A műemlékvédelem fenntartható fejlődéséről tanácskoztak BME-s és francia szakemberek

A rendezvénysorozaton az épített örökség korszerű megközelítését vitatták meg a résztvevők az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék, valamint a Budapesti Francia Intézet szervezésében.

„Arra törekszünk, hogy az építészettörténet és a műemlékvédelem oktatása számos külföldi szakmai kapcsolatunk révén folyamatosan összhangban legyen a legkorszerűbb nemzetközi elvekkel és eljárásokkal. A Budapesti Francia Intézettel közösen rendezett programok ennek fontos állomásai voltak, amelyek során nemcsak a szakmát, hanem az építészhallgatókat is sikerült megszólítanunk” – hangsúlyozta Fehér Krisztina, a BME Építészmérnöki Kar (ÉPK) Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének tanársegédje, szervező, hozzátéve, „Francois Guyonnet, l'Isle-sur-la-Sorgue Örökségvédelmi Hivatalának igazgatója műemlékpolitikájával egyedülállóan példaértékű a hazai szakemberek számára, ezért büszkék vagyunk rá, hogy közös munkánk eredményeit a műegyetemi képzésben is hasznosíthatjuk”. Elmondta még, a francia intézménnyel és a település városvezetőivel több éve jó kapcsolatot ápolnak: eddig 3 nyári hallgatói workshopot, felmérő-tábort szerveztek Franciaországban, amelyeken 17 ÉPK-s diák vett részt. 

Az ÉPK Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke és a Budapesti Francia Intézet együttműködésének keretében François Guyonnet mellett Magyarországra érkezett Pierre Gonzalvez, l'Isle-sur-la-Sorgue polgármestere, a Communauté de Communes du Pays des Sorgues et des Monts de Vaucluse elnöke is. A francia szakemberek bevonásával lezajlott kétnapos programsorozaton az épített örökség megőrzése és fenntartható fejlesztés volt a fő téma, amely az örökségvédelemnek újszerű, első hallásra szokatlannak tűnő, azonban annál korszerűbb megközelítését adta.

Az események első állomásaként megtartott TDK konferencia Építészettörténeti és Műemléki Tanszék tematikus, Memory & Inspiration című szekcióján a zsűrielnök Francois Guyonnet volt, a témaként ugyanis a l'Isle-sur-la-Sorgue-ban található Velorgues középkori kápolnájának építészeti tervezése szolgált. A hallgatók dolgozatainak megírását nyári tanulmányút és workshop előzte meg a provence-i helyszínen, ahol személyes járhatták be a tervezési helyszínt és részeseivé válhattak az ott zajló magas színvonalú szakmai munkának.

Memory & Inspiration TDK szekció. A zsűri tagjai: Karácsony Rita szekciótitkár, Francois Guyonnet zsűrielnök, Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Vukoszávlyev Zorán, az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék docense, valamint Völgyesi Péter Zoltán, a szekció első helyezettje

A konferenciára látogatók poszterkiállítást is megtekinthettek az építészhallgatók TDK terveiről.

A programsorozat második napján tartott „Épített örökség és fenntarthatóság” című konferenciának és kerekasztal-beszélgetésnek a Budapesti Francia Intézet adott otthont. Az eseményt Franciaország magyarországi nagykövete, Pascale Andréani nyitotta meg, aki a közös európai történeti örökség kulturális és közösségteremtő szerepét, és megőrzésének fontosságát emelte ki. A rendezvényen Pierre Gonzalvez és Francois Guyonnet tartott előadást arról, hogy az elmúlt hét évben a 20.000-es lakosú l'Isle-sur-la-Sorgue-ban a műemlékek megújításáért végzett munka mára sokkal élhetőbb várost eredményezett, ez pedig jelentősen emelte a település lakóinak életszínvonalát és pozitív hatást gyakorolt a turizmusra is. A l'Isle-i mintát – tudományos, politikai és társadalmi komplexitása révén – legjobban az örökségpolitika elnevezés írja le.

Pierre Gonzalvez (balra) és Francois Guyonnet (jobbra) előadása a Budapesti Francia Intézetben

Ezt követően Daragó László, az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék egyetemi docense szólt az örökségi értékről, mint az építészeti tervezés gyakran ki nem aknázott erőforrásáról.

A prezentációk utáni kerekasztal-beszélgetésren a három előadón kívül Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, és Krähling János, az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára vettek részt. A beszélgetés moderátora Földváry Gábor István, örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos volt, aki a terület széles körű társadalmi szerepére helyezte a hangsúlyt: a BME oktatóit az örökségvédelemnek a képzésben betöltött szerepéről, a megjelent városvezetőktől pedig a gazdasági és politikai döntések, a lakosság hozzáállása és a műemlékgondozás viszonylatában gyakran felmerülő ellentétekről kérdezte.

A kerekasztal résztvevői: Krähling János tanszékvezető egyetemi tanár, Földváry Gábor István miniszteri biztos, Porga Gyula veszprémi polgármester, Daragó László egyetemi docens, Pierre Gonzalvez, Francois Guyonnet és Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöke

A rendezvények zárásaképpen Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövetasszonya vacsorán fogadta Józsa János rektort, a kerekasztal-beszélgetés résztvevőit és szervezőit.

A programsorozat létrehozásában az Építészmérnöki Karról Fehér Krisztina, a Budapesti Francia Intézet részéről Sebastien Reymond műszaki, tudományos és egyetemi kapcsolatokért felelős attasé és Kemele-Vandlik Ariadné vettek részt.

– GI –
Fotó: Építészettörténeti és Műemléki Tanszék