Jégkorszak kezdődik: modern, minden igényt kielégítő jégcsarnok épül a BME-n

A Műegyetem legújabb büszkeségéről a Beruházási és Karbantartási Osztály, valamint a Testnevelési Központ munkatársaival beszélgetett a Műhely munkatársa.

Az egy évvel ezelőtt átadott BME Sportközpont után idén újabb fejlesztés van folyamatban, ezúttal a Bogdánfy úti Sporttelepen. A kihasználatlanul álló focipályán épülő jégcsarnok átadását szeptember közepére tervezik.

A Bogdánfy úti Sporttelepen hallgatók ezrei fordulnak meg évente. A rengeteg szabadidős sportolási lehetőség mellett a komplexum több egyetemi rendezvénynek is otthont ad évről évre. A terület legnagyobb pályája, a füves futballpálya azonban évek óta használaton kívül van. Péhl Gábor, a BME Gazdasági és Műszaki Főigazgatóságának főigazgató-helyettese szerint „horribilis összegeket emésztett volna fel a pálya működtetése és karbantartása, illetve nem is volt igény nagypályás focimeccsekre.” „Aki focizni szeretne, eddig is megtehette, és ezentúl is megteheti a műfüves pályákon” - folytatta. A BME éppen ezért a terület bérbeadása mellett döntött, amelyre egy magáncég jelentkezett is. A bérlő már korábban is jégpályát üzemeltetett a Tüskecsarnokban, és innen kerül most át a „székhelyük” a Sporttelepre. A cég a pálya mellett a volt uszoda egy részét is bérli, ahol létrehoznak egy új, korszerű vizesblokkal ellátott öltözőrendszert is, amely a szerződés lejártakor visszakerül a BME-hez. „A medencetér rossz műszaki állapota miatt már nem volt megmenthető, így ott a bérlő a jégkorong felszerelés állandó tárolását is lehetővé tevő, modern öltözőket hoz létre" - mondta Péhl Gábor. A BME-nek a bérbeadáson kívül más kötelezettsége nincsen az új pályával kapcsolatban, hiszen mind az üzemeltetést, mind a karbantartást, továbbá a takarítást és a beléptető, valamint biztonsági rendszert is a bérlő alakítja majd ki.

Fotó: Szappanos Gergely

 

Kincses Gábor testnevelő tanár bizakodó a jövőre nézve: „A bérlő maximálisan hosszú távra tervez, hiszen óriási beruházásba kezdett a pályán ezzel a csarnokkal. Ez a Sporttelep nagyon jó helyen van, és mivel korábban is a közelben volt a bérlő jégpályája, így már ideszoktak a gyerekek, a csapatok, valamint a kerületi iskolák is itt tartanak testnevelés órákat. Így ennek a jégkorong közösségnek nagyon sok tagja van, egészen a kisgyerekektől a felnőtt sportolókig.”A normál, szabványméretű, alumíniumvázas jégcsarnok építési munkálatai lassan a végéhez érnek. A fémszerkezetre egy háromrétegű szigetelő burkolat fog kerülni, közte levegővel, amelynek eredményeképp akár 40 fok melegben is lehetőség lesz jeget előállítani a csarnokban. A tervek szerint azonban a legmelegebb két nyári hónapban így sem fog üzemelni a jégpálya a magas költségek miatt. A téli hónapokban azonban a csarnok melletti füves területekre is terveznek szabadtéri korcsolyapályát, sőt sportszerkölcsönző létrehozása is tervben van a csarnokon belül. A beruházás ellenére azonban a futópálya érintetlen marad, így az eddig ott tréningezők továbbra is járhatnak oda sportolni. A munkálatok befejezésével, a területrendezés során előreláthatólag a volt röplabdapálya jelenleg elhanyagolt területe is megújul majd, ahova szabadtéri, időjárás független és ízületkímélő kemény borítás fog kerülni.

Természetesen nem csak a bérlő használhatja majd a csarnokot. „A bérleti díj megfizetésén túl, a bérlő biztosítani fogja, hogy bizonyos délelőtti idősávokban a BME hallgatói testnevelés óra keretén belül használják majd a pályát, valamint délután is lesznek a BME dolgozói és hallgatói számára kedvezményes áron elérhető idősávok” – mondta el Dr. Vincze Pál, a BME Testnevelési Központ igazgatója. A Sportközpont létrehozása után így ismét bővül a repertoár a hallgatók, és a kerület lakói számára, ráadásul kevés egyetem mondhatja el magáról, hogy a választható sportágai között szerepel a jégkorong vagy a korcsolya. A bérleti díjat pedig teljes egészében a sportra, illetve sport irányú fejlesztésekre fordítja az egyetem. A hamarosan megrendezendő Egyetemi Sportnapon ugyan még nem lehet használatba venni a jégcsarnokot, de maga az építkezés sem fogja zavarni a sportolni vágyókat. Ráadásul a későbbiekben minden a jéghez vagy a sporthoz köthető egyetemi rendezvény is helyet kaphat majd az új építményben.

Tóth Dániel

Megjelent a Műhely XI/10. számában