TéT konferencia, 5G Koalíció, 50 éves a BME nukleáris oktatóreaktora

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2021. július 07. és július 14. között.

bme.hu-2021.07.09.

Tudományos és technológiai konferencia a Műegyetemen

A BME adott otthont a tudományos és technológiai szakdiplomaták éves tanácskozásának.

A TéT attasék találkozóját és konferenciáját a Czigány Tibornak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorának köszöntője nyitotta meg. A Műegyetem rektora a szeptemberben 240. tanévét kezdő intézmény kutatásfejlesztési és innovációs teljesítményét, valamint egyre növekvő számú külföldi hallgatót vonzó képzéseit kiemelve megköszönte az eddigi együttműködést és arra kérte a szakdiplomatákat, hogy a jövőben is legyenek a Műegyetem nagykövetei a világban. A rendezvényen részt vett Kotán Attila kancellár, Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes, valamint Lengyel László, a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ igazgatója. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210709/Tudomanyos_es_technologiai_konferencia_a_Muegyetemen?language=hu

 

 

karcfm.hu-2021.07.09.

Spájz (2021. 07. 09. 09:00)

Az innováció egy kreatív ötletből születő folyamat, amely megvalósítja az ötletet. Első állomása maga a kreativitás, vagyis az alkotóerő, új ötlet, elképzelés, koncepció, amely alapja lehet minden fejlesztésnek. A Spájz egyik főszereplője is az innováció lesz: bemutatjuk a Műegyetem új innovációs negyedét, az ELTE kutatóinak egymással kommunikáló drónjait, és az új utazó kiállítást, mely hazánk szellemi tőkéjét népszerűsíti külföldön. Várjuk hallgatóinkat pénteken 9 és dél között.

https://karcfm.hu/archiv/spajz-2021-07-09-0900-1200/

http://kancellaria.bme.hu/hirek/20210709/KarcFM_innovacios_negyed

 

 

magyarmezogazdasag.hu-2021.07.09.

Kitüntetéseket és elismeréseket adtak át

Hagyományoktól eltérően, szokatlan időpontban, a nyár derekán adták át nemzeti ünnepünk, a 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából odaítélt rangos kitüntetéseket, elismeréseket.

Fasching Antal Díjban részesült:

Homolya András a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Általános- és Felsőgeodézia Tanszékének mestertanára, a magyar geodézia és kataszteri ismeretek egyetemi oktatásáért, a földmérési jogszabályok kidolgozásában végzett több évtizedes munkájáért. (…)

https://magyarmezogazdasag.hu/2021/07/09/kitunteteseket-es-elismereseket-adtak

 

 

bme.hu-2021.07.07.

Négy éves születésnapját ünnepelte a BME-n a magyarországi 5G Koalíció

Iparági szereplők és döntéshozók, valamint egyetemi kutatóműhelyek seregszemléjének adott helyet a BME I épülete.

A BME I épület aulája a közelmúltban jelentős születésnap helyszíne volt: az 5G Koalíció fennállásának negyedik évét ünnepelte. A szerveződés eddig elért eredményeiről és a jövőbeli tervekről a szakminisztériumok és az iparági szereplők képviselői számoltak be, az érdeklődők pedig ízelítőt kaphattak az új technológia kínálta legújabb fejlesztésekből: a rendezvényen a műegyetemi szakmai műhelyek és az ott zajló projektekt is bemutatkoztak.

http://www.bme.hu/hirek/20210707/Negy_eves_szuletesnapjat_unnepelte_a_BMEn_a_magyarorszagi_5G_Koalicio?language=hu

 

 

bme.hu-2021.07.08.

„A hivatásának betöltésére képes jogok és eszközök birtokába jutott”

150 éve, 1871. július 10-én hagyta jóvá az uralkodó a Műegyetem új szervezeti szabályzatát, egyetemi rangra emelve az intézményt.

A magyar műszaki felsőoktatás átalakításának, az önálló magyar műegyetem létrehozásának ügye a reformkor idején végig napirenden volt, mivel a 19. század elején fellendülő hazai ipari fejlődés támasztotta szakemberigényt a kizárólag földmérő és vízépítő mérnököket képző, 1782-ben a budapesti tudományegyetemen alapított Institutum Geometricum, Egyetemünk első jogelőd intézménye már nem tudta kielégíteni. A József Ipartanoda (1844), a Joseph Industrieschule (1850), valamint a Joseph Polytechnicum (1856) megalapításával a technikai képzés változó intézményi keretek között, de folyamatosan biztosított volt, miközben az egyre növekvő hallgatói létszám újabb épületeket igényelt, a gazdaságfejlődés pedig az oktatás differenciálódását vonta maga után. Ezzel együtt az intézmény belső szerkezetében még nem történtek meg azok a változások, amelyek a műszaki oktatás akkori igényeinek megfeleltek volna, például a szakosztályok (karok) megszervezése. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210708/A_hivatasanak_betoltesere_kepes_jogok_es_eszkozok_birtokaba_jutott?language=hu

https://www.origo.hu/tudomany/20210708-150-eves-a-budapesti-muegyetem.html

 

 

eduline.hu-2021.07.08.

Mikor lesz a beiratkozás és mikor kezdődik a regisztráció az egyetemeken?

Mikor lesz a regisztrációs időszak és mit kell magatokkal vinni a beiratkozásra? Hamarosan itt vannak a ponthatárok és elkezdődik az egyetemi életek nulladik szakasza, az első találkozás a Neptunnal, tantárgyfelvétel és mindenekelőtt a beiratkozás. Megnéztük, az egyetemek mikorra tervezik őket idén.

Az ELTE-n a regisztrációs időszak 2021. szeptember 5-ig tart, a beiratkozás általában minden karon más időpontban, augusztus második felében van. A BME-n idén augusztus 30. és szeptember 3. között lesz a regisztrációs időszak, ilyenkor már felvehetitek a tárgyaitokat. (…)

https://eduline.hu/felsooktatas/20210708_mikor_lesz_a_beiratkozas

 

 

kozepsuli.hu-2021.07.12.

Mikor kezdődik az őszi félév? Mutatjuk az egyetemek legfontosabb dátumait

A fővárosi és vidéki egyetemeken vajon mikor kezdődik az őszi szorgalmi időszak? Lesznek őszi-téli szünetek? Íme a legfontosabb egyetemi dátumok! (…)

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem őszi szorgalmi időszaka szeptember 6. és december 10. között, a vizsgaidőszak pedig december 20. és 2022. január 27. között lesz. (…)

https://kozepsuli.hu/mikor-kezdodik-az-oszi-felev-mutatjuk-az-egyetemek-legfontosabb-datumait/

 

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

bme.hu-2021.07.12.

„Bemutatni a fiataloknak, hogy a matematikának ’varázsereje’ van”

Függvényekről, a matematika egyik alapfogalmáról és történeti érdekességekről szólt Molnár Lajos matematikus előadása a Science Campus rendezvénysorozat keretében.

„A függvény a matematika tudományának egyik központi fogalma, amellyel minden középiskolás találkozik valamilyen formában a tanulmányai során. Természettudományos általános műveltségünk része, ám a fiatalok középfokú tanulmányaikban kevés tapasztalatot, ismeretet szerezhetnek arról, milyen szerteágazó lehetőségeket magában rejtő matematikai fogalomról van szó, amely számos kutatás alapja volt és az ma is” – foglalta össze „Furcsa függvények” címmel tartott előadásának bevezetésében Molnár Lajos matematikus, a BME Természettudományi Kar Matematika Intézet Analízis Tanszékének egyetemi tanára, aki e rendkívül fontos fogalom rejtelmeibe vezette be a Science Campus előadássorozat résztvevőit. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210712/Bemutatni_a_fiataloknak_hogy_a_matematikanak_varazsereje_van?language=hu

 

szeretlekmagyarorszag.hu-2021.07.12.

50 éves a BME nukleáris oktatóreaktora - Svédországtól Kanadáig megállják a helyüket az itt képzett diákok

Az oktatás mellett itt tervezik a jövő reaktortípusait is, amelyekben a kiégett kazetták és fűtőelemek újrafelhasználhatóak lehetnek. A reaktort azért építették meg Magyarországon a hatvanas évek végén, mert akkor tervezték az atomerőmű megépítését, és az atomenergia biztonsági szempontból teljesen más szakértelmet kíván, mint a többi energiahordozóval való foglalatosság.

„Szükség volt olyan szakemberképzésre, ami hosszú évtizedekre meg tudta oldani a nukleáris területhez szükséges szakemberkapacitás kinevelését, az utánpótlás biztosítását. Ennek egyik kulcsa az volt, hogy legyen egy gyakorlati képzőközpont Magyarországon” - meséli Czifrus Szabolcs, az oktatóreaktort működtető BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója. (…)

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/sikersztorik/50-eves-a-bme-nuklearis-oktatoreaktora-svedorszagtol-kanadaig-megalljak-a-helyuket-az-itt-kepzett-diakok/

 

 

infostart.hu-2021.07.13.

Készülhet a hazai drónstratégia

Az induló hatvanról a megalapítása óta eltelt két hónap alatt kilencvenhatra nőtt a Magyarországi Drón Koalíció (MDK) tagjainak száma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A szervezet első plenáris ülésén megválasztotta a kilenc tagú elnökségét, és döntött a szakmai munkacsoportok létrehozásáról is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), és a HungaroControl Zrt. kezdeményezésére létrejött MDK célja, hogy a pilóta nélküli légijárművek és kapcsolódó technológiák alkalmazási területén működő vállalkozásokat versenyképességük nemzetgazdasági szinten mérhető növekedésében támogassa. (…)

Az MDK elnökségének tagjává választották Érsek Istvánt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkárát, Firbás Györgyöt, a Digitális Jólét Nonprofit Kft., logisztikai szakértőjét, Lengyel Kálmánt, az Innobyte Zrt. vezérigazgatóját, Molnár Zsoltot, a Rotors and Cams Zrt. ügyvezetőjét, Rohács Dánielt, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar repüléstudományi és hajózási tanszékének vezetőjét, Szalay Zsoltot, a BME gépjárműtechnológia tanszékének vezetőjét, Szepessy Kornélt, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatóját, Tuzson Gergelyt, a Légtér.hu Kft. ügyvezetőjét, és Zsitkovszky Sándort, a Belügyminisztérium informatikai főosztályának főosztályvezető-helyettesét (…)

https://infostart.hu/gazdasag/2021/07/13/keszulhet-a-hazai-dronstrategia

https://hir.ma/kozlekedes/itm-elso-plenaris-ulesen-megvalasztotta-elnokseget-a-magyarorszagi-dron-koalicio/773660

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/07/13/elnokot-valasztott-a-magyarorszagi-dron-koalicio

https://webradio.hu/hirek/belfold/itm-elso-plenaris-ulesen-megvalasztotta-elnokseget-a-magyarorszagi-dron-koalicio

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210713/mar-kozel-100-tagja-van-a-magyar-dron-koalicionak-megvalasztottak-az-elnokseget-is-492394

http://budapesthirado.hu/elso-plenaris-ulesen-megvalasztotta-elnokseget-a-magyarorszagi-dron-koalicio

https://infostart.hu/gazdasag/2021/07/13/keszulhet-a-hazai-dronstrategia

https://computerworld.hu/technologia/itm-elso-plenaris-ulesen-megvalasztotta-elnokseget-a-magyarorszagi-dron-koalicio-296821.html

http://www.ma.hu/itmania.hu/364971/ITM_elso_plenaris_ulesen_megvalasztotta_elnokseget_a_Magyarorszagi_Dron_Koalicio

https://airportal.hu/megvalasztotta-elnokseget-a-magyarorszagi-dron-koalicio/

 

 

bme.hu-2021.07.14.

Szakmai mentorprogram női műegyetemi mérnökhallgatói részvétellel

8 nyertesből 3 BME-s fiatal hallgató is részt vehetett az ABB idei női tehetséggondozó kezdeményezésében, amelyen a lányok a robotprogramozást is kipróbálhatták.

Az ABB (globális mérnöki vállalat, amely elősegíti a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében – szerk.) fiatal mérnökhallgató hölgyeknek szóló tehetséggondozó programjának célja, hogy erősítse a nők részvételét és serkentse munkavállalási kedvüket a különböző mérnöki, műszaki területeken. Az idei évfolyamra 8 tehetséges hallgató nyert részvételt, köztük 3 műegyetemi diák, akik már a tanulmányaik során lehetőséget kaptak arra, hogy megismerkedjenek egy nemzetközi cég működésével, szolgáltatásaival és karrierlehetőségeivel. Gyárlátogatásokon és tematikus robotika-napokon vehettek részt, megismerhették a vállalat női vezetőit és a mérnöki, műszaki pálya különböző életpálya-modelljeit. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20210714/Szakmai_mentorprogram_noi_muegyetemi_mernokhallgatoi_reszvetellel

 

 

epiteszforum.hu-2021.07.07.

AA Visiting School: Pedestric Radicals – Online szimpózium négy részben

Az AAVS Uncommon Walks és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködésében szervezett "Pedestric Radicals" négyrészes nemzetközi szimpózium 17 meghívott előadóval, online formában kerül megrendezésre. (…) A nemzetközi szimpózium szervezője az AAVS Uncommon Walks a BME és az Architecture Association Visiting School Programme támogatásával. (…)

https://epiteszforum.hu/aavs-pedestric-radicals--online-szimpozium-negy-reszben

 

itbusiness- 2021. 07. 07.

Működő megoldások és küszöbön álló lehetőségek

Határátlépés ellenőrzése emberi közbeavatkozás nélkül, önkiszolgáló elektronikus ügyintézési oszlopoknál igényelt okmányok, adatokon alapuló meghozott döntések – a mesterséges intelligencia alkalmazása a közigazgatásban nagyobb változásokat hozhat, mint gondolnánk, és sokkal hamarabb, mint arra számítottunk volna. (…) Az MI-nek óriási szerep juthat a közigazgatási folyamatokban történő automatikus döntéshozatalban. Számos olyan ügy van, amely kiválóan algoritmizálható, egyértelműek a feltételek, a döntési mechanizmusok és rendelkezésre állnak a szükséges adatok. Ezek a folyamatok, döntések kiválóan kiválthatóak lennének mesterséges intelligenciával. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor nem szabad szem elől téveszteni – figyelmeztetett egy kerekasztal-beszélgetésen Charaf Hassan, a BME VIK dékánja –, hogy a döntés megmagyarázható legyen. Az emberek könnyebben elfogadják a döntéseket, ha megismerhetőek azok szempontjai, a súlyozások. (…)

https://www.itbusiness.hu/technology/aktualis_lapszam/center/mukodo-megoldasok-es-kuszobon-allo-lehetosegek

 

 

trendfm.hu-2021.07.13.

Bevételi forrás a Széchenyi-egyetemnek, versenyképes tudás a hallgatóknak

Újabb egyetem követi a nemzetközi trendeket, így itthon is tovább bővül azoknak a felsőoktatási intézményeknek a köre, akik tudatosan segítik a hallgatókat a szellemitulajdon-védelem hasznosításában. Ősztől szemléletformáló együttműködésbe kezd a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint a győri Széchenyi István Egyetem. A megállapodás célja, hogy a hallgatók is felelősen gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, hogy a saját karrierlehetőségeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek alkotásaikra, újításaikra.

A Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem után a győri Széchenyi István Egyetem a következő felsőoktatási intézmény, amellyel együttműködési megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A cél ezúttal is az, hogy az egyetemisták tudatosabban kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat és megtanulják, hogyan tudják azokat hasznosítani. (…)

https://trendfm.hu/cimlap/beveteli-forras-a-szechenyi-egyetemnek-versenykepes-tudas-a-hallgatoknak-16144

 

 

vg.hu-2021.07.07.

Összefogtak a fenntartható Dunakanyarért

Ökotudatos turisztikai térkép készült a Dunakanyarról. Autómentesítenék a régióba irányuló turizmust a régió megóvása érdekében a helyiek.

Több, mint 40 vállalkozás fogott össze a fenntartható Dunakanyarért, a fékezhetetlenül elvárosiasodó régió megmentése érdekében. A közös kezdeményezés eredménye az a különleges térkép, a KanyarGO, amire felkerültek az ökotudatos turizmusért együtt munkálkodni kész kulturális- és gasztro helyek, valamint különféle vállalkozások és önkormányzatok. Az ökoturizmus szellemében született kezdeményezés célja a régió folyamatos fejlesztése a turisták és a helybéliek bevonásával. (…)     A csoport még csak pár hónapja létezik, de már több, mint negyvenen elfogadták a felkérésünket, és a lista folyamatosan bővül. Csatlakozott a kezdeményezéshez a MÁV és a MAHART, akik Dunakanyar napijeggyel segítik az autómentes túrázás elterjesztését, a Kertünk Bár és Kilátó, valamint a Borsó Borpiac pedig már át is álltak repohár használatára a Cup Revolution segítségével – sorolja Csizik Balázs, az egymeder csoport egyik alapítótagja, az URBANUM Városkutató Alapítvány egyik vezetője, BME egyetemi óraadó.(…)

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-vallalatok/2021/07/osszefogtak-a-fenntarthato-dunakanyarert

https://www.digitalhungary.hu/kultura/Te-is-imadod-a-Dunakanyart-Akkor-ezt-a-kalauzt-neked-talaltak-ki/12542/

https://www.femcafe.hu/cikkek/utazas/megszuletett-a-dunakanyar-elso-fenntarthatosagi-kalauza

https://profitline.hu/Megszuletett-a-Dunakanyar-elso-fenntarthatosagi-kalauza-424558

 

 

epiteszforum.hu- 2021.07.08.

Ökologikus építészet – építészeti eszközök

Lányi Erzsébet és Tőkés Balázs olyan általános elvek összegyűjtésére tesz kísérletet, amelyek illeszkednek a fenntarthatóság és az ökologikus gondolkodás eszmerendszerébe, és hasznosak lehetnek épített környezetünk fenntartható alakításában. (…)  Tőkés Balázs építészmérnök, Dr. Lányi Erzsébet építészmérnök; BME egyetemi oktatók

https://epiteszforum.hu/okologikus-epiteszet--epiteszeti-eszkozok

 

 

epiteszforum.hu- 2021.07.08.

PONTIpoly fesztivál és TÉR_KÉPZŐ építőtábor – “... a lépték, ami igazán szerethető”

A BME Építészmérnöki Kar hallgatói 2021. július 2. és 10. között az Urbanisztika Tanszék Tanszéki Terv 1. és Akadálymentes külső terek tárgyainak keretében töltenek el néhány tartalmas napot az Ipoly és a Duna partján, a tanszék, a Kortárs Építészeti Központ és a Város és Folyó Egyesület jóvoltából, kapcsolódva a DANUrB+ programhoz. (…)

https://epiteszforum.hu/pontipoly-fesztival-es-ter-kepzo-epitotabor---a-leptek-ami-igazan-szeretheto

http://www.zetapress.hu/kulfold/122438

 

 

telex.hu-2021.07.13.

Kilencezer egyetemista kap ingyenjegyet az EFOTT nulladik napjára

„9 ezer olyan egyetemista kap ingyenes belépőt az EFOTT fesztivál 0. napjára, aki részt vett a járvány elleni védekezésben. Példát mutattak, köszönet a helytállásukért!” – jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. (…) 2020 novemberétől nemcsak az orvosi egyetemek hallgatói, hanem más felsőoktatási intézmények, köztük például a Budapesti Műszaki Egyetem tanulói is beszálltak a járvány elleni védekezésbe. A BME-sek elsősorban járművezetői, szállítási és adminisztratív feladatokban segítették a tesztelést és mintavételezést végző egészségügyi szakemberek munkáját. (…)

https://telex.hu/koronavirus/2021/07/13/kilencezer-egyetemista-kap-ingyenjegyet-az-efott-nulladik-napjara