Ismét műegyetemisták az ABB egyetemi ösztöndíjpályázat nyertesei közt

A mentorprogram célja a nők szakmai elfogadása a műszaki pályákon, és a női hallgatók bátorítása már a felsőoktatásban töltött időszakban, hogy ezt a karriert válasszák.

Jakab Robertát (VBK) és Mácz Andreát (GPK), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem végzős hallgatóit választotta be az ABB Kft. női mentorprogramjába (Hevesi Ramóna, a Debreceni Egyetem és Forgács Zsófia, a Miskolci Egyetem diákjai mellett) az energetika és automatizálás területéről. A BME-s nyertesekkel a bme.hu is készít majd interjút.

A 2019 januárjától negyedik alkalommal induló, öt hónapos programot a vállalat műszaki területeken tanuló női egyetemi és főiskolai hallgatók számára hozta létre azzal a céllal, hogy erősítse a hölgyek részvételét és növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területen, illetve lehetőséget adjon, hogy a női hallgatók már tanulmányaik során megismerkedhessenek egy nemzetközi cég termékeivel, szolgáltatásaival, működésével.

Az ABB szakemberei a beadott pályázatok értékelésénél figyelembe vették a jelentkezők motiváltságát, szakmai rátermettségét, valamint angolnyelv-tudását. Az elbírálásánál előnyt jelentett a korábbi tanulmányi versenyeken elért eredmény és a felsőoktatási szakmai tevékenységben való részvétel.

A mentorprogram pályázat nyertesei dedikált mentorokat kapnak a cég vezetői és szakemberei személyében, akikkel rendszeres konzultáción vesznek részt havi egy alkalommal. A nyertesek betekinthetnek a cég mindennapjaiba, gyárlátogatásra mehetnek, továbbá találkozhatnak az ABB női vezetőivel, a HR-szakemberektől pedig személyes találkozón kaphatnak tanácsot a későbbi elhelyezkedéshez, de akár gyakornokként is segíthetik a munkát. Emellett megismerhetik, hogy milyen különböző életpályamodellek léteznek a műszaki területen.

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) innovatív technológiák vezető fejlesztője és szállítója az energetikai hálózatok, energetikai termékek, az ipari automatizálás, a robotika és hajtások terén. Ilyen termékeket és szolgáltatásokat kínál világszerte a közüzemi energiaszektorban, az iparban, a közlekedésben és az infrastrukturális szektorban működő ügyfeleinek. Az innováció terén több mint 130 éves múlttal rendelkező ABB napjainkban az ipari digitalizálás jövőjét formálja, és többletértéket biztosító megoldásokat kínál ügyfelei számára a következő területeken: az elektromos energia eljuttatása az erőművektől a fogyasztóig, illetve az ipari vállalatok automatizálása a természeti erőforrások kitermelésétől a késztermékek gyártásáig. Az ABB több mint 100 országban működik és 147 ezer főt alkalmaz.

Az ABB legutóbbi, 2017-ben meghirdetett pályázatának 3 műegyetemi hallgatója is volt, akik 2018-ban részt vehettek a női mentorprogramban. (A velük készült interjúk elérhetők a bme.hu-n – szerk.)

A BME is elkötelezett az iránt, hogy a lányok körében vonzóvá tegye és népszerűsítse a műszaki és tudományos karrierpályákat. Ennek érdekében az elmúlt években 7 alkalommal rendezte meg a Lányok Napját. A tavalyi programhoz öt kar csatlakozott és szervezett szakmai bemutatót 30 helyszínen az érkező csaknem 400 pályaválasztás előtt álló középiskolás diák számára. (Az eseményről a bme.hu is beszámolt – szerk.)

– GI –