látogatható kiállítás létrejöttét a Műegyetem is segítette.

„Az Oszmán Birodalom kései és az 1923-ban kikiáltott Török Köztársaság korai időszakában készített, de meg nem valósult magyar építészeti tervek állnak az ankarai Kortárs Művészetek Központjában nyílt tárlat fókuszában, amely egyúttal a korszak magyar-török és német-török építészeti kapcsolatok széles körű történetébe is betekintést nyújt” – ismertette Kovács Máté Gergő építészmérnök, BME Építészmérnöki Kar (ÉPK) Építészettörténeti és Műemléki Tanszék tudományos munkatársa, a rendezvény egyik kurátora, elmondva azt is, hogy a helyszínen felsorakoztatott dokumneumok közül számos olyan, egykori jelentős építész törökországi terveit, illetve munkáit mutattuk be, akik a Műegyetem elődintézményeiben tanultak, vagy tanítottak. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210225/Magyar_epiteszek_oszman_torok_teruletre_keszult_terveit_mutattak_be_Ankaraban

 

bme.hu-2021.02.26.

„Hasznos eszközök sora épül a kvantumoptikai jelenségekre”

A BME TTK Science Campus online térbe átkerült programján a fényre épülő alkalmazások rejtelmeit mutatta be a Fizikai Intézet kutatója.

„A fény és a különféle anyagok kölcsönhatása során számos érdekes jelenség játszódik le: a fluoreszencia, a kétfotonos abszorpció, az indukált emisszió, valamint a spontán parametrikus lekonverzió: mindezek hasznos eszközeink alapját képezik” – vázolta fel kutatásainak témáit Sarkadi Tamás, a BME TTK Fizikai Intézet Atomfizika Tanszékének egyetemi docense, aki a TTK Science Campus rendezvénysorozatának keretében tartott élő, online ismeretterjesztő előadást a középiskolás diákoknak és érdeklődőknek „Mire használható a kvantumoptika?” címmel. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210226/Hasznos_eszkozok_sora_epul_a_kvantumoptikai_jelensegekre

 

autopro.hu-2021.03.02.

Fontos lépés az adatvezérelt gyártási folyamatok felé a Knorr-Bremse Budapest

A Knorr-Bremséhez, a vasúti és haszongépjárművek számára fékrendszereket és más berendezéseket gyártó piacvezető vállalathoz tartozó Knorr-Bremse Budapest a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökeivel és a vállalat beszállítóival együttműködésben magasan automatizált szerelősorokat fejlesztett ki. Az Ipar 4.0 kezdeményezés célja, hogy növelje a kisszériás, manuális munkafolyamatokon alapuló gyártás hatékonyságát.(…)

https://autopro.hu/gyartosor/fontos-lepes-az-adatvezerelt-gyartasi-folyamatok-fele-a-knorr-bremse-budapest/476236

http://gyartastrend.hu/cikk/fontos_lepes_az_adatvezerelt_gyartasi_folyamatok_fele

http://www.jovogyara.hu/ujabb-lepest-tett-a-knor-bremse-az-adatvezerelt-gyartasi-folyamatok-fele.html

https://autopro.hu/gyartosor/fontos-lepes-az-adatvezerelt-gyartasi-folyamatok-fele-a-knorr-bremse-budapest/476236

http://gyartastrend.hu/cikk/fontos_lepes_az_adatvezerelt_gyartasi_folyamatok_fele

 

 

bme.hu-2021.03.03.

Szenzációs sikereket értek el a VIK hallgatói a nemzetközi járművezetési olimpián

A műegyetemisták 4 első, 4 második és 3 harmadik helyezést szereztek meg a mesterséges intelligencia legkorszerűbb módszerein alapuló megoldások versenyében, a városi közlekedés kategóriában.

PIA projekt csapata 2019 őszén a Budapesti Continental Mesterséges Intelligencia Fejlesztési Központ vezetőivel, valamint a VIK TMIT és a VIK IIT oktatóival

„Másfél éve fejlesztjük, tökéletesítjük azokat az önvezető, elsősorban sávkövető ágenseket, amelyeket a nemzetközi rendezvényen a nagyközönség előtt is megmérettünk és sikerre vittünk” – mondta a bme.hu-nak Moni Róbert, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT), az Irányítástechnika és Informatikai Tanszék (IIT) és a Continental budapesti Mesterséges Intelligencia Fejlesztési Központjának együttműködésében indult csapat egyik versenyzője, hozzátéve, hogy a Duckietown platformon fejlesztéseiket szimulációban és valódi járműveken futtatva is értékelték. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20210302/Szenzacios_sikereket_ertek_el_a_VIK_hallgatoi_a%20_nemzetkozi_jarmuvezetesi_olimpian

 

bme.hu-2021.03.02.

A pandémia adatai igazolták a járványterjedés elleni stratégiák elméleti modelljét

Mérnöki tudás egyaránt segíti a fertőzés terjedési dinamikájának jobb megértését. A kutatásban a BME külső munkatársa is részt vett.

„A járványügyi intézkedéseknél figyelni kell arra, hogy a túl szigorú megszorítások, habár hatékonyak a betegség terjedésének lassításában, negatív hatással vannak a társadalomra és a gazdaságra. Érdemes egyensúlyra törekedni, azaz olyan stratégiát keresni, amellyel a járvány kezelhető, miközben a beavatkozás mértéke elviselhető szinten marad. Kollégáimmal a sikeres folyamathoz fogalmaztuk meg a kritériumokat, matematikai eszközökkel modellezve a helyzetet” – világította meg a közelmúltban publikált tanulmányuk jelentőségét Péni Tamás, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék külső munkatársa, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210301/A_pandemia_adatai_igazoltak_a_jarvanyterjedes_elleni_strategiak_elmeleti_modelljet

 

bevezetem.eu-2021.02.26.

Február végén indul a hat Duna-menti országon átívelő turisztikai projekt

Február 26-án, online konferenciával indul a hat Duna-menti országon átívelő DANUrB+ turizmust segítő projekt - tájékoztatta az MTI-t a Pest Megyei Önkormányzati Hivatal sajtófőnöke.

Ambrus András elmondta, hogy a 2020. és 2022. közötti projekt a 2017 és 2019 között megrendezett DANUrB kutatási program folytatása. A mostani szakasz keretösszege 2,7 millió euró, a közös munkában Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia és Bulgária vesz részt. A 19 tagú partnerséget 6 egyetem, turizmussal és régiófejlesztéssel foglalkozó kutatóintézetek és ügynökségek, területi önkormányzatok, továbbá civil szervezetek alkotják, a programot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) urbanisztikai tanszéke dolgozta ki és vezeti. (…)

https://bevezetem.eu/2021/02/26/februar-vegen-indul-a-hat-duna-menti-orszagon-ativelo-turisztikai-projekt

https://trademagazin.hu/en/februar-vegen-indul-a-hat-duna-menti-orszagon-ativelo-turisztikai-projekt/

 

atv.hu- 2021.03.02.

Nagyobb hatással van a járvány az alvás minőségére, mint gondolnánk

Új megközelítéssel, a szomatikus és a szorongásos tünetek szempontjából vizsgálta az alvás és a koronavírus-járvány kapcsolatát Simor Péter, az ELTE Pszichológiai Intézet adjunktusának vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport. (…)A munkában Simor Péter mellett Polner Bertalan, a BME Kognitív Tudományi Tanszék oktatója, Nagy Tamás, a ELTE Pszichológiai Intézet adjunktusa és belga, valamint spanyol kollégák vettek részt. A felmérést magyar, spanyol és belga alanyok bevonásával végezték.

http://www.atv.hu/belfold/20210302-nagyobb-hatassal-van-a-jarvany-az-alvas-minosegere-mint-gondolnank

http://www.ma.hu/eletmod.hu/359575/Nemzetkozi_kutatocsoport_vizsgalta_a_jarvany_es_az_alvas_kapcsolatat_Europaban

https://hir.ma/tudomany/nemzetkozi-kutatocsoport-vizsgalta-a-jarvany-es-...

http://www.ma.hu/eletmod.hu/359575/Nemzetkozi_kutatocsoport_vizsgalta_a_...

https://szimpatika.hu/cikkek/10394/a-jarvany-es-az-alvas-kapcsolatat-vizsgaltak

 

youtube.com-2021.02.26.

M2 Petőfi TV - Kiberma - 139. adás

A KiberMa 139. adásában ellátogattunk a Steps Robotizált Rehabilitációs Központba, ahol az innovatív robotok által támogatott rendszerek és a terapeuták együttműködésével valósul meg a betegek intenzív rehabilitációja, mely a lehető leggyorsabb fejlődést teszi lehetővé többek között stroke, cerebrális parézis és gerincvelő sérülések esetén. Csiti a RobonAUT  versenyre is kilátogatott, amely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának (BME VIK) több, mint egy évtizedes múltra visszatekintő, évenként megrendezett robotversenye. Résztvevői a BME VIK mesterképzéses hallgatói, akik egy féléven keresztül építik robotjaikat a végső megmérettetésre.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=IVQetcafKbc

 

építészforum.hu – 2021.03.01.

A tervezés fázisában tart a V2-Goldmann épületek bontása

2020 őszén látott napvilágot a hír, hogy lebontják a Műegyetem V2-Goldmann épületeit. Azóta kiderült, hogy az egykori Goldmann Menza és a villamoskar V2 tömbje helyén a BME Innovációs és Fejlesztési Központ épülhet fel. (…)

https://epiteszforum.hu/a-tervezes-fazisaban-tart-v2-goldmann-epuletek-bontasa

 

forbes.hu-2021.03.01.

Kortárs parasztház, ipari csarnokba oltott családi fészek, 21. századi Art déco – ez volt a magyar építészet legjava 2020-ban

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg február 20-án a Média Építészeti Díját. Az épületeket nemcsak fotón, hanem a helyszínen is megnéztem, az építészek prezentációját pedig a döntő estéjén ismerhettem meg. Szubjektív tárlatvezetés a legjobbak között. (…) Az épület kategória mellett minden évben öt terv, illetve ezek alkotója is megmérettetik magukat a döntőben. Idén ezt a kategóriát a zsűri szavazatai alapján Szántó Hunor Albert nyerte.

A BME hallgatója diplomamunka témájául egy olyan területet választott, ami személy szerint is foglalkoztatja. A Kiskunsági Nemzeti Park területén 2012-ben óriási tűz pusztított, ami miatt a tájat borító ősborókás kilencven százaléka eltűnt. A cserje a homokbuckák meghatározó növénye volt, de a tűzvész óta nem képes ismét gyökeret vetni a felperzselt vidéken. A terv erre a helyzetre igyekszik megoldást találni.(…)

https://forbes.hu/uzlet/kortars-paraszthaz-ipari-csarnokba-oltott-csalad...

 

portfolio.hu-2021.02.28.

Ők azok, akik előre látják, mi fog történni a magyar járványban - Mégis hogyan csinálják?

A tomboló harmadik járványhullámban újra bebizonyosodott: a kormánynak tanácsot adó járványügyi szakértői csapat modelle működik.

(…)A járványgörbe alakulását előrejelző modellt a szegedi Röst Gergely matematikaprofesszor vezetésével a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Elemző Munkacsoport készíti. Az egyedülálló, multidiszciplináris csapatot 2020 márciusában az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alatt hozták létre. Tagjai között vannak (az ország több egyeteméről, intézetéből, SZTE, NNK, ELKH TÁTK, ELTE, BME, SZTAKI, DE, CEU, Óbuda, Semmelweis) matematikusok, biostatisztikusok, orvosok, epidemiológusok, szociológusok, népegészségügyi szakemberek, egészségügyi menedzserek, fizikusok, biológusok, hálózatkutatók, statisztikusok.(…)

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210228/ok-azok-akik-elore-latjak-mi-fog-tortenni-a-magyar-jarvanyban-megis-hogyan-csinaljak-471828

 

pow.hu-2021.02.28.

Megszületett Pecz Samu építész, műegyetemi tanár (Országos Levéltár). (167 éve)

Ő tervezte többek között az Országos Levéltár budai épületét, valamint a városligeti fasori evangélikus templomot és gimnáziumot. Pecz Samu 1878-82 között Schulek Frigyes, utóbb Hauszmann Alajos mellett dolgozott. 1887-ben a műegyetem magántanára, 1888-tól haláláig a középítéstani tanszék tanára volt. Kezdetben klasszicizáló felfogásban, később neoromán és neogótikus stílusban tervezett. Funkcionális megoldású, puritán téglaburkolatú épületeivel Budapest képének jellegzetes elemeit alkotta meg. Alkotásait a történeti, elsősorban középkori stílusok alapos ismerete és gondos alkalmazása jellemzi. Nagy hangsúlyt helyezett a szerkezeti kérdések korszerű, az anyagnak megfelelő alkalmazására is. Művei: Budapesten a Szilágyi Dezső téri református templom, a központi Vásárcsarnok, a városligeti fasori evangélikus templom és gimnázium, a műegyetem központi könyvtára és az Országos Levéltár budai épülete, valamint a fiumei tengerészeti akadémia.

https://pow.hu/news/megszuletett-pecz-samu-epitesz-muegyetemi-tanar-orszagos-leveltar-167-eve/