Kutatókra hangolva – ez az éjszaka mindenkié

A Műegyetem minden idők legszélesebb programkínálatával készül az idén immár kilencedik alkalommal megrendezendő Kutatók Éjszakájára.

Az „Ez nem csoda. Ez KÉMIA!” című előadáson a sokszor varázslatnak tűnő kémiai reakciókat és azok gyakran szinte kézenfekvő kiváltó okait ismerhetik meg a látogatók. A kalandozás a kémia világában a „Kábítószerek – ámítószerek” című előadáson folytatódik, amelyen a vegyész avatja be az érdeklődőket természetes és mesterséges drogok világának titkaiba.

Az összetettebb témákat kedvelőket várja „A búza és más gabonák helye és szerepe a kultúránkban és a táplálkozásban” címet viselő előadás, amelyen a lisztérzékenységről, azaz, a búzaallergiáról és a mostanában sokat emlegetett toxinokról hallhatnak részletesen.

Hogyan lehet a sivatagban vizet fakasztani? – erre és még sok más izgalmas kérdésre keresik a választ az „Arkhimédész nyomában... Ahol víz, ott a Grundfos„ programjain.

A sebesség megszállottjai a Bosch beágyazott rendszerek labor autóverseny-szimulátorán élhetik át a száguldás élményét. A Repülésszimulátor-bemutató résztvevői a Liszt Ferenc repülőtérről felszállva mintegy 1500 lábnyi magasságból gyönyörködhetnek a budapesti panorámában, vagy a Kármán Tódor Szélcsatornában állva érzékelhetik szél igazi erejét.

Idén a Kutatók Éjszakája látogatói az elmúlt években a közönség kedvenceivé vált programok mellett több új szereplővel is találkozhatnak a mintegy 30 helyszínen.

A „Tényleg olyan törékeny?” – az ÉL labor előadással egybekötött kísérleteiből fény derül korunk transzparens építőanyaga, az üveg titkaira, miközben egy másik előadáson a földrengés következményeibe avatják be a nagyérdeműt.

A „Szemek nélkül is látlak” című program részvevőinek mozgása csupán rádiós eszközök segítségével követhető nyomon. Akit azonban érdekel az emberi test belülről, látogasson el a Számítógépes orvosi diagnosztika című előadásra, amelyen egy új képalkotó eljárás, a digitális tomoszintézis működését mutatják be a szakemberek. A korszerű módszer hamarosan hatékony eszköze lehet a korai stádiumú tüdőbetegségek felfedezésének.

A kifejezetten humán témák rajongói számára is tartogat meglepetést idén a Műegyetem. „A kard és a szív titkai – amit a titkosírások elárulnak” című előadáson a magyar történelem zivataros évszázadaiból fennmaradt titkosírástáblák és rejtjelezett levelek segítségével olyan világokba nyerhetünk betekintést, amelyek sokáig rejtve maradtak mind a történészek, mind a nagyközönség előtt. „A Nem – ez (a) kérdés” című előadás a nemi identitás kérdéseit járja körbe. Tényleg annyira különbözőek-e a nemek, és ha igen, akkor pontosan miben: testben, lélekben, esetleg szellemi képességeikben?

A Műegyetem részletes programjáért látogasson el a Kutatók Éjszakája honlapra.