ÚNKP rendezvény, 35. OTDK, KÉSZ Csoport

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2021. május 12. és május 19. között.

bme.hu-2021.05.19.

Konferencia : „A jövő Te vagy!”- ÚNKP-s kutatások és kiválóságok a Műegyetemen

A BME 2021. május 19-én online szervezi 2020/21. tanévi ÚNKP rendezvényét

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 2020/2021. tanévi konferenciáján 17 szekcióban ismertetik a támogatással elért kutatási eredményeiket a BME ösztöndíjasai. Az elmúlt évben a Műegyetem 189 hallgatója, doktorandusza és fiatal oktatója nyerte el a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjat.

Az esemény programfüzete már elérhető a www.bme.hu/unkpkonferencia honlapon, itt az absztraktfüzet, valamint a virtuális esemény elérésének technikai információi is megtalálhatók. Az érdeklődők a Microsoft Teams platformon keresztül tudnak az online szekciókba belépni.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20210511/Konferencia_A_jovo_Te_vagy_UNKPs_kutatasok_es_kivalosagok_a_Muegyetemen

https://www.okosipar.hu/a-muegyetem-osztondijasai-online-konferencian-szamolnak-be-kutatasi-eredmenyeikrol/

https://www.itbusiness.hu/technology/human/oktatas/online-konferencia-a-muegyetemi-oszrondijasoknak

 

 

bme.hu-2021.05.13.

Műegyetemi sikerek sorozata a 35. OTDK-n

Ígéretes kutatási tervekkel pályáztak a BME-s fiatalok a jelenleg is zajló Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, ahol több műegyetemi dobogós helyezés is született.

„A tudományos diákköri (TDK) mozgalom a magyar felsőoktatás legszélesebb bázisú, legátfogóbb tehetséggondozási formája, az önképzés, az elitképzés és a tudóssá nevelés színtere. A mesterek, témavezető tanárok, kutatók körül kialakuló TDK műhelyek ösztönző légkörében születik meg a legtöbb tehetséges diák első tudományos élménye” – olvasható az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT), az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Magyar Tudományos Akadémia fővédnökségével, továbbá a felsőoktatásban érintett minisztériumok és országos hatáskörű intézmények, szervezetek, alapítványok erkölcsi, szakmai, valamint anyagi támogatásával megvalósuló 35. OTDK hallgatói tudományos megmérettetés felhívásában. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20210513/Muegyetemi_sikerek_sorozata_a_35_OTDKn

 

telex.hu-2021.05.13.

A kvantuminternet alapjain dolgoznak a BME-n

A jövő számítógépét és kvantuminternetét fejlesztik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kutatócsoportjai a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium részeként, áll az egyetem csütörtöki közleményében. A kutatásban kvantuminternetes hálózat épül ki a BME és a Wigner Fizikai Kutatóközpont között, valamint az európai kvantumszámítógépek fejlesztésén is dolgoznak a szakemberek – írja a közlemény, ami szerint a Műegyetemen felhalmozott szakértelem felhasználható lesz többek között egy tervezetten a 2020-as évek végére megvalósuló európai kvantum-internethálózat kiépítéséhez, a hálózathoz való csatlakozáshoz, amely megteremtheti az elvi alapon biztonságos kommunikációhoz szükséges kvantumos csatornát az állam és a gazdaság szereplői számára. (…)

https://telex.hu/tech/2021/05/13/budapesti-muszaki-es-gazdasagtudomanyi-egyetem-kvantuminternet-kvantumszamitogep

https://hirado.hu/tudomany-high-tech/high-tech/cikk/2021/05/13/a-jovo-szamitogepet-fejlesztik-a-muegyetemen

https://infostart.hu/tudomany/2021/05/13/kvantuminternetet-fejlesztenek-a-bme-n

https://profitline.hu/A-jovo-szamitogepet-es-kvantuminternetet-fejlesztik-a-BME-kutatocsoportjai-422035

https://hvg.hu/tudomany/20210514_bme_kvantuminternet_kvantuminformatika_szamitastechnika_szamitogep

https://www.baon.hu/digitalia/a-jovo-kvantuminternetet-fejlesztik-a-muegyetemen-3876820/

https://www.minuszos.hu/kvantumszamitogepet-es-kvantuminternetet-fejlesztenek-a-muegyetemen/

https://tudas.hu/a-jovo-szamitogepet-es-kvantuminternetet-fejlesztik-a-muegyetemen/

https://computerworld.hu/karrier/a-jovo-szamitogepet-es-kvantuminternetet-fejlesztik-a-muegyetemen-294240.html

https://www.itbusiness.hu/technology/technology/innovativ-informatikai-fejlesztesek-a-muegyetemen

https://mediapiac.com/tech/a-jovo-szamitogepet-es-kvantuminternetet-fejlesztik-a-muegyetemen/719614/

 

novekedes.hu-2021.05.12.

BME dékán: "Diploma nélkül nem informatikus az informatikus, legfeljebb kékgalléros asszisztens"

Óvok mindenkit attól, hogy népszerűséget keresve hirdesse azt, hogy nem kell diploma - szögezte le a növekedés.hu-nak Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának (BME VIK) a dékánja.(…) A mi karunkon az elmúlt öt évben a felvett hallgatók 60-65 százaléka megszerezte a diplomát, de általános tapasztalat, hogy a hallgatók már a képzés alatt munkát vállalnak.(…) Mindenesetre csak a mi karunk idén mintegy ezer diplomát ad ki. A végzősök 60-65 százaléka pedig mérnökinformatikus.(…) A karunknak nagy a népszerűsége. Tavaly, ha csak az alapképzéseket nézem, mintegy 800 embert vettünk fel az informatikai – mérnökinformatikus és üzemmérnök-informatikus - szakokra.(…) Mi már 2009-ben indítottunk először olyan programokat, amelyekkel igyekeztünk a lányok körében népszerűbbé tenni ezt a szakmát. Akkor a nők aránya 5-6 százalék volt az IT-s képzéseinken. Azóta ezt a mutatót sikerült 15 százalék fölé tornászni. A helyzet sokat javult, de még van tér a fejlődésre.(…)

https://novekedes.hu/interju/bme-dekan-diploma-nelkul-nem-informatikus-az-informatikus-legfeljebb-kekgalleros-asszisztens

https://444.hu/2021/05/13/charaf-diploma-nelkul-nem-informatikus-az-informatikus-legfeljebb-kekgalleros-asszisztens?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=charaf-diploma-nelkul-nem-informatikus-az-informatikus-legfeljebb-kekgalleros-asszisztens

 

azonnali.hu-2021.05.19.

A BME-n plasztikkártya nélkül is lehet személyesen vizsgázni, a Semmelweisen júniustól csak fizetős teszt után

A BME-n szigorú védelmi intézkedések mellett a védettségi igazolással nem rendelkezők is vizsgázhatnak majd személyesen, a Semmelweis Egyetem ugyanakkor megerősítette: az oltás hiába önkéntes, júniustól a kártyával nem rendelkezőknek fizetniük kell majd a jelenléti vizsgák és órák előtti koronavírus-tesztekért. (…)

http://azonnali.hu/cikk/20210519_a-bme-n-lehet-majd-plasztikkartya-nelkul-vizsgazni-a-sote-fizetos-teszt-utan-engedik-ezt-az-oltatlanoknak

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

bme.hu-2021.05.17.

Felhőszolgáltatásokkal tehetők hatékonyabbá a műegyetemi kutatások

A BME az Oracle felhőszolgáltatásával erősíti kutatástámogatási rendszerét elősegítve a karok projektjeihez szükséges nagy teljesítményű számítási kapacitást.

„Nemzetközi színvonalú műszaki oktatás és kutatás nem képzelhető el korszerű infrastruktúra nélkül. Napjainkban az informatikai szolgáltatások és a számítási kapacitás ennek az infrastruktúrának a meghatározó elemei. A BME kutatási területeinek változatos informatikai igényeihez jól illeszkedő megoldásokat kínál az Oracle felhőszolgáltatása, legyen szó hálózatkutatásról, képfeldolgozásról, beszédszintézisről vagy gyógyszermolekula-modellezésről” - mondta el Balogh József, a BME Informatikai Igazgatóságának igazgatója az Oracle-nek adott nyilatkozatában. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20210517/Felhoszolgaltatasokkal_tehetok_hatekonyabba_a_muegyetemi_kutatasok

 

digitalhungary.hu-2021.05.19.

A MITTE a BME FIEK kommunikációs ügynöksége

A Műegyetem innovációhoz kapcsolódó tevékenységét szervező, koordináló és erősítő egyetemi egység, a BME FIEK célja, hogy gyorsítsa az egyetemi K+F eredmények gyakorlati hasznosítását, biztosítsa az ipari és az egyetemi szereplők hosszú távú együttműködését. Kiemelten fontosnak tartják, hogy a területen megvalósuló innovációkról, együttműködésekről a gazdasági szereplők és a lakosság is információt kapjon. Ezért a BME FIEK kommunikációs ügynökséget választott kampánykommunikációs tevékenységéhez, a meghívásos folyamatot a MITTE Communications nyerte el. (…)

https://www.digitalhungary.hu/media/A-MITTE-a-BME-FIEK-kommunikacios-ugynoksege/12004/

https://www.mmonline.hu/cikk/a-bme-a-mitte-t-valasztotta/

https://www.mmonline.hu/cikk/a-bme-a-mitte-t-valasztotta/

 

telex.hu-2021.05.13.

Aszódi: a csernobili neutronszám-emelkedésről: nem jó, de nem is tragikus

Az eredetileg a Science magazinból származó hír alapján több magyar sajtótermék is megírta (pl. az Index, a Telex, a HVG.hu és a Raketa.hu is), hogy „maghasadásra utaló jeleket” tapasztaltak a 35 éve balesetet szenvedett csernobili 4. reaktor romjai alatt. A téma elég „nagyot ment” a sajtóban, nézzünk kicsit utána, miről is van szó. Röviden: a hír és a megnövekedett kockázat igaz, csak egy kicsit másként és nem egy friss esemény által.(…) A  cikk eredetileg Aszódi Attila blogjában, a Láncreakcióban jelent meg 2021. május 13-án.

A szerző, Prof. Dr. Aszódi Attila mérnök, egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki Egyetem Oktatóreaktorának korábbi vezetője, korábban a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztosként és az atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárként is dolgozott.

https://telex.hu/tech/2021/05/13/csernobil-maghasadas-elemzes-aszodi-attila

https://infostart.hu/kulfold/2021/05/13/csernobil-van-egy-kis-baj-de

https://hvg.hu/tudomany/20210513_csernobil_maghasadas_ujrakritikussag_aszodi_attila_elemzese

 

 

autopro.hu-2021.05.13.

Magyar fejlesztéssel válhatnak csendesebbé a vonatok

A Knorr-Bremse Rail Systems Budapest és a BME Gépészmérnöki Kara 2016 óta dolgozik együtt olyan kutatási projekteken, amelyek a jövő anyagait, technológiáit és módszereit adják majd a járműgyártásban. Az együttműködés keretében a legtehetségesebb hallgatók projektfeladat, szakdolgozat, diplomamunka, illetve PhD kutatás keretében Knorr-Bremse Ösztöndíjasként kapcsolódhatnak be a vállalat innovációs tevékenységébe. Interjúnkban Demus Tamás és Dr. Varga Attila, a Knorr-Bremse Budapest mérnökei, valamint Tokaji Kristóf a BME Gépészmérnöki Kar Áramlástan Tanszékének PhD hallgató és Kustány Kálmán, a BME Gépészmérnöki Kar Áramlástan Tanszékének MSc hallgatója, illetve Dr. Horváth Csaba, a BME Gépészmérnöki Kar Áramlástan Tanszékének adjunktusa beszéltek az autopro.hu-nak arról, hogyan csökkenthető a nyomástartó edény légtelenítésekor keletkező zaj.(…)

https://autopro.hu/beszallitok/magyar-fejlesztessel-valhatnak-csendesebbe-a-vonatok/499200

 

bme.hu-2021.05.13.

Rendhagyó könyvklubesemény – recenziók Raymond Kurzwell könyveiből

Az MNB-BME Könyvklub tagjai a mesterséges intelligencia technológiák világszerte ismert gondolkodóját ismerhetik meg a május 17-i rendezvényen.

2021. május 17-én 16 órától Héder Mihály egyetemi docens vezetésével, Ray Kurzweil, a mesterséges intelligencia nemzetközi hírű kutatójának bemutatása után, a The singularity is near, c. könyvét, az After Shock címmel megjelent, több mint száz futurista gondolatait összegző esszékötetet, valamint Ray Kurzweil és Tracy J. Trothen Spiritualities, ethics, and implications of human enhancement and artificial intelligence c. művét ismertetik a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakértői. A rendezvény zárásaként Kristóf Péter, az ExO Works közép-európai nagykövete tart rövid előadást Kurzweil üzleti gondolkodásra gyakorolt hatásáról.

Ray Kurzweil az optikai karakterfelismerés, szöveg-beszéd szintézis és a beszédfelismerés úttörője. A Google fejlesztési vezetőjeként a gépi tanulás és a nyelvfeldolgozás újításain dolgozik. Jövőformáló könyvei a mesterséges intelligencia, a transzhumanizmus és a technológiai szingularitás témaköreit tárgyalják.  Bill Gates, Kurzweil-t „a mesterséges intelligencia jövőjét legjobban megjósoló” személynek nevezte.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20210513/Rendhagyo_konyvklubesemeny_recenziok_Raymond_Kurzweil_konyveibol

 

bme.hu-2021.05.14.

A videokonferenciák kora számos érdekes műszaki kihívást tartogat

A PARIPA Szakmai Esten a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. mutatta be tevékenységét.

„Mi vagyunk az egyik legtöbb ügyféllel rendelkező szolgáltató Magyarországon, hiszen a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) tevékenységével a legtöbb állampolgár a szó szoros értelmében a születésétől az elmúlásig találkozhat” – foglalta össze a vállalat működésének alapvető jellemzőjét Tóth Csaba, a NISZ Zrt. Infokommunikációs és technológiai támogató ágazati igazgatója, aki a cég munkáját mutatta be a kilencedik – a pandémia miatt online szervezett – PARIPA Szakmai Esten.

A PARIPA Program célja a BME VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék stratégiájában megfogalmazott törekvésekhez illeszkedően olyan egyetemi-ipari együttműködés kialakítása, amelynek eredményeképpen a tanszék hallgatói versenyképes, az ipar által is igényelt kompetenciával (tudás-képesség-hozzáállás-tapasztalat) rendelkeznek a tanulmányaik befejezésekor. Az összefogás számos előnnyel jár a kezdeményezésben résztvevő hallgatók, az egyetem, a tanszék és a vállalatok számára is. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20210514/A_videokonferenciak_kora_szamos_erdekes_muszaki_kihivast_tartogat

 

24.hu-2021.05.14.

Ez történik, ha Magyarország legjobb építőmérnök-hallgatója több ezer darab Legót és három órát kap az alkotásra

A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója vitte el a pálmát a KÉSZ Csoport által életre hívott Hexatlon versenyen, így amellett, hogy milliókkal és egy gyakornoki pozícióval jutalmazták, elmondhatja magáról, hogy ő az ország legügyesebb építőmérnök-diákja. A látványos döntővel a nem szakmabeliek számára is átélhetőbbé vált, mit is csinál egy építőmérnök és milyen óriási felelősség nyugszik a vállukon. Ez már csak azért is fontos, mert évek óta hatalmas a szakemberhiány ezen a területen, de még mindig nem választják elegen az építőmérnöki szakot.(…) A hatfordulós versenyre több mint száz jövendőbeli építőmérnök jelentkezett, a döntőbe viszont már csak a hat legkreatívabb, legpontosabb, legalaposabb szakmai ismeretekkel rendelkező hallgató jutott be: Joó Dániel (BME), Czimondor Domonkos (PTE), Koroknai Ádám (Óbudai Egyetem),Török Viktória (BME), Ferenczi Márk (Debreceni Egyetem) és Bányász Péter (BME). A hallgatók a döntő helyszínén tudták meg, milyen feladattal kell bizonyítaniuk: három óra alatt több doboz Lego Technic-elemből kellett hidat építeniük. Rátermettségüket szakmailag szigorú, de segítőkész zsűri értékelte: Tápai Árpád, a KÉSZ Csoport generálkivitelező tagvállalata, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgató-helyettese, Dr. Budaházy Viktor, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) adjunktusa, aki számos Duna-hídon is dolgozott, Martinkó József, az Octogon Architecture & Design magazin főszerkesztője és Abosi Barni influenszer. Az építőmérnök-hallgatók legjobbikának Bányász Péter, a BME hallgatója bizonyult, aki a 2 millió forintos fődíj mellé egy gyakornoki pozíciót is kapott a KÉSZ Csoportnál.(…)

https://24.hu/fn/gazdasag/2021/05/17/ez-tortenik-ha-magyarorszag-legjobb-epitomernok-hallgatoja-tobb-ezer-darab-legot-es-harom-orat-kap-az-alkotasra-x/

 

bme.hu-2021.05.14.

Elsőként duplázott a fitness bajnok mérnökhallgató

Másodszorra is az év női fitness versenyzőjének választották a BME GPK mérnökhallgatóját.

Két egymást követő évben, 2019 után 2020-ban újra Ágoston Dorottyát, BME Gépészmérnöki Kar (GPK) mechatronikai mérnök mesterszakos hallgatóját választotta meg a Magyar Testépítő és Fitness Szövetség az év női versenyzőjének. A díjat 2016-ban ítélték oda először, ám a műegyetemi hallgató az egyetlen olyan sportoló, aki kétszer is elnyerte ezt a kitüntetést. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20210514/Elsokent_duplazott_a_fitness_bajnok_mernokhallgato

 

 

atv.hu-2021.05.18.

Elhunyt Gál Sándor, az MTA rendes tagja

Életének 88. évében elhunyt Gál Sándor kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusa, vegyészmérnöki karának egykori dékánja - tudatta az MTA kedden az MTI-vel.

A műszaki kémia és az analitikai kémia, azon belül a termoanalitika nemzetközi hírű kutatója szombaton hunyt el. (…)

http://www.atv.hu/belfold/20210518-elhunyt-gal-sandor-az-mta-rendes-tagja/hirkereso

https://indirekt.hu/belfold/gyasz-elhunyt-gal-sandor/

https://www.borsonline.hu/aktualis/gyasz-gal-sandor-kemikus/231220?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/elhunyt-gal-sandor-kemikus/9dn5wk5?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso