Sport

 

 
A Műegyetem sportolásra alkalmas létesítményparkja egyedülálló a felsőoktatásban a campus közeli sportlétesítményeivel (BME Sportközpont, BME Sporttelep). Emellett kollégiumi tornatermeink is megfelelő helyszínt biztosítanak a sportok szerelmeseinek.
A Műegyetemi Atlétikai és Football Club (MAFC) pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 1897-ben alapított klubja, az ország egyik legnagyobb és legrégebbi hagyományokkal rendelkező sportegyesülete.

 

 

A BME sportlétesítmények üzemeltetését a BME Üzemeltető és Műszaki Szolgáltató Kft. - Sport Divízió látja el, sportszolgáltatásokat nyújt és egyéb sporttevékenységek szervezését végzi.

A Társaság biztosítja az infrastruktúra üzemeltetését, (létesítmények műszaki fenntartása, a létesítmények napi működéséhez szükséges alapszolgáltatások biztosítása, sporteszközök beszerzése, felújítások és fejlesztések finanszírozása) továbbá a BME testnevelés órák megtartásához szükséges feltételeket. A Divízió sportszolgáltatásokat nyújt, szakedzőket biztosít, sporttevékenységeket, sportrendezvényeket szervez.

A szolgáltatásokat bérlet vagy napijegy megvásárlásával lehet igénybe venni. A szolgáltatásokat BME polgárok kiemelt kedvezménnyel vehetik igénybe. A létesítmények külsős felhasználók számára is nyitott. A BME sportlétesítményeiben a szabadidős- és versenysportolók egyaránt magas színvonalon tudják végezni a sporttevékenyéget. 

 

BME Sportközpont – 4053 m2 területen várja az érdeklődőket. Modern TechnoGym gépparkkal felszerelt fitness és cardio terem, többfunkciós terem, teremfoci, aerobic termek, Spinning terem, küzdősport terem, tornacsarnok, fallabda és richocet pályák, falmászó és boulder terem található a létesítményben. A Sport Divízió kiemelt figyelmet fordít rá, hogy az aktuális trendeket figyelembe véve alakítsa ki a csoportos foglalkozások órarendjét. Budapesti fitness clubok kínálatai között a sportcentrum repertoárja kiemelkedőnek tekinthető. Változatos, többféle sporttevékenység és tapasztalt, szakmai tudással rendelkező gárda teszi lehetővé a létesítmény színvonalas működését.

 

BME Sporttelepen Atlétika pálya, 2023-ban felújított műfüves labdarúgópályák, salakos teniszpályák, strandröplabda pályák és ingyenesen használható Teqball asztalok várják az érdeklődőket.

 

Kollégiumi torna- és kondicionáló termek: Bercsényi- és Kármán Kollégium területén tornatermek használata míg a Baross, Bercsényi, Kármán, Martos, Vásárhelyi, Wigner Kollégiumok területén konditermek használata is biztosított. A kollégiumi konditermeket kizárólag aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatók látogathatják.

 

A különböző sportszer-támogatásokról, hallgatói teremigénylésekről, valamint sportösztöndíjakról az Egyetemi Hallgatói Képviselet oldala nyújt tájékoztatást.

 

Az Egyetem hivatalos sportegyesülete 1897-es alapítása óta igyekszik kiszolgálni az Egyetem diákjainak, dolgozóinak sportolási igényeit mind szabadidős, mind versenysportok terén, mára azonban az utánpótlás-nevelés is fajsúlyossá vált. Ugyanakkor az egyesület nyitott, jelentős számban vannak tagjaik között, ill. veszik igénybe szolgáltatásaikat más felsőoktatási intézmények hallgatói, az egyetemen végzett mérnökök, gyermekeik és a városkörnyék lakói is, az óvodás kortól a nyugdíjas korig. Igazolt tagjaik száma eléri az 1000 főt, és szolgáltatásaik révén is legalább ennyien kapcsolódnak az egyesülethez.

A MAFC több mint ötven szakosztálya lefedi a hazai sportágak legnagyobb hányadát, amelyek között remélhetőleg mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet, az NB I.–től egészen a hobby sportig.

 

Műegyetemi Evezős Club

MEC a századfordulón alapított magyar egyetemi evezős klubok közül az egyetlen, amely megőrizte jogfolytonosságát és a rendszerváltás éveiben újjáalakult. 1989-es újjáalakulása óta az ország egyik legdinamikusabban fejlődő klubja, amely számos sportolót adott és ad a magyar válogatottnak; jelentős szerepet játszik az utánpótlás nevelésben; egyben a szabadidősport és a veteránevezés egyik fontos magyar bázisa is.

Küldetése: A régi evezős hagyományok és a korszerű tudás ötvözésével fölépíteni egy olyan közösséget, amely egyszerre ad keretet az elhivatott, sikerorientált szakmai munkának és a szabadidő értelmes, önfeledt eltöltésének. 

Az Egyetemtől mindössze fél órányi távolságra, csodálatos vízparti környezetben kipróbálhat egy igazán különleges sportágat, egyénileg vagy akár csapatban is. A Soroksári-Duna partján levő MEC vízitelepen az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésére kedvezményes áron:

- Evezős verseny- és túrahajók, evezős ergométerek, jól felszerelt konditerem alkalmi vagy rendszeres használata - igény esetén edzői támogatással;

- Egyéb vízi sporteszközök (10 és 20 fős sárkányhajó, túrakenuk, verseny kajakok és kenuk) alkalmi bérlése.

A sporttelep szabadtéri közösségi események rendezésére is alkalmas és bérelhető.

 

BME Testnevelési Központ/Tanszék

A Testnevelési Tanszék az 1952-es megalakulásától kezdve - legfontosabb feladata az egyetemes testkultúra, mint az általános műveltség részének közvetítése a hallgatók felé. Alapvető célja az egészséges életmód és a rendszeres sportolás elfogadtatása, különböző sportágak technikájának, taktikájának elsajátíttatása az élettani és lélektani állóképesség fejlesztése, az önedzés kialakítása és a betegségek megelőzése.

Tanórán kívüli feladatai közé tartozik, a hallgatói szabadidősport szervezése, a BEFS Universitas-, MEFOB bajnokságok lebonyolítása, az EUSA és FISU által rendezett nemzetközi egyetemi eseményekre a BME-s hallgatók delegálása.

Az élsportolói mentorprogramunk segíti és támogatja az egyetemen tanuló válogatott és olimpikon hallgatók tanulmányi előmenetelét.

Tudományos tevékenységén keresztül sportpszichológiai, sportszociológiai és sportmenedzsment témákban végez kutatásokat, és publikálja azok eredményeit.

 

MÜHASZ

A Műegyetemi Hallgatói Kft. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Műegyetemi Hallgatókért Alapítvány közös tulajdonában álló gazdasági társaság. A nem hivatalos rövidített elnevezése a „MŰHASZ” mozaikszó. A társaság elsődleges tevékenységi köre a Műegyetem területén nyújtott szolgáltatások biztosítása, amelyek közül kiemelkedik a hallgatói szabadidősport és versenysport támogatása. A Testnevelési Tanszékkel közösen, a magas kvalitású személyi állomány, az elmúlt 20 évben felhalmozódott tapasztalati tőke és a humánerőforrás garancia a magas színvonalú sportszolgáltatások nyújtására. Az egyetemi-, és kari sportnapok, a házibajnokságok és versenysport események hátterének magas szintű lebonyolítása biztosítja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kiemelkedő sporteredményeit.