BIM szakképzés, MAFC siker, AI Driving Olimpics

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2021. április 08. és április 14. között.

bme.hu-2021.04.08.

„Új képzéssel reagáltunk az ipar által támasztott igényekre ”

Nagy érdeklődéssel fogadták az ÉMK új, az építőiparban hiánypótló és a digitalizációt középpontba helyező szakmérnöki képzését.

„Az építőipar jövőjét meghatározó szemléletre oktatjuk a szakmát már gyakorló hallgatóinkat az építőipari folyamatok és módszertanok újszerű, komplex megközelítésével” – foglalta össze a BME Építőmérnöki Kar (ÉMK) egyik legújabb képzési formájáról Lovas Tamás, a kar oktatási ügyekért felelős dékánhelyettese, az ÉMK Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékének egyetemi docense. A BIM (Building Information Modeling) szakmérnök szakirányú továbbképzési szak februárban indult a Műegyetemen, és a nagy érdeklődésre való tekintettel már az első félévben az eredetileg tervezett hallgatói létszám kétszeresével kezdődött az oktatás. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210408/Uj_kepzessel_reagaltunk_az_ipar_altal_tamasztott_igenyekre

 

 

portfolio.hu-2021.04.12.

Új képzéssel reagál a BME az építőipar igényeire

Egy új, az építőiparban hiánypótló és a digitalizációt középpontba helyező szakmérnöki képzést indít a BME Építőmérnöki Kara. A BIM (Building Information Modeling) szakmérnök szakirányú továbbképzési szak elindításával az egyetemről pár év múlva sok BIM mérnök kerülhet ki, akikre nagy szükség van a piacon. (…)

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210412/uj-kepzessel-reagal-a-bme-az-epitoipar-igenyeire-478068

https://www.octogon.hu/epiteszet/uj-kepzes-a-bme-n/

 

 

bme.hu-2021.04.13.

„ Az R-faktor a gazdaság és az egyéni életpálya kulcstényezője”

Széchenyi-díjjal tüntették a GTK professzorát, az MTA levelező tagját a nemzetközi gazdaságtan és az európai integráció makroökonómiai területén folytatott kutatásaiért.

„Különösen nagy megtiszteltetés számomra a legrangosabb hazai tudományos díj kiérdemlése. Egyrészt jelezheti, hogy szakmai pályámon jó úton járok, másrészt hajtóerőt is jelent a továbbhaladásra. A munkámat nem elismeréseket remélve végzem. Kutatásaimban a belső affinitás, az érzékenység és a kíváncsiság a meghatározó tényezők. Úgy érzem, még sok elvégzendő feladat, feltárásra váró probléma és megválaszolandó kérdés vár rám” – vallotta Halmai Péter közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (GTK) Közgazdaságtan Tanszékének, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kara Közpénzügyi Tanszékének egyetemi tanára.(…)

http://www.bme.hu/hirek/20210413/Az%20R_faktor_a_gazdasag_es_az_egyeni_eletpalya_kulcstenyezoje

 

 

magyarnemzet.hu-2021.04.13.

Így indult el a Neptun rendszer a BME-ről

Ha a Neptun rendszer egy személy lenne, életkora alapján valószínűleg ő is egyetemista vagy frissdiplomás lenne. Az egységes oktatási rendszer idén ünnepli a 24. születésnapját. Az oktatásszervezés egységes rendszerbe foglalásának gondolata először a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen született meg, ahol eleinte a hallgatók adatait az akkor használatos DOS operációs rendszerben tárolták. (…)

https://magyarnemzet.hu/unilife/igy-indult-el-a-neptun-rendszer-a-bme-rol-9651809/?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

https://unilife.hu/egyetem/20210412-te-tudod-honnan-indult-az-egyseges-oktatasi-rendszer-neptun-szuletesnap.html

 

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

honvedelem.hu-2021.04.12.

Új kihívások előtt a repüléstudomány

Egy vadászpilóta kiképzésének költsége 5-10 millió dollár között van az amerikai légierőnél és jókora kockázatot rejt, hogy a pilótajelölt végig tudja-e vinni a programot, ez is a repüléstudomány egyik kihívása - hangzott el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (NKE HHK) online konferenciáján. A szakemberek szót ejtettek a magyar űrrepülésről, a modern repülőgépek jellemzőiről, de a mesterséges intelligencia pilótaképzésben betöltött szerepéről is.

(….) A rendezvényen szó volt a magyar űrrepülés újdonságairól is. Dudás Levente, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) adjunktusa felidézte: 2007-ben kezdtek műhold fejlesztésébe, a MASAT-1 egy 10 centis kockaműhold volt, amely 1062 napon át üzemelt. Később egyetemi hallgatókat is bevonva, Pocket Cube, vagyis zsebműholdak fejlesztését indították el, ez a SMOG-projekt, amelynek során az 5*5*10 centiméteres piciny szerkezetek az űrbe jutó elektromágneses szmogot, az űreszköz sugárterhelését is nézik, miközben az űrszemétként töltött idő minimalizálására is törekszenek. A műegyetem saját fejlesztésű SMOG-1 műholdja márciusban pályára is állt. A kutatások eredményeként elektromágneses szmogtérkép készül és már a tervezőasztalon van az utód, a SMOG-2 műhold is. Csurgai-Horváth László, a BME egyetemi docense az űrmérnök képzés kapcsán arról beszélt, hogy 2020 decemberében bejegyezték a magyar űrmérnök szakot, amely iránt nagy az érdeklődés, ötven fős évfolyam indítására számítanak. A konferencián a pilótaképzés is terítékre került. (…)

https://honvedelem.hu/hirek/uj-kihivasok-elott-a-repulestudomany.html

 

 

autopro.hu – 2021.04.12.

BME-s sikerekkel zárult a nemzetközi járművezetési olimpia

A műegyetemisták négy első, négy második és három harmadik helyezést szereztek meg a mesterséges intelligencia legkorszerűbb módszerein alapuló megoldások versenyében, az AI Driving Olimpics-en (AI-DO), a városi közlekedés kategóriában. A megmérettetés kapcsán kérdeztük Moni Róbertet, a Continental budapesti Mesterséges Intelligencia Kompetencia Központjának gépi tanulásért felelős szakértőjét, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT), az Irányítástechnika és Informatikai Tanszék (IIT) hallgatóját, aki versenyzőként indult csapatával a megmérettetésen. (…)

https://autopro.hu/trend/bme-s-sikerekkel-zarult-a-nemzetkozi-jarmuvezetesi-olimpia/489367

 

behaviour.hu-2021.04.13.

A home office az innováció gyilkosa?

A járvány egyik társadalmi mellékhatása, hogy elsorvadnak a gyenge hálózati kapcsolataink, ami viszont a vállalati innovációt veszélyezteti. (…) A gyenge kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta Nagy Marcell is, a BME HSDSLab laborvezető-helyettese. „Nagyon sokszor gyenge kapcsolatainkon keresztül szerzünk munkát, illetve ezek a kapcsolatok nagy hatással vannak szociális és érzelmi jólétünkre és kreativitásunkra is. Az online térbe költözött világban azonban nem működnek a gyenge kapcsolatokat hagyományosan építő és erősítő módszerek”, hangsúlyozta. A hálózatkutató ezt a megfigyelést összefüggésbe hozta Bojár Gábor lapunknak tett korábbi nyilatkozatával, miszerint a kreatív energiák nem a virtuális értekezleteken szabadulnak fel, majd hozzátette: „Pont emiatt mi a HSDSLabnál igyekszünk a legtöbb kreativitást igénylő munkafolyamatokat személyesen megszervezni”, mondta.

https://behaviour.hu/a-home-office-az-innovacio-gyilkosa/

 

 

Hvg.hu-2021.04.13.

Az egészségügyet ellátó cégeket is támogatja a kormány

A kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy ebben a rendkívül nehéz helyzetben is gördülékeny legyen az együttműködés az egészségügyi intézmények és a számukra eszközöket, felszereléseket szállító cégek között – mondta el Schanda Tamás.(…) Csató Gábor elmondta, hogy országszerte közel 8500 bajtársuk vesz részt a vírus elleni harcban, több mint 500 orvostanhallgató és műegyetemi hallgató mellett önkéntesek százai is segítik őket.

https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/az-egeszsegugyet-ellato-cegeket-is-tamogatja-a-kormany-3674755/?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

 

 

hvg.hu-2021.04.13.

Ha kíváncsi, hogyan hat a mentális állapotára a járványhelyzet, most kiderítheti

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Kognitív Tudományi Tanszéke felmérést készít arról, hogy az embereket mennyire viseli meg mentálisan a mostani időszak. Az egyetem várja az önként jelentkezőket. Polner Bertalan egyetemi adjunktus, Rónai Levente PhD-hallgató, illetve Hann Flóra, Schmidt Beáta és Schmidt-Vig Katalin mesterszakos hallgatók azon dolgoznak, hogy egy új vizsgálat segítségével kiderítsék, miként változnak meg az érzelmeink és a figyelmünk a világjárvány alatt (…)

https://hvg.hu/elet/20210413_Ha_kivancsi_hogyan_hat_a_mentalis_allapotara_a_jarvanyhelyzet_most_kideritheti?s=hk

https://24.hu/tudomany/2021/04/13/koronavirus-covid-19-hatasa-mentalis-egeszseg-erzelmek-vizsgalat/?fbclid=IwAR0Jzk6eOYSh__c0pjf03Rb9JxmwjFpiILQMMpSZf85HMpcgvMkxgUUnbpY

 

bme.hu-2021.04.12.

„ Értsük meg a világ működését a természettudományok szemüvegén át”

Látványos kémiai kísérletek tárházát mutatták be a Gyerekegyetem Plusz legújabb tudományos ismeretterjesztő előadásán.

A pandémiás helyzet következtében bevezetett korlátozások miatt már második alkalommal online rendezték meg a Gyerekegyetem Plusz szemináriumát, amelyen ezúttal látványos kémiai kísérleteké volt a főszerep. A műszaki, természettudományi és informatikai pályák iránt érdeklődő fiataloknak Rapi Zsolt, a BME Vegyészmérnöki és Biormérnöki Kar (VBK) Szerves Kémia és Technológia Tanszékének adjunktusa tartott bemutatót „Szín-darabok, látványos kémiai kísérletek” címmel.(…)

http://www.bme.hu/hirek/20210412/Ertsuk_meg_a_vilag_mukodeset_a_termeszettudomanyok_szemuvegen_at

 

 

bdpst24.hu-2021.04.12.

Idén is várják a Magyar Formatervezési Díj pályázatokat

A hagyományokhoz híven a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Magyar Formatervezési Tanáccsal közösen 2021-ben is meghirdette Magyar Formatervezési Díj pályázatát. (…) A rangos szakemberekből álló bírálóbizottság a pályázatokat két fordulóban, olyan értékelési szempontok mentén méri össze, mint a formai minőség, újszerűség és eredetiség, felhasználó központú kialakítás, piaci versenyképesség vagy épp a fenntarthatóság szempontrendszerének való megfelelés. A zsűri tagjai:  (…) Dr. Lógó Emma (ergonómus, egyetemi adjunktus, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) (…)

https://bdpst24.hu/2021/04/12/iden-is-varjak-a-magyar-formatervezesi-dij-palyazatokat/

http://www.digitalhungary.hu/kultura/Iden-is-varjak-a-Magyar-Formatervezesi-Dij-palyazatokat/11600/

https://hypeandhyper.com/iden-is-varjak-a-palyazatokat-a-magyar-formatervezesi-dijra/

 

 

bme.hu-2021.04.07.

Férfi röplabda extraliga – dobogós helyért közdhet a MAFC BME csapata

Legutóbb 7 éve játszhatott a bronzéremért a MAFC-BME férfi röplabda társulata a legmagasabb osztályban.

A 2020/2021-es szezon legvégső megmérettetése előtt áll a MAFC-BME férfi röplabda válogatottja. A társulat komoly küzdelemben végül 3:2-es eredménnyel alulmaradt a Fino Kaposvárral vívott elődöntőben, amely egyet jelent azzal, hogy a mieink a bronzéremért küzdhetnek a húsvét utáni héten 3 győzelemig tartó párharcsorozatban.

http://www.bme.hu/hirek/20210406/Ferfi_roplabda_Extraliga_dobogos_helyert_kuzdhet_a_MAFC_BME_csapata

http://www.nemzetisport.hu/roplabda/ferfi-ropi-extraliga-megint-a-mafc-nal-az-elony-a-bronzcsataban-2820525

https://webradio.hu/hirek/sport/ferfi-roplabda-extraliga-ismet-nagy-csataban-jutott-elonyhoz-a-mafc

http://mti.hu/Pages/news.aspx?lang=hun&newsid=1027169

 

marieclaire.hu-2021.04.13.

Speciális szérumtárolókkal aratott sikert a magyar pár

Egy rendszerszerető joghallgató és gépészmérnök párja a tökéletes reggeli és esti arcápolási rutin során használt termékeknek készít speciális tartóboxokat, nem is akármilyeneket. (…)A személyre szabott szépségkence-tárolók ötlete egy magyar pár – Hoffer Klaudia ötödéves, záróvizsga előtt álló joghallgató és Tóth Péter, aki idén szerezte meg gépészmérnöki mesterdiplomáját a BME-n – fejéből pattant ki. (…)

https://marieclaire.hu/szepseg/2021/04/13/specialis-szerumtarolok-3d-magyar-par/