UNKP kutatások, Magyarországi Drón Koalíció, BME Z10 Akcelerátor

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2021. május 05. és május 12. között.

bme.hu-2021.05.06.

Két műegyetemi szakemberrel bővült a Fiatal Kutatók Akadémiája

Toldy Andrea és Pach Péter Pál is felkérést kapott arra, hogy részt vegyen a Magyar Tudományos Akadémia fiatal kutatók szakmai fejlődését elősegítő kezdeményezésben.

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) egy 2019 májusában megalakult, az MTA közfeladataival összhangban működő, alulról szerveződő tudományos társaság. Célja, hogy az MTA testületeivel együttműködve részt vegyen az Akadémia tudományos tevékenységében, Magyarországon és külföldön egyaránt képviselje a fiatal kutatók közösségét, elősegítse szakmai fejlődésüket, valamint a kutatók és a társadalom közötti kapcsolat erősítését. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210506/Ket_muegyetemi_szakemberrel_bovult_a_Fiatal_Kutatok_Akademiaja

 

bme.hu-2021.05.11.

Konferencia: „ A jövő te vagy! ”– UNKP-s kutatások és kiválóságok a Műegyetemen

A BME 2021. május 19-én online szervezi 2020/21. tanévi ÚNKP rendezvényét

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 2020/2021. tanévi konferenciáján 17 szekcióban ismertetik a támogatással elért kutatási eredményeiket a BME ösztöndíjasai. Az elmúlt évben a Műegyetem 189 hallgatója, doktorandusza és fiatal oktatója nyerte el a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjat.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20210511/Konferencia_A_jovo_Te_vagy_UNKPs_kutatasok_es_kivalosagok_a_Muegyetemen

 

 

bme.hu-2021.05.07

„Európai szintű, a hallgatói innovációt segítő kezdeményezést szeretnénk az útjára bocsátani”

Innovatív és jól átgondolt hallgatói ötleteket mutattak be a Duna-menti egyetemek nemzetközi vállalkozásindítási versenyén.

„A budapesti startup ökoszisztéma dinamikus fejlődése ellenére még mindig elenyésző az olyan rendezvények száma, amelyek előremozdítják és támogatják az innovációba belevágó egyetemisták nemzetközi szereplését. Ebben a légüres térben sikerült az öt éve elindított Danube Cupot két esztendővel ezelőtt nemzetközi szintre emelni. Amolyan társadalmi startup vállalkozóként vágtunk neki a kezdeményezésnek, amely mára felkerült a széles körben számon tartott startup események térképére” – jegyezte meg a Danube Cup pitch verseny céljáról Danyi Pál, a BME Gazdálkodás- és Társadalomtudományi Kar (GTK) Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszékének egyetemi docense, a Danube Cup hallgatói megmérettetés társalapítója és főszervezője. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20210507/Europai_szintu_a_hallgatoi_innovaciot_segito_kezdemenyezest_szeretnenk_az_utjara_bocsatani

https://startuponline.hu/danube-cup-europai-szintu-a-hallgatoi-innovaciot-segito-kezdemenyezest-szeretnenk-az-utjara-bocsatani/

https://www.okosipar.hu/izgalmas-otletek-a-danube-cup-versenyen/

 

 

bme.hu-2021.05.07.

Tények és adatok a Műegyetemről 2021-ben

A kiadvány a képzési, a kutatásfejlesztési és innovációs, valamint a nemzetközi és gazdálkodási adatokat áttekintve mutatja be a BME eredményeit.

A Műegyetem minden évben megjelenteti a Tények és adatok kiadványát (az elmúlt 10 év összeállításai itt olvashatók). A most közzétett, 2020-as adatokat összefoglaló kiadvány előszavában Józsa János rektor és Kotán Attila kancellár a tavalyi év kettősségét emelték ki: „A koronavírus okozta járványhelyzet miatt szükséges rendkívüli megoldások alkalmazásával továbbra is színvonalasan folyt a több mint húszezres műegyetemi hallgatói közösség képzése.” Hozzáteszik: „Eközben az intézmény jelentős lépéseket tett az e-egyetem kialakításában. Számos sikeres kutatás-fejlesztési program indult, amelyek összefüggenek az oktatói és hallgatói életpályamodell biztosításával.”(…)

http://www.bme.hu/node/8596

 

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

prim.hu-2021.05.06.

A BME Oracle felhőszolgáltatásokkal gyorsítja fel kutatásait

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) az Oracle felhőjével valósítja meg integrált kutatástámogatási rendszerét, melynek keretében a különféle egyetemi karok rugalmasan juthatnak hozzá a kutatásaikhoz szükséges számítási kapacitáshoz.

A BME, a hazai kutatás-fejlesztés meghatározó felsőoktatási intézménye, változatos területeken folytat élvonalbeli kutatásokat. Ezekhez sikeresen használja az Oracle felhő olyan speciális szolgáltatásait, mint például a nagy teljesítményű számítástechnika (High Perfomance Computing, HPC), virtuális gépek és GPU erőforrások.  (…)

http://hirek.prim.hu/cikk/2021/05/06/a_bme_oracle_felhoszolgaltatasokkal_gyorsitja_fel_kutatasait

http://businessonline.prim.hu/cikk/143766/

https://pcpult.hu/it-tech/pc/a-bme-oracle-felhoszolgaltatasokkal-gyorsitja-fel-kutatasait.html

 

jarmuipar.hu-2021.05.10.

Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció

Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció; az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a HungaroControl Zrt. kezdeményezésére létrehozott szervezet alapító tagjainak száma meghaladja a hatvanat – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.(…)

http://www.jarmuipar.hu/2021/05/megalakult-magyarorszagi-dron-koalicio/

 

 

bme.hu-2021.05.12.

A BME is aktív részese lehet a „ Második kvantumforradalom” gyakorlati megvalósításának

 Megkezdték a munkát a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium BME-s kutatócsoportjai.

„A világban jelenleg is zajló kvantumtechnológiai forradalomban való aktív részvételre nyújt lehetőséget a nemzetközi színvonalú kutatócsoportokat és laboratóriumokat, valamint a széles spektrumon feldolgozott témákat tömörítő Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium, amely közös platformra és célokra épülő szinergiát teremt a tudományos munkában részt vevő szakemberek és a kutatási területeik között. Elméleti vizsgálataink, tudományos eredményeink elérték azt a szintet, amelyen a következtetéseink már a gyakorlatba is átültethetők, így műegyetemi kutatóink is meghatározó szereplői lehetnek napjaink második kvantumforradalmának” – fogalmazták meg a közelmúltban elindult Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium (KNL) céljáról és küldetéséről Imre Sándor, a KNL szakmai vezetője és a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, Bacsárdi László, a BME VIK Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium vezetője, a BME VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék egyetemi docense, valamint Zaránd Gergely, a BME Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézetének igazgatója, a BME TTK Elméleti Fizika Tanszékének egyetemi tanára.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20210512/A_BME_is_aktiv_reszese_lehet_a_masodik_kvantumforradalom_gyakorlati_megvalositasanak

 

novekedes.hu-2021.05.12.

BME dékán: "Diploma nélkül nem informatikus az informatikus, legfeljebb kékgalléros asszisztens"

Óvok mindenkit attól, hogy népszerűséget keresve hirdesse azt, hogy nem kell diploma - szögezte le a növekedés.hu-nak Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának (BME VIK) a dékánja.(…) A mi karunkon az elmúlt öt évben a felvett hallgatók 60-65 százaléka megszerezte a diplomát, de általános tapasztalat, hogy a hallgatók már a képzés alatt munkát vállalnak.(…) Mindenesetre csak a mi karunk idén mintegy ezer diplomát ad ki. A végzősök 60-65 százaléka pedig mérnökinformatikus.(…) A karunknak nagy a népszerűsége. Tavaly, ha csak az alapképzéseket nézem, mintegy 800 embert vettünk fel az informatikai – mérnökinformatikus és üzemmérnök-informatikus - szakokra.(…) Mi már 2009-ben indítottunk először olyan programokat, amelyekkel igyekeztünk a lányok körében népszerűbbé tenni ezt a szakmát. Akkor a nők aránya 5-6 százalék volt az IT-s képzéseinken. Azóta ezt a mutatót sikerült 15 százalék fölé tornászni. A helyzet sokat javult, de még van tér a fejlődésre.(…)

https://novekedes.hu/interju/bme-dekan-diploma-nelkul-nem-informatikus-az-informatikus-legfeljebb-kekgalleros-asszisztens

 

 

delmagyar.hu-2021.05.05.

Így veszi ki a részét az SZTE az űrkutatásból

Jelentős változásokon megy keresztül a hazai űrszektor, ráadásul asztronautákat keresnek itthon is, minderről Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztost kérdeztük.(…)

Ferencz Orsolya szerint arra is büszkék lehetünk, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökcsoportja már a harmadik 5×5×5 centiméter méretű zsebűrholdat hozta létre, amivel már feltérképezték a Föld magas légkörében az emberi tevékenység által okozott elektroszmogot. Sőt önmegsem­misítő módszerre is képes a mini műhold, így nem válik űrszemétté, ha lejár a használati ciklusa.(…)

https://www.delmagyar.hu/kozelet/helyi-kozelet/masolat-gyogyszerfejlesztesek-zajlanak-az-urben-7495672/?utm_source=rssfeed

 

ma.hu-2021.05.06

Honvédség-űrkutatás    Átvették az okleveleket az első magyar "űrkatonák" Debrecenben

A 21. század emberének a történelmét a világűrben írják.

Befejeződött a Debreceni Egyetemen (DE) a Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe című tanfolyam, az ezt elsőként elvégző magyar katonáknak Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át az oklevelet csütörtökön az egyetem aulájában.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa az oklevélátadón azt mondta, "a 21. század emberének a történelmét a világűrben írják". Köszönetet mondott a katonáknak azért, hogy "elfogadták az ország hívó szavát" és elsőként elvégezték a három egyetem - a DE, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) - példaértékű közös vállalásában megszervezett űrtanfolyamot.(…)

http://www.ma.hu/tudomany/362413/Atvettek_az_okleveleket_az_elso_magyar_urkatonak_Debrecenben?place=srss

 

 

epiteszforum.hu-2021.05.05.

ÉPTÖRT 150 – 150 éves a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

A kerek évforduló alkalmából kiállítás készült, amiben a tanszék történetének folyamát egy idővonalon mutatják be a korszakok építészetének és történetének kontextusában. A megnyitót a FUGA közvetíti, a kiállítás június 6-ig megtekinthető.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti Tanszékének története 150 éve kezdődött, amikor Steindl Imrét professzorrá nevezték ki a Királyi József Műegyetemen.(…)

https://epiteszforum.hu/eptort-150--150-eves-a-bme-epiteszettorteneti-es-muemleki-tanszek

 

 

bme.hu-2021.05.05.

Újabb három ígéretes ötletből válhat piaci termék a BME Z10 Akcelerátor eredményeként

Az öthetes kurzus legjobb elképzelései mutatkoztak be az online Demo Day-en.

A fémek felületmegmunkálásának új módszere, egy vízfogyasztást csökkentő rendszer, valamint a vendéglátóhelyeken a sorban állást helyettesítő applikáció versengett a BME Z10 Akcelerátor programját záró Demo Day-en. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210505/Ujabb_harom_igeretes_otletbol_valhat_piaci_termek_a_BME_Z10_Akcelerator_program_eredmenyekent

 

 

haon.hu-2021.05.09.

A BME-ről szólt a vívó MEFOB második napja

A kardozók és a tőrözők vették birtokba a vívó MEFOB második napján, május 9-én a Békessy Béla Vívócentrumot. A debreceni viadalon ismét kitettek magukért a vívók, hiába a szerényebb létszám, izgalmas csatákat hozott a verseny vasárnap is. – olvasható a Békessy Béla Vívó Klub közleményében.

A női tőrözőknél egyéniben Zsolnai Luca (BME) nyakába került az arany. Férfi tőrben Maior Mátyás (BCE) tört az élre, a csapatok küzdelmét a Diczházi Dániel, Gróf Attila, Kovács Richárd Csaba összetételű BME nyerte meg.

Kardban a hölgyeknél Záhonyi Petra (BME) zárt az élen. A rendező Debreceni Egyetemnek is jutott érem, hiszen az ezüstöt Simon Petronella szerezte meg. Az uraknál Kovács István József (BGE) bizonyult a legjobbnak, illetve a BCE (dr. Beneda Tamás, dr. Soproni Szabó Domonkos, Maior Mátyás, Péch Miklós) csapata örülhetett a legjobban.(…)

https://haon.hu/sport/helyi-sport/a-bme-rol-szolt-a-vivo-mefob-masodik-napja-5243074/