Az MIT professzora találkozott a BME vezetőivel

A Műegyetem szeptember 18-i Vezetői Értekezletének vendége volt Phil Budden, az MIT Sloan School of Management professzora.  

Phil Budden, az MIT 'Regional Entrepreneurship Acceleration Program' (REAP) programjának kidolgozója és oktatója, a NATO Innovation Fund ülésén vett részt Budapesten 2023. szeptember 18-19-én és ennek apropójából a Műegyetemre is ellátogatott, hogy az MIT és a BME közötti kapcsolatépítés lehetőségéről tárgyaljon.

Az MIT REAP képzési programban Magyarországról az MNB, az NKFI Hivatal, a Design Terminal, valamint innovatív vállalkozások képviselői vesznek részt. A felsőoktatást a programban a BME képviseli Szalay Zsolt és Nemeslaki András tanszékvezetők részvételével.  A BME Vezetői Értekezleten Fáykiss Péter, az MNB digitalizációs igazgatója is részt vett a program magyarországi tagjai közül.

Phil Budden kiemelte, hogy a sikeres innovációs ökoszisztéma építés feltétele a kormányzat, a nagyvállalatok, az egyetemek, a kockázati tőkebefektetők és az induló innovatív vállalkozások együttműködése, amelynek ösztönzésében kulcsszerepe van a BME-hez hasonló innovatív felsőoktatási intézményeknek. A professzor elismerte az MIT regionális innovációs programjában résztvevő magyar csoport eredményeit. Kiemelte, hogy az innovációra épülő egyetemi vállalkozások, spinoffok indításának sikeréhez az MIT-n hozzájárult az is, hogy az egyetem legfeljebb 5%-os tulajdonrészt vár el a vállalkozásokban, így ösztönözve az innovációk vállalkozássá fejlesztését, majd azokba a kockázati tőke bevonását is lehetővé téve.

Phil Budden az akadémiai karrierje előtt brit diplomataként dolgozott EU szervezeteknél, majd az Egyesült Királyság washingtoni nagykövetségén, később bostoni konzulátusán volt a tudományos, gazdasági és innovációs kapcsolatok felelőse.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság

Fotók: Geberle B.