Business Express Program, European Engineering Projectwork, MI szerepe a közlekedésben

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. április 26. és május 03. között.

bme.hu-2023.04.27.

Új kezdeményezés a FIEK-nél az innovációmenedzsment és üzletfejlesztés terén

A BME U[S]3 első komplex, “no share, no equity” üzletfejlesztési kezdeményezése 2023-ban a személyes jelenlét mellett zajló “tavaszi” Business Express Program. A már megszokott rövidítéssel, de új néven nyújt kibővített  szolgáltatásokat a BME FIEK szervezete. Az új névben – Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ – kiemelt helyet kapott egyetemünk innovációs tevékenységeinek menedzselése. Az innovációs folyamatok (úgymint iparjogvédelmi szolgáltatások, startupinkubáció, üzletfejlesztés, technológiatranszfer és spinoffalapítás) jelenlegi és jövőbeni fontosságát felismerve mostantól egyetlen, összevont osztály foglalkozik a szervezeten belül BME U[S]3 néven.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20230427/Uj_kezdemenyezes_a_FIEKnel_az_innovaciomenedzsment_es_uzletfejlesztes_teren

 

bme.hu-2023.04.26.

Közösségi tevékenységekről is tanulhatsz, Európai szinten!

European Engineering Projectwork a tantárgy, aminek az oktatása első alkalommal a 2023 tavaszi félévben indult angol nyelven 20 MSc hallgatóval a Műegyetem Építőmérnöki Karán. Az EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance) egyik központi eleme a hallgatói közösségi tevékenységek támogatása. A Műegyetem, a szövetség aktív tagjaként külön tantárgyat indított el azzal a céllal, hogy hallgatói különleges, hazai szinten egyedülálló tudásra tegyenek szert: Hogyan motiváljuk hallgatóinkat, hogy vegyenek részt olyan tevékenységekben, melyek szélesítik látókörüket, egyszerre fejleszthetnek műszaki és egyéb kulcskompetenciákat és még kulturális értékekkel is bírnak? A BME egyik válasza egy választható tárgy indítása MSc hallgatók számára. A tárgy neve European Engineering Projectwork; első alkalommal a 2023 tavaszi félévben indult angol nyelven 20 MSc hallgatóval a BME Építőmérnöki Karán. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230426/Kozossegi_tevekenysegekrol_is_tanulhatsz_Europai_szinten

 

hang.hu-2023.04.29.

Magyar matematikusok ötletével fedeztek fel eddig ismeretlen anyagot

Sokak szerint a kétdimenziós (egy atomsornyi vastag, a híres grafénhez hasonló) anyagok fogják forradalmasítani az elektronikát, az akkumulátorgyártást és még ki tudja, mi mindent. Csakhogy eddig még a legjobb elektronmikroszkópjainkkal sem láttuk a pontos molekulaszerkezetüket. Magyar kutatók felfedezése révén azonban ez a probléma megoldódott – ráadásul a módszerük tisztán matematikai módszereket használ, így kis túlzással csak papír-ceruza kell hozzá. (…) Az ELKH–BME Szilárd Testek Morfodinamikája Kutatócsoport kutatói Domokos Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora vezetésével már négy éve kutatja a természetben megjelenő térkitöltő fizikai mintázatokat. Ennek a munkának eddigi leghíresebbé vált eredményeként korábban kimutatták, hogy a szilárd testek töredezése óhatatlanul a kocka alak felé közelít – ami Platón elméletei igazolásaként is értelmezhető. (…)

https://hang.hu/magyar-hang-plusz/bme-matematika-akkumulatorgyartas-elektronika-a-vegso-nyelv-154029

 

hir6.hu-2023.05.03

Aszódi Attila: Nem csak Magyarország "hóbortja" a nukleáris energia

A megújuló energiahordozók és az atomenergia mixe tud fenntartható pályát biztosítani a magyar villamosenergia-szektor számára, ehhez szükség lenne harmadik atomerőműre is – hangsúlyozta a hirado.hu-nak adott interjúban Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézet egyetemi tanára, aki nemzetközi példák sorával világított rá, hogy nem csak Magyarország „hóbortja” a nukleáris energia.(…)

https://hir6.hu/cikk/170001/aszodi_attila_nem_csak_magyarorszag_hobortja_a_nuklearis_energia

Egyéb megjelenés:

https://spiritfm.hu/cikk/amerikai-segitseg-erkezik-ukrajna-energiaellatasahoz

 

bme.hu-2023.04.28.

Lehetséges a helyben zéró karbonkibocsátás akkumulátorok nélkül is?

Miért kellenek akkumulátorgyárak Magyarországon? Kaderják Péter közgazdászt, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjét, a BME Zéró Karbon Központ vezetőjét kérdeztük. Kezdjünk hozzá közgazdasági megközelítéssel a kérdés megválaszolásához. Miért építünk hatalmas akkumulátor gyártó kapacitást? Kaderják Péter: A magyar vállalkozásoknak nincs akkora tőkeereje, ami elég lenne egy tartós és európai uniós felzárkózást lehetővé tevő gazdaságfejlesztési pálya finanszírozásához. Tehát együtt és egyszerre van szükség külföldi befektetésekre és hazai fejlesztésekre. Miért éppen a járműiparban, vagyis abban a szektorban, ami rendszerváltozás előtt minimális szerepet játszott a magyar gazdaságban?  Mert a német járműipar Kelet- Európát választotta, mint gyártói és beszállítói bázist. Ma már nemcsak mi, hanem Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Románia is jelentős járműiparral rendelkeznek. Hosszú evolúciós folyamat volt, amíg 1990-től napjainkig egy összeszerelő járműiparból kiindulva fokozatosan növelni tudtuk a magyar hozzáadott értéket. Ma már nemcsak összeszerelés és gyártás, hanem jelentős autóipari kutatás-fejlesztési tevékenység is jelen van Magyarországon, valamint kialakult egy számottevő hazai beszállítóipari bázis is. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230428/Lehetseges_a_helyben_zero_karbonkibocsatas_akkumulatorok_nelkul_is

 

 

hvg.hu-2023.04.26.

A kisebb rezsi vágya miatt nőtt duplájára a hőszivattyúk eladása tavaly

Magyarországon 100 százalékkal több hőszivattyút adtak el tavaly, mint egy évvel korábban. A technológia vitathatatlanul a dekarbonizációs átmenet része lesz, az RFF2-ben szereplő támogatási konstrukciók lesznek fontos támpontok a hőszivattyús rendszerek további elterjedésében, azonban alkalmazásának vannak kihívásai is. (…) Szükség lesz az elosztói rugalmassági szolgáltatások fejlesztésére. Szolnoki Pálma, a BME Zéró Karbon Központ főmunkatársa szerint szektortól függetlenül a hőszivattyús rendszer a dekarbonizációs átmenet alapeszköze lesz: miután „a beépített megújuló kapacitás rohamléptekkel növekszik, szükség van az elosztói hálózatban egy magas szintű rugalmasságra, ami az európai szabályozásban is érezhető.” (…)

https://hvg.hu/gazdasag/20230426_hoszivattyu_konferencia_dekarbonizacio

 

infostart.hu-2023.05.02.

Mi lesz, ha átveszi a mesterséges intelligencia a komplett közlekedést?

A BME-n már nem csak gondolkodnak ezen a kérdésen, hanem zajlik a közlekedésirányítás átvitele az új korszakba. Mesterséges intelligencián alapuló közlekedésirányítási rendszert fejlesztettek ki a BME-n - olvasható a Kreszváltozás.hu portálon. A rendszer bárhol és bármikor alkalmazható, vezérelve, hogy a járművek a lehető legkevesebb időt töltsék a forgalomban. (…) A szoftverfejlesztéssel foglalkozó Gamax Informatikai és Munkaerő-kölcsönző Kft. vezette a fejlesztést, amelybe bevonta a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszéket, valamint a RacioNET Számítástechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-t, közös konzorciumként. A fejlesztés költsége 2,312 milliárd forint volt, amelyből 1,388 milliárd forint támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal versenyképességi és kiválósági együttműködések programjában. (…)

https://infostart.hu/tudomany/2023/05/02/mi-lesz-ha-atveszi-a-mesterseges-intelligencia-a-komplett-kozlekedest

Egyéb megjelenés:

https://www.frisss.hu/aktualis/kevesebb-lehet-a-dugo-ennek-a-magyar-fejlesztesnek-koszonhetoen

https://www.minuszos.hu/ketmilliard-forintos-dugocsokkento-rendszert-kaptt-pecs/

https://iho.hu/hirek/mesterseges-intelligencian-alapulo-kozlekedesiranyitasi-rendszert

https://computerworld.hu/technologia/hazai-fejlesztes-szamolhatja-fel-a-dugokat-325463.html

https://tudas.hu/mesterseges-intelligencian-alapulo-kozlekedesiranyitasi-rendszert-fejlesztettek-ki-tobb-mint-ketmilliard-forintbol/

https://www.vezess.hu/hirek/2023/04/29/dugo-bme-fejlesztes-mesterseges-intelligencia-utvonaltervezo/

https://www.portfolio.hu/uzlet/20230428/mesterseges-intelligenciaval-gyorsitja-a-kozlekedest-egy-uj-magyar-fejlesztes-612260

https://hvg.hu/cegauto/20230428_Mesterseges_intelligenciaval_szuntetnek_meg_a_dugokat_magyar_mernokok

https://www.vg.hu/cegvilag/2023/04/kevesebb-lehet-a-dugo-ennek-a-magyar-fejlesztesnek-koszonhetoen

https://index.hu/gazdasag/2023/04/29/budapest-fovaros-dugok-kozlekedes-bme-mesterseges-intelligencia-ai/

 

dupol.hu-2023.04.29.

A mesterséges intelligencia és a felsőoktatás

Nemhogy konszenzus, még jó irány sincs igazán, amerre az oktatási intézmények elindulnának a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. (…) Van olyan egyetem, ahol védekeznek a ChatGPT ellen, van, ahol plágiumnak számít, ha használják a diákok, így viaskodnak az MI-vel az oktatási intézmények is, külföldön és itthon egyaránt, mivel hirtelen rabló-pandúr küzdelemben találták magukat. A felkapott MI-alkalmazásokat a legkülönfélébb aspektusból használták-tesztelték-vizsgálták a közelmúltban. (…) Az Eduline oktatási szakhonlap gyűjtése szerint itthon az SZTE bölcsészkarán februárban módosították a plágiumszabályzatot, amelyben immár „a plágiummal azonos elbírálás alá esik a mesterséges intelligencia bármely formájával – részben vagy egészben – készült munka”. Emellett többször felvetődött már a gyanú, hogy ChatGPT-hozzájárulással készültek hallgatói munkák, ami azonban a fent részletezett okokból nehezen bizonyítható.   Hasonló állásponton van a Budapesti Gazdasági Egyetem, amelynél még csak keresik a szűrési módszereket, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig saját kutatószoftveren is dolgozik. (…)

https://www.duol.hu/helyi-kozelet/2023/04/a-mesterseges-intelligencia-es-a-felsooktatas

 

bme.hu-2023.04.29.

Milyen jövő vár ránk a ChatGPT és a chatbotok világban?

A ChatGPT témájával folytatódik a BME VIK távközlési és mesterséges intelligencia központú rendezvénysorozata. Május 2-án 13:00 órától az Informatikai épület IB025 előadójában rendezik meg „Nagy nyelvi modellek és alkalmazásaik - ChatGPT és Mesterséges Intelligencia”  című fórumot. A rendezvényre mindenkit várnak, aki érdeklődik a mesterséges intelligenciában (MI, angolul artificial intelligence – AI) rejlő lehetőségek, veszélyek és a mindennapi életre gyakorolt hatásai iránt. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT) egy egész programsorozatot hívott életre a távközlés és mesterséges intelligencia témájában, amelynek a májusi 2-ai alkalom a következő állomása. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230428/Milyen_jovo_var_rank_a_ChatGPT_es_a_chatbotok_vilagban

 

 

haszon.hu-2023.04.28.

Dr. Toldy Andrea – a délszláv háborútól a Gábor Dénes-díjig

Dr. Toldy Andrea, a BME Polimertechnika Tanszékének professzora családjával a délszláv háború elől menekült Magyarországra. Tudatos életpályát járt be a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium kémia tagozatától a Műegyetem Vegyészmérnöki Karáig. Nemrég pedig átvehette Gábor Dénes-díjat, amely a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka és a technológiai fejlesztés kiemelkedő hazai teljesítményeit ismeri el.(…)

https://haszon.hu/megduplazni/tudas/magyar-siker-polimerek

 

bme.hu-2023.05.02.

Egy fotó, egy tánc, és még azt is megmondja, hogyan érdemes napenergiát termelni

Még kiszámíthatóbbá tehető a napelemek időjárásfüggő energiatermelése azzal a módszerrel, amelyet Mayer Martin, a BME GPK gépészmérnök kutatója fejlesztett ki. „Egy évvel ezelőtt még nem éreztem teljesnek a kutatási eredményeimet, ezért döntöttem úgy, hogy várok, és a következő alkalommal egy színvonalasabb, jól megalapozott következtetésekkel igazolt tudományos munkát nyújtok be az Akadémiához. Fontos volt számomra ez a pályázat, nem csak a presztízsértéke miatt, vagy azért, mert további lépés az MTA doktori cím felé vezető úton. Komoly, a szakmai pályámon meghatározó grémium előtt mutathattam be eredményeimet, és ösztönzően hat, hogy elismerték a választott témámat és az itt végzett munkámat” – fogalmazott Mayer Martin János, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék adjunktusa, aki egyike volt annak az öt ifjú műegyetemi kutatónak, akiket idén Akadémiai Ifjúsági Díjjal tüntetett ki az MTA (pályamunkájának címe: „Fizikai elvű napelemtermelés-előrejelző módszer fejlesztése” – szerk.). (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230502/Egy_foto_egy_tanc_es_meg_azt_is_megmondja_hogyan_erdemes_napenergiat_termelni

 

zaol.hu-2023.04.28.

A zalaegerszegi MCC fiataljai a ZalaZone Járműipari Tesztpályán

Pénteken 50 fős, általános és középiskolásokból álló diákcsoport látogatott a járműipari tesztpályára a Mathias Corvinus Collegium Zalaegerszegi Képzési Központja és a ZalaZONE InnoTech Kft. együttműködése keretében. A látogatás alkalmával a diákok tájékoztató előadást hallgattak meg a tesztpálya elemeiről és tevékenységeiről, megtekintették a Konferencia és Teszt Központot, valamint vezetett pályabejáráson jártak, melynek során az emelkedők és egyetemi pályamodulokon versenyen is részt vehettek, betekintést nyertek a Piramis tudásközpont laborjainak, a BME szimulációs szobájának munkájába is. A program során bemutatkozott a Széchenyi Egyetem Járműipari Kutatóközpont műhelye is. A diákoknak Ritecz Balázs projektkoordinátor és Kovács Lóránt,  a ZalaZONE InnoTech Nonprofit Kft. helyi vezetője tartott tájékoztatót. (…)

https://www.zaol.hu/helyi-kultura/2023/04/a-zalaegerszegi-mcc-fiataljai-a-zalazone-jarmuipari-tesztpalyan

 

alternatívenegria.hu-2023.05.02.

Újfajta, okos napelemes tetőcserép kialakítását tervezik

A Terrán Kft. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve fejleszti tovább a Generon napelemes tetőcserepet, a projekt teljes költsége 827,772 millió forint – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) 422,478 millió forint támogatással járult hozzá. A közlemény szerint a projekt célja a Terrán tetőcserépbe integrált napelemmodulok továbbfejlesztése és a termékpaletta bővítése, a versenyképesség fenntartása.(…)

http://alternativenergia.hu/ujfajta-okos-napelemes-tetocserep-kialakitasat-tervezik/103298

Egyéb megjelenés:

http://zoldtrend.hu/a-terran-tobb-mint-827-millio-forintbol-fejleszti-tovabb-a-generon-napelemes-tetocserepet/

 

epiteszforum.hu-2023.04.27.

Csodák Kertje: hallgatói pályázat a BME egyetemkertjének közösségi térré formálására

Műegyetem és Újbuda Önkormányzatának közös célkitűzése, hogy a BME egyetemkertje a városi közösség számára nyitott tér legyen, ahol a tudományos ismeretterjesztés szabadtéri formáival találkozhatnak a kisgyermekek és a mérnöki pálya, valamint a tudomány világa iránt érdeklődő fiatalok.   (…)

http://epiteszforum.hu/csodak-kertje-hallgatoi-palyazat-a-bme-egyetemkertjenek-kozossegi-terre-formalasara

 

epiteszforum.hu-2023.04.28.

Kézműves esztétika a FUGÁBAN – Beszámoló a KRAFT műhely tematikus hónapjáról

BME Lakó Tanszékén működő KRAFT műhely péntekenként a FUGA-ban tartott workshopok és beszélgetések keretében járta körbe a kézműves építészet témakörét. A tematikus hónap zárásaként kedden a workshopok munkáit bemutató kiállítás nyílt, amely május 2-ig tekinthető meg. A BME Építészmérnöki Karán 2022-ben indult oktatási reform keretében úgy határoztuk meg KRAFT műhelyünk helyét, hogy a tervezésoktatáson túl, hallgatóinkkal közösen egyfajta kézműves szakmagyakorlás lehetőségeit keressük. Az alkotó kéz és a gondolat kölcsönhatására, az anyagokkal kapcsolatos ismeretek mélyítésére, ezeken keresztül pedig egy kézműves építészeti megközelítés lehetőségeinek kutatására fókuszálunk. (…)

http://epiteszforum.hu/kezmuves-esztetika-a-fugaban--beszamolo-a-kraft-muhely-tematikus-honapjarol

 

 

veol.hu-2023.04.28.

Ünnepelnek Vászolyon: 220 éves a templom

A Szent Jakab-templom felépítésének 220 éves évfordulóját ünneplik ezekben a hetekben Vászolyon. A program az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatának támogatásával valósul meg. (…) A következőkben építészettörténeti előadással folytatódik az ünneplés, záróeseményként újabb koncertet hallgathat meg a közönség április 29-én. Aznap 16 órától előadás lesz a népházban: Templomépítés Magyarországon a 18. században, 220 éves a vászolyi templom címmel, amiről Krähling János tanszékvezető egyetemi tanár (BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék) beszél. (…)

https://www.veol.hu/helyi-kultura/2023/04/unnepelnek-vaszolyon-220-eves-a-templom

 

 

octogon.hu-2023.05.03.

Építész Regatta 2023-as üzenete: bármit hozzon az élet, számíthatunk egymásra!

A június 23-25. között zajló program a balatonlellei Yacht Club kikötőjéből indul. Az Építész Regatta a Balaton vitorlázó hagyományain alapuló, építészek és szakmai partnereik számára megrendezendő amatőr nyílt vitorlásverseny idén sem marad el! Június végén jön a XVI. Építész-BE LIGHT! Regatta Nagydíj. Az elmúlt időszak korlátozásai, változásai állandó bizonytalanságban tartanak bennünket, de meg kellett tanulni együtt élni a helyzettel, részévé vált az életünknek a folytonos újratervezés. A Regatta üzenete erre hívja fel a figyelmet; bármit hozzon az élet, számíthatunk egymásra! Kiemelten fontos cél volt eddig is az építészgenerációk találkozása a kötetlen rendezvényeken. 2023-ban a BeLight kezdeményezésére Vándorkupát is indítanak a hazai építész egyetemek (BME, a MOME, az Óbudai egyetem és az MCC) csapatai között. (…)

http://www.octogon.hu/epiteszet/epitesz-regatta-2023-as-uzenete-barmit-hozzon-az-elet-szamithatunk-egymasra/

 

 

autopro.hu-2023.04.29.

Az első helyet célozza a BME Formula Racing Team

Ambiciózus célt tűzött ki az idei versenyszezonra a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökhallgatói csapata. Ennek elérése érdekében a megmérettetésekbe egy új, az elődjéhez képest számos területen továbbfejlesztett elektromos versenyautóval fognak belevágni a fővárosi hallgatók. Az idei tervekről Bekes Nándort, a csapat főmérnökét és Gerzsenyi Luca operatív csoportvezetőt kérdeztük. (…)

https://autopro.hu/techtogether/az-elso-helyet-celozza-a-bme-formula-racing-team/877501

 

 

villanyautosok.hu-2023.04.28.

Jön az e-Mobility Show: villanyautóktól F1-es szimulátoron át az otthonkorszerűsítési tanácsadásig – és vissza.

Minden megnézhető, megtapogatható és kipróbálható, és szakértőket is meg lehet kérdezni bármiről, ami az e-mobilitással kapcsolatban szóba jöhet manapság – erről szól az e-Mobility Show Budapest 2023. A BOK csarnokba települő elektromobilitási kiállítás 2023. május 5. és 7. között fogadja az érdeklődőket, ahol elektromos járművek és az azokat kiszolgáló infrastruktúra működésébe kaphat egyedülállóan részletes és alapos bepillantásra lehetőséget a látogató. (…) A 35 kiállító között néhány különleges csapat is bemutatkozik: a BME Formula Racing Team Formula 1-es szimulátorral várja az érdeklődőket, a BME Solar Team pedig magyar egyetemi innovációkat mutat be. „Aki szeretne többet megtudni, a legújabb eszközöket, megoldásokat és fejlesztéseket szeretné látni – és akár kérdezni is akar az elektromobilitásról, annak itt a helye: a téma szakértői is, a legfrissebb újdonságok is elérhető közelségbe kerülnek a rendezvényen” – mondta Birinyi Gábor. A szervezők nagy hangsúlyt fektettek a kiállításon az ismeretterjesztésre és edukációra is: a Budapesti Műszaki Egyetem szakértői az elektromos autózással kapcsolatos kérdésekre is válaszolnak, a Magyar Mérnöki Kamara pedig energetikai tanácsadást is vállalt – akár otthonkorszerűsítéssel kapcsolatosan is. (…)

https://villanyautosok.hu/2023/04/28/jon-az-e-mobility-show-villanyautoktol-f1-es-szimulatoron-at-az-otthonkorszerusitesi-tanacsadasig-es-vissza/

Egyéb megjelenés:

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2023/04/27/emobility-show-2023-beharangozo/

 

 

haon.hu-2023.04.29.

Fontos dolgok kerültek terítékre a MEFS Közgyűlésén

Április 28-án, pénteken a MEFOB FESZTIVÁL keretében a MEFS megtartotta éves Közgyűlését Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban. A közgyűlést, melyen három napirendi pontot tárgyaltak, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a MEFS elnöke vezette le. A Közgyűlés első napirendi pontjaként Juhász Péter a MEFS főtitkára ismertette a 2022. évi szakmai beszámolót. – 2022-ben nagyobb hangsúlyt kapott a nemzetközi egyetemi sport a 2024-es Európai Egyetemi Játékok előkészületei révén. (…) Harmadik napirendi pontként a MEFS elnöke Mocsai Lajos a Közgyűlés elé terjesztette az új tagok belépését. Az alábbi új tagok kérték felvételüket a MEFS-ben: Műegyetemi Evezős Club, a Műegyetemi Hallgatói Kft., a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Hallgatói-Dolgozói Sportegyesülete. A felvételüket a Közgyűlés egyhangúlag megszavazta, így 35 egyesületi tagra bővült a létszám. (…)

https://www.haon.hu/helyi-sport/2023/04/fontos-dolgok-kerultek-teritekre-a-mefs-kozgyulesen

Egyéb megjelenés:

http://wbasket.hu/kozgyulest-tartott-az-mefs-varga-alizt-es-dr-barthalos-istvant-is-dijaztak/

 

kultura.hu-2023.05.28.

Rengeteg feltörekvő zenekar, évi nyolcszáz program és félmillió kultúrafogyasztó – 20 éves az A38

Április 30-án ünnepli megnyitásának 20. évfordulóját Budapest ikonikus koncerthelyszíne, az A38 hajó.(…) A húsz évvel ezelőtti indulást rengeteg munka előzte meg. Az Ukrajnából felúsztatott hajótest átalakításához 750 tonna acélra volt szükség, a rakparton az áram, a víz és a gáz bevezetéséhez is bányászok kellettek, de a hely akusztikáját is ki kellett építeni a koncertek megtartására egyébként eredetileg alkalmatlan testben. A teljesen hangszigetelt, a kor színvonalán a legmodernebb hangtechnikával felszerelt koncertterem akusztikai kialakítását a BME Akusztikai Laboratóriumának közreműködésével ugyanaz a világszínvonalú csapat végezte, mely a Művészetek Palotájánál is dolgozott. (…)

https://kultura.hu/rengeteg-feltorekvo-zenekar-evi-nyolcszaz-program-es-felmillio-kulturafogyaszto-20-eves-az-a38/

Egyéb megjelenés:

https://recorder.blog.hu/2023/04/30/ma_20_eves_lett_az_a38_hajo

https://index.hu/kultur/zene/2023/04/28/a38-20-eves-budapest-hajo-zene-kultura-koncert/

 

 

dailynewshungary.com-2023.05.01.

Admiring a Hungarian invention in Paris: the world’s largest one-piece spherical Gömböc at the Pompidou Centre

The “Gömböc” is on permanent display in one of the world’s most important collections of contemporary art, which is also one of the largest public libraries in France. The world’s largest “Gömböc” on public display has been exhibited at Centre Pompidou in Paris, presented by one of its inventors, architect Gábor Domokos, Professor at the Department of Morphology and Geometric Modelling and the Department of Mechanics, Materials and Structures at the Faculty of Architecture at BME (BME ÉPK), also head of the MTA-BME Morphodynamics Research Group, and French mathematician Roger Mansuy, BME press release said. (…)

https://dailynewshungary.com/admiring-a-hungarian-invention-in-paris-the-worlds-largest-one-piece-spherical-gomboc-at-the-pompidou-centre/

Egyéb megjelenés:

https://www.innoportal.hu/parizsban-a-vilag-legnagyobb-egy-darabbol-gyartott-gomboce