Balatonfüredi tudáscentrum, Angol nyelvű Tanévnyitó, BME Oltópont

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2021. október 13. és október 20. között.

balatonfured.hu-2021.10.19.

Megépült a tudáscentrum

Átadták a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) balatonfüredi tudáscentrumát. A kétezer négyzetméteres, több száz hallgatói férőhellyel rendelkező komplexum a felsőfokú tanítás mellett, gyakorlatorientált képzéseknek és kutatásoknak ad helyet.

A balatonfüredi tudáscentrum a Műegyetem első, Budapesten kívüli campusa. A komplexum több száz hallgatót tud fogadni, és 30 fős kutatói-adminisztrációs kapacitással rendelkezik. Kilenc oktató és négy kutató helyiség, előadótermek, tárgyalók valamint közel háromszáz hallgatói munkaállomás várja az ideérkezőket. A cél az, hogy a térségi vállalatok hozzáférjenek ugyanahhoz a tudáshoz, mintha valamelyik nagy egyetemi központ közelében működnének.(….)

https://balatonfured.hu/2021/10/19/megepult-a-tudascentrum/

Egyéb megjelenés:

https://webradio.hu/hirek/gazdasag/elkeszult-a-bme-balatonfuredi-tudascentrum

 

 

bme.hu-2021.10.18.

„Teremtsenek értéket a társadalom és saját maguk számára is!”

650 külföldi diák kezdte meg tanulmányait idén a BME angol nyelvű képzési programjaiban.

„Jól döntöttek, amikor egyetemünket választották, mivel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Európa egyik leghíresebb műszaki egyeteme, 240 éves múltra visszatekintő mérnöki képzéssel” – emelte ki ünnepi beszédében a Műegyetem angol nyelvű képzési programjainak tanévnyitó ünnepségén Koczkáné Csiszár Emília nemzetközi rektorhelyettes. Kifejtette, az egyetem 8 kara összesen 7 BSc, 19 MSc, valamint 12 doktori iskolában kínál képzési lehetőséget külföldi hallgatóknak. Több mint 30 különböző országból mintegy 2300 diák vett részt eddig a nemzetközi programok valamelyikén, 650 fiatal pedig most kezdi tanulmányait ösztöndíjas- vagy költségtérítéses diákként. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20211018/Teremtsenek_erteket_a_tarsadalom_es_sajat_maguk_szamara_is

 

 

eduline.hu-2021.10.14.

Jövő héten indul az oltás a BME kihelyezett oltópontján

Az első időpont már most megtelt.

Ahogy korábban írtunk róla, külön oltópontot hozott létre campusán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a regisztráció már elindult, sőt az első meghirdetett időpont – október 22. – már meg is telt.

Az egyetem a regisztrációs oldalán arra kéri a diákokat, hogy vigyenek magukkal beleegyező nyilatkozatot. (…)

https://eduline.hu/felsooktatas/20211014_BME_oltopont

 

 

bme.hu-2021.10.15.

„A kötelező tanulás mellett csináljatok valami egyebet is, kapcsolódjatok be a TDK-munkába”

A szakmai munka sokszínűségére és az oktatás nyújtotta lehetőségek kihasználására buzdít Homolya András, az ÉMK Fasching Antal-díjas oktatója.

„1982-ben pályáztam meg a tanársegéd állást, és már akkor is a Műegyetemen képzeltem el a jövőmet, soha nem gondolkodtam az egyetem falain kívüli lehetőségekben. A BME-n kiváló szakemberek vettek körül: egykori oktatóim, akiktől értékes tudásra tettem szert, idővel a kollégáimmá váltak, és a fiatal generáció tagjaiból is nagyszerű mérnökök kerültek ki. Büszke vagyok rá és egyben megtiszteltetésnek érzem, hogy pályatársaim a választott szakterületem legnívósabb szakmai díjára véltek érdemesnek” – nyilatkozta a bme.hu-nak adott interjúban Homolya András, a BME Építőmérnöki Kar (ÉMK) Általános- és Felsőgeodézia Tanszék nyugalmazott mestertanára, címzetes egyetemi docense, aki magyar geodézia és kataszteri ismeretek egyetemi oktatásáért, valamint az Ingatlanrendező Földmérő Minősítő Bizottságban és a földmérési jogszabályok kidolgozásában végzett több évtizedes munkájáért részesült Fasching Antal-díjban. Nem számított ilyen magas rangú elismerésre. A díj névadója, Fasching Antal (1879-1931) korának kiemelkedő földmérő szakembere volt, akinek munkáját jelentős szakmai megbecsülés övezi: a Fasching Antal-féle vetületi rendszert máig oktatják különböző geodéziai tantárgyakban.

https://www.bme.hu/hirek/20211015/A_kotelezo_tanulas_mellett_csinaljatok_valami_egyebet_is_kapcsolodjatok_be_a_TDK_munkaba

 

 

bme.hu-2021.10.18.

Újra személyesen kaphatnak inspirációt a mérnöki tudományok iránt érdeklődő lányok

Ebben az évben is izgalmas és innovatív programokkal várja a műszaki és mérnöki életpálya iránt érdeklődő ifjú hölgyeket a BME a Lányok Napján.

A Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) 2021. október 21-én 10. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb, lányoknak szóló, pályaválasztási döntésüket támogató rendezvényét, a Lányok Napját, amelyen a legkiválóbb felsőoktatási intézmények – köztük a Műegyetem –, valamint a legjobb hazai vállalatok és kutatóintézetek engednek bepillantást közvetlen módon szakmai tevékenységükbe.

A pályaorientációs napon, amelyet a felső tagozatos általános és középiskolás diáklányok számára szerveznek, az érdeklődők interaktív programokon nyerhetnek betekintést a tudomány, a technológia és az informatika színes és kihívásokkal teli világába gyakorló szakemberek tolmácsolásában. E mellett megismerkedhetnek a műszaki és a természettudományos karrier nyújtotta lehetőségekkel és kipróbálhatják magukat a különféle szakmákban is.

A műegyetemi programokra olyan fiatal lányokat várnak, akik még nem biztosak a továbbtanulásukat illetően, ám szívesen belesnének egy tekintélyes egyetem műhelytitkaiba, meghallgatnának kutatókat, mérnököket, természettudósokat, informatikusokat a munkájukról, a mindennapjaikról és azokról a lehetőségekről, amelyekre számítani lehet a munkaerőpiacon. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20211018/Ujra_szemelyesen_kaphatnak_inspiraciot_a_mernoki_tudomanyok_irant_erdeklodo_lanyok

 

 

magyarhírlap.hu-2021.10.19.

Kétnapos megemlékezéssorozattal készül a kormány az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára

(…) Kovács Zoltán sajtótájékoztatóján elmondta: az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs kedden elfogadta a központi rendezvények biztosítási tervét. „Emlékezzenek minél többen!” - kérte az államtitkár, kiemelve: idén nemcsak a forradalom 65. évfordulójára, hanem az 50. évfordulón történt atrocitásokra is emlékeznek. (…) Az államtitkár a programokat ismertetve elmondta: idén ismét kétnapos megemlékezéssorozattal készülnek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára. A központi rendezvények október 22-én, pénteken 14 órakor kezdődnek a műegyetemi emlékműnél, ahol a Rákóczi Szövetség képviselői is csatlakoznak a megemlékezéshez, majd együtt vonulnak át a műegyetemi ünnepségre. Onnan 16 órakor indul el a hagyományos fáklyás menet a Bem térre, ahol 17 órakor kezdődik a megemlékezés. (…) Kitért arra is, hogy ehhez az ünnepséghez csatlakozik a 14 órakor a Műegyetemtől induló Békemenet is, de az - emelte ki - nem az állami rendezvények része. Ezzel együtt biztosítják az ünnepi rendezvények, így a Békemenet békés, biztonságos, zavartalan lebonyolítását is - tette hozzá. (…)

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20211019-ketnapos-megemlekezessorozattal-keszul-a-kormany-az-1956-os-forradalom-es-szabadsagharc-evfordulojara

Egyéb megjelenés:

https://demokrata.hu/magyarorszag/iden-is-mar-oktober-22-en-elkezdodnek-az-unnepi-megemlekezesek-439715/

https://infostart.hu/belfold/2021/10/19/kiderult-milyen-rendhagyo-helyszinen-beszel-orban-viktor-oktober-23-an

https://pestisracok.hu/kovacs-zoltan-iden-ismet-mar-elozo-nap-elkezdodnek-az-unnepi-megemlekezesek/

https://telex.hu/belfold/2021/10/19/halottak-napjan-sem-lesznek-ervenyesek-a-jarvany-miatti-korlatozasok

https://www.delmagyar.hu/orszag-vilag/nemcsak-a-forradalom-hanem-a-2006-os-atrocitasok-evfordulojara-is-emlekezunk-video-8063276/

https://www.kisalfold.hu/orszag-vilag/nemcsak-a-forradalom-hanem-a-2006-os-atrocitasok-evfordulojara-is-emlekezunk-video-11490893/

https://hvg.hu/itthon/20211019_kovacs_zoltan_jarvanyugyi_korlatozasok_oktober_23_rendezvenyek

https://24.hu/belfold/2021/10/19/oktober-23-orban-viktor-beszed-helyszin-idopont/

https://www.baon.hu/orszag-vilag/nemcsak-a-forradalom-hanem-a-2006-os-atrocitasok-evfordulojara-is-emlekezunk-video-4383341/

https://www.szoljon.hu/orszag-vilag/nemcsak-a-forradalom-hanem-a-2006-os-atrocitasok-evfordulojara-is-emlekezunk-video-3944471/

https://magyarnemzet.hu/belfold/2021/10/kovacs-zoltan-iden-oktober-23-an-a-2006-os-rendorterrorra-is-emlekezunk

 

 

felcidek.ma-2021.10.19.

Gloria Victis 1956: A világtörténelmet író elődök előtt tisztelegve

A Gloria Victis 1956-os emlékünnepségen Budapesten, október 21. és 23. között több mint 2000 középiskolás és egyetemista vesz részt a Rákóczi Szövetség szervezésében.

A Rákóczi Szövetség egyik legismertebb és lenagyobb hagyományú ifjúsági rendezvénye 1992 óta a Gloria Victis 1956-os emlékünnepség. A rendezvény legfőbb célja, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét segítsen átadni a mai fiataloknak helyszínekhez és élményekhez kapcsolva. (…) A háromnapos rendezvény központi helyszíne a Műegyetem, programjai azonban sok szálon futnak. Részét képezi többek között az Országház, a 301-es parcella, dunai hajózás, történelmi vetélkedő, városnézés, előadás, filmvetítés, középiskolás Légy-Ott! könnyűzenei koncerttel.

A program fénypontja az – állami ünnepségsorozat részét képező – október 22-én 15 órakor a Műegyetem aulájában kezdődő megemlékezés és az azt követő fáklyás felvonulás a Bem térre, ahol 17 órakor kezdődik a koszorúzási ünnepség. (…)

https://felvidek.ma/2021/10/gloria-victis-1956-a-vilagtortenelmet-iro-elodok-elott-tisztelegve/

Egyéb megjelenés:

https://karpatalja.ma/kitekinto/karpat-medence/gloria-victis-1956-a-vilagtortenelmet-iro-elodok-elott-tisztelegve-2/

https://gondola.hu/hirek/279527-Oktober_23__Ketezer_Karpat-medencei_kulhoni_fiatal_unnepel_Budapesten.html

https://168.hu/itthon/tobb-mint-ketezer-kulhoni-fiatal-unnepel-budapesten-216803

https://hir.ma/belfold/tobb-mint-ketezer-karpat-medencei-kulhoni-fiatal-unnepel-budapesten/777163

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20211019-tobb-mint-ketezer-karpat-medencei-kulhoni-fiatal-unnepel-budapesten

https://www.hirek.sk/hethatar/gloria-victis-1956-a-vilagtortenelmet-iro-elodok-elott-tisztelegve

 

eduline.hu-2021.10.14.

Itt a teljes lista: íme Budapest összes két tanítási nyelvű iskolája

(…) A fővárosban több intézmény áll azok rendelkezésére, akik a magasszintű nyelvtudás elsajátítására koncentrálnának és két tanítási nyelvű iskolát választanának.(…) Budapest két tanítási nyelvű iskolái (…) BME által alapított Két Tanítási Nyelvű Gimnázium (…)

https://eduline.hu/kozoktatas/20211014_Ket_tanitasi_nyelvu_budapesti_iskolak

 

 

eduline.hu-2021.10.18.

Van olyan gimnázium, ahonnan a végzősök fele külföldre ment: a világ topegyetemein is tarolnak az ország legjobb középiskolái

Az egyik budapesti gimnáziumban a májusban érettségizettek közül minden második diák szeptemberben már valamelyik külföldi egyetemen kezdett, de a HVG most megjelent középiskolai rangsorának élén álló három budapesti gimnáziumban – az Eötvösben, a Fazekasban és a Radnótiban – is magas a külföldre készülők aránya. (…) A Fazekassal ellentétben az alapítványi iskolák HVG-rangsorát évek óta vezető Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG) az elmúlt egy évben is nagyot nőtt a külföldön továbbtanulók aránya: míg 2020-ban a végzettek 37 százaléka választott magának külföldi egyetemet, idén már minden második érettségizőjük döntött így, egészen pontosan 49 százalékuk kezdett külföldön szeptemberben. Hasonlóak az arányok a BME által alapított Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban, ahol az érettségizők 43 százaléka tanul tovább más országban, míg a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból a végzősök 30-35 százaléka felvételizik sikeresen külföldi felsőoktatási intézménybe – mindkét intézményben elérhető a nemzetköziérettségi-program, ahonnan kis túlzással egyenes út vezet a vezető egyetemekre. „Sok olyan tanulónk van, aki – miután ezen a vizsgán jó eredményt ért el – beiratkozhatott a világ legjobb egyetemeire, például a Harvardra, a Yale-re, a Sorbonne-ra, a Cambridge-re, a Humboldt-ra” – mondta a HVG középiskolai kiadványának Hutai László, a Karinthy igazgatója.(…)

https://eduline.hu/kozoktatas/20211018_HVG_kozepiskolai_rangsor

Egyéb megjelenés:

https://hvg.hu/elet/20211018_gimnazium_oktatas_egyetem_kulfold_tovabbtanulas

https://www.klubradio.hu/hirek/egyes-fovarosi-gimnaziumokbol-az-erettsegizok-fele-kulfoldre-megy-121659

https://nepszava.hu/3135439_mind-tobb-vegzos-gimnazista-tanul-tovabb-kulfoldi-egyetemeken

https://propeller.hu/itthon/3723460-vegzos-magyar-gimnazistak-nagy-resze-kulfoldon-tanulna-tovabb

https://szakszervezetek.hu/hirek/28237-mind-tobb-vegzos-gimnazista-tanul-tovabb-kulfoldi-egyetemeken

https://168.hu/itthon/oktatas-216700

http://vorosmartyradio.hu/2021/10/19/egyenes-az-ut-a-kulfoldi-egyetemekre-az-elitgimnaziumokbol/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/rengeteg-magyar-kozepiskolas-megy-kulfoldi-egyetemre/

 

 

vg.hu-2021.10.20.

Bőséges a forrás, mégis a kasszában hagyják a pénzt a hallgatók

Eddig összesen 260 ezer pályázó nemzetközi tapasztalatszerzését tette lehetővé mintegy 193 milliárd forintos forrás felhasználásával a Tempus Közalapítvány – mondta a VG-nek Czibere Károly, a közalapítvány elnöke. (….)Az Erasmus+ külföldi hallgatói körében a legnépszerűbb a közgazdasági, a társadalom- és a nyelvtudományi képzés, míg a Stipendium Hungaricum hallgatói főként az informatikai és az orvosi képzés iránt  érdeklődnek nagy számban. A felsőoktatási intézményeket tekintve nagyon népszerű az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem, de a stipendiumosok körében a Debreceni Egyetem szerepel az első helyen. A legtöbb stipendiumos Jordániából, Szíriából, Mongóliából és Pakisztánból érkezik, míg az Erasmus+-osok többsége Németországból választja a magyar felsőoktatást, de sokan jönnek Franciaországból, Spanyolországból, Törökországból és Olaszországból is.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2021/10/boseges-a-forras-megis-a-kasszaban-hagyjak-a-penzt-a-hallgatok

 

 

eduline.hu-2021.10.20.

Mikor lesz az őszi szünet? Itt vannak az egyetemi dátumok

A héten indul az őszi szünet az általános és középiskolákban, de nem csak a diákok, hanem az egyetemi hallgatók is pihenhetnek egy kicsit. Bár nem minden egyetemista számolhat az őszi szünettel, mutatjuk, mikor lesz a pihenő az egyetemeken. (…) Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Károli Gáspár Református Egyetemen október 25. és 30. között, hétfőtől szombatig tart majd az őszi szünet. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen nem lesz őszi pihenő, viszont 2021. november 1. (hétfő) Mindenszentek, így aznap a BME-n sem lesz tanítás. A Budapesti Gazdasági Egyetemen pedig ebben az időszakban - 2021. október 25–30. - lesz az első zárthelyi hét. (…)

https://eduline.hu/felsooktatas/20211020_egyetemi_oszi_szunet

 

 

index.hu-2021.10.13.

Állásbörzét tartanak a Műegyetemen

Ötvenedik alkalommal nyílik meg szerdán az ország legnagyobb állásbörzéje, a Műegyetemi Állásbörze. A kétnapos eseményen több ezer hazai és külföldi álláslehetőség, illetve szakmai gyakorlat közül lehet választani – tájékoztatta az MTI-t a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).(…)

https://index.hu/gazdasag/2021/10/13/bme-allasborze-allaslehetoseg/

Egyéb megjelenés:

http://sikerado.hu/magyarorszagon/ezt-mar-elertuk/megnyilik-a-muegyetemi-allasborze/

http://www.magisterpress.hu/szerdan-es-csutortokon-rendezik-hazank-legnagyobb-allasborzejet/

https://webradio.hu/hirek/gazdasag/megnyilik-a-muegyetemi-allasborze

https://orientpress.hu/cikk/2021-10-13_elkezdodott-a-muegyetemi-allasborze

http://www.pestinap.hu/egyetem/2021/10/13/szerdan-es-csutortokon-rendezik-hazank-legnagyobb-allasborzejet/

https://index.hu/gazdasag/2021/10/13/bme-allasborze-allaslehetoseg/

https://uzletem.hu/programajanlo/holnap-meg-valogathat-magyarorszag-legnagyobb-allasborzejen/rsslink/rss2

https://esemenymenedzser.hu/esemeny-2/hirek-elemzesek/item/31145-szerdan-es-csutortokon-rendezik-hazank-legnagyobb-allasborzejet.html

https://uzletem.hu/vallalkozo/2021.-oktober-14.-informaciok-hirek-vallalkozoknak/rsslink/rss2

https://www.bme.hu/hirek/20211014/A_jovobe_mutat_az_50_Muegyetemi_Allasborze

https://www.kalohirek.hu/paks/rekordszamu-erdeklodo-a-bme-allasborzejen/rsslink/rss2

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

ots.mti.hu-2021.10.19.

Moduláris Hibrid Hajtásrendszer Laboratórium a BME-n (1. rész)

Budapest, 2021. október 19., kedd (OTS) - Az ipar igényeinek megfelelő, maximális színvonalú, korszerű szolgáltatást kínál a Műegyetem új laboratóriuma, amely a Rolls-Royce aktív együttműködésével jött létre

Ünnepélyes keretek között 2021. október 15-én a Műegyetemen avatták fel a BME - Rolls-Royce Moduláris Hibrid Hajtásrendszer Laboratóriumot, amely a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) első nagyprojektjének keretében jött létre. Eddig a négy évvel ezelőtt indított programban összesen öt, az ipar-egyetem közös projektjeinek színhelyet adó laboratórium valósult meg, A fejlesztésekbe a műegyetemi oldalról több mint 120 egyetemi kolléga és hallgató vett részt, az ipari partnerek részéről is hasonló létszámmal dolgoztak a programban kutatók és mérnökök.
Az elektromos hajtásinverter és energia ellátó rendszer optimalizálási technológia létrehozása területen a BME és a Siemens közös munkája során a Siemensnél a 2012 és 2019 közötti időszakban több mint 100 fiatal mérnök munkáját integráló K+F részleg alakult ki, amelyet elősegített a Műegyetemmel való együttműködés. A közös munka tovább folytatódott, miután a Rolls-Royce, a világ vezető repülőipari vállalata felvásárolta a Siemens légiipari hajtásrendszereket fejlesztő részlegét.
"A BME-Siemens, majd BME-Rolls-Royce együttműködés az egyik legjobb példa Magyarországon arra, hogyan tud ipar és egyetem szorosan együttműködve nemzetközi színtéren is elismert eredményt létrehozni" - emelte ki a megnyitón  Lengyel László, a BME FIEK igazgatója. (…)

http://ots.mti.hu/hirek/165336/modularis_hibrid_hajtasrendszer_laboratorium_a_bme-n-2_resz

Egyéb megjelenés:

http://gyartastrend.hu/cikk/modularis_hibrid_hajtasrendszer_laboratorium_a_bme_n

https://autopro.hu/techtogether/atadtak-a-bme-uj-hibrid-hajtasrendszer-laboratoriumat/564091

https://bevezetem.eu/2021/10/20/modularis-hibrid-hajtasrendszer-laboratorium-a-bme-n

 

 

iho.hu-2021.10.14.

Együttműködési megállapodás kötött a Műegyetem és a Rail Cargo Hungaria

Keretmegállapodás született a felek között az egyetemi hallgatók munkaerőpiaci bekapcsolásának, egyúttal a vasútvállalat szakember-utánpótlásának elősegítéséről, továbbá a két fél tudásvagyonának kölcsönös hasznosításáról. (…) Az okmányt Czigány Tibor rektor és Kotán Attila kancellár, valamint Kotiers Román, az RCH Igazgatóságának tagja, és Vincze Teodóra humánerőforrás igazgató látták el kézjegyükkel. (…)

https://iho.hu/hirek/egyuttmukodesi-megallapodas-kotott-a-muegyetem-es-a-rail-cargo-hungaria

Egyéb megjelenés:

https://www.bme.hu/hirek/20211014/Gyakorlatorientalt_program_segiti_a_vasuti_mernokok_kepzeset_es_elhelyezkedeset

https://logisztika.com/egyuttmukodesi-megallapodas-a-budapesti-muszaki-es-gazdasagtudomanyi-egyetem-es-a-rail-cargo-hungaria-zrt-kozott/

 

 

portfolio.hu-2021.10.18.

Nagy változás készülődik: energiatárolókkal látnák el a magyarországi naperőműveket

Több európai országban új naperőműves rendszereket már csak energiatárolóval kiegészítve engedélyeznek a hálózatra kapcsolni, és várható, hogy ilyen irányú vagy ezt támogató szabályozás a hazai környezetben is megjelenik. Erre utal az is, hogy a közelmúltban kidolgozott magyar akkumulátor stratégia konkrét céljai között szerepel a kis-, közepes és nagyméretű hazai naperőművek akkumulátorral való ellátása is. (…) Az elmúlt időszakban több fontos fejlemény is történt a magyar akkumulátoripar szempontjából: az értéklánc minden elemét képviselő társaságokkal megalakult a Magyar Akkumulátor Szövetség, majd belépett az európai együttműködési szervezetbe (European Battery Allience, EBA), valamint elkészült a hazai akkumulátor stratégia tervezete is. A dokumentum főbb céljairól Kaderják Péter, a Zéró Karbon Központ (BME) vezetője, az ITM főtanácsadója beszámolt a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szegedi vándorgyűlésén, illetve a Portfolio-nak is nyilatkozott, majd a Hungarian Battery Day-n a kormányzati cselekvési tervet is bemutatták. (…)

https://www.portfolio.hu/uzlet/20211018/nagy-valtozas-keszulodik-energiatarolokkal-latnak-el-a-magyarorszagi-naperomuveket-505290

 

Egyéb megjelenés:

http://www.mnnsz.hu/nagy-valtozas-keszulodik-energiatarolokkal-latnak-el-a-magyarorszagi-naperomuveket/

 

 

magyarepitok.hu-2021.10.13.

Kilenc építőipari mérnök boldogulását segíti a SWIETELSKY Vasúttechnika ösztöndíjprogramja

A fiatal tehetségek egy éven át anyagi és szakmai, gyakorlati támogatást is kapnak a SWIETELSKY Vasúttechnika Kft-től a tehetséggondozó projektben.

Elindult a SWIETELSKY Vasúttechnika Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közös ösztöndíjprogramja, melyhez a SWIETELSKY cégcsoport magas- és speciális mélyépítéssel, metróépítéssel és útépítéssel foglalkozó leányvállalata, a SWIETELSKY Magyarország Kft. is bekapcsolódott. A Vasúttechnika még augusztusban hirdette meg két pályázatát, amelyről a magyarepitok.hu részletesen számolt be. (…)

https://magyarepitok.hu/vasutfejlesztes/2021/10/kilenc-epitoipari-mernok-boldogulasat-segiti-a-swietelsky-vasuttechnika-osztondijprogramja

 

autopro.hu-2021.10.18.

A közösség a BPW-Hungária egyik legnagyobb erőssége

Harminc éve van jelen Magyarországon, idén pedig elérte a hárommilliomodik legyártott közúti pótkocsi futóművet a BPW. Mándli Péter, a BPW-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója az autopro.hu-nak adott interjújában beszélt a cég legfontosabb termékeiről, összefoglalta a BPW évét, valamint érintettük a cég fejlesztéseit is. Az ügyvezető igazgató külön kiemelte a vállalat összetartó csapatát és erős közösségérzetét. (…) 2008 óta van saját tanműhelyünk, a tulajdonosnak egy nagyon jó döntése volt, hogy német mintára mi is tanműhelyt építettünk a szakmunkás-utánpótlás biztosítására.

Ezen a területen vannak kihívásaink, a fiatalokat nehéz meggyőzni arról, hogy szakmát tanuljanak, nagyon komoly erőforrásokat fordítunk a fiatalok megszólítására. Van együttműködésünk a győri Széchenyi István Egyetemmel és a Gödöllői Egyetem gépészkarával, sőt, ha tudunk, a BME-ről is fogadunk kollégákat. Emellett itt van Szombathelyen a duális gépészmérnökképzés, amiben alapítótagok vagyunk, és évente hat-nyolc hallgatóval képviseltetjük magunkat a képzésben. (…)

https://autopro.hu/beszallitok/a-kozosseg-a-bpw-hungaria-egyik-legnagyobb-erossege/559532

 

 

vg.hu-2021.10.18.

Vélemény- RACIONALITÁS, csupa nagybetűvel

Ősszel mindig eszembe jut, hogy vajon a műszaki egyetemek padjaiba beülő hallgatók milyen képzést kapnak az előttük álló öt esztendőben. Milyen fölkészültséggel lépnek majd ki a világba, ismeretanyaguk aktuálisan mennyit ér majd? A világ tudástárháza ma olyan gyorsan változik, bővül, alakul át és fejlődik, hogy bizony mi, a mérnökség doyenjei csak kapkodjuk a fejünket. Ez a mi pályakezdő éveinkben még nem így volt, könnyebb volt lépést tartani a szakmánk fejlődésével, lassúbb volt minden, a gyakorlati munkában az idősebbektől a mesterfogásokat igyekeztünk ellesni. A sok változás közben olykor elgondolkodunk idős kollégáinkkal együtt, hogy mit kap ma a hallgató az egyetemen a műszaki, tudományos alapok mellé.  (…)  Csak egy példát kiemelve a műszaki felsőoktatási intézményeink sorából, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, mert a magyar felsőoktatás magas presztízsű intézménye, igazi fellegvára a műszaki tudományok elsajátításának. Elsődleges feladata a műszaki, informatikai, természettudományi, valamint gazdasági, üzleti és menedzsmentszakemberek képzése a nemzetgazdasági ágazatok részére. A Műegyetem nyolc karán, 76 tanszékén mintegy 1200 oktató dolgozik 5000 tantárgyon és 10 ezer kurzuson minden félévben. A rendkívül változatos tartalommal zajló képzésen mintegy 25 ezer diák tanul. Évente 4000 körüli az új felvettek száma.    (…)

https://www.vg.hu/velemeny/2021/10/racionalitas-csupa-nagybetuvel

 

mmk.hu-2021.10.18.

Debrecenben tartották 27. találkozójukat a visegrádi országok mérnökszervezetei

A V4 országok mérnökszervezeteinek idei találkozóját a Magyar Mérnöki Kamara és a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara közösen szervezte október 7–10. között. Az idei rendezvény fókuszában a fenntartható vízgazdálkodás, a települések fejlesztésében és üzemeltetésében kulcsszerepet betöltő főmérnök intézményesítése, valamint a mérnökség tervező és szakértő tevékenységének széleskörű digitalizációja állt.(…) A fenntartható víziközmű ellátás témáját járta körül Lőrinc Ákos, az Észak-Magyarországi Regionális Vízművek vezérigazgatója, míg Dajka István, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője Magyarország árvízvédelmi rendszeréről és az Új Vásárhelyi Tervről, Tahy Ágnes környezetmérnök (OVF osztályvezető) az EU Víz Keretirányelv érvényesüléséről, dr. Baranya Sándor, a BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékének vezetője pedig a folyami hordalékvándorlás problémáiról beszélt vetített előadásában. (…)

https://www.mmk.hu/informaciok/hirek/v4-debrecen-20211018

 

 

tervlap.hu-2021.10.14.

Nagy helyszíni érdeklődés övezte az októberi Építész Tervezői Napot

Megtelt az előadóterem az október 14-én megrendezett Építész Tervezői Napon a Bara Hotelben. A helyszíni résztvevők és az online közvetítés követői ezúttal a szerelt technológiák témaköréből hallgathattak változatos előadásokat.

Az Artifex Kiadó és a BME Épületszerkezettani Tanszék közös konferenciasorozatának októberi konferenciája a Szerelt technológiák – az idő szorításában... címét kapta, a levezető elnök ezúttal Dr. Becker Gábor egyetemi tanár volt. Dr. Kakasy László címzetes egyetemi docens (BME Épületszerkezettani Tanszék) nyitóelőadásában a ragasztott homlokzatburkolatok és egyéb homlokzati kiegészítők, például a párkányok nem megfelelő beépítése okozta beázásokról adott körképet számos, a gyakorlatból vett példával. Rámutatott: a műszaki irányelv pontosan meghatározza, hogy a különböző homlokzatburkolókat mekkora tapadófelülettel, milyen tágulási hezagokkal kell beépíteni, és az is kiolvasható belőle, hogy mely esetekben kell kiegészítő rögzítéseket alkalmazni, viszont a fogadófelületek között a homlokzati hőszigetelés nincs megkülönböztetve.(…)

https://tervlap.hu/cikk-nezet/nagy-helyszini-erdeklodes-ovezte-az-oktoberi-epitesz-tervezoi-napot

 

epiteszforum.hu-2021.10.19.

TEAMWORK – Megnyílt a 8. Budaörsi Építész Szüret

Közösségi kezdeményezésekre épülő középületek terveit mutatja be a 8. Budaörsi Építész Szüret a Zichy Majorban. A Húsznegyven Egyesület és a BME Középülettervezési Tanszékének közös kiállítása a TEAMWORK címet kapta, amely a csapatmunka építő jellegére utal és egyszerre hívja fel a figyelmet a helyi közösségek fontosságára, a különböző társadalmi és szakmai csoportok együttműködésre, valamint az online tervezés-oktatás kihívásaira.  (…)

http://epiteszforum.hu/teamwork--megnyilt-a-8-budaorsi-epitesz-szuret

 

octogon.hu-2021.10.17.

Ökotanterem a panelek között

Helyi, egyetemi és vállalati összefogással zöld tanterem épült Békásmegyer lakótelepi negyedében.

Magyar ökotanterem a világ egyik vezető fenntartható csomagolási megoldásokat szolgáltató vállalata, a DS Smith körforgásos gazdasági szemléletet támogató mintaprojektjei között. A cég „A jelenben a jövőért” átfogó fenntarthatósági stratégiája keretében az Ellen MacArthur Alapítvánnyal együttműködve épített kültéri tantermet egy békásmegyeri általános iskolában, létrehozva ezzel egy olyan inspiráló tanítási teret, ami segíti a környezettudatos szemléletformálást. Sugár Péter DLA dr. habil a projekt építészeti vonatkozásairól beszélt az Octogonnak. (…) Az „Ökotanterem-program” megvalósításának első lépéseként a DS Smith Packaging Hungary és a BME Építészmérnöki Karának Lakóépülettervezési Tanszéke 2019 októberében országos tervpályázatot hirdetett melyben hazai építész hallgatókat hívtak, hogy tervezzenek olyan ökotantermet, ami motiválja a gyerekeket és a fenntarthatóságot hirdeti. A szakmai zsűri bírálata alapján Józsa Krisztina és Szilágyi Szabolcs BME hallgatók terve került ki győztesként.

„Évek óta nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy hallgatóinknak olyan feladatokat adjunk, amellyel a szakmai kihívásokon túl a szociális és ökotudatos szemléletre is érzékenyítjük őket. A másik lényeges szempont, hogy meghatározó élményt jelent a leendő építészeknek, ha egy hallgatói terv megvalósításában és közösségi építésében részt tudnak venni már az egyetemi évek alatt.”(…)

– magyarázta Dankó Zsófia, a BME egyetemi adjunktusa, aki Sugár Péterrel együtt, a Lakóépülettervezési Tanszék részéről szakmai mentorként támogatta a projekt valóra válását. A tavaszi eredményhirdetés után az építési munkálatok több ütemben, körülbelül 100 önkéntes bekapcsolódásával zajlottak – köztük hallgatók, oktatók, középiskolások, pedagógusok, szülők és DS Smith dolgozók –, hogy őszre birtokba vehesse a közel 300 diák és a 45 pedagógus a kültéri tantermet.

http://www.octogon.hu/epiteszet/okotanterem-a-panelek-kozott/

 

ovtogon.hu-2021.10.18.

Még lehet jelentkezni a DECODE díjpályázatra

Még október 20-ig lehet regisztrálni és 22-ig pályázni.

Még október 20-ig lehet regisztrálni és 22-ig pályázni a DECODE - The Space for ARTHITECTURE 2021 díjra, melynek összdíjazása nettó 1,2 millió forint. Idén először a fődíj mellé egy egyedi tervezésű díjtárgy, Zalavári Fruzsina alkotása is társul. A díjátadó november 10-én lesz a Faur Zsófi Galériában, ahol a beérkezett pályázati anyagból a szakmai zsűri válogatása alapján 2021. november 11-17-ig kiállítás is nyílik. A november 10-i díjátadó és a kiállítás a virtuális térben is megtekinthető lesz. (…) A beadott pályázati műveket szakmai zsűri bírálja el, és választja ki a kiállítandó építészeti és vizuális és alkalmazott művészetek témában részéről legígéretesebbnek tartott alkotásokat és a díjazottakat. A szakmai zsűri tagjai (…)
Dr. Szabó Levente DLA, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, BME Építészmérnöki Kar, Középülettervezési tanszék, tanszékvezető egyetemi tanár (…)

http://www.octogon.hu/design/meg-lehet-jelentkezni-a-decode-dijpalyazatra/

 

tozsdeforum.hu-2021.10.13.

Üzleti ismeretek nélkül vágnak vállalkozásba a kreatív szakemberek

(…) A járvány következtében születő új normákat több mint 120 szakmai partnerrel és 200 programmal járja körbe az idei Budapest Design Week. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan idén is komplex szakmai programmal jelentkezik október 11-én a Fabunio (Magyar Fa- és Bútoripari Unió), azt elemezve, hogy az egyes alkotók és cégek életére milyen hatással van a designszemlélet, illetve milyen élményekkel és kihívásokkal jár a gyártói-tervezői együttműködés. Október 13-án a New Standards beszélgetéssorozat részeként a forradalmi átalakuláson áteső autóipar, valamint közösségi közlekedés előtt álló feladatokat és design szerepét vitatják meg a MOL, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a KPMG és a MOME képviselői. Ugyancsak a közös megoldásokat és a jövő útjait keresi a jelen és a jövő szociális kihívásai vetületében október 13. és 14. között a Magyar Formatervezési Tanács és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös programja, a nemzetközi Social Design Network szimpóziuma és kiállítása. (…)

https://tozsdeforum.hu/cikkek/gazdasag/uzleti-ismeretek-nelkul-vagnak-vallalkozasba-a-kreativ-szakemberek/

Egyéb megjelenés:

https://www.technokrata.hu/egazdasag/2021/10/14/kreativ-szakemberek-uzleti-ismeret/

http://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/20211014/fontos-vallalkozas-fejlesztesi-applikacio-elesedett-rengeteg-fiatalnak-segithet-1118571

 

programguru.hu-2021.10.13.

Októberben ismét központban a design sokszínűsége: izgalmas programok a 18. Budapest Design Weekről

Számtalan kiállítóval, előadóval és több, mint kétszáz programmal zajlik a 18. Budapest Design Week 2021. október 8. és 17. között. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala finanszírozásában a Magyar Formatervezési Tanács által szervezett, tíznapos rendezvénysorozat origójában idén a „New Standards” áll, amely egyben a központi kiállítás címe is. Íme néhány izgalmas program a fesztivál második feléből. (…) A beszélgetést Szentesi Réka társadalomtörténész és divatkutató moderálja. Október 15-én az VR/AR és a design viszonya lesz a középpontban. Udeme Etentuk, az AR Analytics Kft. ügyvezetője, Hevesi Annabella, formatervező, a Line and Round társalapítója és vezető tervezője, Szécsi László, a BME Irányítástechnika és Informatika Tanszékének docense és a Hiventures Divat & Design Tőkealap egyik képviselője tartanak előadásokat és beszélgetnek majd a témáról. (…)

http://programguru.hu/oktoberben-ismet-kozpontban-a-design-sokszinusege-izgalmas-programok-a-18-budapest-design-weekrol/

 

 

vezess.hu-2021.10.19.

Lezárnak egy fontos felüljárót Budapesten

Újabb fontos állomásához érkezett a zuglói Csömöri utat és az újpalotai Drégelyvár utcát összekötő felüljáró felújítása. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hidak és Szerkezetek Tanszéke végzi a XIV. és a XV. kerületet összekötő, MÁV-vágányok feletti felújított közúti híd próbaterhelését. Először október 20-án, szerdán éjszaka zárják le a felüljárót, és a Zugló felőli részét vizsgálják. Október 21-én, csütörtökön éjjel pedig az Újpalota felőli részét terhelik. (…)

https://www.vezess.hu/hirek/2021/10/19/lezarnak-egy-fontos-feluljarot-budapesten/

Egyéb megjelenés:

https://14.kerulet.ittlakunk.hu/kozlekedes/211019/csomori-dregelyvar-feluljaro-probaterheles-jon-lezarassal-busz-sem-mehet-rajta

https://webradio.hu/hirek/kek-hirek/probaterheles-miatt-lezarjak-a-csomori-uti-feluljarot-szerda-es-csutortok-ejjel

https://index.hu/belfold/2021/10/19/csomori-uti-feluljaro-bkk-budapest-lezaras-felujitas/

http://www.objektivhir.hu/display/hir.php?hirid=57694

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/10/19/probaterheles-miatt-lezarjak-a-csomori-uti-feluljarot

https://infostart.hu/belfold/2021/10/20/mar-csak-kis-turelem-kell-a-fontos-pesti-feluljaro-korabbi-hasznaloitol

 

 

veol.hu-2021.10.15.

A Lovassy László Gimnáziumban is népszerűsítik a tudományos gondolkodást

A Lovassy László Gimnáziumban indította útjára a Magyar Tudományos Akadémia a Középiskolai MTA Alumni Programot pénteken. (…) A rendezvényen a tudományos pályát a Lovassyban végzett, ma már kutatóként dolgozó szakemberek – akik valamennyien az MTA köztestületi tagjai – népszerűsítették előadásukkal. Csuka Dorottya, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika kutatólaborjának tudományos munkatársa, Domokos Mariann, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének tudományos munkatársa, Hartmann Bálint, a BME egyetemi oktatója, az Energiatudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa és Miklós István, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet munkatársa.

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-lovassy-laszlo-gimnaziumban-is-nepszerusitik-a-tudomanyos-gondolkodast-5105819/

 

 

teol.hu-2021.10.15.

Példát mutat a Závodon zajló értékmentő munka

A gazból kimenekített kálvária felújítása volt az első lépcsőfoka a Magyarországon egyedülálló závodi értékmentő programnak – emelte ki Dobosyné Antal Anna a Teleki László Alapítvány által szervezett Élhető Örökség, Népi Építészeti Konferencián, Závodon. (…) A pécsi egyetemisták után 2011-ben a budapesti műszaki egyetem diákjai vertek tábort Závodon, s készítettek alapos felméréseket a faluban, valamint a szomszédos Felsőnánán.(…)

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/peldat-mutat-a-zavodon-zajlo-ertekmento-munka-4112150/

 

 

hírado.hu-2021.10.16.

Budapest, a megskalpolt város

Budapestet a lebontott kupolák városának is nevezhetnénk. Szinte minden utcasarkot ilyen építmény hangsúlyozott, nagy részüket "elvitte a történelem", vagyis a háborús ostrom és különösen az azt követő helyreállítás. A szocialista építészet valósággal üldözte ezeket a tetődíszeket, hiszen nem volt funkciójuk. "Csupán" a várost díszítették. (…) Budapesti Műszaki Egyetem Ch-épület. A századforduló környékén órási egyetemi fejlesztések indultak Magyarországon. Nem csak új egyetemeket alapítottak és építettek fel (Kolozsvár, Debrecen), hanem a meglévőket is erősen fejlesztették. Ekkor kezdték a mai BME (akkor még József Nádorról elnevezve) új kampuszának kiépítését az akkor még igencsak városszéli Lágymányoson. Az első épület éppen a Ch, vagyis vegyészeti épület volt. Tervezője, Czigler Győző készítette a teljes terület beépítési koncepcióját, és ennek az épületnek is a terveit, amit a városképi helyzete miatt hatalmas kupolával díszített. Sajnos a tervezési munkák befejezése után elhunyt, így az építkezést kollégái, Hauszmann Alajos és Pecz Samu folytatták. A háború utáni felújításkor tűnt el a kupola és "természetesen" az oromzati címer és a felirat is. Utóbbi kettőt a négyes metró építkezése miatt szükségessé vált felújításkor pótolták, a kupola még hiányzik, noha újjáépítésére már születtek tervek. (…)

https://hirado.hu/cikk/2021/10/16/budapest-a-megskalpolt-varos

 

 

index.hu-2021.10.18.

Budapest legújabb futóversenyével tért vissza a KEK

A koronavírus-járvány miatt 2021-ben március helyett október 14-16. között rendezte meg a BEAC és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját. Az 12. alkalommal szervezett eseményre a budapesti és vidéki egyetemek mellett többen érkeztek Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és a Felvidékről.(…) A 2021-as torna az ELTE-BEAC Pluhár István labdarúgópályán kezdődött, egy ikonikus BEAC- Műegyetemi FC párharccal. A rangadót a Műegyetemi FC nyerte 6–2-re.

A kosárlabdatornán a nőknél a Közgáz SC és DSK, míg férfiaknál a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem állhatott a dobogó legfelső fokára. (…)

https://index.hu/sport/2021/10/18/budapest-legujabb-futoversenyevel-tert-vissza-a-kek/

Egyéb megjelenés:

https://karpataljalap.net/2021/10/18/budapest-legujabb-futoversenyevel-tert-vissza-kek

 

duol.hu-2021.10.18.

A MAFC nyert Dunaújvárosban

A MAFC-BME csapata 3–1-re győzött a Dunaújváros vendégeként a férfi röplabda Extraliga alapszakaszának vasárnapi, lapzártánkkor véget ért mérkőzésén. Ez volt első forduló a bajnokságban.

https://www.duol.hu/sport/helyi-sport/a-mafc-nyert-dunaujvarosban-4726868/

 

 

autoszektor.hu-2021.10.18.

Ilyen a jó kormány

Hibainjektálás, nonstop tesztelés, hogy mínusz 40 és plusz 110 Celsius fokon is biztonságosan irányíthassuk az autót. (…) Órabérben szimulátorozni? Jó ajánlat, de kár reménykedni, mert a komoly fejlesztéseknél minimális a valós kormánytekergetés, arra ott a megbízhatóbb és állandó értékekkel dolgozó robotprogram, mely éjszaka is folyamatosan gyűri az ipart, ráadásul a humán erőforrásnál pontosabban, konstans teszteli a legújabb műszaki megoldásokat. A titkolt receptet és labort is megmutatták az Autószektornak a thyssenkrupp új fejlesztőbázisán. (…) A sztori meseszerűen indult: a globális cég három magyar doktorandusszal kezdte meg a kormányzási funkciók fejlesztését 1999-ben, aztán a BME Formula Student csapatában is munkálkodó mérnökök mellé további félszáz kolléga csatlakozott és 2002-ben bemutatták első prototípusukat. (…)

https://www.autoszektor.hu/hu/content/ilyen-jo-kormany

 

thatslife.hu-2021.10.19.

Kidolgozott izmok, szép gyakorlatok a testépítő és fitnesz MEFOB-on

Három kategóriában rendezték meg idén a testépítő és fitnesz MEFOB-ot, melyen kilenc egyetem tíz hallgatója vett részt. A női fitnesz és bikini fitnesz, valamint Men's physique kategóriában az adott szakág kiválóságai vetélkedtek egy nagyon jó hangulatú versenyen, hiszen nemcsak a MEFOB-ot, hanem a magyar bajnokságot is most rendezték. (…) A nők fitnesz (két részből áll a verseny, előbb egy akrobatikus és táncos elemekből álló produkciót kellett bemutatniuk a résztvevőknek, majd pedig egy testfordulóval mutatták meg a zsűrinek a kategóriában elvárt fizikumukat) kategóriájában két induló volt, a szakértő zsűri Széchenyi Ágnes (ELTE) teljesítményét látta jobbnak a tavalyi világbajnokságon meglepetésre ezüstérmet szerzett Ilosvay Viktóriáénál (BME). (…)

https://thatslife.hu/apropo/20211019-kidolgozott-izmok-szep-gyakorlatok-a-testepito-es-fitnesz-mefobon.html

Egyéb megjelenés:

https://sportslife.hu/sportbazar/20211018-testepites-fitnesz-egyetem-foiskola.html