Intelligens maszk fejlesztése, KiberMa, BKK menetrend-appja, Magyarországi Drón Koalíció

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2021. június 02. és június 09. között.

bme.hu-2021.06.09.

Egy nap a jövőről a Műegyetemen – a6G és a TACTILE INTERNET világhírű szakembere a BME-n

A mesterséges intelligencia, az 5G és a 6G technológia témáiról hallhatunk a BME kutatói és kiemelkedő ipari partnerei tolmácsolásában a BME június 9-ei Innovációs Napján.

Különleges szakmai programmal készül a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) az új technológiai vívmányok és találmányok iránt érdeklődők számára a 2021. június 9-én megrendezendő Innovációs Napon, mely egyben a FIEK projekt zárórendezvénye is. Az esemény résztvevői megismerhetik a Műegyetemen zajló legjelentősebb nagyvállalati kutatás-fejlesztési projekteket és azok legújabb eredményeit, valamint bepillantást nyerhetnek napjaink innovációs trendjeibe, az ipari és akadémiai szakembereket lázban tartó kutatási témákba.

A rendezvényen köszöntőt mond Józsa János, a BME rektora, Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) vállalati innovációs elnökhelyettese, valamint Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese. Az Innovációs Nap végén beszédet mond Kotán Attila, a BME kancellárja. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20210604/Egy_nap_a_jovorol_a_Muegyetemen_A_6G_es_a_tactile_internet_vilaghiru_szakembere_a_BMEn

https://www.muszaki-magazin.hu/2021/06/02/bme-innovacios-nap-2021/

 

bme.hu-2021.06.03.

A gépész – és matematikaképzésével ismét kiemelkedik a Műegyetem

A BME idén is bekerült a legjobb 1000 egyetemet feltüntető szakterületi rangsoraiba, amelyekben Magyarországról mindössze tíz felsőoktatási intézmény szerepel.

A Global Ranking of Academic Subjects 2021-es szakterületi listáján a BME a mérnöki tudományokon belül, a gépészmérnöki (mechanical engineering) területen évek óta tartja pozícióját a 201-300. helyen, ezzel a legjobb hazai felsőoktatási intézményként szerepel ebben a kategóriában. Ugyanakkor a természettudományok szakterületi rangsora alapján a BME-t a matematika kategóriájában (mathematics) immár a 301-400. legjobb képzés között tartják számon. A tavalyi a 401-500. helyhez képest jelentősen előrelépett a rangsorban ez a műegyetemi képzés. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20210603/A_gepesz_es_matematikakepzesevel_ismet_kiemelkedik_a_Muegyetem

https://index.hu/belfold/2021/06/05/shanghai-ranking-itm-felsooktatas-oktatas-egyetemek-rangsor-ertekeles/

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/tiz-magyar-egyetem-is-szerepel-a-legjobbak-kozott-3815308/

https://www.beol.hu/orszag-vilag/tovabb-nott-a-magyar-egyetemek-nemzetkozi-elismertsege-4021528/

https://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/elokelo-helyre-futott-be-a-pecsi-tudomanyegyetem-egy-most-kozolt-nemzetkozi-rangsorban

https://demokrata.hu/tudomany/tovabb-nott-a-magyar-egyetemek-nemzetkozi-elismertsege-390443/

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20210605-tovabb-nott-a-magyar-egyetemek-nemzetkozi-elismertsege

https://novekedes.hu/hirek/tovabb-nott-a-magyar-egyetemek-nemzetkozi-elismertsege

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/magyar-egyetem-nemzetkozi-elismertseg-shaghai-ranking/07n0rb0

http://www.sajomente.hu/reszletek/hirek/113944

https://webradio.hu/hirek/belfold/itm-tovabb-nott-a-magyar-egyetemek-nemzetkozi-elismertsege

https://gondola.hu/hirek/273949-ITM__tovabb_nott_a_magyar_egyetemek_nemzetkozi_elismertsege.html

https://felvidek.ma/2021/06/palkovics-a-magyar-fiatalok-egyre-versenykepesebb-korszeru-kepzesben-reszesulnek/

https://www.mohacsiujsag.hu/mohacs/hir/helyi-hireink/elokelo-helyre-futott-be-a-pecsi-tudomanyegyetem-egy-most-kozolt-nemzetkozi-rangsorban?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mohacsiujsag+%28Moh%C3%A1csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

https://szeged365.hu/2021/06/05/a-10-legjobb-nemzetkozileg-elismert-felsooktatasi-intezmeny-kozott-van-a-szegedi-tudomanyegyetem/

https://ripost.hu/politik/insider/jo-hirt-kaptunk-tovabb-nott-a-magyar-egyetemek-nemzetkozi-elismertsege-2898203/

https://www.kisalfold.hu/orszag-vilag/tovabb-nott-a-magyar-egyetemek-nemzetkozi-elismertsege-11032393/

https://www.delmagyar.hu/orszag-vilag/tovabb-nott-a-magyar-egyetemek-nemzetkozi-elismertsege-7605757/

https://www.infogyor.hu/hirek/olvas/permalink:tovabb-nott-a-magyar-egyetemek-nemzetkozi-elismertsege-2021-06-05-135022

https://www.nyugat.hu/cikk/tiz_magyar_egyetem_a_vilag_elvonalaban

https://szegedma.hu/2021/06/iden-is-kivalo-helyen-szerepel-az-szte-nemzetkozi-rangsorokon

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210607_itm_tovabb_nott_a_magyar_egyetemek_nemzetkozi_elismertsege

https://eduline.hu/felsooktatas/20210609_QS_2022_felsooktatasi_rangsor

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

portfolio.hu-2021.06.02.

Forradalmi megoldások segítik majd a jövő építkezéseit

A teljes értéklánc legfontosabb szereplői, a technológiai áttörések és a digitalizáció azok az éptőipart alapjaiban megmozgatni képes területek, amelyek egyenként is akár óriási változásokat, rendszerszintű átalakulásokat képesek okozni akár pozitív, akár olykor negatív irányba is. De hol tartunk most, és mik a kilátások? Erről fognak beszélni a június 10-i Építőipar 2021 konferenciának a szakértői. (…)

Forradalmi megoldásokat hozhat a digitalizáció. Az építőipar jövője a digitalizáció, melynek hátterében a hatékonyság növelése áll, aminek hatására egyre több gép és eszköz áll rendelkezésre. Ahhoz, hogy működésüket optimalizálni tudjuk, rengeteg adatra és információra van szükség. (…) Beszélgetés résztvevői: Dálnoki Ádám, Igazgató, BauApp Kft., Dr. Lovas Tamás, oktatási dékánhelyettes, BME Építőmérnöki Kar, Reicher Péter, régió igazgató, GRAPHISOFT SE, Sabathiel Balázs, cégvezető, HungaroCAD Informatikai Kft., Vida Szabolcs, gazdasági igazgató, újHÁZ Centrum

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210602/forradalmi-megoldasok-segitik-majd-a-jovo-epitkezeseit-485836

 

portfolio.hu-2021.06.02.

Az üzleti siker az innováción múlik - az pedig az egyetemen kezdődik

Hogyan befolyásolta a koronavírus-járvány az egyetem és nagyvállalati partnereinek együttműködését, közös fejlesztéseiket? Az innovációkat tekintve mi az, amiben üzleti lehetőség rejlik a jelenlegi piaci helyzetben, mit keresnek most a befektetők? Dr. Lengyel Lászlóval, a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) igazgatójával, valamint Dr. Charaf Hassannal, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánjával többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk. (…)

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210602/az-uzleti-siker-az-innovacion-mulik-az-pedig-az-egyetemen-kezdodik-485756

 

mti.hu-2021.06.04.

Innovatív in-situ talaj-remediációs technológia mikrobiológiai oltóanyaggal - sikeresen zárult két ipari szereplő és két budapesti egyetem közös projektje.

Budapest, 2021. június 4., péntek (OTS) - Az ELGOSCAR-2000 Kft., a Fermentia Mikrobiológiai Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem együttműködésével 2018. március 1-jétől több, mint három éven keresztül új, piacképes talaj-remediációs módszert dolgozott ki a kőolajjal és származékaival szennyezett területeken jellemzően megtalálható policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) lebontására. A konzorcium a projekt céljául tűzte ki, hogy a karcinogén, mutagén és teratogén hatású PAH szennyezőanyag eltávolításához olyan hatékony mikrobiológiai készítményt állít elő, amelynek alkalmazási feltételei jól meghatározottak, on-line monitoring és irányítási rendszerrel követhetőek és szabályozhatóak.(…)

http://ots.mti.hu/hirek/163033/innovativ_in-situ_talaj-remediacios_technologia_mikrobiologiai_oltoanyaggal-sikeresen_zarult_ket_ipari_szereplo_es_ket_budapesti_egyetem_kozos_projektje

 

technokrata.hu-2021.06.08.

A teljes környezeti modellezés az út az önvezetés felé

A globális stratégia magyarországi megvalósítása – a szoftveres tudás bővítése Budapesten. A Continental technológiai vállalat a piaci trendeknek és a cég globális stratégiájának megfelelően a szoftverfejlesztés területét, azon belül a fejlett vezetéstámogató rendszerek kutatási és fejlesztési tevékenységét bővíti Magyarországon.(…) A Continental budapesti Mesterséges Intelligencia Fejlesztési Központja saját kompetenciái szélesítése mellett aktív szereplő a mesterséges intelligencia ökoszisztéma kialakításában, mint a Mesterséges Intelligencia Koalíció tagja, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem stratégiai partnere.(…)

https://www.technokrata.hu/garazs/2021/06/08/continental-kornyezeti-modellezes/

https://iotzona.hu/auto/vezetestamogatas-es-onvezetes-raerosit-a-continental-a-magyarorszagi-kutatas-fejlesztesre

 

igényesferfi.hu-2021.06.04.

Egy óra alatt 4000 gigabájt adatot termel egy önvezető autó

A hálózatba kapcsolt járművek hamarosan már nem csak a sofőrrel, de egymással és az okos úthálózattal is képesek lesznek kommunikálni.

Az MI és más feltörekvő technológiák támogatásával gyors ütemben fejlődnek a vezetéstámogatásra, a jobb járműteljesítményre, a forgalomfigyelésre és az energiahatékonyságra vonatkozó fejlettebb szolgáltatások.(…) A felhőben a „központosított” logika képes kiszolgálni több tízezer autót is. Többek közt az ebben rejlő lehetőségeket is vizsgálják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kutatói az Ericsson és a Magyar Telekom partnerségével azon a hálózaton, melyet tavaly év végén állítottak üzembe a partnerek. A projekt részeként az Ericsson egy komplett 5G teszthálózatot épített ki, amely a BME I épületében beltéren és az épület szomszédságában kültéren egyaránt működik, valamint az Ericsson K+F központjának kutatólaborjában is elérhető.(…)

https://igenyesferfi.hu/sebesseg/egy-ora-alatt-4000-gigabajt-adatot-termel-egy-onvezeto-auto.php

https://pcforum.hu/hirek/23513/kiszamoltak-mennyi-adatot-termel-egy-onvezeto-auto-nagyon-durva-szam-jott-ki

https://kidsnews.hu/2021/06/zalazone-es-a-muegyetem-teszteli-az-uj-5g-halozatra-epulo-onvezeto-autotechnologiat/

https://tozsdeforum.hu/cikkek/extra/auto/egy-ora-alatt-4000-gigabajt-adatot-termel-egy-onvezeto-auto/

 

bme.hu-2021.06.07.

Új generációs intelligens maszk fejlesztése indult a BME-n

Szabadalmaztatás alatt áll a műegyetemi kutatók intelligens nanoszálas maszkja, amely a hatékony levegőszűrésen kívül a viselője légzését is nyomon követi.

„Másfél évvel ezelőtt még csak Ázsiából érkező hírfoszlányokat hallhattunk a mára világméretűvé vált koronavírus-járványról. Ekkortájt fogtam bele egy olyan kutatási témába, amelytől az elején csak reméltem, hogy ilyen helyzetben az emberek védelmét szolgálhatja. A kutatás vége ugyan még messze, de jó irányba tartunk” – fogalmazott He Haijun, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) Polimertechnika Tanszékének kínai PhD-hallgatója, aki szakmai mentora, Molnár Kolos, a tanszék adjunktusa támogatásával egy úttörő kutatásba fogott. Triboelektromos nanogenerátorokon (TENG) alapuló szenzorral ellátott, könnyen átlélegezhető és intelligens maszkszűrőt alkotott meg az emberi légzés monitorozásához. (A triboelektromos nanogenerátor (TENG) egy újonnan kifejlesztett energia-visszanyerő technológia, amely a mindenütt jelenlévő mechanikai energiát a kontaktelektromosság és az elektrosztatikus indukció kereszthatása alapján értékes elektromos energiává képes átalakítani – szerk.) A fiatal kutató megosztott első helyezést ért el a „BMe Kutatói Pályázat” 2020-as felhívásán, azaz a Műegyetem e-pályázatán a kiemelkedő kutatási területek interneten keresztül történő bemutatására kiírt felhíváson.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20210607/Uj_generacios_intelligens_maszk_fejlesztese_indult_a_BMEn

https://www.helloworldonline.hu/hir/intelligens-maszkot-fejlesztettek-muszaki-egyetemen-295273.html

 

octogon.hu-2021.06.04.

Öko-logikus Építészet 2021

Ördög a részletekben – angyali csomópontok – konferencia június 10-én, ezúttal  akár már személyes részvétellel is. (…) Az energetikai rendelet idén is módosult, és további módosítás várható. Erről dr. Nagy Balázs, a BME adjunktusa fog előadni az idei Öko-logikus Építészet című konferencián, majd az alkalmazástechnikusokkal együttműködve végigveszik a leggyakoribb csomópontok új hőszigetelési előírásoknak megfelelő kialakítását. A falak részletei után (beleértve a nyílászárók, lábazatok csomópontjait) a magastetős megoldások következnek, majd Haraszti László a lapostetők kritikus rétegrendjeit és csomópontjait ismerteti. (…)

https://www.octogon.hu/epiteszet/oko-logikus-epiteszet-konferencia-akar-zsemelyes-reszvetellel-is/

 

repulnijo.hu -2021.06.01.

Podcast a Magyarországi Drón Koalíció elnökével

A múlt hónapban alakult meg a Magyarországi Drón Koalíció több mint hatvan taggal, elnöke Dr. Rohács Dániel a Műegyetem tanszékvezetője. Ötödik podcastünkben őt kérdeztük a Drón Koalíció céljairól és működéséről. (…)

http://www.repulnijo.hu/podcast-a-magyarorszagi-dron-koalicio-elnokevel/

https://www.minuszos.hu/az-szte-is-csatlakozott-a-magyarorszagi-dron-koaliciohoz/

 

index.hu-2021.06.03.

Másodéves egyetemista forradalmasíthatja az útvonaltervezést

Bogyó Sándor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem másodéves üzemmérnök-informatikus hallgatója. Amikor egy éve telefont váltott, akkor jött rá, hogy Budapesten nincs igazán alternatívája a BKK Futárnak. Olyan alkalmazást pedig végképp nem találni, ahol egy helyen lenne az összes város menetrendje. (…)

https://index.hu/techtud/2021/06/03/tomegkozlekedes-menetrend-app-utvonaltervezo-alkalmazas/

https://eduline.hu/campus_life/20210604_egyetemista_hallgato_kozlekedesi_app

 

index.hu-2021.06.04.

Informatikusok: nem ritka a havi 800 ezer fix

Az informatikai szakon végzettek havi bruttó fizetése súrolja a 488 ezer forintot. Ez azokra vonatkozik, akik három éve kapták kézhez a diplomájukat. Mindazoknak, akiknek ez már kilenc éve a tarsolyukban van, az átlagbér havi 746 ezer forint.(…) Az alapképzésen diplomát szerzettek közül azok viszik haza a legtöbbet, akik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanultak, ez bruttóban több mint 600 ezer forintot jelent. (…)

https://index.hu/gazdasag/2021/06/04/informatika-szak-keresetek-diplomaspalya-kovetesi-rendszer/

https://karpatinfo.net/2021/6/4/informatikusok-nem-ritka-havi-800-ezer-fix-9540

https://hajdupress.hu/cikk/ebben-a-szakmaban-nem-ritka-a-havi-800-ezer-forintos-fizetes-sem

https://eduline.hu/palyakezdes/20210603_informatiok_a_legjobban_fizeto_kepzesek

 

itbusimess.hu- 2021.06.04.

Veszélyes versenytársat kap a BKK menetrend-appja

Egy BME VIK BPprof (üzemmérnök informatikus) hallgató a tanulmányait arra (is) felhasználta, hogy a jelenleginél teljesebb és jobb mobilalkalmazást hozzon létre a mindennapi tömegközlekedés megkönnyítésére. Az Apple-platformra már letölthető, Androidra pedig hamarosan megjelenik.(…)

https://www.itbusiness.hu/technology/gadget_n/veszelyes-versenytarsat-kap-a-bkk-menetrend-appja

 

petofilive.hu-2021.06.02.

KiberMa - a legmenőbb fejhallgatók tesztje!

Mit tud egy fejhallgató, ha felsőkategóriás - és mit, ha smart eszköz, és akár telefon nélkül is használhatod? Mit adott prof. Szemerédi Endre a matematika és számítástechnika világának, amelyért Neumann János professzori címmel tüntették ki? (…) 2021-ben Szemerédi Endre matematikus elméleti számítástechnikához való több évtizedes hozzájárulását, illetve a matematika fejlődése kapcsán végzett munkásságát ismerte el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szenátusa és a Neumann Társaság a Neumann János professzori címmel. (…)

https://petofilive.hu/hirek/cikk/2021/06/02/kiberma-a-legmenobb-fejhallgatok-tesztje/

 

ridikul.hu-2021.06.07.

2X2 néha 5?

Egy szobában papírral és ceruzával a kezünkben meg lehet találni egy bolygót? Vagy megalkotni egy olyan testet, amiről sokáig azt hitték nem létezik?

Egy kavicsból, hogyan lehet megállapítani, hogy mi történt 3 milliárd évvel ezelőtt? Rengeteg izgalmas kérdés, amire ma biztosan választ kapunk. A matematika egy olyan tudomány, és az iskolában sokak számára a nemszeretem tantárgy, amellyel mindannyian megismerkedünk gyermekként, de csak kevesen választjuk ezt később hivatásul. Laikusként nem is gondolnánk, mennyi olyan hétköznapi dolog van, ami a matematikai tudás nélkül nem működhetne. A járvány során is nagy szerepet kaptak a matematikai modellek, de a pénzügyektől az építészeten át, a terek világosításában is mind-mind elengedhetetlen a matematikai gondolkodás. Ebben a Ridikülben biztosíthatjuk önöket arról, hogy sok-sok érdekességgel és ismerettel fognak gazdagodni.  Elfogadta meghívásunkat a hétfői adásba: Dr. Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa, Dr. Domokos Gábor, akadémikus, BME, Dr. Stipsicz András, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatója és meglepetés-hölgyvendégünk.

https://ridikul.hu/cikk/2021/06/07/2x2-neha-5/

 

bien.hu-2021.06.04.

Napi akár 6 órát is videójátékoznak a kamaszok! Így hat az életükre

Egyre több kamasz tölt naponta több órát a videójátékozással, akár 4-6 óra hosszára is a képernyő elé ragadhatnak. Bernschütz Mária, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa, Z generációkutató lapunknak elmondta, hogy nem csak a legfiatalabbak, de az Y generáció tagjai között is sokan vannak, akik rengeteg időt töltenek videojátékozással.(…)

https://www.bien.hu/napi-akar-orat-videojatekoznak-kamaszok-eletukre-szakerto-szerint/

 

itbusiness.hu-2021.06.06.

Az egyetemisták szakmai tudása értéket jelent a vállalatoknak

Több éve uralkodik a tendencia, hogy a cégek az informatikusokat már egyetemi éveik alatt bevonzzák, így szinte alig van hallgató, akinek ne lenne konkrét állásajánlata, mire a diplomáját megszerzi. A vállalatok a Schönherz Iskolaszövetkezet segítségével a minőségi tudású utánpótlást keresik, miközben adminisztrációjukat és költségeiket is optimalizálják. A dolgozó diákok pedig a pénzkereseti lehetőség mellett tudatosan építik karrierjüket, így a diplomaszerzés idején már pontosan tudják, merre folytatják szakmai életüket. Mindenkinek győztes képlet ez! Lovas Istvánnal, a Schönherz Iskolaszövetkezet vezetőjével beszélgettünk. (…)A jól képzett informatikus mindig keresett a piacon

„Nem ismerek felsőoktatásban szerzett diplomával munkanélküli informatikust”, jelentette ki Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara (BME VIK) dékánja.(…)

https://www.itbusiness.hu/technology/aktualis_lapszam/human/az-egyetemistak-szakmai-tudasa-erteket-jelent-a-vallalatoknak

 

bme.hu-2021.06.02.

Műegyetemi építőmérnök hallgatók elsöprő sikere a legóból épített hidak versenyén

A KÉSZ Csoport szakmai megmérettetésének fináléjába három BME-s hallgató is bejutott.

Száznál több építőmérnök hallgató jelentkezett Magyarország egyik legnagyobb építőipari cégcsoportja, a KÉSZ Csoport Hexatlon névre keresztelt szakmai versenyére, amelynek döntőjében három műegyetemi versenyző is megmérette magát. A vállalat célul tűzte ki, hogy a versennyel felhívja a figyelmet az építőmérnöki szakmában jelenlévő munkaerőhiányra és az építőmérnök képzés fontosságára.

A Hexatlon fődíja 2 millió forint és egy gyakornoki lehetőség a KÉSZ Csoportnál. A második helyezett 500 ezer, a harmadik helyezett pedig 250 ezer forinttal távozott. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20210602/Muegyetemi_epitomernok_hallgatok_elsopro_sikere_a_legobol_epitett_hidak_versenyen

 

fuhu.hu-2021.06.02.

Miért nő a magyar játékipar 2021-ben?

A játékipar Magyarországon 2021-ben, akárcsak a világ többi országában, online nőtt hihetetlen mértékben.(…) Amellett, hogy napjainkban egyre több hazai tulajdonú játékfejlesztő cég vagy multinacionális cég képviselője jelenik meg hazánkban, szakemberből kevés van. 2015-ben azonban a Budapesti Műszaki Egyetem elsőként elindította Játéktervezői képzését, amelynek oktatói között a legelismertebb szakembereket tudhatja magáénak. A képzés során játékelméleteket, pszichológiát, digitális játéktörténetet, gyártási ismereteket, UI és UX alapozó képzéseket sajátíthat el az, aki úgy dönt, ebben szeretné látni a jövőjét. Magyarország már letette a voksát a játékipar mellett. (…)

https://fuhu.hu/miert-no-a-magyar-jatekipar-2021-ben/