Együttműködik Újbuda és a BME, Gyásznap a Műegyetemen, Makk Péter

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. február 22. és március 01. között.

bme.hu-2023.03.01.

Nyitott egyetem: együttműködik Újbuda és a BME

Új együttműködési megállapodás ad lendületet a kerület és a Műegyetem közös kezdeményezéseinek a jövőben. A BME képviseletében Czigány Tibor rektor és Verseghi-Nagy Miklós kancellár, az Önkormányzat részéről Dr. László Imre polgármester írták alá a megállapodást  február 28-án. Czigány Tibor a találkozón kiemelte: „A Műegyetem kampuszának épületei a főváros legnagyobb kerületének központi részein találhatók. Fontosnak tartjuk, hogy akár a kampusz-kertbe, akár eseményeinkre bevonzzuk a kerületi polgárokat és kölcsönösen támogassuk egymás szakmai kezdeményezéseit az önkormányzattal.” Dr. László Imre hangsúlyozta: „A BME az ország vezető felsőoktatási intézményeként az önkormányzat természetes szövetségese. Számos területen tudjuk egymás kulturális, közösségépítő és nemzetközi törekvéseit támogatni, ezeket foglalja keretbe a ma aláírt megállapodás.” A BME és a kerület már jelenleg is több program megvalósításán dolgozik együtt. Az együttműködés kiterjedhet kutatások, felmérések készítésére; tudományos, kulturális, közművelődési és közösségi rendezvények szervezésére, de akár közös pályázati lehetőségek keresésére is. “Közös munka indult az Insert programmal annak érdekében, hogy az egyetemet jobban kinyissuk a kerület felé, illetve a kerület lakói is jobban részt vehessenek a BME életében. Az Adaptér, a kerület kreatív technológiai tudásbázisa helyszínéül szolgál majd a Kultúra a digitális forradalom idején konferenciának, ami a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének szervezésében valósul meg. Ez csak néhány példa abból sok szakmai együttműködésből, ami az Egyetem és a kerület előtt áll.“ - hangsúlyozta Barabás Richárd, a kerület kultúráért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármestere, aki az együttműködés szakmai vezetője az önkormányzat részéről. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230301/Nyitott_egyetem_egyuttmukodik_Ujbuda_es_a_BME?language=hu

 

bme.hu-2023.02.27.

Németország szövetségi elnöke kitüntetésben részesítette Dale A. Martint

Az EELISA egyetemi szövetség elnöke, a Műegyetem díszpolgára, Dale A. Martin német gazdasági szakember magas német kitüntetésben részesült. Németország szövetségi elnöke nevében Julia Gross nagykövet a Németországi Szövetségi Köztársaság Érdemrendjének érdemkereszt szalagon kitüntetését adományozta Dale A. Martin gazdasági szakembernek a német-magyar gazdasági kapcsolatokért, valamint a szakképzésért hosszú éveken át végzett munkájának elismeréseként. „Önnek sikerült hidakat építeni és üzleti kapcsolatokat létrehozni a két ország között. Ezzel olyan párbeszédet teremtett, amelyből a magyarországi német gazdaság ma is profitál“, méltatta Julia Gross nagykövet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara volt elnökének és a Siemens Magyarország korábbi elnök-vezérigazgatójának elkötelezettségét. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230227/Nemetorszag_szovetsegi_elnoke_kituntetesben_reszesitette_Dale_A_Martint

 

bme.hu-2023.02.23.

Gyásznap a Műegyetemen a török-szíriai földrengés áldozatainak emlékére

A BME is csatlakozik az EELISA egyetemek kezdeményezéséhez, és február 27-én a földrengés áldozataira emlékezik az intézmény. A BME Központi épületére kitűzött fekete zászlóval, valamint a Szenátus ülésének kezdetén rövid megemlékezéssel tiszteleg a Műegyetem a törökországi és szíriai katasztrófa áldozatainak emléke előtt. A BME mellett az Isztambuli Műszaki Egyetem (ITU) is tagja a tíz egyetemet összefogó EELISA egyetemi szövetségnek. Az EELISA rendkívüli vezetőségi ülést tartott február 22-én, amelyen a tagok közleményt adtak ki, valamint áttekintették az ITU támogatásának lehetőségeit. Az ülésen Ismail Koyuncu, az ITU rektora megköszönte a partnerek eddigi támogatását, és kiemelte a Műegyetem szakértőinek részvételét a közös ITU-BME EELISA helyszíni misszióban. A EELISA partneregyetemek a jövőben hallgatói ösztöndíjakkal, műszaki eszközök (pl. számítógépek) átadásával, valamint szakértői közreműködéssel vállalnak szerepet a földrengés utáni helyreállításban.

https://www.bme.hu/hirek/20230223/Gyasznap_a_Muegyetemen_a_torok_sziriai_foldrenges_aldozatainak_emlekere

Egyéb megjelenés:

https://demokrata.hu/magyarorszag/anyat-mentettunk-karjaban-halott-gyermekevel-torokorszag-magyar-hosei-645902/

 

autopro.hu-2023.02.27.

Kétmillió eurós támogatást nyert el a BME kutatója

Makk Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szilárdtest fizikával foglalkozó kutatója öt évre csaknem kétmillió eurós (mintegy 760 millió forint) támogatást nyert az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) Consolidator Grant pályázatán. (…)

https://autopro.hu/techtogether/ketmillio-euros-tamogatast-nyert-el-a-bme-kutatoja/856584

Egyéb megjelenés:

https://index.hu/tudomany/2023/02/25/bme-makk-peter-kvantum-szamitogep-qubit-grafen-szupravezetes/

https://qubit.hu/2023/02/23/eleshetnek-az-europai-kutatasi-tanacs-tamogatasaitol-azok-a-magyar-tudosok-akik-alapitvanyi-vezetesu-egyetemeken-kutatnak

 

bme.hu-2023.02.24.

Akadémiai Ifjúsági Díj elismerésben részesültek a BME fiatal kutatói

A Műegyetem öt fiatal kutatója kapta meg ez évben a Magyart Tudományos Akadémia (MTA), Akadémiai Ifjúsági Díját. A Magyar Tudományos Akadémia  25 fiatal kutatót részesített Akadémiai Ifjúsági Díj elismerésben, köztük a Műegyetem 5 kutatóját (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230224/Akademiai_Ifjusagi_Dij_elismeresben_reszesultek_a_BME_fiatal_kutatoi

Egyéb megjelenés:

https://mta.hu/mta_hirei/akademiai-ifjusagi-dijak-112751

 

bme.hu-2023.02.27.

„A szabadalmi lehetőség dilemmájáról a kutatónak magának kell döntenie”

Éppen egy több mint egy évtizedes tudományos probléma igazolásán dolgozik Poppe László, a BME VBK Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjjal kitüntetett kutatója. „A szakmai teljesítmény megbecsülését és a kutatói pálya iránti elkötelezettség elismerését is jelenti számomra ez a most elnyert díj. Egyben azt is jelzi, hogy a tudományos munkásságban nemcsak kizárólag akadémiai szakmai eredmények születnek, hanem ipari hasznosításra alkalmas, egyedi felfedezések is” – vallotta a nemrégiben Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjjal kitüntetett Poppe László, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (BME VBK) Szerves Kémia és Technológia Tanszék egyetemi tanára, az MTA doktora, a tanszékén működő Bioorganikus Kémiai Kutatócsoport vezetője. A műegyetemi szakembert a biológiailag aktív anyagok szintézisében, a biokatalitikus módszerek gyógyszerszintézisekben történő alkalmazásában, a kutatásokhoz kapcsolódó fiatal kutatóképzésben, valamint a különböző fehérjék megkötésére és elválasztására alkalmas módszerek fejlesztésében elért eredményeinek elismeréseként részesítették e kitüntetésben. Poppe Lászlót az MTA Köztestület VII. Kémiai Tudományok Osztálya terjesztette fel a nívódíjra. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230227/A_szabadalmi_lehetoseg_dilemmajarol_a_kutatonak_maganak_kell_dontenie

 

bme.hu-2023.02.24.

Ünnepélyes diplomaátadó a Műegyetem legnagyobb karán

Rekordszámú hallgató végzett tanulmányaival a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán. Az díszeseményen részt vett Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára is. A BME legnagyobb karának ünnepélyes diplamaátadóján 586 alapképzésben, 262 mesterképzésben végzett hallgató vette át oklevelét. Charaf Hassan dékán, köszöntő beszédében hangsúlyozta: “a műegyetemi diplomához vezető út nem könnyű, de a BME VIK diplomája értékes útlevél, hiszen hallgatóink olyan elméleti és gyakorlati ismeretekre tesznek szert, melyekkel mind a hazai, mind a nemzetközi munkaerőpiacon megállják a helyüket. Az itt töltött évek alatt, a tanulás mellett, igazi közösségek tagjaivá is válhattak. ” (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230224/Unnepelyes_diplomaatado_a_Muegyetem_legnagyobb_karan

Egyéb megjelenés:

https://ictglobal.hu/rovid-hirek/rekordszamu-hallgato-vegzett-a-bme-villamosmernoki-es-informatikai-karan/

https://itbusiness.hu/itb-today/itb-today-02-27-hat-alapigazsag-amelyek-elosegitik-az-it-es-az-uzlet-egyuttmukodeset/

https://bcoolmagazin.hu/atvettek-a-hallgatok-a-diplomaikat/

kultura.hu-2023.02.25.

Bemutatkoznak a BME Művészeti Rezidenciaprogram nyertesei

A BME Művészeti Rezidenciaprogram zárásaként a 2022-es év két nyertes pályázója, Boruzs Ádám és Kocsi Olga március 8-án mutatja be alkotásait a Műegyetemen. Az eseményhez kerekasztal-beszélgetés is kapcsolódik, amelynek témája a technológiai innováció és a művészet kapcsolata. A 2022-es év elején a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a műszaki és természettudományos ismereteket nyújtó magyarországi egyetemek közül elsőként indított művészeti rezidenciaprogramot. (…)

https://kultura.hu/bemutatkoznak-a-bme-muveszeti-rezidenciaprogram-nyertesei/

Egyéb megjelenés:

https://webradio.hu/hirek/kultura/a-muveszeti-rezidenciaprogram-nyertes-alkotoinak-nyilik-kiallitasa-a-muegyetemen

https://tudas.hu/kiallitas-a-muegyetemen/

 

 

civilek.info-2023.02.28.

A napelemek nem váltják meg a világot, kell az atomenergia is

Új kutatás érkezett a napelemekről, ez minden tervünket megváltoztathatja. Komoly kihívás az időjárástól függő megújuló energiahordozók termelésének tudományos igényű modellezése – nyilatkozta Aszódi Attila volt államtitkár, a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára, aki munkacsoportjával megdöbbentő eredményekre jutott. „Több év meteorológiai paraméterei alapján megtanítottuk a mesterséges idegsejt hálózatunkat – egy matematikai eljárást – arra, hogy adott külső körülmények esetén bemutassa, milyen napenergia-, szélenergia-termelésre és milyen villamosenergia-igényre lehet számítani” – mondta Aszódi Attila a közelmúltban publikált kutatásról, amely során szolgálatba állították a gépi tanulást, a mesterséges neurális hálózatokat is. (…)

civilek.info/2023/02/28/a-napelemek-nem-valtjak-meg-a-vilagot-kell-az-atomenergia-is/

Egyéb megjelenés:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230228/uj-napelem-modellt-alkalmaznak-magyarorszagon-ami-mindent-atirhat-599780

https://www.frisss.hu/aktualis/uj-kutatas-erkezett-a-napelemekrol-ez-minden-tervunket-megvaltoztathatja

https://www.agrotrend.hu/innovacio/fenntarthatosag/uj-kutatas-erkezett-a-napelemekrol

https://www.mnnsz.hu/aszodi-attila-a-sotetszelcsend-nagy-kihivas-ele-allitja-magyarorszag-villamosenergia-halozatat/

https://hvg.hu/tudomany/20230223_megujulo_energia_naperomu_szeleromu_villamosenergia_rendszer_dunkelflaute

epiteszforum.hu-2023.02.27.

Fenntarthatóság és építészet: Környezettudatosság és szabályozási háttér

Folytatódik a DVM group "Fenntarthatóság és Építészet" című beszélgetéssorozata, ezúttal a közösségi lakhatás szabályozási hátterét, valamint környezettudatossággal, fenntarthatósággal kapcsolatos szempontjait járják körül a meghívott beszélgetőpartnerek. A Next Nest és a DVM group "Fenntarthatóság és Építészet" címmel beszélgetéssorozatot szervez a városépítészet fenntarthatósági és gazdasági aspektusairól. A moderált kerekasztal-beszélgetések során körbejárjuk, hogy az építészet és a városépítészet hogyan tudja a társadalmi sokszínűséget, az új élet- és családformákat támogatni. (…) Résztvevők:   dr. Alföldi György (BME Építészmérnöki Kar, dékán), (…)

http://epiteszforum.hu/fenntarthatosag-es-epiteszet-kornyezettudatossag-es-szabalyozasi-hatter

Egyéb megjelenés:

http://www.octogon.hu/epiteszet/a-kozossegi-lakhatas-fenntarthatosaga/

http://epiteszforum.hu/15-budapesti-epiteszeti-filmnapok--nagykovetek-ajanljak-az-idei-programot

 

magyar.film.hu-2023.02.24.

Ezeket a filmeket ajánlják az Építészeti Filmnapok nagykövetei

Több mint egy tucat filmmel és számos kísérő programmal készül 15. Budapesti Építészeti Filmnapok szervezői a Toldi Moziban. A Budapest 150. születésnapját ünneplő filmválogatást építészek, urbanisták, kutatók, szakértők és szerzők ajánlják nagykövetként. (…) EGY MÁSIK VÁROS Egyedül álló korszak és egy holisztikus szemléletű várostervező találkozását mutatja be a film, olyan alkotási folyamatot amiről várostervezők, építészek csak álmodhatnak. Az 1980-as évek végén az építészeti-várostervezés csúcs teljesítményei születtek meg Európában, például Stockholmban a Hammarby Sjöstad városrész. A film ritkasága, hogy nem az építészek – sztárok – szerepét emeli ki, hanem a várostervező sokrétű gondolkodását állítja középpontba. “Tervezésünk politikán, szabályozáson, tudáson, tapasztalaton, érzelmeken és törekvéseken – a bevett gyakorlaton – alapul. A normák és szokások, eszmék és valóság káoszában megpillanthatjuk a kozmoszt.” Így mesél a tervezésről Jan Inghe. Alföldi György építész, várostervező, városfejlesztő, a BME Építészmérnöki Kar dékánja (…)

https://magyar.film.hu/filmhu/hir/ezeket-a-filmeket-ajanljak-a-budapesti-epiteszeti-filmnapok-nagykovetei.html

 

epiteszforum.hu-2023.03.01.

A makettkészítés szerepe a tervezésoktatásban

"Miért fontos a makettezés gyakorlata, szerepének erősítése az építészetoktatásban? Miért fontos eszköze a kreatív gondolkodásnak, és hogyan járul hozzá az építészeti innovációhoz?" Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ kutatásában Bartha András Márk, a BME Középülettervezési Tanszékének adjunktusa. (…)

http://epiteszforum.hu/a-makettkeszites-szerepe-a-tervezesoktatasban

 

 

magyarnemzet.hu-2023.02.25.

Lehet-e modern a hagyományos?

(…) Catesby Leigh előadása után a transzatlanti párbeszéd innenső partját az építészet történeti hagyományainak és jelen kérdéseinek két kitűnő hazai ismerője, Sisa József művészettörténész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének korábbi vezetője, valamint Wettstein Domonkos építész, a Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztikai Tanszékének tanszékvezető helyettese képviselték. (…)

https://magyarnemzet.hu/kultura/2023/02/lehet-e-modern-a-hagyomanyos

 

otthon.hu-2023.02.28.

Április végéig lehet nevezni Év Homlokzata 2023 pályázatra

Április 30-ig várják a nevezéseket az immár tizenegyedik alkalommal meghirdetett Év Homlokzata pályázatra.  Az egyik legrangosabb és legmagasabb díjazású építészeti megmérettetés alapítója és főtámogatója a Baumit. Az Év Homlokzata pályázatra a korábbi évekhez hasonlóan az egész országból várják a szakma legizgalmasabb homlokzati megoldásait. A nevezésre öt kategóriában, épülettípus szerinti felosztásban van lehetőség: családi ház, társasház, középület, energetikai felújítás, műemlék felújítás. A pályázaton mind építészek, mind kivitelezők indulhatnak, a nevezés feltétele az épületek kialakításánál a Baumit által gyártott homlokzati termékek felhasználása. (…) A beérkezett pályázatokat neves építészekből és szakértőkből álló, független szakmai zsűri bírálja el: (…)   dr. Tari Gábor, PhD egyetemi docens, a BME Rajzi és Formaismereti Tanszékének, Színdinamika Szakmérnöki Műhelyének tanára. (…)

https://otthon.hu/hirek/7149_aprilis_vegeig_lehet_nevezni_ev_homlokzata_2023_palyazatra.html

 

infostart.hu-2023.02.28.

Péntektől nagy és hosszú lezárás jön Budapest egyik legforgalmasabb pontján

A népligeti felüljáró állapotfelméréséhez kapcsolódó munkálatok várhatóan március 3-án lépnek abba a szakaszba, amelyhez már elengedhetetlen a forgalom korlátozása – tájékoztatta a Budapest Közút a Világgazdaságot. (…) A laboratóriumba szállított minták átfogó műszaki vizsgálatát és a bontás nyomán szabaddá vált szerkezeti elemek állapotának helyszíni vizsgálatát a cég megbízásából a szerződés keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakemberei végzik el. (…)

https://infostart.hu/belfold/2023/02/28/pentektol-nagy-es-hosszu-lezaras-jon-budapest-egyik-legforgalmasabb-pontjan

Egyéb megjelenés:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/02/nepligeti-feluljaro-lezarasa-most-jon-csak-a-feketeleves-tizenotezer-auto-kerulhet-dugoba

 

gyartastrend.hu-2023.02.23.

Falk György: A versenyképesség megtartása talán a legfontosabb kihívás

A GyártásTrend technológiai magazin, idén először hirdet projektversenyt ipari vállalatok számára, amelyek igyekeznek lépést tartani az aktuális technológiai és gazdasági trendekkel és kihívásokkal. Az ipar számos elismert szakembere vesz részt a zsűri munkájában, köztük Falk György, a Varinex alapítója és stratégiai igazgatója, aki a szakterületén tapasztalt kihívásokról és a versennyel kapcsolatos várakozásairól beszélt. (…) Falk György, Gábor Dénes díjas Ipari Professzor, a Varinex alapítója, stratégiai igazgató. Az ipari 3D-nyomtatással foglalkozó VARINEX Zrt. alapítója, gépészmérnök, a BME Ipari Professzora. A 3D-nyomtatás hazai meghonosításáért és széles körű alkalmazási lehetőségeinek feltárásáért 2017-ben Gábor Dénes díjat kapott. A VARINEX Zrt. az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség egyik alapító tagja és 2021-ben elnyerte az Innovációs és Technológiai Minisztérium Ipar 4.0 Szakmai Érem kitüntetését. (…)

https://gyartastrend.hu/cikk/falk-gyorgy

 

ictglobal.hu-2023.02.23.

Megoldókulcs mindenkinek – ilyen volt a Grand Opening konferencia

Az előzetes várakozásokat messze felülmúló érdeklődés övezte az ICT Global első eseményét, a Grand Opening Konferenciát, amelyre közel 200-an regisztráltak. Az érdeklődők az infokommunikációs piac aktuális trendjei mellett bepillantást kaphattak abba, hogy hol tartunk a digitális átállással, milyen kihívásokra keresik a választ az üzleti és a kormányzati szektor megbízói oldalon lévő szereplői és ezekre milyen válaszokat kínálnak a megoldásszállítók, illetve hogyan állunk a szakember utánpótlással. (…) Évek óta az egyik legforróbb kérdés az infokommunikációs piacon a szakember utánpótlás helyzete, ennek kapcsán dr. Charaf Hassan, a BME VIK dékánja tartott előadást. Bemutatta, hogy mennyien tanulnak ma Magyarországon az informatikai felsőoktatásban és beszélt arról is, hogy milyen kezdeményezések valósultak meg annak érdekében, hogy a képzés minél inkább alkalmazkodjon a piaci igényekhez. Beszélt arról, hogy milyen feltételek mellett tartja hasznosnak az iparral való együttműködést, és megemlítette azt is, hogy a 2018-ban náluk elindult gyakorlatorientált képzés keretében az utolsó évet már egy cégnél töltik a hallgatók, és a gyakorlaton lévők 87 százalékát felvették a vállalatok. (…)

https://ictglobal.hu/cimlapsztori/megoldokulcs-mindenkinek-ilyen-volt-a-grand-opening-konferencia/

 

kisalföld.hu-2023.02.22.

BME szakmai látogatás a Tóközben

A Budapesti Műszaki Egyetem Tóközben tett szakmai látogatásán Gratzl Ervin, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrendezési és Öntözési osztályának kollégája előadást tartott a hallgatóknak a hamarosan meginduló Rábaköz-Tóköz vízpótlásával kapcsolatos projektről. A beruházás abból a szempontból is érdekes, hogy az odakormányzott víznek köszönhetően a Tóköz Tájgazdálkodási és Örökségvédelmi Alapítvány munkatársai Győrsövényháza környékén létrehozhatnak majd egy Árpád-kori vízgazdálkodást bemutató területet. Az alapítvány egyik régésze ezt a részt mutatta meg a hallgatóknak. (…)

https://www.kisalfold.hu/helyi-kozelet/2023/02/bme-szakmai-latogatas-a-tokozben

 

 

mandiner.hu-2023.02.25.

Veszélyben a helyi vízbázis a debreceni akkumulátorgyár miatt? – a szakértő válaszol

Mindenhol a világon, így Európában is hatalmas verseny folyik az akkuipari beruházásokért, Magyarország pozíciója pedig kifejezetten erős ebben a versengésben – nyilatkozta a Mandinernek Kaderják Péter volt energiaügyi államtitkár, a Magyar Akkumulátor Szövetség elnöke, aki a környezetvédelmi aggályokra reagálva hangsúlyozta: sem a kínai beruházásban megvalósuló debreceni CATL-akkumulátorgyár, sem a hozzá hasonló fejlesztések nem veszélyeztetik a hazai vízbázist.(…) Lapunk Kaderják Pétert kérdezte a témában, aki amellett, hogy a Magyar Akkumulátor Szövetség elnöke – korábban pedig energiahivatali elnök, majd energiaügyi-klímapolitikai államtitkár volt –, a zöldgondolkodásnak is elkötelezettje: alapítása óta vezeti a Műegyetem Zéró Karbon Központját, ahol azért dolgoznak, hogy tudásközpontként hozzájáruljanak hazánk 2050-re vállalt klímasemlegességéhez. (…)

https://mandiner.hu/cikk/20230225_debreceni_akkumulatorgyar_kaderjak_peter

 

 

uniside.hu-2023.02.28.

Egy cég, ahol színház- és edzőterem, valamint zeneszoba is van

A New Way of Working koncepció mentén alakították ki a tereket a Bosch 2022 szeptemberében átadott budapesti innovációs kampuszán. Így edzőterem, zeneszoba és színházterem is segíti a kampuszon dolgozók kikapcsolódását. Erről Szászi István, a vállalat hazai és adriai régióért felelős vezetője beszélt az UNI 2023-nak adott interjúban. (…) A BME új szakjáról is lehet majd Bosch-gyakornoknak menni Arról is írtunk, hogy új alapszakként angol nyelvű fizikus-mérnök képzést indít 2023 szeptemberétől a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). A képzés elindítását azzal indokolta a BME, hogy a hazai és nemzetközi technológia-intenzív K+F cégek nagy számban várnak természettudományos és mérnöki ismeretekkel rendelkező, kreatív kutatás-fejlesztési feladatokba bekapcsolódó szakembereket. Az új szak elindításáról szóló közleményében (…)

http://uniside.hu/bosch-budapest-innovacios-kampusz/

 

 

magyarmezogazdasag.hu-2023.02.23.

Ahol minden a mag körül forog

Nem véletlen, hogy napjaink egyik legaktuálisabb témáját, a kukoricában megtalálható toxinokat választotta témájául a CHH Műszai Kft. A Győrben tartott, már harmadik szimpóziumon terítékre kerültek az alkalmazható analitikai módszerek, a hatályos jogszabályok, a toxinszint csökkentésére irányuló technológiai megoldások, csakúgy, mint az éghajlati hatások szerepe, vagy az E betűk jelentése. A szervezők nem csak információcserének, hanem egyfajta szakmai találkozónak is szánták az eseményt, ahol hiteles válaszokat lehet adni a felmerülő kérdésekre. Tömösközi Sándor, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar docense felhívta a figyelmet, 110 éves múltra tekint vissza az egyetemen a gabonatudomány. A szakember elmondta, a minőségi vizsgálatoknál gyakran csak a beltartalomra és az élelmiszerbiztonságra szorítkoznak, pedig a kukoricában ennél sokkal több értékes alkotóelem található. (…)

https://magyarmezogazdasag.hu/2023/02/23/ahol-minden-mag-korul-forog