A vártnál talán kedvezőbb helyzet, kellemetlen meglepetésekkel

Friss helyzetjelentés a hétvégi összefogásról az egyetem megvédéséért.

Péhl Gábor, a BME Gazdasági és Műszaki Főigazgatóságának műszaki főigazgató-helyettese irányította az árvízi védekezést a hétvégén. A főigazgató-helyettes a bme.hu kérdésére úgy vélte, hogy az egyetemen előreláthatólag szerdáig tart a nehéz helyzet. A víz vasárnap este 8 órakor a központi épületnél 891 cm-en állt. Tucatnyi épületben keletkeztek kisebb károk, de egyelőre minden ponton biztonságos a helyzet – jelentette ki a főigazgató-helyettes. Eddig 15-20 köbméternyi homokot és több mint ezer zsákot használtak fel. Több mint 30 szivattyú dolgozik jelenleg is. A hétvégi munkálatokban 15-en vettek részt, és 12 óránként váltották egymást. A helyszíni munkálatokat Babiák Sándor, a karbantartó üzem vezetője vezényelte.

Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója vasárnap este arról tájékoztatta a bme.hu-t, hogy hétvégén a reaktor portaszolgálata óránként, a műszaki készenléti ügyeletes naponta kétszer ellenőrizte a helyzetet az épületen belül és akörül. A közművezetékek földfelszín alatti csatlakozópontját is folyamatosan ellenőrizték több elektronikus eszközzel és kamerával. Az igazgató szerint egyelőre minden rendben van, de a továbbiakban több helyen nehézséget jelenthet a talaj ázása és a talajvízszint emelkedése. Aszódi Attila annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság munkatársai folyamatosan és odaadóan dolgoznak a nagyobb károk elkerülésén és a feltörő víz továbbterjedésének megakadályozásán.

A Nukleáris Technikai Intézet múlt csütörtöki közleménye itt olvasható.

Liszkay Béla, az OMIKK főigazgatója arról számolt be a bme.hu-nak, hogy az árvíz miatt négy óránként ellenőrzést végeztek és folyamatos figyelőszolgálatot tartottak fent már péntek estétől. Vasárnap éjjel a tetőzés miatt a könyvtár két munkatársa állandóan bent tartózkodott. „Eddig a kritikus pontokon sehol sem észleltünk szivárgást” – mondta  Liszkay Béla. A főigazgató hozzátette, hogy a 2002-es és a 2006-os árvíz idején a könyvtárépület és a mélyraktárba vezető alagút csatlakozásánál, valamint a mélyraktár néhány pontján szivárgott be a víz. Amikor a víz elérte a 8 méteres szintet, állandó 24 órás ügyeletet tartottak és figyelték a mélyraktár bejárata mellett lévő zsompban elhelyezett szivattyú zavartalan működését – emlékeztetett Liszkay Béla. Erre szerencsére most nem volt szükség – mondta a főigazgató.

Remzső Tibor, a Telekommunikációs és Informatikai osztály vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az egyetemen zavartalanul működik a hálózat és a telefonközpont.

Péhl Gábor megerősítette a fent leírtakat. „Egyelőre sem a tanreaktor,  sem a könyvtár területén nem tudok komoly gondról. A reaktor külső mérőbódéjánál feltört egy kisebb buzgár, de azt sikerült elfojtanunk." Összességében ért minket néhány kellemetlen meglepetés, de a helyzet eddig a vártnál kicsit talán kedvezőbb – fogalmazott az egyetem műszaki főigazgató-helyettese, aki a hét második felére ígért további tájékoztatást.

Fotó: Philip János