5G, SMOG-1 pályára állt, Pro Progressio Alapítvány pályázatok

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. március 31. és április 07. között.

infostart.hu-2021.04.02.

5G: régiós vezetői szerepben a Műegyetem

Az 5G jelentősen átalakítja a mindennapokat, a döntéshozók jelentős összeget csoportosítanak az ezzel kapcsolatos fejlesztésekre: az Európai Unió a következő hat évben összesen 1,8 milliárd eurót szán erre a területre, Magyarországon az 5G hosszú távon 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a gazdasághoz. Kelet-Közép Európa vezető egyetemi 5G K+F laborja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen valósul meg.(…)

https://infostart.hu/tudomany/2021/04/02/5g-regios-vezetoi-szerepben-a-muegyetem

http://businessonline.prim.hu/cikk/143387/

http://hirek.prim.hu/cikk/2021/04/01/a_muegyetem_a_regio_vezeto_egyetemi_5g_kutatas-fejlesztesi_kozpontja

https://bdpst24.hu/2021/03/31/a-muegyetem-a-regio-vezeto-egyetemi-5g-kutatas-fejlesztesi-kozpontja/

https://www.technokrata.hu/tudomany/2021/03/31/5g-kutatas-fejlesztes-muegyetem/

https://newtechnology.hu/a-muegyetem-a-regio-vezeto-egyetemi-5g-kutatas-fejlesztesi-kozpontja/

https://profitline.hu/A-Muegyetem-a-regio-vezeto-egyetemi-5G-kutatas-fejlesztesi-kozpontja-420156

http://hirek.prim.hu/cikk/2021/04/01/a_muegyetem_a_regio_vezeto_egyetemi_5g_kutatas-fejlesztesi_kozpontja

https://computerworld.hu/karrier/kelet-kozep-europa-vezeto-egyetemi-5g-kf-laborja-a-bme-n-valosul-meg-292599.html

https://szakmaportal.hu/a-muegyetem-a-regio-vezeto-egyetemi-5g-kutatas-fejlesztesi-kozpontja/

http://www.bme.hu/hirek/20210406/A_BMEn_valosul_meg_Kelet_Kozep_Europa_vezeto_egyetemi_5G_KF_kozpontja

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

magyarnemzet.hu-2021.04.03.

Naperőmű tesztelés, nanoszálas gyógyszertechnológia a BME-n

A hatalmas projekt fókuszában az energetikai és a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés, az integrált, intelligens technológiák fejlesztése áll. Öt új labor, számos új technológia, termék és prototípus született a Műegyetem négyéves nagyvállalati együttműködésében. Mutatjuk a részleteket – írja a UniLife.(…)

https://magyarnemzet.hu/unilife/naperomu-teszteles-nanoszalas-gyogyszertechnologia-a-bme-n-9593546/

https://unilife.hu/egyetem/20210329-bme-nagy-vallalati-egyuttmukodes-projekt-innovacio.html

 

jarmuipar.hu-2021.04.01.

Pályára állt a negyedik magyar kisműhold

Pályára állt és működik a negyedik magyar kisműhold, a SMOG-1 – közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

A kisműholdat március 22-én bocsátották fel Bajkonurból, március 24-én pedig sikeresen pályára állították. A magyar űreszközt a 32 kilogrammos olasz Unisat-7 műhold indította útjára egy automatizált kidobószerkezet segítségével öt másik kisműhold társaságában, 550 kilométer magasságban.    A közlemény szerint a magyar műhold első jeleit március 25-én éjjel a 0 óra 46 és 0 óra 56 perc közötti Magyarország feletti áthaladáskor több magyar rádióamatőr is vette, köztük a fejlesztőcsapat automatizált és távvezérelt földi műholdvezérlő állomásai. A SMOG-1 minden alrendszere rendben működik, töltöttségi szintje 90 százalék feletti. (…)

http://www.jarmuipar.hu/2021/04/palyara-allt-negyedik-magyar-kismuhold/

 

itbusiness.hu-2021.04.07.

Élen járnak a szoftverfejlesztésben és az egyetemi együttműködésben

A legsikeresebb ICT-cégeket rangsoroló szavazásunk élen járó szereplője az a dinamikusan fejlődő szervezet, amely kiemelkedő innovációs partnere a Budapesti Műszaki Egyetemnek, szorosan együttműködik a régió egyik legnagyobb multinacionális vállalatával, és egy év alatt jelentősen növelte a projektállományát, elsősorban az ipari és bankszektorban.  A második helyen debütáló AutSoft Zrt. tavaly is dobogós helyen végzett, így szinte borítékolható volt, hogy idén is a toplistán találkozhatunk velük.

https://www.itbusiness.hu/technology/cegvilag_n/elen-jarnak-a-szoftverfejlesztesben-es-az-egyetemi-egyuttmukodesben

 

borsonline.hu-2021.04.03.

Kiderült: nem tenne csodát a városban a sebességcsökkentés

Ha a nagyvárosokban 50 kilométer/óráról 30-ra változna a sebességhatár, az nem csökkentené a levegő- és zajszennyezést. (…)

A témáról sokan fejtették már ki a véleményüket, mind a pártolók, mind az ellenzők oldaláról, most azonban megjelent egy tanulmány, amelyet a Műegyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának munkatársai csináltak, modellezve az esetleges korlátozás hatásait. (…)

https://www.borsonline.hu/aktualis/sebessegkorlatozas-meglepo-eredmeny/226980

 

hvg.hu-2021.04.06.

Most emberéletekbe kerülhet, ha nem hiszünk a tudománynak

Bár a kormány épp komoly átoltottsági mérföldkövet készül ünnepelni, és mindenhol sorokat látunk az oltópontok előtt, sokan vannak még mindig, akik nem kérnek a vakcinákból, például azért, mert nem hisznek a vírusban sem.(…) Bárdos Dániel, a BME Filozófia és Tudománytörténeti Tanszékének oktatója szerint míg a társadalom nagy része továbbra is leginkább a tudománytól várja a megoldást a problémákra, addig az utóbbi évtizedekben az internet, illetve a közösségimédia-platformok megjelenésével bizonyos tudományellenes véleménybuborékok egyre láthatóbbá váltak. A társadalom szélesebb rétegeiben is érzékelhető bizalomvesztést pedig azzal magyarázza, hogy elvesztettük a hitünket a vízióban, hogy a tudomány képes egységes világképet nyújtani az emberiség számára. (…)

https://hvg.hu/elet/20210406_Ha_nem_hiszunk_a_tudomanynak_az_most_embereletekbe_kerulhet

 

index.hu-2021.04.05.

Mégsem olyan veszélyes a Covid az idősekre, mint gondoltuk?

Rockenbauer Antal fizikaprofesszor a statisztikákkal támasztja alá, hogy bár az óvatosság továbbra is indokolt, koronavírus-járvány a 65 év feletti korosztályt nem sújtja valójában olyan mértékben, mint ahogy azt általában a közvélekedés számontartja.(…)

Az óvatosság és a fokozott védekezés létjogosultságát nem megtagadva ugyanakkor a statisztikák némileg mást mutatnak, más tanulságokat tartogatnak – hívja fel a figyelmet Rockenbauer Antal. A fizikaprofesszor, a BME és az ELTE címzetes egyetemi tanára, egyben a Természettudományi Kutatóközpont (TTK) nyugalmazott tudományos tanácsadója ugyanis a koronavírus elhalálozási adatainak tekintetében azt mondja, a koronavírus-járvány az idősebb, 65 év feletti korosztályt nem sújtja valójában olyan mértékben, mint ahogy azt általában a közvélekedés számon tartja. (…)

https://index.hu/gazdasag/2021/04/04/koronavirus-veszelyes-idosek-fiatalok/

 

qubit.hu-2021.04.05.

A tudomány nem lehet lájkmágnes

A közösségi média az ideák sikerét a begyűjtött lájkok számával méri. A tudományos sikerek alapja viszont, hogy az elmélet mennyire jól közelíti meg a valóságot. A fizika tudományában a valóság az igazság szinonimájaként kísérleti tényekről beszél. Joggal várhatjuk ezért, hogy a fizikusok úgy állapítják meg egy elmélet helyességét, hogy az mennyire van összhangban a kísérleti tényekkel, és nem az számít, hogy mennyire népszerű.(…) Rockenbauer Antal A szerző fizikus, a BME és az ELTE címzetes egyetemi tanára.

https://qubit.hu/2021/04/05/a-tudomany-nem-lehet-lajkmagnes

 

greeninfo.hu-2021.04.05.

Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia

Dátum: 2021. április 12. - 2021. április 15.    Helyszín: internet - virtuális tér

Az IPCC (Kormányközi Éghajlatváltozási Testület) mintájára frissen megalakult Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) tudományos konferenciát hív össze, amelynek alapvető célja az Első Nemzeti Éghajlatváltozási Értékelő Jelentés megírásának megalapozása.(…)

A Konferencia Programelőkészítő Bizottság Tagjai:

Ürge-Vorsatz Diana, Közép-Európai Egyetem (elnök)

Gál Tamás, Szegedi Tudományegyetem (a konferencia társelnöke)

Antal Z. László, ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpont

Bartholy Judit, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Jolánkay Márton, Szent István Egyetem

Kőrösi Csaba, Köztársasági Elnöki Hivatal

Márta Irén, Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért

Páldy Anna, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Szalmáné Csete Mária, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Tálas Péter, Nemzeti Közszolgálati Egyetem

http://greenfo.hu/programok/elso-orszagos-interdiszciplinaris-eghajlatvaltozasi-tudomanyos-konferencia/

 

eduline.hu-2021.04.06.

Minden ötödik alapszakosnak meggyűlik a baja a nyelvvizsgával: vajon idén is "felmentést" kapnak?

Van olyan egyetem, ahol 100 alapszakos hallgató közül 97-en időben megszerzik a diplomához szükséges nyelvvizsgát, míg más intézményekben minden második BA-/BSc-szakosnak meggyűlik a baja a nyelvtanulással – ez derül ki egy friss kutatásból.(…) Az alapszakos eredmények alapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a legjobb a helyzet (a BSc-szakosok 97 százaléka időben megszerezte a nyelvvizsgát), míg például az Eszterházy Károly Egyetemen minden harmadik hallgatónak okozott problémát a nyeélvvizsgaszerzés.(…)

https://eduline.hu/felsooktatas/20210406_nyelvi_kovetelmeny_statisztika

 

eszakhirnok.com-2021.04.05.

Tapadós. Miért zenél szinte szünet nélkül egyesek agya?

A legtöbb ember számára ismerős lehet az a helyzet, amikor egy dal benne ragad a fejében, és utána akár napokig is azt dúdolja – ez lehet reklámzene, egy rádióban vagy boltban hallott dal, de előfordulhat, hogy szinte a semmiből jut eszünkbe egy zenei motívum. (…)

Ezért is óriási öröm, hogy a BME Pszichológiai Doktori Iskola és az ELKH Természettudományi Kutatóközpont közös új kutatásában a dallamtapadás és egyes személyiségjegyek kapcsolatát vizsgálja.(…) Honbolygó Ferenc, a Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központ munkatársa és Fülöp Flóra, a BME Pszichológia Doktori Iskola elsőéves doktorandusza összeállított egy 10-25 perc alatt kitölthető kérdőívet, amely az önkéntelen zenefelidézés jelenségét és egyes személyiségdimenziókkal való kapcsolatát vizsgálja – és emellett még gyakran megtapadó dalokat is gyűjt.(…)

https://www.eszakhirnok.com/2021/04/05/tapados-miert-zenel-szinte-szunet-nelkul-egyesek-agya/

 

bme.hu-2021.04.01.

Középiskolai tanároknak hírdetett pályázatot a Pro Progressio Alapítvány

Matematika, fizika, biológia, kémia, informatika szakos pedagógusok jelentkezését várják a 13. alkalommal meghirdetett felhívásra.

A hazai gazdasági élet meghatározó munkaadói szervezetei, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) tagjai, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetői, a Magyar Innovációs Szövetség és más szakmai szervezetek állásfoglalásaikban kiemelt fontosságot tulajdonítanak annak, hogy a természettudományos és a műszaki ismeretek nagyobb teret kapjanak a középiskolai oktatásban, emelkedjen a felsőoktatásban az ilyen szakokra jelentkezők száma és felkészültsége.(…)

http://www.bme.hu/hirek/20210401/Kozepiskolai_tanaroknak_hirdetett_palyazatot_a_Pro_Progressio_Alapitvany

 

bme.hu-2021.04.01.

Jókedvű utazás a műegyetemi humor múltjába

A  BME OMIKK elektronikus szolgáltatásai a műegyetemi polgárok sokoldalú tudásszerzését és az egyetem szellemi örökségének megőrzését szolgálják.

A diákélet, az oktatás és a műegyetemi hétköznapi élet fonákságait ma mémekben örökítik meg a hallgatók, ám maga a jelenség nem újdonság Egyetemünkön. Vicinális Dugóhúzó, Megfagyott Muzsikus, Retorta Sziporka – mind egykori diákjaink itt töltött éveinek humoros oldalát őrző kari folyóiratok címei a régmúltból. Némelyik hagyománya a második világháború után megszakadt, ám a legkorábban, 1899-ben mérnök- és gépészhallgatók által alapított Vicinálisból az 1970-80-as években is készült egy-egy szám, illetve újabb kari humoros kiadványok gazdagították a sort (pl. a KJK-s Ballagó évkönyvek egy-egy végzős évfolyam humorérzékét dicsérték). A kisebb-nagyobb rendszerességgel, de általában évente megjelent periodikákat a BME OMIKK őrzi, a pandémia alatt pedig megkezdődött digitalizálásuk és elektronikus elérhetőségük biztosítása a Műegyetemi Digitális Archívumban (MDA). Egyelőre a Vicinális Dugóhúzó tucatnyi száma érhető el az 1921-1974 közötti időszakból. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210401/Jokedvu_utazas_a_muegyetemi_humor_multjaba