67P: üstökösmag-szerkezet és aktivitás

A Science folyóiratban megkezdték a Rosetta űrszonda segítségével feldolgozott tudományos adatok publikálását. Az első cikkek egyikének BME-s társzerzője van.

A rangos tudományos folyóiratban On the nucleus structure and activity of comet 67P/Churyumov-Gerasimenko címmel január 23-án jelent meg az a publikáció, amelynek egyik társszerzője Kovács Gábor, a göttingeni Max Planck Institute for Solar System Research és a BME Gépészmérnöki Kar kutatója.

A Mechatronika Optika és Gépészeti Informatika (MOGI) Tanszék tudományos munkatársa tavaly április óta dolgozik a Max Planck Intézetnél az űrszonda kameráinak képalkotásához kapcsolódó feladatokon. A szonda tavaly augusztusban érte el a 67P/Churyumov-Gerasimenko üstököst, a Földre küldött képeinek fogadását és feldolgozását jelenleg is a Kovács Gábor által fejlesztett szoftver végzi. Az űrszonda fő műszerei tökéletesen működnek és folyamatosan küldik a nagyfelbontású képeket és más tudományos adatokat – tájékoztatott a Max Planck Intézet és a BME kutatója.

A tanszék több éve áll szoros kapcsolatban a göttingeni kutatóintézettel, amellyel a MOGI munkatársai eddig két jelentősebb közös projektben, a Rosetta és a Dawn űrszonda fejlesztésében vettek részt (utóbbi a Vesta és a Ceres kisbolygót vizsgálja).