Új tudományos podcastadással jelentkezik a BME: fókuszban a magyar innovációk!

Az Inno Sapiens első epizódjában a hibrid meghajtású járművek innovációs laborjának működéséről tudhatunk meg többet.

Új, jövőformáló podcastsorozat indult: az Inno Sapiens a legaktuálisabb tudományos témákkal foglalkozik. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakértői és ipari partnerei a tudomány, az oktatás és a gazdasági élet együttműködéséből létrejött hazai innovációkról beszélnek. Az évad nyolc epizódjában szó lesz a járműiparról, a modernizálódó gyógyszergyártásról, az energetika és a telekommunikáció jövőjéről is.

A sorozat a jövőnket meghatározó innovációs trendekről, kihívásokról és az ezekhez kapcsolódó műegyetemi kutatásokról, valamint ipari projektekről számol be, ismeretterjesztő, tudományt népszerűsítő formában bemutatva a mindennapjainkat befolyásoló kutatási területek műegyetemi eredményeit. A jelenkor tudományos vívmányai és találmányai nemcsak előre viszik az emberiséget, hanem lendületet adnak a gazdaságnak és versenyelőnyt az országnak, az alkotók és a témában jártas szakemberek számára pedig izgalmas élményekkel szolgálnak. Az Inno Sapiens – a Műegyetem tudományos podcastműsora – a Betone Studio közreműködésével készül, és arról ad tájékoztatást, hogy a kutatók és a piac kooperációja mire képes, de azt is, miképpen lesz egy ötletből mindenki számára hasznos újítás. Az izgalmas témákon a magát a tudomány megszállottjának valló Joós Andrea biológiatanár és tudománykommunikációs szakember kalauzolja végig a hallgatókat.

Az első két epizódban a járműipar és a gyógyszergyártás jövőjéről lesz szó. A hallgatók audiosétát tehetnek a BME laboratóriumaiban, így ismerkedve meg egyebek mellett az elektromos motortesztelés folyamatával, valamint a folyamatos gyógyszergyártással és mindezek mindennapjainkat is befolyásoló hatásaival.

A podcastsorozat első epizódjában Közép-Európa legnagyobb innovációs laborjába kapunk bepillantást. Becker Péter laborvezetőt, valamint a Rolls-Royce Hungary Kft. egyik igazgazóját, Zeitler Balázst, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központtal közös projektükről, az együttműködésükről, a hazai járműipar meghatározó innovációs kezdeményezéséről kérdezi Joós Andrea. „A cél, hogy a labor olyan környezet legyen, amelyet a Rolls-Royce Hungary mellett más vállalatok is alkalmaznak a legújabb technológiák mérésére” – mondta el Zeitler Balázs. „Piaci szemszögből ez egy elég különleges labor, amelyhez vannak ugyan hasonlók, de olyan paraméterekkel rendelkező, amit ez a labor tud, ismereteink szerint nincsen” – tette hozzá Becker Péter.

A műsor második felében Déri Huba, a BME Z10 inkubációs központjában dolgozó Rollin Technologies startup csapat társalapítója legújabb, saját fejlesztésű indukciós áramkörének pozitív hatásairól mesél, amely az elektronikus rollerek töltési költségét és amortizációját is csökkenti.

Az Inno Sapiens második epizódja a jövő gyógyszeriparának témakörével foglalkozik. Ebben a műsorban szintén virtuálisan mutatkozik be a BME egyik laborja, ahol a folyamatos gyógyszergyártásról, valamint a homogenizálás módszeréről hallhatnak az érdeklődők. Az adás második felében a BME és a Richter Gedeon Nyrt. közötti együttműködést tárják fel, amelyről Greiner István, a vállalat kutatási igazgatója, valamint Marosi György, a Műegyetem professzora beszél. A podcast végén beszél a BME SmartSense elnevezésű startup csapata is, amely okos szenzorok fejlesztésével foglalkozik. „Fontos, hogy a fejlesztési és gyártási folyamatok minél gyorsabbak lehessenek. Szenzorunk abban segít, hogy ne kelljen például három napot várni egy termék gyártása során, hanem valós időben biztosítson információt a fejlesztő, illetve a szakemberek számára. Ez a vírushelyzetben is fontos” – árulta el a BME Z10 inkubációs központjában dolgozó csapat alapítója, Borsos Ákos vegyészmérnök.

Az első évad első része már elérhető a legnépszerűbb podcast-lejátszókon és a sorozat weboldalán.

Az új sorozat első évadjában a Műegyetem innovációhoz kapcsolódó tevékenységeit szervező Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának (FIEK) kutatásfejlesztési projektjei mutatkoznak be. A 2017-ben létrejött szervezet több szektor ipari szereplőit egyedülálló módon összefogva a gyógyszeripar és az energetika területére alkalmazott infokommunikációs módszerek kidolgozását, valamint új, közös infokommunikációs platformok és okos technológiák kifejlesztését célozta meg a Magyar Villamos Művekkel, a Richter Gedeon Nyrt.-vel, valamint a Nokia, a Siemens, majd a Rolls-Royce fejlesztőivel dolgozva. Az Inno Sapiens sorozat műegyetemi szervezője a Rektori Kabinet Kommunikációs, Marketing és PR Csoportja, valamint a BME FIEK.