Intelligens anyagok fejlesztése, Kaderják Péter interjú, Távközlés és MI

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. április 05. és április 12. között.

bme.hu-2023.04.12.

Áttörő műegyetemi eredmények az intelligens anyagok fejlesztésében

Nobel-díjas tudóssal közös cikkben javasolnak geometriai ötleten alapuló megoldást a BME és az ELKH kutatói. A világ egyik legtekintélyesebb folyóiratában, a Proceedings of the National Academy of Sciencesben (PNAS) most megjelent tanulmány vezető szerzője Regős Krisztina, a BME Morfológia és Geometriai Modellezés Tanszékének elsőéves doktoranduszhallgatója. A publikáció elkészítésében a Bázeli Egyetem, valamint a Berni Egyetem kutatói mellett Domokos Gábor, az ELKH-BME Szilárd Testek Morfodinamikája Kutatócsoport vezetője, a BME Morfológia és Geometriai Modellezés Tanszékének kutatóprofesszora, a Gömböc egyik feltalálója, továbbá a grafénnal kapcsolatos kutatásaiért 2010-ben fizikai Nobel-díjjal kitüntetetett Konstantin S. Novoselov professzor is részt vett. A BME és az ELKH kutatói a most megjelent tanulmányban új, geometriai ötleten alapuló megoldást javasolnak az egyrétegű anyagok szupramolekuláris mintázatának pontos feltérképezésére. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230412/Attoro_muegyetemi_eredmenyek_az_intelligens_anyagok_fejlesztesben?language=hu

 

index.hu-2023.04.09.

Európai űreszközt tesztelt a magyar ballon

Az új európai hordozórakéta első útjára készül az YPSat, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik campusáról bocsátottak fel. A magyar UPRA robotikai és űrkutatási platform ballonján repült a sztratoszférába az Európai Űrügynökség 30 fiatal szakember részvételével indított Young Professionals programjának eszköze, a YPSat. A Műegyetem lágymányosi campusáról felbocsátott eszköznek az út egy teszt volt, igazi küldetését az Ariane–6 hordozórakétán hajtja majd végre. Az Ariane–6, az új európai hordozórakéta első útjára várhatóan 2023 őszén kerül sor. Az YPSat a rakéta felső fokozatához rögzítve készít felvételt a raktérben található mini CubeSat műholdak indításáról, emellett a Föld mágneses mezejét méri majd egy új kvantumszenzorral. Az eszköz 3 órával az indítás után a felső fokozattal együtt elég a légkörben. (…)

https://index.hu/techtud/2023/04/10/upra-space-ballon-teszt-ypsat-esa-europai-urugynokseg-ariane6-teszt/

Egyéb megjelenés:

https://www.blikk.hu/ferfiaknak/tech/europai-ureszkoz-magyar-gallon-teszteles-budapest-video/fb28ekj

 

 

portfolio.hu-2023.04.05.

Lehet tiltakozni, de a magyar autóipar jövője függ az akkumulátorgyáraktól

Egyre fontosabb szereplője a hazai iparnak az akkumlátorgyártás, és a súlya a következő években várhatóan csak tovább fog növekedni, tekintve, hogy jelentős beruházásokat látunk az ágazatban. A CATL ide tartozó debreceni fejlesztése például az ország történetének legnagyobb beruházása, bár a közvélemény oldaláról nem volt felhőtlen ennek a fogadtatása.  Többek között a debreceni akkumulátorgyárról, a hazai akkumulátoripari ambíciókról, és a legégetőbb energetikai témákról kérdeztük Kaderják Pétert, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője, BME Zéró Karbon Központ igazgatóját, aki a Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia elkészítésében is jelentős szerepet vállalt. (…)

https://www.portfolio.hu/uzlet/20230405/lehet-tiltakozni-de-a-magyar-autoipar-jovoje-fugg-az-akkumulatorgyaraktol-607114

 

bme.hu-2023.04.12.

Kötelesség a legkorszerűbb módszerekkel készült elemzések eredményeit elmondani

Aszódi Attila és kutatócsoportja a gépi tanulási módszer segítségével vizsgálta a nap- és a szélenergia, valamint az atomenergia együttműködési lehetőségeit. A kutatócsoport arra kereste a választ, hogy a nap- és a szélenergia fejlesztésével milyen mértékig lehet a villamosenergia-rendszert karbonsemleges villamosenergiával ellátni, és egy ilyen rendszerben az időjárásfüggő megújuló forrásokkal hogyan tudnak az atomerőművek együttműködni.  A nemzetközi energetikai tudományos közösség egyik legrangosabb szakmai újságjában, a 11,4-es impakt faktorú Applied Energy című lapban megjelent tanulmány felkeltette a hazai sajtó érdeklődését is. Az időjárás viszonyoktól erősen függő nap- és szélerőművek európai elterjedése jelentős kihívások elé állítja a villamosenergia-rendszert, hiszen ezek termelése az év során, de akár egy napon belül is jelentősen változik, és nem illeszkedik a villamosenergia-igény időbeli változásához. Ezen kívül előfordulhatnak olyan állapotok, amikor sem a nap-, sem a szélerőművek nem képesek termelni, vagy nagyon alacsony az általuk a rendszerbe betáplált energiamennyiség. Az energiaellátás biztonságát nagyban segítené a szintén karbonsemleges atomenergia felhasználása. A tanulmányról és médiautóéletéről kérdeztük Aszódi Attilát, a BME Természettudományi Kar (BME TTK) dékánját, a Nukleáris Technikai Intézet egyetemi tanárát. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230412/Kotelesseg_a_legkorszerubb_modszerekkel_keszult_elemzesek_eredmenyeit_elmondani?language=hu

 

mta.hu-2023.04.12.

Távközlés és Mesterséges Intelligencia – rendezvénysorozat az MTA támogatásával a „Neumann 120” emlékév keretében

A folyamatosságot és a fejlődést egyszerre képviseli a „Távközlés és Mesterséges Intelligencia” című rendezvénysorozat, amelynek második workshopját tartották meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A rendezvényen készített felvétel a cikkből elérhető. A 120 éve született matematikus, a kvantummechanikai elméleti kutatásaival és a digitális számítógép elvi alapjainak lefektetésével méltán világhírűvé vált Neumann János tiszteletére szervez rendezvénysorozatot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke.(…)

https://mta.hu/tudomany_hirei/tavkozles-es-mesterseges-intelligencia-rendezvenysorozat-a-neumann-120-emlekev-kereteben-112838

 

gyartastrend.hu-2023.04.11.

BME-s kutatás kínálhat alternatív módot a hidrogéngyártáshoz

A hidrogéngyártás energetikai hatékonyságát vizsgálja pályamunkájában Kozák Áron, Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíjjal kitüntetett mechatronikai mérnökszakos hallgató. „Először indultam tudományos diákköri versenyen, és nagyon örültem, hogy több színvonalas pályamunka közül az enyémet találta az egyik legjobbnak a szakmai zsűri. A BME színeiben részt vehetek a tavaszi OTDK-n is, ami ugyancsak hatalmas megtiszteltetés, az ösztöndíj pedig egy külön szakmai elismerés, amire nagyon büszke vagyok” – fogalmazott Kozák Áron, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) mechatronikai mérnök BSc-szakos hallgatója, aki egyike volt a Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíj legutóbbi nyerteseinek. Díjazott pályamunkájának címe: „Buborékdinamika a hidrogéngyártásban: energetikai hatékonyság numerikus optimalizációja” (témavezetői: Hegedűs Ferenc - egyetemi docens, és Kalmár Csanád doktorandusz, mindketten a BME GPK Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék munkatársai). (…)

https://gyartastrend.hu/cikk/bme-s-kutatas-kinalhat-alternativ-modot-a-hidrogengyartashoz

Egyéb megjelenés:

https://www.bme.hu/hirek/20230411/BMEs_kutatas_kinalhat_alternativ_modot_a_hidrogengyartashoz?language=hu

 

ictglobal.hu-2023.04.06.

Egyetemek és ipar közötti együttműködés: járműtechnológiai kompetencia központ jött létre

Az egyetemek és a gazdaság összekapcsolásának ügye kiemelten fontos, 2018 után dimenziót váltott a kormány ezen a területen - mondta Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért felelős helyettes államtitkára a Bosch és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központjának átadásán szerdán Budapesten. (…)

https://ictglobal.hu/rovid-hirek/egyetemek-es-ipar-kozotti-egyuttmukodes-jarmutechnologiai-kompetencia-kozpont-jott-letre/

Egyéb megjelenés:

http://uniside.hu/bosch-bme-innovativ-jarmutechnologiak-kompetencia-kozpont/

 

 

autopro.hu-2023.04.05.

Új önvezetési rendszeren dolgoznak a Bosch hazai mérnökei

Az autonóm járművek fejlesztése során számos, a közlekedésbiztonsággal és a jármű környezetérzékeléséért felelős rendszerek megbízhatóságával kapcsolatos kihívással szembesülnek a szakemberek. Ezen kihívások kezelésében nyújthat majd támogatást az a rendszer, aminek megalkotásán a Bosch és hazai konzorciumi partnerei dolgoznak. A 2020-1.2.3-EUREKA-2021-00001 számú projektben a Bosch Budapesti Fejlesztési Központ szakemberei szorosan együttműködnek a konzorciumvezető Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, valamint a konzorcium tagjaival, a Bimfra Tervező és Szolgáltató Kft.-vel, a Budapest Közút Zrt.-vel, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel, valamint a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. munkatársaival a munka során.(…)

https://autopro.hu/trend/uj-onvezetesi-rendszeren-dolgoznak-a-bosch-hazai-mernokei/884629

Egyéb megjelenés:

https://www.iparicegek.hu/info/13174-kozponti-rendszer-az-automatizalt-jarmuvek-tesztelesenek-es-mukodesenek-tamogatasahoz

 

villanyautosok.hu-2023.04.09.

Már a második folyadékáramos akkumulátor épül a Dunántúlon

A Veszprém és Székesfehérvár között fekvő Öskü határában egy 2 MW-os naperőmű épül, amelyet 1,5 MWh-s összkapacitással rendelkező vanádium redox folyadékáramos energiatárolókkal fognak társítani. A térségben nem ez lesz az egyetlen ilyen projekt, hiszen ahogyan azt egy korábbi cikkünkben már megírtuk, egy sümegi napelemparkban is ezt a technológiát fogják alkalmazni, igaz, jóval nagyobb méretben, ez utóbbi ugyanis 24 MWh-s tárolási kapacitással fog bírni. (…) Az ösküi projektet a Pannon Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Ideona Zrt. által alkotott konzorcium közösen fogja megvalósítani, ami arra utal, hogy a beruházás egyúttal kutatási és képzési célokat is fog majd szolgálni. (…)

https://villanyautosok.hu/2023/04/09/mar-a-masodik-folyadekaramos-akkumulator-epul-a-dunantulon/

 

raketa.hu-2023.04.12.

Ezer qubitos kvantumszámítógép épül Európában és Magyarország is részt vesz a fejlesztésében

A Wigner Fizikai Kutatóközpont és a BME kutatói is hozzájárulnak a leendő száz, majd ezer qubittal működő kvantumszámítógép építéséhez, amelyet az évtized végére terveznek létrehozni. Az OpenSuperQ program folytatásaként elindított OpenSuperQPlus projekt fő célja, hogy az európai országok szakértőinek összefogásával építsenek saját fejlesztésű szupravezető kvantumszámítógépet, ami több területen is segítheti majd a kutatásokat és olyan feladatokat végezhetnek el az alkalmazásával, amelyeket hagyományos számítógépes architektúrákkal nem, vagy sokkal lassabban lehet megoldani. (…)

https://raketa.hu/ezer-qubitos-kvantumszamitogep-epul-europaban-es-magyarorszag-is-reszt-vesz-a-fejleszteseben

 

innoportal.hu-2023.04.07.

Mesterséges intelligencia segítheti a depresszió szűrését

Beszédelemzésen alapuló, a depresszió felismerését segítő szoftvert fejlesztenek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem szakemberei. A Semmelweis Egyetem közleménye szerint a technológia elsősorban az alapellátásban segíthetné a világszerte milliókat érintő mentális betegség szűrését, időt és pénzt spórolva az egészségügynek. Az alkalmazás már elkészült, de élesítéséhez további tesztekre van szükség. (…) „A depressziós betegek beszéde általában megváltozik: monotonabb és halkabb lesz, többször tartanak szünetet. Ezeket a jellegzetességeket tanítjuk meg a szoftvernek egy speciális módszer (Support Vector Regression) segítségével” – magyarázza a beszámolóban Kiss Gábor, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének tudományos munkatársa. A közlemény szerint az alkalmazást 2012-ben kezdték fejleszteni, miután a BME bekapcsolódott az Európai Űrügynökség egyik kutatásába, melyben a déli-sarki Concordia Űrkutató Állomáson dolgozók pszichés állapotát mérték fel. Mivel az ottani szakemberek sokszor bezárva, nehezen megközelíthető helyen dolgoznak, miközben télen a nappalok is nagyon rövidek, az általuk rendszeresen felolvasott rövid szövegek alapján a beszédükből próbálták meg kiszűrni pszichés állapotuk változásait. Ebből a projektből nőtte ki magát a Semmelweis Egyetem és a BME együttműködése.(…)

https://www.innoportal.hu/mesterseges-intelligencia-segitheti-a-depresszio-szureset

 

qubit.hu-2023.04.11.

Hogyan formálhatják a kutatók döntései a kutatási eredményeket?

(…) Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy ha X kutató tudatosan mazsolázgat és választja ki csupán az őt alátámasztó bizonyítékokat, akkor X kutató felelős azért, hogy félrevezető eredményt publikál, amivel kárt okoz a tudománynak. Az emögött meghúzódó motivációk sokfélék lehetnek: publikációs kényszer, esetleg az abban való reménykedés, hogy talán nem is olyan fontosak a cáfoló példák, hiszen vagy majd valaki más megcáfolja őket, vagy egyszerűen az elhallgatás mint retorikai eszköz jelenik meg: ha nem beszélünk róla, talán mások sem jönnek rá. A legrosszabb esetekben politikai és ideológiai motivációk is árnyalhatják a képet, vagy éppen a konszenzusba vetett hitt aláaknázásának célja. A kevéske cáfoló, vagy cáfolónak tűnő bizonyíték hangsúlyozása vagy az adatok manipulálása képes lehet arra, hogy a hozzá nem értő embereket meggyőzze egy egyébként nem tartható álláspont érvényességéről. Ennek egyik esete a globális felmelegedés tagadóinak mazsolázó stratégiája: hogyan melegedhetne a Föld, ha áprilisban még mindig ilyen hideg van?! (…) A szerző Karakas Alexandra,az MTA Lendület Értékek és Tudomány Kutatócsoport munkatársa és a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszékének egyetemi tanársegéde.

https://qubit.hu/2023/04/11/hogyan-formalhatjak-a-kutatok-dontesei-a-kutatasi-eredmenyeket

 

 

bme.hu-2023.04.05.

A Himnuszt köszöntik az Emlékhelyek

Emlékszalag kihelyezésével a Műegyetem is csatlakozott Nemzeti Örökség Intézetének felhívásához, melyet a Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából indított. Idén ünnepeljük a Himnusz születésének 200. évfordulóját. E jeles alkalomból a Nemzeti Örökség Intézete egy országos kezdeményezést indított útjára, melynek keretében a nemzeti összetartozásunk szimbolizálása céljából arra kérték az emlékhelyeket, hogy egy emlékszalagot helyezzenek az épületüket jelölő sztélére. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230405/A_Himnuszt_koszontik_az_Emlekhelyek?language=hu

 

profitline.hu-2023.04.08.

Információs napot tartanak a BME-en

Információs napot szervez a természettudományos tárgyakat oktató tanároknak, valamint a középiskolákban oktató osztályfőnököknek a Nők a Tudományban Egyesület április 13-án, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. (…)

https://profitline.hu/informacios-napot-tartanak-a-bme-en-447517

Egyéb megjelenés:

https://webradio.hu/hirek/it-tudomany/informacios-napot-rendeznek-a-tanaroknak-a-bme-en

https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/04/09/hasznos-segitseghez-juthatnak-a-tanarok-a-bme-en

https://www.minuszos.hu/informacios-napot-rendeznek-a-tanaroknak-a-bme-en/

http://uniside.hu/tanarok-napja-bme/

 

okosipar.hu-2023.04.12.

A PCB Design TESTMESH eszköze az idei nagydíjas az InnoElectron!

Sikerrel zárta kapuit az InnoElectro 2023. Nagy érdeklődés kísérte idén is az elektronikai ipar legnagyobb hazai rendezvényét, melyen a tavalyihoz képest 30%-kal nőtt a kiállítói terület, de a látogatottság és a kiállítók száma is meghaladta a 2022 évit. Több mint 1700 szakember, 20 országból, közel 500 cég képviseletében vett részt a MOM Rendezvényközpontban, az InnoElectro 2023 Kiállításon és Konferencián. (…) InnoElectro Nagydíj. A MELT először hirdette meg az InnoElectro Nagydíjat, melyre a kiállítók nevezhették be innovatív termékeiket, megoldásaikat. A nagydíjat háromtagú szakmai zsűri ítélte oda, melynek tagjai: Dr. Kazi Károly a MELT elnöke, a BHE Bonn Hungary Kft. ügyvezetője, Dr. Ábrahám László, a SENSIRION Kft. vezetője, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség elnöke, és Dr. Pap László, professor emeritus, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar. (…)

https://www.okosipar.hu/a-pcb-design-testmesh-eszkoze-az-idei-nagydijas-az-innoelectron/

 

 

player.hu-2023.04.11.

Villanyautók, villanybringák, villanyrollerek, elektromos motorok és hajók: jön az e-Mobility Show Budapest!

Ha tetszik a füst- és zajmentes közlekedés, gyere ki a budapesti e-Mobility Show-ra és nézz meg, próbálj ki mindent, ami gurul és elektromos! Május 5-6-7, BOK-csarnok (korábbi SYMA illetve SAP): ha érdekel az elektromos mobilitás, ezt írd be a naptáradba! Május első hétvégéjén lesz ugyanis az e-Mobility Show, mindenféle méretű és teljesítményű elektromos közlekedési eszköz seregszemléje Budapesten. A rendezvényen egy csomó eszközt ki is lehet próbálni: hatszáz négyzetméteres tesztpálya áll majd a villanyrollerek, elektromos kerékpárok, egyéb mikromobilitási eszközök iránt érdeklődők rendelkezésére. (…) És ha már magyar szál: a Budapesti Műszaki Egyetem egyetemi versenycsapatai, a BME Formula Racing Team és a BME Solar Team magyar egyetemi innovációkat állítanak ki. A Royal Spa Kft. magyar tervezésű, elektromos motorral rendelkező hajót mutat be a kiállításon, de megjelenik a Blurby Bike is a magyar gyártású e-bike-okkal, a Rolling Technologies pedig innovatív rollertöltő technológiáját mutatja be. Kecskeméti csillagos villanyautókból se lesz hiány: a Mercedes-Benz bemutatja az összes, magyarországi gyárában készülő elektromos és plug-in hibrid modellt! (…)

https://player.hu/auto-motor-2/e-mobility-show-budapest-2023

 

autopro.hu-2023.04.07.

Saját fejlesztésű motorral áll rajthoz a BME SharkTeam

Idén eljön az igazság pillanata, ugyanis a BME SharkTeam, újraszervezését követően most először fog rajtvonalhoz állni. A fővárosi mérnökhallgatók ezt egy új autóval kísérlik meg, melynek lelke egy saját fejlesztésű belső égésű motor lesz. Az idei tervekről, az autóról, és persze a különleges erőforrásról is kérdeztük Rátki Gergely csapatkapitányt. (…)

https://autopro.hu/techtogether/sajat-fejlesztesu-motorral-all-rajthoz-a-bme-sharkteam/879142