„Megérteni azokat, akik itt éltek, működtek, alkottak, intézményt vezettek”

A Műegyetem és az I. világháború címmel rendezett konferenciát és kiállítást a BME Levéltár. A kiállítás 2014. június 30-ig tekinthető meg a könyvtárépület aulájában.

„A Műegyetemnek különleges kincse a levéltár, amelyből értékes kiállítások táplálkoznak. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a képzési feladataink ellátásakor teljesebb képet nyújtsunk az itt tanulóknak” – jelentette ki Péceli Gábor rektor a 3. Műegyetemi Levéltári Nap megnyitóján. A BME vezetője köszönetét fejezte ki a levéltár munkatársainak, hogy ezt az ügyet ilyen átfogó módon kezelik. „Ez a konferencia ugyanakkor nemcsak dokumentumok felvillantása, hanem szembesítés azzal is, hogyan viszonyulunk a világhoz az I. világháború kitörése óta eltelt 100 esztendőben” – mutatott rá a BME vezetője. Péceli Gábor többek között abban látja a konferencia és a kiállítás jelentőségét, hogy „megértjük azokat, akik akkor itt éltek, működtek, alkottak, intézményt vezettek.”

„Az én generációm és jómagam is közeli történelemként élte meg az első világháborút a nagyapák révén” – emelte ki a BME OMIKK főigazgatója személyes hangú köszöntőjében. Liszkay Béla felidézte azt a kezdeményezést, amelynek köszönhetően újraállították az I. világháborús hősi halottak emlékére 1927-ben készült szobrot a Műegyetem kertjében 2000-ben (a Sebzett hős alakja a könyvtárépület mellett található – a szerk.).

„Nekünk, műegyetemi levéltárosoknak is szerepünk, feladatunk van abban, hogy a BME mára túlmutat a pusztán műszaki tudományok művelésén” – erősítette meg a rektori gondolatokat Batalka Krisztina levéltárvezető. „Az egyetemi múlt keresése kulcskérdés, amelyben az írásos emlékek vannak segítségünkre” – utalt a fiatal szakember arra, hogy a konferencia előadásainak nagy része, a kiállítás pedig teljes egészében a Műegyetemen őrzött unikális forrásanyag felhasználásával jött létre.

Műegyetemisták katonaruhában

Hallgatói levelek a frontról

A konferencia résztvevői a többi között olyan témákról hallhattak összefoglaló előadásokat, mint az I. világháború hatásai a Műegyetem működésére (ez a téma egyetemünk történeti összefoglalóiban sem jelent meg eddig) vagy a műegyetemi oktatók és hozzátartozóik áldozatkészsége eredményeként létrejött és a háború alatt végig a központi épületben működő hadikórház.

A kiállítást Németh József, a BME Műszaki Pedagógia Tanszék címzetes egyetemi tanára nyitotta meg. „Markánsak az iratok, tömören mutatják be e négy év történetét, méltó módon emlékeznek meg a műegyetemi oktatók és hallgatók áldozathozataláról” – foglalta össze Németh József, ízelítőt adva családi háborús emlékeiből is.

A Műegyetem neves fizikaprofesszoráról, Zemplén Győzőről megemlékező tárló

 

A Műegyetem és az I. világháború című kiállítás 2014. június 30-ig tekinthető meg a könyvtárépület aulájában.

Fotó: Kirilly Edit, Philip János, Pintér Erik