Nyílt napot tartott a BME Egészségipari Mérnöki Tudásközpontja

Eddigi eredményeikről tartottak előadásokat és demókat a tudásközpont munkatársai november 29-én. A csapat elsősorban életvitelt segítő infokommunikációs technológiákat és alkalmazásokat fejlesztő projektekben vesz részt.

A 2007 óta működő tudásközpont kutató-fejlesztő csapatának fő feladata olyan projektek szervezése és megvalósítása, amelyek keretében életvitelt segítő infokommunikációs technológiákat és alkalmazásokat fejlesztenek és tesztelnek. A téma Európa-szerte rendkívül forró, hiszen öregedő kontinensünkön fokozott hangsúlyt kapnak az önálló életet, az aktív időskort támogató korszerű technológiák. Nem véletlen tehát, hogy 2012 az aktív idősödés és a nemzedékek közti szolidaritás éve Európában.

A BME EMT ezideig egy hazai (Silvergate-112) és hat nemzetközi projektbe (InTraMed, M3W, CVN, CARE, CCE, EmbAssi) kapcsolódott be, valamint egy ipari megbízást (iLakás) kapott. Ezen túlmenően mérnökei – több projekt ötletéből kiindulva, azokat továbbfejlesztve – létrehoztak egy saját, úgynevezett minimalista rendszert (TeleNyugi), amelynek szabadalmaztatása folyamatban van. Hazai partnerei között egyetemek, kutatóintézetek és iparvállalatok egyaránt találhatóak, külföldi partnerei 10 országból származnak. Alkalmazottainak száma jelenleg 13 fő. Ezen kívül az egyes feladatokon – szükség esetén – külső munkatársak is dolgoznak. A BME EMT 2012-es árbevétele megközelíti a 150 millió forintot.

A projektekben való tevékeny részvételen kívül a BME EMT feladata az egészségügyi ügyvitelszervezők informatikai oktatásának szervezése és felügyelete (közös képzés a Semmelweis Egyetemmel), továbbá az eVITA Nemzeti Technológiai Platform szervezése. Vajda Lóránt, a BME EMT igazgatója a nyílt napon bejelentette: terveik szerint 2013 elején újraindulnak az eVITA Fórumok. A 2010-ben és 2011-ben rendkívül népszerű összejöveteleken az életvitelt segítő infokommunikációs megoldásokkal foglalkozó szakemberek – döntéshozók, fejlesztők, gyártók, a felhasználókat képviselő szervezetek – találkoztak és cseréltek eszmét. A BME EMT – az Innomed Zrt.-vel karöltve – azt tervezi, hogy a jövő év elejétől ismét rendszeresen lesznek eVITA Fórumok.

Röviden a BME EMT futó/lezárult projektjeiről:

iLakás (Ipari megbízás, 2012; partner: Profitexpert) A projekt vezeték nélküli szenzorhálózatok gyakorlati alkalmazását vizsgálta intelligens lakás- és otthonfelügyeleti környezetben. Az EMT feladata hardver- és szoftvertervezés, illetve fejlesztés volt.
TeleNyugi tevékenységfigyelő rendszer. A több projekt alapján kidolgozott prototípus célja, hogy távol élő idős családtagok, barátok mindennapos tevékenységeinek szokásos lefolyásáról vagy a rendkívüli eseményekről – mobil infokommunikációs eszközök közvetítésével – folyamatosan értesüljünk.
InTraMed-C2C - Innovációtranszfer az egészségügyi szektorban a klinikáktól a vállalkozásokig (Közép-Európa Program, 2010-2013; intramed-c2c.eu); hazai partner: Debreceni Egyetem TTI.) A projekt célja olyan módszerta és eszközrendszer kialakítása, amely megkönnyíti a klinikai innovációk és innovációs igények eljutását a vállalkozásokhoz, és ezzel új piaci lehetőségeket nyit a számukra.
M3W – A szellemi frissesség megőrzése és mérése (AAL Közös Program, 2011-2014; m3w-project.eu); hazai partnerek: BME MIT, Semmelweis Egyetem PPK, Gaudiopolis Szeretetház, Silver Kft. A projekt célja olyan eszközkészlet (számítógépes játékok és értékelési eljárások) fejlesztése, amellyel idősebb emberek saját szellemi állapotuk változását számítógépes játékok rendszeres használatával, szórakoztató módon, hosszabb időn át mérhetik, illetve a változás tendenciáját megjeleníthetik.
CVN – Összekapcsolt életek: személyes távjelenléti hálózat (AAL Közös P., 2010-2013; connectedvitality.eu). A projekt távjelenlétet megvalósító eszközrendszert hoz létre, amellyel egymástól fizikailag távol lévők közös on-line tevékenységekben (társasjátékok játszása, albumok nézegetése, weblapok böngészése stb.) vehetnek részt.
CARE – Biztonságos otthonok idős embereknek (AAL Közös Program, 2009-2012; care-aal.eu); hazai partnerek: BME IIT, BME ERG. A nemzetközi konzorcium idős emberek önálló életvitelének segítésére olyan rendszert fejlesztett, amely vizuális mozgásérzékelőt alkalmaz esés, illetve mozgásképtelenség felismerésére. A BME feladata volt az esést felismerő algoritmus kidolgozása.
CCE – Távgondoskodás feledékeny, idős embereknek (AAL Közös Program, 2009-2012; cceproject.eu); hazai partnerek: BME MIT, Innomed. A nemzetközi konzorcium infokommunikációs eszközökre alapozott, nyílt szabványokra épülő rendszert dolgozott ki idős, feledékeny, esetleg szellemi hanyatlással küzdő emberek önálló életvitelének támogatására.
Silvergate-112 – Életvitelt segítő egészségügyi és szociális monitorozó rendszer – integrált megközelítésben (Jedlik Ányos P., NKTH; 2008-2010; silvergate112.eu); partnerek: BME IIT, BME MIT, Innomed, BZAKA, Profitexpert, Albacomp. A projekt keretében életvitelt támogató infokommunikációs rendszerek megvalósítására alkalmas eszközrendszert és integrálási technológiát hoztunk létre. További hasonló témájú projektjeink az itt szerzett tapasztalatokra és eredményekre épültek.
EmbAssi – Rekonfigurálható beágyazott rendszeren alapuló életviteli alkalmazások időskorúaknak (Magyar-horvát kormányközi TéT együttműködés, 2009-2010). A projekt hazai partnere a BME IIT.