„Sokkal több mindenre vagyunk képesek, mint gondoltuk volna!”

Nyertes pályázatot nyújtott be a BME három hallgatója a GE Foundation Scholar Leaders ösztöndíjprogramjában.

A GE Foundation Scholar Leaders beváltja az elnevezésében is rejlő ígéretet. A kelet-közép-európai régióban egyedülálló vezetőképző program győztesei a kétéves ösztöndíjon felül részeseivé válnak egy cseh, magyar, lengyel és román diákokból álló hálózatnak, és a GE segítségével betekintést nyerhetnek a világ egyik legsikeresebb vállalata életébe. A program fő célja a felsőoktatásban kiemelkedő teljesítményű tanulók támogatása, a diákok vezetői képességeinek fejlesztése és egy nemzetközileg is piacképes új vezetői generáció kiképzése.

Lengyel Vivien energetikai mérnök, Zsámboki Richárd mechatronikai mérnök, valamint Kriváchy Tamás Miklós fizika szakos másodéves BSc hallgatók osztották meg élményeiket és tapasztalataikat a bme.hu olvasóival.

Magyarországon több mint tíz éve van jelen az 1987-ben Mexikóban alapított ösztöndíj, amely mára 14 országot felölelő programmá nőtte ki magát a GE és az International Institute of Educations jóvoltából. A pályázó diákok közül egy független bizottság választja ki országonként azt a 8 nyertest, akit két éven keresztül szellemi és anyagi támogatásban részesítenek. A célok ma is ugyanazok és a szabályok alapján intézményenként általában két hallgató részesülhet támogatásban. Ám az idei évben mind a BME-ről, mind a Corvinus Egyetemről rendhagyó módon – beadott pályázatuk alapján – három-három diákot választottak ki. A két évre szóló ösztöndíjat a nyertesek évente egy összegben, idén ősztől kapják meg.

 

Lengyel Viviennek egy barátja, az egyik tavalyi nyertes mesélt a pályázatról. Lipták Szilárd, szintén energetikai mérnök szakos hallgató segített neki abban is, hogy mire érdemes különös figyelmet fordítani a pályázaton. Vivien azt mondja, kíváncsi volt, vajon az ő életében is akkora változást hozhat-e az ösztöndíj, mint a barátjáéban.

 

 

 

Kriváchy Tamás szintén egy barátjától, egy villamosmérnök diáktól hallott a pályázatról. A BME-n tartott tájékoztató után döntött úgy, hogy mindenképpen megpróbálja. Elismeri, hogy először leginkább az ösztöndíjjal együtt járó magas pénzösszeg vonzotta, de később kiderült, hogy nem ez a leghasznosabb része a programnak, sokkal inkább a tábor.

 

 

 

Zsámboki Richárd a Gépészkari Hallgatói Képviselet honlapján figyelt fel a kiírásra. Mint mondja, érdemes elolvasni a pályázati felhívásokat és ösztöndíj-ismertetőket, mert a tapasztalatai azt mutatják, sose tudhatja az ember, mire bukkan rá, és így járt ezzel a lehetőséggel is.

 

 

Egy korábbi GE Foundation Scholar Leaders ösztöndíjas sikertörténete

Lám István a BME hallgatójaként 2010-ben nyerte el a díjat. Korábbi GE ösztöndíjas társával azóta már egy rendkívül ígéretes startup céget alapított. A Tresorit Kft. a BME égisze alatt kezdte bontogatni a szárnyait 2011-ben. Egy egyszerűen használható, felhő alapú, biztonságos fájlszinkronizáló szoftvert fejlesztettek ki, kifejezetten üzleti felhasználók bizalmas adatainak megosztására. A cég tavaly ősszel 380 millió forintos befektetést kapott az Euroventures IV. kockázati tőkebefektető alaptól és kilenc magánbefektetőtől azzal a céllal, hogy piacvezetővé váljanak a megosztható titkosítást használó felhő-alapú fájlszolgáltatók között, elsősorban kis- és közép vállalatok körében. A szoftver több rangos hazai és külföldi díjat, valamint versenyt is nyert (a Global Security Challenge európai díja, az Intel Challange kelet-európai döntője), legutóbb a Pro Progressio Alapítvány 2013. évi Innovációs Díját kapták meg, amelyet a BME június 21-i „Számoljon velünk!” mottójú kutatóegyetemi napján adott át a kuratórium.

Pályázni önéletrajz és motivációs kísérőlevél beadásával lehetett az interneten keresztül. A kétlépcsős kiválasztás második fordulójában a diákoknak személyes interjúban kellett bizonyítaniuk rátermettségüket. Az energetikával foglalkozó Lengyel Vivient meglepte a bizottság profizmusa, mint mondja, teljesen tisztában voltak a pályázó életrajzával, pontosan tudták, kitől mit akarnak kérdezni. A 4-5 fős bizottságban mindenkinek megvolt a saját területe, volt, aki a családról, más a szakmáról kérdezgette őket. Vivient elsőként az energetikai aktualitásokról kérdezték.

Lengyel Vivien átveszi az ösztöndíjat Vajda Ágnestől, az IEE Europe igazgatójától és Zolnai Györgytől, a Budapest Bank elnök-vezérigazgatójától

 

Kriváchy Tamást az angol nyelvű interjúban ismerhette meg igazán a döntőbizottság. “Mindenképpen szerettem volna megmutatni az ambiciózus oldalamat, és azt, hogy mennyire lelkes, tettrekész és motivált vagyok – meséli. Mindehhez azonban kulcsfontosságúnak gondolja az angol nyelvtudást, hiszen a program célja, hogy a nyertesek a nemzetközi szférában kényelmesen és választékosan tudják kifejezni magukat.

Kriváchy Tamás átveszi az ösztöndíjat Vajda Ágnestől, az IEE Europe igazgatójától és Zolnai Györgytől, a Budapest Bank elnök-vezérigazgatójától

 

Zsámboki Richárdot a pályázat első részében elrettentette a sok dokumentáció, de alapvetően nagyon pozitív benyomásokat szerzett a kiválasztási rendszer egész folyamatáról. Megerősíti a Vivien által elmondottakat azzal, hogy a bizottság szerinte is mindenre kíváncsi volt, a tudományos versenyektől kezdve a hobbikon át a nagyobb utazási élményekig. Richárd úgy látja, hogy ez az ösztöndíjprogram nem annyira a számszerű eredményekre, hanem inkább az egyénre kíváncsi. A személyes interjún az ő esetében például a tanulmányai céljáról és a fotózási hobbijáról érdeklődtek.

Zsámboki Richárd átveszi az ösztöndíjat Vajda Ágnestől, az IEE Europe igazgatójától és Zolnai Györgytől, a Budapest Bank elnök-vezérigazgatójától

Az ösztöndíj részét képező Leadership Development Program (LDP) Közép-Kelet Európa nyertesei egyhetes nyári táboron vettek részt hazánkban. Az első pár napban vezetéssel kapcsolatos előadásokat hallgattak meg. Többek között olyan kérdésekre keresték a választ, hogy vállalkozók legyenek-e vagy inkább egy multinacionális cégnek dolgozzanak, mi teszi jó vezetővé az embert, vagy mi a különbség a menedzser és a vezető között. Maguk a GE munkatársai is beszéltek arról, hogy ők miért mentek oda dolgozni.

A cseh, magyar, lengyel és román hallgatók a munka mellett kapáltak a szentendrei skanzenben, éjszakai túrán és csapatépítő tréningen vettek részt a Börzsönyben. A hazai résztvevők végül bemutatták a romkocsmákat a külföldieknek.

A táborban kiemelten foglalkoztak a nők helyzetével és a vállalaton belüli lehetőségeikkel – számol be Lengyel Vivien. Szerinte a foglalkozások legérdekesebb tapasztalata, hogy a kiválasztott diákok mindegyikében van a vezetői potenciál, ám ezt eltérő módon használják ki, hiszen az emberek stílusa alapvetően különböző. Az előadások leginkább az egyéni sikertörténetekről és azok kulcsjelentőségű pillanatairól szóltak – teszi hozzá Kriváchy Tamás. Ő egyértelműen a tábort tartja az ösztöndíj legjobb részének, hiszen rengeteg motivált és pozitív szemléletű emberrel barátkozhatott össze. A résztvevők mind arra törekszenek, hogy minél többet hozzanak ki a saját életükből, és ennek megvalósításában nagyon sokat tudunk segíteni egymásnak – magyarázza Tamás.

A GE-nél Veresegyházán

 

Zsámboki Richárdnak kezdettől nagy elvárásai voltak az LDP-vel szemben, de sikerült még azokat is túlszárnyalni – összegzi. Kicsit tartott attól, hogy mint mérnökhallgató, a sok menedzser előadása unalmas és érthetetlen lesz számára. De nem így történt. Nagyon hasznosnak minősíti mind a vezetői munkáról, mind pedig a vállalkozásokról és az önkéntes munkáról elhangzottakat. A legfontosabb eredménynek ő is a kapcsolati háló építését tartja. Szintén jó hatású körülményként említi, hogy senkinek sem volt anyanyelve az angol, így a közös beszélgetések alatt nem is figyelt oda senki, hogy éppen milyen nemzetiségű beszél.

A GE-nél Veresegyházán

 

A GE ösztöndíjhoz egynapos shadowing program is kapcsolódik: a nyertes egy kijelölt vezető napját követheti nyomon, aki az ő szakterületén dolgozik. Lengyel Vivien már a díjátadó ünnepségen felajánlást kapott erre a GE Health Care részéről. A lehetőséggel élve nemcsak egy napot, de már egyhónapos gyakornoki állást is betöltött a cégnél. Nagyon hasznosnak érzem ezt az időt, hiszen betekintést nyertem a cég működésébe. Testközelből láthattam a cégvezető vezetési stílusát – mesél a tapasztalatokról a BME energetikai mérnök szakos hallgatója. Vivien megnyert egy újabb ösztöndíjat is, amelynek keretében az egész augusztust a stuttgarti egyetemen tölti középfokú némettudásának továbbfejlesztésével. A nyelvvizsga után az MSc fokozat megszerzése a következő célja. Kriváchy Tamás szerint a program lendületet, kapcsolatokat és pénzt ad az önmegvalósításra törekvőknek. „Az ösztöndíj segítségével megláttam, hogy mennyivel több mindenre vagyok képes 20 éves fiatalként, mint amire eredetileg gondoltam” – fogalmaz. A pályázat pedig már most egy nagyon konkrét változást hozott az életemben – teszi hozzá. A táborban megismerkedett egy cseh lánnyal, aki Chile-ben alapított egy céget (VOFAIR), amely az átlátható, tisztességes és korrekt önkénteskedést törekszik terjeszteni – meséli. A cég vezetője a táborban résztvevők közül toborzott 5 fős nemzetközi csapatot egy mobil alkalmazás fejlesztésére, ami segíti a szervezet terjeszkedését – magyarázza Tamás, aki be is került ebbe a csapatba. A munkáról azt meséli a bme.hu-nak, hogy nagyon dinamikus, alkotó hozzáállást igényel, és úgy érzi, rengeteget fog tanulni és fejlődni. Zsámboki Richárd már a pályázáskor a jelentős kapcsolati tőke megszerzésében reménykedett. A Leadership Development Program első részét jelentő tábor szemmel látható változást még nem hozott, viszont a mérnök végzettségű vezetők tanácsai alapján alapjaiban át kellett gondolnom a jövőbeli terveimet – fogalmaz a mechatronika mérnök szakos hallgató.

A GE-nél Veresegyházán

Kapálás a szentendrei Skanzenben

A GE ösztöndíjasok négy országból

 

Az ösztöndíjprogram jövőre újabb táborral folytatódik az International Institute of Educations forrásai függvényében. A szervezők addig is a folyamatos kapcsolattartásra ösztönzik a nyerteseket. Vivien reméli, hogy a tavalyi nyertesek példáját követve ők is szerveznek kisebb régiós találkozókat.

Fotók: IIE European Office