Magyar műegyetemisták Európa legjobb evezősei között

A BME két Guiness-rekordot döntött evezős hallgatója most ezüstérmet szerzett a 2. Európai Egyetemi Játékok versenyen.  

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) július 24. és augusztus 8. között másodszor, ezúttal Rotterdamban rendezte meg a rangos európai sporteseményt. Augusztus 1-jén zajlottak az evezősfutamok, ahol a könnyűsúlyú kétpárevezősök versenyében Tamás Bence és Simon Gergely a második helyen értek célba. A futamban, amelynek minden dobogósa Európa egy-egy műszaki egyetemén tanul, a BME-s fiúk 6:44,72 perc alatt teljesítették a 2 km-es távot.

 

Az első három helyezett:

1. Technical University of Dortmund (GER) 06:37.09

2. BME (HUN) 06:44.72

3. Swiss Federal Institute of Techonology Zurich (SUI) 06:48.18

Simon Gergely a  BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar hallgatója, a 2013. év Országos Bajnokságának U23 könnyűsúlyú egypár-evezésének bronzérmese. Tamás Bence a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar hallgatója, tavaly az U23-as világbajnokság könnyűsúlyú egypár-evezőseként a 11. helyezést szerezte meg, a Bledben és Essenben rendezett nemzetközi versenyeken pedig arany- és ezüstérmet szerzett ugyanebben a versenyszámban. Bence idén július végén könnyűsúlyú kétpár-evezősként elindult a szegedi U23-as világbajnokságon is.

A BME hallgatói társaikkal tavaly szeptemberben Guiness rekordot döntöttek meg: a hivatalos (263 km) és a még nem hitelesített (295,2 km) 24 órás evezős rekordot (összesen 313,664 kilométert teljesítettek a Duna szentendrei ága alsó szakaszán).

Magyarország első EUSA-aranyérmét a Széchenyi István Egyetem (SZE) hallgatói szerezték meg a férfi kormányos-nélküli kettesek versenyében (Juhász Adrián és Simon Béla). Az egyetemi nyolcasok regattájában a SZE csapata szintén a dobogó legfelső fokára állhatott. A győri egyetem hallgatója (Dohovics Virág) szerzett ezüstérmet a női könnyűsúlyú egypárevezősök versenyében is. Magyarország így összességében két arany- és két ezüstéremmel térhetett haza a viadalról, ahol 35 ország 240 csapatában mintegy 3 000 fiatal sportoló mérkőzött meg egymással.

A játékokon a magyar kosárlabdázók és evezősök összesen 37 egyetemista sportolóval képviseltetették magukat (kosárlabdában a Debreceni Egyetem, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság idei évi férfi győztese és a Budapesti Corvinus Egyetem, az ezévi női MEFOB győztese versenyzett).

Fotó: mefs.hu