A dobogó két fokára is műegyetemista versenycsapat állhatott fel

Mérnöki kreativitásra, új ötletekre és agilitásra is szükség volt a legutóbbi Techtogether hallgatói megmérettetésen. Az arany és a bronz a BME-re került.

Összesen 14 mérnökhallgatói versenycsapat vett részt a TECHTOGETHER+ járműipari konferencia, kiállítás és rendezvény keretében tartott Techtogether megmérettetésen. Két műegyetemi formáció is a legjobbak között végzett: a dobogó legfelső fokára a BME Formula Racing Team (BME FRT) állhatott, míg a bronzérem a BME Motorsporthoz került, ráadásként a BME Shark Team  is nyert különdíjat.

A budapesti Eiffel Műhelyházban megtartott döntőben partnervállalatok gyakorlati feladatain túl a HUN-REN SZTAKI feladványa várt a fiatalokra: a csapatoknak szemléltetniük kellett, milyen fenntarthatósági törekvéseket tettek a versenyt megelőző 12 hónapban. Be kellett mutatniuk egy tetszőleges, 3D nyomtatási technológiával készült alkatrészt, bizonyítaniuk kellett tudásukat egy vállalati kvízen, ráadásként pedig egy új próbatétel is várta a csapatokat. A „Szakmai találkozók, ismerkedés a kiállítókkal” elnevezésű kezdeményezés keretében további partnercégek standjait kellett felkeresniük kötetlen szakmai beszélgetésre. További pontot ért a csapatok megjelenése, standjaik és bemutatkozó összeállításuk is. A pontok döntő többségét (85%) a gyakorlati feladatok során szerezhették meg a fiatalok.

„Örömmel és büszkeséggel tölt el minket az első hely, különösen azért, mert mindössze néhány pont döntött az egyes dobogós helyezések között. A legutóbbi győzelmünk óta két év telt el, és szerettük volna kihozni magunkból a legjobbat. Felkészülten érkeztünk a fináléra, az előzetesen kiadott feladatokat maradéktalanul megoldottuk. A helyszíni, ’küzdőtéri feladványokra’ adott javaslataink is jól sikerültek, amit az is bizonyít, hogy négy partnervállalat különdíját is sikerült megnyernünk az alábbi témákban: CAN kommunikáció visszafejtése, 3D gyártással készült alkatrész bemutatása, tranzisztor kimérése oszcilloszkóp segítségével, anti-lock braking system logikájának megfogalmazása és tesztelése” – számoltak be eredményeikről a győztes BME Formula Racing Team megmérettetésen részt vett tagjai.

Techtogether 2023 ősz műegyetemi eredményei

BME Formula Racing Team (BME FRT)

1.helyezés – összetett eredmény, 400.000 Forintos fődíj

 

Vállalati különdíjak:

Magyar Öntészeti Szövetség különdíja

Knorr Bremse Fékrendszerek Kft. különdíja

msg Plaut Hungary Kft. különdíja

Rohde & Schwarz Hungária Szolgáltató Kft. különdíja

BME Motorsport

3.helyezés – összetett eredmény, 150.000 Forintos fődíj

 

Vállalati különdíj:

Kontron Hungary Kft. különdíja

 

BME Shark Team

 

Vállalati különdíj:

Chemplex Kft. különdíja

 

A szakmai kiállítással egybekötött mérnökhallgatói verseny összefoglaló videója a YouTube-on tekinthető meg.

A Techtogether nyertes csapata jelenleg is az idei szezonon indítandó versenyautóján dolgozik. Fő céljuk a megbízhatóság növelése és a tömegcsökkentés, ehhez egy új akkumulátort és a jármű elektronikáját fejlesztették, módosítottak a fékrendszeren, mindemellett már dolgoznak a következő autójuk vázgeometriájának megújításán is. Ez együtt jár olyan nagyobb volumenű alakításokkal, mint a motorvezérlőn és az aerodinamikai rendszeren tervezett módosítások.

„A mostani szezonra már megkezdtük az egyedi alkatrészek gyártását, és zajlanak a pre-season tesztek is. Folyamatosan készülünk a különböző kvízekre, amelyek ahhoz szükségesek, hogy kvalifikáljuk magunkat az egyes versenyekre. Ezeken a tudásfelmérőkön különböző mérnöki és gazdasági témákban kell tanúbizonyságot tennünk az ismereteinkről” – osztották meg az aktualitásokról a BME FRT tagjai.

Az előttük álló nyári szezonban a Formula Student Netherlands, a Formula Student Italy, illetve a magyar Formula Student Easter versenyeken szeretnének rajthoz állni. Elmondták azt is, hogy közeledik az ún. „Public Design Freeze” időpontja, amikor a nagyközönség előtt is bemutatják az új autó terveit. A versenyszezont megelőzi egy nagyszabású „rollout” esemény, amikor ugyancsak megtekinthető a 2024-es időszakra összeállított konstrukció.

 

Gratulálunk a műegyetemi versenycsapatoknak az eredményekhez, és sok sikert kívánunk az előttük álló versenyszezonra!

 

TZS-KJ

Fotók forrása: autopro.hu, BME FRT