Dr. Czigány Tibor - új rektora, Drón koalíció, Danube Cup

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2021. május 19. és május 26. között.

bme.hu – 2021. 05. 26.

Dr. Czigány Tibor lesz a Műegyetem új rektora

Áder János köztársasági elnök Czigány Tibor akadémikust, egyetemi tanárt nevezte ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektorává július 1-i hatállyal.

Átvette rektori megbízólevelét Czigány Tibor a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnöktől.  A BME új rektorának megbízatása 2021. július 1-jén kezdődik és három évre szól.

Czigány Tibor Széchenyi-díjas és Gábor Dénes-díjas gépészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 2012. és 2019. között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar dékánja volt. Kutatási területe az anyagvizsgálat, a gépészet, az anyagtudomány és a hozzá kapcsolódó technológia, a kompozitok és a polimer szerkezeti anyagok. Józsa János Gábor Dénes-díjas vízépítő mérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a második mandátuma lejártával köszön le a rektori tisztségből (az Nftv. szerint adott felsőoktatási intézményben ugyanazon személy összesen legfeljebb két alkalommal kaphat rektori megbízást). Józsa János 2015. július 1-től volt a BME rektora, melyet megelőzően a BME Építőmérnöki Karának tudományos dékánhelyetteseként dolgozott.  

https://www.bme.hu/hirek/20210526/Dr_Czigany_Tibor_lesz_a_Muegyetem_uj_rektora

 

kormany.hu-2021.05.18.

Az ipar 4.0 segítségével javul a magyar ipar termelékenysége

Az Ipar 4.0 program arra szolgál, hogy a termelés modernebb, termelékenyebb, humánusabb legyen Magyarországon - hangsúlyozta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára kedden Budapesten az Ipar 4.0 szakmai érmek átadása alkalmából.(…)

Az ipar 4.0 digitális átállást segítő oktatásai, képzési programot megvalósító szervezet kategóriában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 technológiai központja vehette át a díjat. Az egyetem missziójának tekinti, hogy Magyarországon minél több korszerű, a globális piacokon is versenyképes vállalat működjön az ipar 4.0 technológiák minél szélesebb körű alkalmazásával. Ezért a központ szemléletformáló, oktató, és támogató tevékenységet folytat, hogy minél többen ismerjék meg ezeket a technológiákat.(…)

https://kormany.hu/hirek/az-ipar-40-segitsegevel-javul-a-magyar-ipar-termelekenysege

https://mediaklikk.hu/video/hirado-2021-05-18-i-adas-9/

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-05-18_12-01-00&enddate=2021-05-18_13-00-00&ch=mr1

https://profitline.hu/Javul-a-magyar-ipar-termelekenysege-422252

https://www.bme.hu/hirek/20210525/Az_innovacio_nem_ismer_hatarokat_csak_trendeket

https://kamaraonline.hu/atadtak-az-ipar-4-0-szakmai-ermeket/

http://newtechnology.hu/az-ipar-4-0-segitsegevel-javul-a-magyar-ipar-termelekenysege/

https://www.okosipar.hu/az-ipar-4-0-segitsegevel-javul-a-magyar-ipar-termelekenysege/

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

itbusiness.hui-2021.05.25.

A vegyiparban is jó hasznát vehetik az elektronikus orrnak. Az MI már a gyárban van

Karbantartásra, a meghibásodások előre történő jelzésére, minőség-ellenőrzésre egyre több gyárban vetik be a mesterséges intelligenciát. A BME és az Ipar 4.0 Technológiai Központ szakemberei is több olyan kutatás-fejlesztési projekten dolgoznak, amelyek eredményeként ipari körülmények között lehet majd hasznosítani az MI-t, például a gyártósoroknál a munkafolyamatok vizsgálatánál, vagy akár a gázok koncentrációjának felmérésében a vegyiparban. (…) „A mesterséges intelligenciát sokan valamilyen misztikus dolognak tartják, pedig alkalmazásával számos esetben egyszerűbben oldhatók meg feladatok, mintha valamilyen algoritmust próbálnánk írni az adott problémára. Központunknak és az egyetemnek több olyan kutatás-fejlesztési projektje is van, amelyek eredményei akár ipari környezetekben is alkalmazhatók lesznek”, mondta el Kovács László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) kialakított Ipar 4.0 Technológia Központ vezetője. (…)

https://www.itbusiness.hu/technology/aktualis_lapszam/highway/az-mi-mar-a-gyarban-van

 

 

unilife.hu-2021.05.25.

A jövő számítógépét és kvantuminternetét fejlesztik a Műegyetemen

A BME is részt vesz a kvantuminformatikán alapuló páneurópai infrastruktúra-hálózat létrehozásában, amelynek munkáit már megkezdték a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium BME-s kutatócsoportjai. a kommunikáció alapjául szolgáló információ feldolgozását, tárolását és továbbítását végző fizikai rendszerekben hatékonyabb, gyorsabb, pontosabb, érzékenyebb és biztonságosabb módszerek kifejlesztésére törekednek a műegyetemi kutatók. (…)

http://unilife.hu/egyetem/20210525-a-jovo-szamitogepe-es-kvantuminternete-muegyetem-fejlesztes-kutatas.html

http://www.muszaki-magazin.hu/2021/05/19/kvantuminformatika-bme-fejlesztes/

https://hvg.hu/tudomany/20210519_google_asztali_kvantumszamitogep

 

startuponline.hu-2021.05.19.

Virtuális tudományos konferencia több mint 150 műegyetemi előadással

Az Új Nemzeti Kiválóság Program május 19-i műegyetemi konferenciáján 17 szekcióban ismertetik a támogatással elért tudományos eredményeiket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ösztöndíjasai. Az elmúlt évben a Műegyetem 190 hallgatója, doktorandusza és fiatal oktatója nyerte el a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjat. (…)

https://startuponline.hu/virtualis-tudomanyos-konferencia-tobb-mint-150-muegyetemi-eloadassal/

https://www.okosipar.hu/a-muegyetem-osztondijasai-online-konferencian-szamolnak-be-kutatasi-eredmenyeikrol/

http://www.pestinap.hu/egyetem/2021/05/18/a-muegyetem-osztondijasai-online-konferencian-szamolnak-be-kutatasi-eredmenyeikrol/

https://iotzona.hu/big-data/a-jovo-kvantuminternetet-fejlesztik-a-muegyetemen

http://www.itbusiness.hu/technology/human/oktatas/online-konferencia-a-muegyetemi-oszrondijasoknak

http://hir.ma/tudomany/a-muegyetem-osztondijasai-online-konferencian-szamolnak-be-kutatasi-eredmenyeikrol/771657

https://webradio.hu/hirek/it-tudomany/a-muegyetem-osztondijasai-online-konferencian-szamolnak-be-kutatasi-eredmenyeikrol

 

transpack.hu - 2021. május 20.

Drón koalíció alakult hazánkban

A Magyarországi Drón Koalíció célja az 5G és a mesterséges intelligencia területén már megalkototthoz hasonló stratégia kidolgozása. A koalíció létrehozása indokolt, ugyanis az Európai Bizottság becslései szerint 20 év múlva több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak a drónokkal összefüggő területek.

Cél a biztonságos üzemeltetés és támogató jogszabályi rendszer

A Magyarországi Drón Koalíciót az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a HungaroControl Zrt. kezdeményezésére jött létre, az alapító tagjainak száma meghaladja a hatvan főt. (…)

https://transpack.hu/2021/05/20/dron-koalicio-magyarorszag-alakult-logisztika/

 

qubit.hu-2021.05.19.

Magyar kutató vezetésével készült az eddigi legvalószínűbb szimuláció a csillagok születéséről

Egy nemzetközi kutatócsoport elkészítette az eddigi legrealisztikuabb és legnagyobb felbontású 3D szimulációt a csillagok születéséről – adta hírül a Phys.org-on a projektben részt vevő illionis-i Northwestern Egyetem munkatársa, Amanda Morris. A szimuláció vizuálisan is lenyűgöző, de szigorú matematikai alapokon nyugvó élményt kínál: a szemlélő a háromdimenziós térben körüllebegheti a színes gázfelhőt, miközben a pislákoló csillagok létrejönnek.(…) A projektnek magyar résztvevője is van a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett Guszejnov Dávid, a Texasi Egyetem (Ausitin) posztdoktori kutatójának személyében, aki Grudiccsal közösen irányította a projektet.(…)

https://qubit.hu/2021/05/19/magyar-kutato-vezetesevel-keszult-az-eddigi-legvaloszerubb-szimulacio-a-csillagok-szuleteserol?fbclid=IwAR0hFOs27A5lWtoqC81yC15D7amzCszeWuOJQlO4yg8Wp27XOAL294D48TQ

 

 

hírbalaton.hu-2021.05.26.

Dr. Istvánovics Vera: nagyon is befolyásolhatják a horgász etetőanyagok a Balaton vízminőségét

„Az a foszformennyiség, amelyet a horgászok ma az etetőanyagokkal a tóba juttatnak, fele vagy közel akkora mennyiség, amitől csak sok milliárd forintért lehetne megóvni a Balatont. Ez bizony nemhogy sok, egyenesen nagyon sok!” – fogalmazott Dr. Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja a hirbalaton.hu-nak, reagálva az agrárminiszter egyik nyilatkozatára.(…)

http://www.hirbalaton.hu/dr-istvanovics-vera-nagyon-is-befolyasolhatjak-a-horgasz-etetoanyagok-a-balaton-vizminoseget/

 

telex.hu- 20221.05.25.

Nemcsak a gyerekeink miatt, hanem üzleti szempontból is minél gyorsabban el kellene indítani a zöldprogramokat

Hogyan lőjünk a 2050-es nettó zéró karbon célra? Kaderják Péter energetikai szakember szerint érdemes azonnal elindulni a nagy programokkal.(…) A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Zéró Karbon Központ (ZKK) néven a 2050-ös nettó zéró karbon célt segítő intézetet alapított. A tudásközpont vezetője Kaderják Péter korábbi klíma- és energiaügyi államtitkár lett, aki a Másfélfok sajtóklubjának volt a vendége.(…)

https://telex.hu/gazdasag/2021/05/25/ha-kivarunk-olcsobb-lesz-a-zoldites-megis-erdemes-a-klimaceloknak-gyorsan-nekiesni

https://nepszava.hu/3120128_eljott-a-gazkeszulekek-es-dizelautok-alkonya

https://index.hu/gazdasag/2021/05/19/klimasemlegesseg-forrasok-kaderjak-peter/

https://www.mnnsz.hu/megtudtuk-hogyan-eri-el-magyarorszag-2050-re-a-klimasemlegesseget/

 

szakszervezetek.hu-2021.05.21.

A legjobban az informatikai, az államtudományi és a műszaki diplomások keresnek. Ennyit keresnek a frissdiplomások: 226 ezertől 500 ezerig

A művészetközvetítési, a pedagógus- és a hitéleti képzést végzők viszont nem számíthatnak csúcsfizetésre – olvasható a Népszava oldalán. (…) Ehhez egyedül a Corvinus végzettjei kerülnek viszonylag közel bruttó 450 ezer forintos átlagfizetésükkel, a sorban a következő a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, de az átlagfizetés még itt is éppen csak meghaladja a bruttó 400 ezret. A többség 300 és 400 ezer forint között keres, vannak azonban, akiknek a fizetése még a 300 ezer forintot sem éri el.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/26655-ennyit-keresnek-a-frissdiplomasok-226-ezertol-500-ezerig

http://hvg.hu/kkv/20210521_Palyakezdo_informatikus_alapszak

https://eduline.hu/palyakezdes/20210521_dpr_gyorsjelentes

https://nepszava.hu/3120464_ennyit-keresnek-a-frissdiplomasok-226-ezertol-500-ezerig

https://infostart.hu/gazdasag/2021/05/21/ennyi-a-palyakezdo-fizetes-na-de-milyen-diplomaval

https://haszon.hu/megduplazni/tudas/palyakezdo-diplomas-fizetes/tobbet-keresnek-a-mesterszakosok

 

 

azonnali.hu-2021.05.19.

A BME-n plasztikkártya nélkül is lehet személyesen vizsgázni, a Semmelweisen júniustól csak fizetős teszt után

A BME-n szigorú védelmi intézkedések mellett a védettségi igazolással nem rendelkezők is vizsgázhatnak majd személyesen, a Semmelweis Egyetem ugyanakkor megerősítette: az oltás hiába önkéntes, júniustól a kártyával nem rendelkezőknek fizetniük kell majd a jelenléti vizsgák és órák előtti koronavírus-tesztekért. (…)

http://azonnali.hu/cikk/20210519_a-bme-n-lehet-majd-plasztikkartya-nelkul-vizsgazni-a-sote-fizetos-teszt-utan-engedik-ezt-az-oltatlanoknak

 

budapestkornyeke.hu-2021.05.22.

Szuperlátványos videójáték Budapestről, éld át a boldog békeidők hangulatát és találd meg a kincset

Fantasztikus látványvilág, modern technika és kaland. A Műegyetem hallgatói egy különleges videójátékot készítettek a régi Budapestről. A nagy Gatsby-korszakában, a világháborúk előtti boldog békeidőkben csodálhatjuk meg Budapestet. Átsétálhatunk a ma már nem létező, a háborúban lebombázott hidakon és utazhatunk olyan villamoson, ami már nem is jár. (…) A boldog békeévek és a rombolás

A II. Világháború során Budapest teljesen megváltozott. A főváros ostroma során a belváros jelentős része elpusztult, komplett házsorok tűntek el a Duna-parton, olykor szinte a felismerhetetlenségig megváltoztatva egy-egy utcát. Milyen lehetett ez a letűnt kor, milyen lehetett a boldog békeévekben bejárni Budapestet? Milyen lehetett a város lüktetése akkor? A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) volt és jelenlegi hallgatói most a modern technika segítségével elénk varázsolják az akkori világot.(…)

https://budapestkornyeke.hu/szuperlatvanyos-videojatek-budapestrol-eld-at-a-nagy-gatsby-korszakat-es-talald-meg-a-kincset/?utm_source=hirkereso&utm_medium=rss&utm_campaign=hirkereso_rss

https://mandiner.hu/cikk/20210523_ime_az_eltunt_budapest_szamitogepes_jatek_lenyugozo_elozetese

http://www.octogon.hu/epiteszet/lenyugozo-lett-az-eltunt-budapest-elozetese/

 

unilife.hu-2021.05.19.

Ezt érdemes tudnod az idei Danube Cup-ról, ha jövőre te is szeretnél indulni

A Danube Cup - Duna-menti egyetemek - vállalkozásindítási verseny, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara, és a Corvinus Egyetem rendezésében indult útnak 2016-ban.(…) A versenyben a BME csapata is döntőbe jutott, ahol az ötödik helyezést zsebelték be. A CoWriters - Makovi Bíbor építészmérnök hallgató és csapata - egy együttműködésen alapuló szöveges online szerepjáték köré tervezett jelentős bevétellel kecsegtető üzletet és szolgáltatásokat.

Danyi Pál, a BME Gazdálkodás- és Társadalomtudományi Kar Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszékének egyetemi docense, a Danube Cup társalapítója és főszervezője úgy nyilatkozott, hogy „Grad-Gyenge Anikó (innovációs dékánhelyettes, GTK) és Jókúti András (Bridge iparjogvédelmi vezető, BME) elindították a Danube Cup Európai Uniós védjegybejelentését, tehát egy ténylegesen európai szintű kezdeményezést sikerült – remélhetőleg – hosszú útjára bocsátani". (…)

https://unilife.hu/karrier/20210518-danube-cup-vallalkozasinditasi-verseny.html

 

 

forbes.hu-2021.05.21.

Hét országban szervezik idősek ellátását és a lélegeztetőgépek lelkét is ők gyártják

A Spirocco nevű magyar egészségügyi startup mobilalkalmazása 40 000 idős ember ellátásának szervezését hangolja majd össze hét európai uniós országban egy most induló klinikai kutatás keretében, miután a vállalkozás második lett az EU-s Gatekeeper projekt pályázatán. A Spirocco okos inhalációs eszközök fejlesztésével kezdte, de 2020-ban részt vettek a BME lélegeztetőgépének kifejlesztésében is, amelyhez ők szállították az áramlásmérőket. Most befektetőt keresnek.(…)

A BME lélegeztetőgépről a Forbes.hu is írt korábban, kiemelve, hogy az oxigénszint szabályozása a piacon levő modern készülékekhez képest sokkal pontosabb – ez a Spirocco áramlásmérőjének köszönhető. Az áramlásmérő a lélegeztetőgépek lelke, ráadásul minden egyes gépben kettő van belőle, hiszen mérni és egyúttal szabályozni kell a belégzést és kilégzést is – mondja dr. Kovács József Gábor, a projekt vezetője, a BME Gépészmérnöki Kar, Polimertechnika Tanszékének helyettes vezetője. Kovács József Gábor szerint a Spirocco által fejlesztett áramlásmérő éppen attól nagyszerű, hogy nem különleges. „Mindig sokkal nehezebb egy letisztult, egyszerűen, de biztosan működő terméket fejleszteni, mint egy különleges, bonyolult, nehezen gyártható készüléket megalkotni. A Spirocconak sikerült egy egyszerű mérési elvet használó, széles mérési tartományban működő és a nagy, jó hírű nyugati gyártók termékeinél pontosabban mérő egységet megalkotnia”.(…)

https://forbes.hu/napi-cimlap/startup-egeszsegugy-palyazat-spirocco/

 

 

epiteszforum.hu-2021.05.20.

Ökologikus épületek műszaki tartalma – Anyagok-szerkezetek-technikák

Dr. Lányi Erzsébet, a BME Épületszerkezettani Tanszék egyetemi docense legújabb cikkében bemutatja, milyen műszaki igényei vannak a "fenntartható visszavonulás" elvét követő, ökologikus szemlélettel készült épületeknek. Összefoglalójából kiderül, hogy az ezeknek való megfelelés egyáltalán nem lehetetlen feladat. (…)

https://epiteszforum.hu/okologikus-epuletek-muszaki-tartalma--anyagok-szerkezetek-technikak

 

sulilife.hu-2021.05.19.

Szaktanári vélemény a fizika érettségiről!

Szaktanárunk, Csóré András, a BME fizika tanára szerint az idei feladatsor nem volt nehéz, de az egyik feladat meglepetést okozott a diákoknak. Itt vannak a részletek!

Csóré András korábbi interjújában már elmondta nekünk, hogy mire számíthattak a diákok az érettségin; de szó volt arról is, hogy milyen hibákat követnek el a diákok a leggyakrabban. Ezúttal arról kérdeztük, milyennek ítéli az idei feladatsort. (…)

https://sulilife.hu/iskolak/20210519-erettsegi2021-szaktanari-velemeny-fizika-erettsegi.html

 

langolo.hu-2021.05.20.

Több magyar tinit zaklatnak az interneten, mint két éve

Két év után újra megkérdezte a Be Social a tiniket, hogyan is használják az internetet. Nem az volt a cél, hogy a boomerek megértsék, miért szelfizik annyit a gyerek, sokkal inkább az, hogy megértsük, hogy például miért nem válaszol egy tini az e-mailekre, és mennyire nem igaz, hogy minden tizenéves bizonyára videójátékozik a szobájában. (…) Míg 2019-ben minden negyedik, most már minden harmadik fiatal szeretne influenszer lenni. Bernschütz Mária, a BME adjunktusa, generációkutató, aki a válaszadó fiatalokat négy nagy, jól elkülönülő csoportba sorolta, azt mondta, hogy a válaszokból az derült ki, hogy leginkább a digitális exhibicionistákra jellemző ez, akik a legfiatalabb lányok a válaszadók közül. Ők azok, akik szeretnek szelfiket készíteni, és azokat rendszeresen meg is osztják, boldoggá teszi őket a közösségi média, és minden vágyuk, hogy influenszerek legyenek. A (..)

https://langolo.hu/tobb-magyar-tinit-zaklatnak-az-interneten-mint-ket-eve/

 

bme.hu-2021.05.20.

Elhunyt Gál Sándor, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki kar korábbi dékánja

A BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék professor emeritusa,  a termoanalitika nemzetközi hírű akadémikus kutatója 2021. május 16-án hunyt el.

Gál Sándor 1933-ban született Farmoson. Okleveles vegyészmérnöki diplomáját a BME Vegyészmérnöki Karán szerezte 1956-ban, ezt követően az Általános és Analitikai Kémia Tanszékre került tanársegédként.

1983-ban egyetemi tanári kinevezést kapott. 2004-től Professzor Emeritus. 1964-ben műszaki doktori címet, 1972-ben kandidátusi, 1982-ben akadémiai doktori fokozatot szerzett. 1993-ban az MTA levelező, 2004-ben rendes tagjává választották. Az egyetemen töltött fél évszázad alatt számos választott funkciót töltött be, többek között 1970- től 1990-ig tanszékvezető-helyettes, 1990-1991-ben megbízott tanszékvezető, 1996-2002 között a tanszéken működő MTA kutatócsoport vezetője volt. 1981-1988 között ellátta a Vegyészmérnöki Kar dékánhelyettesi, 1988-1996 között dékáni tisztét. A Kar Doktori és Habilitációs Bizottságát 9 éven keresztül, 1989 óta a Varga József Alapítvány Kuratóriumát vezeti. Számtalan publikáció szerzője és társszerzője. (…)

Vezetésével az országban elsőként bevezették a hallgatói számítógépes nyilvántartási rendszert és szintén elsőként a törvény megjelenése előtt hozták létre a Professor Emeritus címet. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. Erdey László-díj, Állami Díj, Nemzetközi Technológiai Díj, BME Emlékérem, Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, MTA Varga József Díj és Érem.

https://librarius.hu/2021/05/19/elhunyt-gal-sandor-kemikus-a-termoanalitika-nemzetkozi-hiru-kutatoja/