Tovább erősödött a magyar és a brazil felsőoktatás együttműködése

Nagyszabású nemzetközi konferencia helyszíne volt a Műegyetem. Az eseményre magas rangú tisztségviselők, egyetemi vezetők, tudósok, oktatók érkeztek 5 kontinens 24 országából.

„A brazíliai egyetemek presztízse napjainkban egyre nő: a köztük meglévő, ugyanakkor más országokon is átívelő, példás együttműködésük olyan rendszert alkot, amelyhez a BME és a többi magyar felsőoktatási intézmény egyaránt szívesen csatlakozik” – mondta megnyitó beszédében Józsa János, a Műegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke a nagyszámú brazil egyetemet tömörítő Coimbra Csoporttal (Coimbra Group of Brazilian Universities, CGBU) közösen szervezett „Globális egyetemek a 21. században: jellegzetességek, trendek és a fő kihívások” című nemzetközi konferencián a Díszteremben.

Az akadémikus - brazíliai útjára emlékezve - dicsérte a dél-amerikai vendéglátók szívélyességét, majd kiemelte, fiatal építőmérnökként sokat hallott Brazíliaváros megalkotóiról. „A települést akkoriban a fényes jövő példájaként említették” – idézte fel a rektor, aki úgy vélte: nemcsak a futball szeretete, hanem a tudás iránti elkötelezettség is összeköti a két nemzetet, egyúttal örömét fejezte ki, hogy házigazdaként köszöntheti a jeles brazil felsőoktatási intézményeket képviselő meghívottakat.

Brazília és Magyarország között jelentősen erősödtek a kapcsolatok a felsőoktatás területén, miután a brazil kormány támogatásával a Tudomány Határok Nélkül Programban 3 éven át 2300 brazil diák tanulhatott hazánkban (ebből csaknem 800-an a BME-n), 2016 óta pedig a magyar kormány által 2013-ban alapított Stipendium Hungaricum kiválósági ösztöndíj keretében érkezett szintén több ezer hallgató magyarországi egyetemekre (ebből évente több százan a BME-re, köztük sokan brazilok). (A brazil kormányzati lehetőség műegyetemi vonatkozásairól a bme.hu többször is beszámolt, köztük a dél-amerikai hallgatók alapképzésének elindításáról, valamint a projekt zárásáról, a tanulók BME-s búcsúztatójáról – a szerk.)

A brazil diákok számára az angol nyelvű képzések tekintetében a Műegyetem a legnépszerűbb célpontok közé tartozik egész Európában egyebek mellett az intézmény magas presztízse, vonzó kurzuskínálata, valamint a képzések ár-érték aránya miatt.

A Magyar Rektori Konferencia meghívására nem először látogatnak egyetemi vezetők hazánkba a dél-amerikai országból: idén júniusban Brazília egyik meghatározó, 46 egyetemet tömörítő rektori szövetsége, a Brazilian Association of Rectors of State and Municipal Universities (ABRUEM) érkezett Magyarországra, így a Műegyetemre is; majd szeptemberben a 2008-ban alapított, jelenleg 77 brazil egyetemet tömörítő CGBU volt a vendégünk. A csoport fő feladatai közé tartozik tagjai nemzetköziesítésének erősítése, valamint tudományos és kulturális kapcsolataik szélesítése.

A CGBU XI. közgyűlését tartotta a BME-n, amelyet a X. nemzetközi konferencia követett.

A seregszemlére 5 kontinens 24 országából jöttek nemzetközileg elismert előadók, több szekcióban megvitatva a globalizáció, a technológiai transzfer kapcsolatát az egyetemekkel, a geopolitikai változások okozta hatásokat, valamint a meghatározó felsőoktatási intézmények stratégiáit.

Az eseményt a Magyar Rektori Konferencia, valamint a Coimbra Csoport szervezte a BME Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága és a Rektori Kabinet közreműködésével.

Magyar Levente külügyminiszter-helyettes köszöntőjében a felsőoktatásban megjelenő partnerség kialakításának fontosságáról beszélt: ennek példájaként nemcsak a tudományos területen létrejött kapcsolatokat említette, hanem a felsőoktatási együttműködések elősegítését is hangsúlyozta.

Nagy Balázs Vince, a BME nemzetközi rektorhelyettese, a megnyitó ünnepség levezető elnöke a szervezők részéről köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, a folyamatosan fejlődő magyar-brazil egyetemi kapcsolatokban új távlatok nyíltak meg, majd visszautalt a két évvel ezelőtti Brazíliai Magyar Professzorok Baráti Körének megalapítására: a Sao Paulo-i Egyetem (USP) egyik tanárának például a Műegyetem egy korábbi rektora a felmenője.

Nagy Katalin, a Magyar Rektori Konferencia Nemzetközi Bizottságának elnöke, Bódis József oktatásért felelős államtitkár szavait tolmácsolva rávilágított: „a Magyarországon tanuló külföldi diákok szülőföldjükre visszatérve egyfajta kulturális nagykövetként képviselhetik hazánkat”. A statisztikát idézve reményét fejezte ki, hogy a jövőben még több fiatal érkezik Magyarországra tanulni valamely latin-amerikai országból. Végül a szakmai kapcsolatok fejlődésének szép példájaként megemlítette: az elmúlt években két neves brazil egyetemen hallgathatnak magyar nyelv és kultúra kurzusokat a fiatalok.

Maria Laura de Rocha Brazília magyarországi nagykövete kijelentette, a konferencia a kapcsolatépítés mellett az országhatárokon túlmutató globális problémák – például az energiaválság, környezeti kérdések – megoldásához szükséges tudást biztosítja: az egyetemek pedig kulcsszereplői ennek a folyamatnak. Reménytelinek nevezte, hogy a nemzetközi együttműködés erősödését olyan találkozók fémjelzik, mint azok a tavalyi, egyetemi és kormányzati szereplők közötti megbeszélések, amelyek a kis- és középvállalatok közötti összefogás ösztönzésére építenek.

Gabriel Felipe da Fonseca Dizner, nemzetközi tanácsadó, a Brazil Oktatási Minisztérium képviselője szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy a konferenciát hazájától távol tartják: „mindez mutatja a két ország közötti erős kötelékeket”, amelyek közül külön kiemelte a Stipendium Hungaricum programot. A szakember a brazil oktatás döntéshozóinak a felsőoktatást megkönnyítő intézkedéseit mutatta be. Mint hangsúlyozta, az utóbbi időben számos lépést tettek azért, hogy az egyetemi autonómia tiszteletben tartása mellett az oktatás, valamint a hozzá kapcsolódó adminisztráció is egységesebb legyen.

José Ricardo de Santana, a brazil Nemzeti Tudományos és Technológiai Fejlesztési Tanács (National Council for Scientific and Technological Development, CPNq) igazgatója, a Brazil Tudományos, Technológiai, Innovációs és Kommunikációs Minisztérium képviselője köszöntésében nyomatékosította, intézménye fontosnak tartja, hogy az oktatás, a kutatás és az innováció kérdéseit a kooperáció szemszögéből vizsgálják. Hozzátette: a konferencia kiváló lehetőséget nyújt erre.

José Arimatéia Dantas Lopes, a Piaui Szövetségi Egyetem (UFPI) rektora, a CGBU leköszönő elnöke a brazíliai egyetemek múltjáról szólva emlékeztetett: az intézmények nemzetköziesítése már az ötvenes években elkezdődött, és ma is nagyon fontos.

A konferencia negyedik napján, a zárórendezvény ünnepélyes keretei között Józsa János rektor és Rossana Valéria de Souza e Silva, a CGBU ügyvezető igazgatója együttműködési megállapodást írt alá.

HA-GI

Fotó: Philip János