A harmadik legjobb magyar egyetem a BME a QS EECA rangsorában

A feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményei között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a legjobb 35 között szerepel.

A Quacquarelli Symonds (QS) által közzétett Emerging Europe and Central Asia (EECA) listán 350 egyetem mutatói és eredményei olvashatók. A nemzetközi listára 17 magyar felsőoktatási intézmény került fel; a Műegyetem a 34. helyet szerezte meg, ezzel pedig a harmadik (az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 28., a Szegedi Tudományegyetem a 33., a Debreceni Egyetem pedig a 37. az összeállításban) legjelentősebb a hazai összehasonlításban.

Magyar felsőoktatási intézmények Helyezés
Eötvös Loránd Tudományegyetem 28.
Szegedi Tudományegyetem 33.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 34.
Debreceni Egyetem 37.
Budapesti Corvinus Egyetem 50.
Pécsi Tudományegyetem 59.
Pannon Egyetem 91.
Szent István Egyetem 110.
Miskolci Egyetem 121.
Pázmány Péter Katolikus Egyetem 194.
Óbudai Egyetem 199.
Széchenyi István Egyetem 201-210.
Soproni Egyetem 201-210.
Nyíregyházi Egyetem 221-230.
Kaposvári Egyetem 231-240.
Eszterházy Károly Egyetem 251-300.
Károli Gáspár Református Egyetem 301-350.

A szomszédos, vagy a visegrádi országok műszaki egyetemeinek eredményeit vizsgálva is jól teljesített a BME. A 25-ből mindössze 3 előzi meg a Műegyetemet: a Czech Technical University in Prague, a Warsaw University of Technology és a Brno University of Technology.

A QS világranglistájával ellentétben az EECA egy szűkebb rangsor, amely objektívebben tükrözi a hasonló finanszírozási lehetőségekkel rendelkező fejlődő országok egyetemeinek színvonalát azáltal, hogy ebben az összesítésben nem szerepeltetnek sem amerikai, sem pedig brit egyetemet. A sorrend kialakításakor 9 szempont szerint súlyoztak a listakészítők: az akadémiai, valamint a munkaadói elismertség, az oktató/hallgató arány, az egy oktatóra eső publikációk száma, a publikációk idézettsége, a PhD fokozattal rendelkezők száma, a webes megjelenések aránya, továbbá a külföldi oktatók és hallgatók számossága.

– GI –