Honfoglalás, népdalok és gulyásleves

Kulturális programsorozaton ismerkedtek a magyar népszokásokkal a BME angol nyelvű képzésének diákjai.

Immár hagyományos tavaszi rendezvénynek adott helyet a Goldmann Étterem: az angol nyelvű képzésen részt vevő hallgatók színes programon ismerkedtek a magyar hagyományokkal, és a magyaros ételeket is megízlelhették.

A Szent László Lovagrend produkciója – a honfoglalás kori harci bemutató, a korabeli hangszerek és öltözékek – nagy sikert aratott. A diákok kipróbálták a kardot és megfeszítették az íjat.

Magyar népdalok is felcsendültek, sőt a bátrabbak a kánon éneklését is kipróbálták. A legnagyobb sikert most is a Freddie Mercury jóvoltából a világon még ismertebbé vált „Tavaszi szél vizet áraszt” kezdetű népdal aratta. A magyaros ízeket a gulyásleves – Erős Pistával – és a lekváros fánk képviselte. A hallgatók az étkezés után bepillantást nyerhettek a magyar húsvéti hagyományokba: a locsolkodó versek után meglocsolták a lányokat.

A régi magyar táncok tanulása a testmozgás mellett sok vidámságot hozott. A vállalkozó kedvű jelentkezők magyar népdalt énekeltek és hagyományos táncot roptak a publikum előtt: őket húsvéti díszekkel és pólóval ajándékozták meg.

„Április két szombatján még két kirándulást is szervezünk külföldi hallgatóinknak” – válaszolta a bme.hu kérdésére Balogh Valéria nemzetközi referens, az esemény szervezője. „Először az ország észak-keleti részére invitáljuk a hallgatókat: túrázunk a páratlan szépségű jósvafői cseppkőbarlangban, majd lovaskocsikázunk a településen. A szomszédos Szinpetriben pedig nyomdagépeket tanulmányozunk és a világ legnagyobb, így a Guiness rekordok között is megjelenített könyvét fogjuk látni. A következő hétvégén Magyarország észak-nyugati régiójával ismerkedünk meg: meglátogatjuk a Pannonhalmi apátságot, a fertőrákosi kőfejtőt, a soproni Óvárost, valamint a Páneurópai Piknik Emlékhelyet.”

-HA, TJ-

Fotó: Philip János