Dr. Czigány Tibor - rektor, Ünnepi Szenátusi ülés, Gyermeknapi Fizika

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2021. május 26. és június 02. között.

bme.hu –2021.05.31.

Dr. Czigány Tibor lesz a Műegyetem új rektora

Áder János köztársasági elnök Czigány Tibor akadémikust, egyetemi tanárt nevezte ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektorává július 1-i hatállyal.

Átvette rektori megbízólevelét Czigány Tibor a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnöktől.  A BME új rektorának megbízatása 2021. július 1-jén kezdődik és három évre szól.

Czigány Tibor Széchenyi-díjas és Gábor Dénes-díjas gépészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 2012. és 2019. között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar dékánja volt. Kutatási területe az anyagvizsgálat, a gépészet, az anyagtudomány és a hozzá kapcsolódó technológia, a kompozitok és a polimer szerkezeti anyagok. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20210526/Dr_Czigany_Tibor_lesz_a_Muegyetem_uj_rektora

https://index.hu/belfold/2021/05/26/budapesti-muszaki-gazdasagegyetemi-egyetem-uj-rektor/

https://www.hrportal.hu/c/dr._czigany_tibor_lesz_a_muegyetem_uj_rektora-20210526.html

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210526/a-muegyetemnek-es-az-agraregyetemnek-is-megvan-a-rektora-485036?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

https://unilife.hu/egyetem/20210531-uj-rektor-bme-czigany-tibor-mate-gyuricza-csaba.html

https://www.technokrata.hu/egazdasag/digitalis_oktatas/2021/05/28/bme-rektor-kinevezes/

https://digitrendi.hu/uj-rektora-van-a-muegyetemnek/

 

 

digitalhungary.hu-2021.05.27.

Világhírű 6G és Tactile Internet szakértő a BME Innovációs Napján

A mesterséges intelligencia és az 5G technológia a központi témái a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központja által szervezett, június 9-i Innovációs Napnak. A rendezvényen megszólalnak a műegyetemi ökoszisztéma legfontosabb ipari szereplői - a Siemens Zrt., a Rolls-Royce Hungary Kft., a Nokia Solutions and Networks Kft., a Magyar Villamos Művek Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt. - is bemutatják egyetemi fejlesztéseiket. Frank Fitzek professzor pedig, a Drezdai Műszaki Egyetem 5G laborjának vezetője nem csak az 5G, hanem a 6G és a Tactile Internet világába is bevezeti a hallgatóságot. (…)

https://www.digitalhungary.hu/e-volution/Vilaghiru-6G-es-Tactile-Internet-szakerto-a-BME-Innovacios-Napjan/12087/

https://uzletem.hu/programajanlo/vilaghiru-6g-es-tactile-internet-szakerto-a-bme-innovacios-napjan

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210601/mesterseges-intelligencia-es-autonom-jarmuvek-ezek-a-legjelentosebb-fejlesztesek-a-bme-n-485884?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

https://szakmaportal.hu/vilaghiru-6g-es-tactile-internet-szakerto-a-bme-innovacios-napjan/

http://businessonline.prim.hu/cikk/144021/

http://hirek.prim.hu/cikk/2021/05/28/vilaghiru_6g_es_tactile_internet_szakerto_a_bme_innovacios_napjan

https://newtechnology.hu/vilaghiru-6g-es-tactile-internet-szakerto-a-bme-innovacios-napjan/

https://itcafe.hu/hir/bme_innovacios_nap_2021.html

https://bdpst24.hu/2021/05/27/vilaghiru-6g-es-tactile-internet-szakerto-a-bme-innovacios-napjan/

 

bme.hu –2021.05.31.

„Részletesen méltatott érdemeik alapján Önök kivívták egyetemünk elismerését”

Ünnepi Szenátusi ülésen került sor a Tiszteletbeli Doktorok avatására, a Neumann János Professzori cím átadására, valamint a József Nádor Emlékérem és más rangos egyetemi kitüntetések adományozására.

„Senatus universitatis!" – immár sok éves hagyományként hangzott fel a Központi épület aulájában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem jogarnokának felszólítása a Szenátus nyilvános, ünnepi ülésének résztvevőihez. Józsa János akadémikus, a BME rektora a Himnusz elhangzása után köszöntötte a résztvevőket és bemutatta az ünnepi Szenátusi ülés elnökségét, amelyet az Egyetem karok feletti döntéshozói, a karok vezetői, valamint a díszvendégek alkottak: Habsburg György főherceg, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet és Habsburg Mihály királyi herceg, Pálfalvi András kancellárhelyettes, Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes, Nagy Balázs Vince az Egyetem nemzetközi rektorhelyettese, Veszprémi Károly az Egyetem oktatási rektorhelyettese, valamint Dunai László akadémikus, a BME ÉMK dékánja, Orbulov Imre akadémikus, a BME GPK dékánja, Alföldi György, a BME ÉPK dékánja, Nagy József, a BME VBK dékánja, Charaf Hassan, a BME VIK dékánja, Mándoki Péter, a BME KJK dékánja, Horváth Miklós, a BME TTK dékánja, Koltai Tamás, a BME GTK dékánja, Nyulászi László, az Egyetemi Habilitációs Bizottság és Doktori Tanács elnöke és Szili Ákos, az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke. A tisztségviselők talárban, hivatali lánccal és fehér kesztyűben érkeztek az ünnepélyes rendezvényre. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20210531/Reszletesen_meltatott_erdemeik_alapjan_Onok_kivivtak_Egyetemunk_elismereset_1

 

 

origo.hu-2021.05.30.

Elsők között ismerte fel az elméleti számítástechnika fontosságát

Szemerédi Endre Széchenyi- és Abel-díjas matematikust tüntette ki a 2021-es Neumann János professzori címmel az elméleti számítástechnikához való több évtizedes hozzájárulása, illetve a matematika fejlődéséhez kapcsolódóan végzett munkássága elismeréseként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szenátusa és a Neumann Társaság szombaton. (…)

https://www.origo.hu/tudomany/20210530-szemeredi-endre-kapta-a-neumann-professzori-cimet.html

https://qubit.hu/2021/05/31/szemeredi-endre-abel-dijas-matematikus-kapta-a-neumann-professzori-cimet

https://librarius.hu/2021/05/30/szemeredi-endre-kapta-a-neumann-professzori-cimet/

http://novumtv.hu/hirek/szemeredi-endre-abel-dijas-matematikus-kapta-a-neumann-professzori-cimet

https://computerworld.hu/karrier/szemeredi-endre-kapta-a-neumann-professzori-cimet-294905.html

https://njszt.hu/hu/news/2021-05-30/szemeredi-endrenek-iteltek-neumann-professzori-cimet

https://www.kemma.hu/orszag-vilag/szemeredi-endre-kapta-a-neumann-professzori-cimet-3948721/

https://www.feol.hu/orszag-vilag/szemeredi-endre-kapta-a-neumann-professzori-cimet-4974508/

https://www.veol.hu/orszag-vilag/szemeredi-endre-kapta-a-neumann-professzori-cimet-4704931/

https://www.vaol.hu/orszag-vilag/szemeredi-endre-kapta-a-neumann-professzori-cimet-4973017/

https://www.erdon.ro/orszag-vilag/szemeredi-endre-kapta-a-neumann-professzori-cimet-3692365/

 

bme.hu-2021.05.28.

„Egy kutatónak több lábon kell állnia, több dologgal kell foglalkoznia”

A numerikus áramlástan és alkalmazásai terén elért kiemelkedő eredményeiért magas rangú állami kitüntetésben részesült a BME GPK Áramlástan Tanszék egyetemi docense.

„A díjakat emberektől kapjuk: egyesek javaslatot tesznek, mások a szavazatukkal támogatják azt. Ez az elismerés nagyon fontos visszajelzés számomra, amiben munkatársaim elfogadása tükröződik. Megerősítette bennem, hogy nagyon jó együtt dolgozni a műegyetemi kollégákkal” – válaszolta a bme.hu kérdésére Kristóf Gergely, a BME Gépészmérnöki Kara (GPK) Áramlástan Tanszékének egyetemi docense, aki a numerikus áramlástan és annak alkalmazásai terén végzett tudományos kutatásai, ipari innovációs munkája, valamint oktatói és utánpótlás-nevelői tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata állami kitüntetésben részesült. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20210528/Egy_kutatonak_tobb_labon_kell_allnia_tobb_dologgal_kell_foglalkoznia

 

 

liner.hu-2021.05.27.

Előkelő helyen végeztek a magyar intézmények a világ legjobb egyetemeinek ranglistáján

Az AWRU legfrisebb világranglistáján többek között az ELTE, a BME, a CEU és a Semmelweis is előkelő helyeken végzett a hazai egyetemek közül. (…) Az Academic Ranking of World Studies (AWRU) legfrissebb listáján a Debreceni Egyetem fizikából (301-400.) és környezettanból (401-500.) ért el jó helyezést, míg a Szegedi Tudományegyetem fizikából (301-400.) jeleskedik. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem matematikából a 301-400. helyen végzett, a mechatronikai mérnöki területen pedig 201-300. lett. (…)

https://liner.hu/elokelo-helyen-vegeztek-a-magyar-intezmenyek-a-vilag-legjobb-egyetemeinek-ranglistajan/

https://eduline.hu/felsooktatas/20210526_ARWU_szakteruleti_rangsor

https://hvg.hu/itthon/20210526_egyetem_arwu_rangsor

https://esemenymenedzser.hu/esemeny-2/hirek-elemzesek/item/30121-tiz-magyar-egyetem-kerult-fel-a-vilag-legjobbjai-koze-friss-szakteruleti-lista.html

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

autopro.hu-2021.05.27.

Áramlástani modellezés segíti a vasúti légszárító tartályok újratervezését

A Knorr-Bremse Rail Systems Budapest és a BME Gépészmérnöki Kara 2016 óta dolgozik együtt olyan kutatási projekteken, amelyek a jövő anyagait, technológiáit és módszereit adják majd a járműgyártásban. Az együttműködés keretében a legtehetségesebb hallgatók projektfeladat, szakdolgozat, diplomamunka, illetve PhD kutatás keretében Knorr-Bremse Ösztöndíjasként kapcsolódhatnak be a vállalat innovációs tevékenységébe. Interjúnkban Demus Tamást és Dr. Varga Attilát, a Knorr-Bremse Budapest mérnökeit, valamint Zádeczki Zalánt, a BME Gépészmérnöki Kar Áramlástani Tanszékének hallgatóját és Dr. Balogh Miklóst, a BME Gépészmérnöki Kar Áramlástani Tanszékének adjunktusát kérdeztük arról, hogyan segíthetnek a numerikus áramlási szimulációk az optimális termékdizájn kialakításában. (…)

https://autopro.hu/beszallitok/aramlastani-modellezes-segiti-a-vasuti-legszarito-tartalyok-ujratervezeset/499592

 

bme.hu-2021.06.02.

„Härtlein Károly újra játékba csomagolta a tudományt.”

Interaktív, izgalmas és látványos tudományos kísérleteké volt a főszerep a hétvégén: Science Campus és Gyermeknapi Fizika keretében duplázott Härtlein Károly mesteroktató.

Érdekfeszítő kísérletekkel zárult a BME TTK Science Campus előadássorozata május 28-án, amelyen Härtlein Károly, a Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézetének mesteroktatója tartott – a pandémiás helyzetre tekintettel - online bemutatót „Kísérletek árammal és mágneses terekkel” címmel. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20210602/Hartlein_Karoly_ujra_jatekba_csomagolta_a_tudomanyt

 

portfolio.hu-2021.05.31.

Kaderják Péter: Drasztikus energiahatékonyság-javulás nélkül ne is álmodozzunk klímasemlegességről

Az áramszektor dekarbonizációjával, az akkumulátor- és hidrogénstratégia implementációs folyamatának megindításával, illetve az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer véglegesítésével kapcsolatos teendők tartoznak egyebek mellett a közelmúltban megalakult Zéró Karbon Központ (ZKK) rövid távú feladatai közé - mondta el Kaderják Péter, a ZKK vezetője a Portfolio-nak. (…)

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210531/kaderjak-peter-drasztikus-energiahatekonysag-javulas-nelkul-ne-is-almodozzunk-klimasemlegessegrol-485686

 

computerworld.hu-2021.05.31.

Kulcsszereplő lehet Magyarország az 5G-n beszélgető önvezető autók fejlesztésében?

A Műegyetemen már működik az Ericsson élő 5G teszthálózata. Az autó már ma is több egyszerű személyszállító eszköznél: a fejlett infotainment rendszerek segítik a kommunikációt, a valós idejű tájékozódást, az utasok szórakozását, felügyeletét, egyre fejlettebb vezetéstámogató rendszerek szolgálják a biztonságot. A hálózatba kapcsolt járművek hamarosan már nem csak a sofőrrel, de egymással és az okos úthálózattal is képesek lesznek kommunikálni. Ehhez azonban egy kellően gyors és stabil kommunikációs platformra van szükség. Megbízható 5G hálózatra mindenhol.(…)

https://computerworld.hu/tavkozles/kulcsszereplo-lehet-magyarorszag-az-5g-n-beszelgeto-onvezeto-autok-fejleszteseben-294975.html

 

weborvos.hu-2021.05.27.

Lezárult a Richter vezette kutatási program

Sikeresen zárult a Richter Gedeon Nyrt. vezetésével megvalósuló, a bioszmiláris monoklonális antitest fejlesztésére irányuló pályázati projekt.

Lezárul a 2018-ban indult, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Természettudományi Kutatóközpont (ELTE, BME, ELKH TTK) konzorciumi partnerek részvételével zajló pályázati projekt, miután a kitűzött célokat és mérföldköveket sikerült teljesíteni - tudatta közleményében a Richter. Az együttműködés célja az volt, hogy a megfelelő molekuláris, biológiai, mikrobiológiai, analitikai és mérnöki tudást egyesítve, bioszmiláris monoklonális antitest fejlesztésével, korszerű és hatékony gyógyszerek váljanak elérhetővé a betegek számára. (…)

https://weborvos.hu/gyogyszerpiac/lezarult-a-richter-vezette-kutatasi-program-267504

 

 

eduline.hu-2021.06.01.

320 és 402 pont között húzták meg a ponthatárokat tavaly a BME legnépszerűbb szakjain

Hány pont kellett a bejutáshoz a legnépszerűbb egyetemek, legnépszerűbb szakjaira a 2020-as felvételin, és mennyien versenyeznek idén az ösztöndíjas helyekért? Cikksorozatunk mostani részében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) számainak jártunk utána. (…)

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20210601_BME_ponthatarok

 

bme.hu-2021.06.01.

„Személyes források, nemcsak személyes történelem”

A 9. Műegyetemi Levéltári Nap többek között az egyetemi polgárok magándokumentumainak jelentőségére hívta fel a figyelmet. 

A személyes dokumentumok segítségével az emberiség történelmét is jobban meg tudjuk érteni – hangsúlyozta megnyitó beszédében Józsa János rektor. Az egyetem vezetője mutatta be a konferencián azt a tavaly megvásárolt unikális magándokumentumot, amely egy 1943 nyarán a Tiszán lezajlott építőmérnöki hallgatói szakmai gyakorlatról készült humoros beszámoló. „A dokumentum a négy egykori hallgató technikusi gyakorlatainak leírása, az abszolút szakmaiság mellett azért is remekmű a maga nemében, mert a műegyetemi tanulmányaik életvidám oldalát keresi, megtalálja és arról tudósít. Ugyanakkor ez az anyag azt is mutatja, hogy mérnökhallgatóink az Egyetem szellemiségében és az általa szervezett tantermi, terepi és labormunka eredményeképpen értelmiséggé formálódtak” – nyomatékosította Józsa János. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20210601/Szemelyes_forrasok_nemcsak_szemelyes_tortenelem